Oletko enemmän tekijätyyppi, mutta haluaisit kuitenkin saada myös tutkinnon takataskuun? Tutkinto oppisopimuksella voi olla hyvä vaihtoehto, jos työn tekeminen houkuttelee koulunpenkkiä enemmän, sillä oppisopimuksella perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinto tai niiden osia opiskellaan pääasiassa työelämässä oppimalla. Lue viisi syytä, miksi oppisopimuksella opiskelu voisi olla sinun juttusi!

1. Joustava ja monipuolinen tapa opiskella 🕒

Oppisopimuskoulutus on pääosin työelämässä käytännön työtehtävien yhteydessä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksen järjestämillä opinnoilla. Oppisopimuskoulutus edellyttää opiskelijalta joko päätoimista (vähintään 25 tuntia viikossa) työ- tai virkasuhdetta tai yrittäjyyttä. Työ- tai virkasuhde voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Oppisopimuksella voidaan opiskella perus-, ammatti-, erikoisammattitutkintoja tai niiden osia.

Oppisopimuksella oppiminen tapahtuu siis käytännön työn avulla. Työpaikalla opiskelija opetetaan tekemään työtä, ja oppimista tuetaan lisäksi POKEn tarjoamilla opinnoilla. Kuten muissakin opinnoissa POKElla, myös henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma eli HOKS räätälöidään jokaiselle opiskelijalle tarpeiden mukaiseksi. “Opiskelu on ollut kivan vaihtelevaa ja koulupäivät ovat kiva lisä työnteon oheen. Mikään päivä ei ole samanlainen”, kertoo Äänekoskella oppisopimuksella vammaistyöhön erikoistuvaksi lähihoitajaksi opiskeleva Nora Penttinen.

2. Työllistyminen ja toimeentulo turvattu 💵

Vaikka työkokemus on merkitsevä tekijä työnhaussa, on myös tutkinnon omistaminen tärkeää. Tutkinnon avulla parannat mahdollisuuksiasi saada työpaikka verrattuna sellaisiin henkilöihin, joilla sitä ei ole. Opiskellessa oppisopimuksella kerrytät myös arvokasta työkokemusta. Koska työskentelet oikeassa yrityksessä, on mahdollista, että saat jatkoa työpaikalta oppisopimuksen jälkeenkin. Toisaalta, jos olet jo valmiiksi yrityksen työntekijä, mutta sinulta puuttuu tutkinto, on oppisopimus oiva tapa kouluttautua ja valmistua alan ammattilaiseksi.

Koska oppisopimuksella opiskellessa ollaan töissä, saa työstä myös palkkaa. Työnantajan kanssa voi sopia vähintään työ- tai virkaehtosopimuksen mukaisesta palkasta. POKE maksaa työnantajalle työpaikkaohjauksesta koulutuskorvausta. “Parasta oppisopimuksella opiskelussa on ollut tehdä työtä oikeassa ympäristössä oikeiden asiakkaiden kanssa. Lisäksi parasta on ollut oikeiden käytännön työtehtävien tekeminen ja se, että työstä saa myös palkkaa”, kertoo Saarijärvellä lähihoitajaksi opiskeleva Eero Karjalainen.

Lähipäivistä oppilaitoksessa saa asetuksen mukaisia opintososiaalisia etuja:

👉🏻 Matkakorvaus 0,20 €/km
👉🏻 Majoittumiskorvaus 8 €/lähipäivä, jos lähipäivät edellyttävät yöpymistä
👉🏻 Päiväraha 15 €/lähipäivä, mikäli et saa palkkaa lähipäivältä
👉🏻 Perheavustusta 17 €/lähipäivä, jos sinulla on alle 18-vuotiaita lapsia etkä saa palkkaa lähipäivältä

Lue lisää oppisopimusopiskelijan toimeentulosta oppisopimus.fi -verkkosivulta sekä POKEn verkkosivuilta >>

3. Monia vaihtoehtoja ja polkuja 🙌🏻

Oppisopimus on sopiva opiskelumuoto monenlaisen taustan omaaville. Oppisopimus sopii iästä riippumatta kenelle vain, kuitenkin alaikäraja koulutukselle on 15 vuotta.

Oppisopimuskoulutus voi olla sopiva vaihtoehto, jos:

🎯 Haluat suorittaa ammatillisen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai niiden osia
🎯 Haluat kehittää ja päivittää koulutuksella ammattitaitoasi ja osaamistasi
🎯 Kaipaat todistusta ammattitaidostasi (esim. kesken jääneet opinnot)
🎯 Vaihdat ammattia ja sinulla on tarve kouluttautua

Myös yrittäjä voi kouluttautua ja hankkia tutkinnon oppisopimuksen avulla. Oppisopimuskoulutus sopii yrittäjälle, joka haluaa laajentaa tai päivittää osaamistaan ja kasvattaa yrityksensä kilpailukykyä.

Lue kuntosaliyrittäjä Jani Oksasen kokemuksia yrittäjän oppisopimuksesta >>

4. Opiskelua työssä oppimalla – vähemmän pänttäystä 📚

Nora Penttinen tykkää siitä, että voi tehdä töitä samalla, kun opiskelee: “Valitsin oppisopimuksen, koska en viihdy koulunpenkillä ja mieluummin opiskelen töiden ohessa.” Oppisopimus sopiikin ihmisille, jotka opiskelevat mieluummin asioita käytännössä. Mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajaksi opiskeleva Tommi Pesonen puolestaan pitää käytännössä oppimista hyvänä ja tehokkaana keinona: “Saa heti laittaa opitut asiat käyttöön. Käytännössä oppiminen on kaikkein tehokkainta.”

POKElla oppisopimuskoulutuksessa koulupäiviä on 1-3 kuukaudessa, ja opetus voi sisältää myös etä- ja verkko-opintoja. Koska lähipäiviä on vähemmän, opiskelu vaatii toisaalta myös hieman oma-aloitteisuutta ja vastuuntuntoa, sillä opiskelua voi joutua tekemään myös vapaa-ajalla. Eero Karjalainen suosittelee oppisopimusta ahkerille ja oma-aloitteisille opiskelijoille, jotka tykkäävät työskennellä ihmisten kanssa.

5. Työntekoa omalla paikkakunnalla 🏡

“Valitsin oppisopimuksen, koska voin työskennellä omalla paikkakunnalla”, perustelee Eero Karjalainen valintaansa opiskella oppisopimuksella. Oppisopimuksella opiskelu mahdollistaa työskentelyn omalta kotipaikkakunnalta. Ainoastaan lähiopetuspäivinä pitää olla läsnä koululla. POKE Työelämäpalvelut vastaa oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä pohjoisen Keski-Suomen alueella. Tähän kuuluvat paikkakunnat ovat Äänekoski, Saarijärvi, Viitasaari, Pihtipudas, Karstula, Kinnula, Kyyjärvi, Kivijärvi, Kannonkoski, Konnevesi, Laukaa, Uurainen ja Multia.

Kuulostaako siltä, että oppisopimuksella opiskelu voisi sopia sinulle? Siinä tapauksessa älä unta näe, vaan tee siitä totta! 🔥

Lue lisää oppisopimuksella opiskelusta ja hae nyt >>

_________________

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Mikä ihmeen oppisopimus?
Yrittäjän oppisopimus: mikä, miten, miksi ja kenelle?
Opiskele tutkinnon osa ja täydennä osaamistasi

Oppisopimus on monesta vinkkelistä katsottuna edullinen, tehokas ja käytännönläheinen tapa opiskella perus-, ammatti-, erikoisammattitutkintoja tai niiden osia. Mitä oppisopimus käytännössä tarkoittaa ja kenelle se sopii? Mitä se tarjoaa opiskelijalle, työnantajalle sekä yrittäjälle? Lue lisää oppisopimuksen monista mahdollisuuksista!

OPPISOPIMUKSELLA OPIT UUTTA TYÖELÄMÄSSÄ

Opitko ennemmin tekemällä kuin lukemalla? Tai kaipaatko uusia uratuulia, mutta paluu takaisin koulun penkille ei varsinaisesti houkuttele? Ei hätää! Opiskelun ei tarvitse olla pelkkää istumalihasten kestävyysharjoittelua kirjoja päntäten. Jokainen oppii tavallaan, eikä omien unelmien tavoitteluun ole olemassa yhtä oikeaa reittiä. Oppisopimus tarjoaa loistavan tilaisuuden oppia uusia taitoja suoraan käytännön työtehtävien kautta. Olipa kyseessä sitten uusi tutkinto, alanvaihto, lisäkouluttautuminen tai yrittäjyys, oppisopimuskoulutuksesta voi löytyä se itselleen sopiva väylä saavuttaa omat urahaaveet.

Oppisopimuskoulutus on pääosin työelämässä käytännön työtehtävien yhteydessä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään Poken järjestämillä opinnoilla. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija työskentelee työ- tai virkasuhteessa vähintään 25 tuntia viikossa. Koulutus on hyvin käytännönläheistä ja joustavaa, sillä Poken järjestämiä lähipäiviä on ainoastaan noin 1–3 päivää kuukaudessa, joiden lisäksi opintoihin kuuluu etä- ja verkko-opintoja. Opiskelu on maksutonta sekä opiskelijalle, työnantajalle että yrittäjälle.

OPPISOPIMUS OPISKELIJALLE: TEKEMÄLLÄ OPPII – RYHDYTÄÄNKÖ HOMMIIN?

Jos olet motivoitunut, oma-aloitteinen ja nautit tekemisen meiningistä, oppisopimus voi olla sinulle nappivalinta tutkinnon tai sen osan suorittamiseen. Oppisopimuksessa yhdistyy käytännön tekeminen työpaikalla sekä teorian opiskelu lähipäivien ja itsenäisen opiskelun kautta. Opinnot tukevat työpaikalla suoritettavia työtehtäviä, jolloin opittu tieto päästään valjastamaan heti käytäntöön.

Oppisopimusopiskelija työskentelee työsuhteessa, eli opiskelija ansaitsee koulutuksen ajan palkkaa sekä kerryttää eläkettä. Usein oppisopimus johtaakin työllistymiseen, joten oppisopimus on loistava väylä päästä koulutuksen kautta työelämään. Koulutuksen jälkeen on myös mahdollista hakea jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Oppisopimuskoulutus on suunniteltavissa joustavasti opiskelijan tarpeisiin:

📍 Voit suorittaa kokonaisen tutkinnon suorittaminen oppisopimuksella, jolloin oppiminen tapahtuu pääasiassa työpaikalla.

📍 Oppisopimuksella on mahdollista suorittaa osa tutkinnosta. Jos olet esimerkiksi jo aloittanut ammatilliset perusopinnot, sinulla on mahdollisuus siirtyä suorittamaan loput opinnoista oppisopimuksella.

📍 Oppisopimus voidaan solmia myös osa-aikaiseen työhön, kunhan viikoittainen työaika on vähintään 25 tuntia.

📍 Lyhytaikaisessa oppisopimuksessa koulutuksen kesto räätälöidään opiskelijakohtaisesti. Esimerkiksi kesätöiden tekeminen oppisopimuksella on erinomainen keino yhdistää opinnot sekä käytännön työskentely.

Tuntuuko oppisopimus omalta vaihtoehdolta, mutta hyppäys työelämään tai ajatus alan vaihdosta jännittää? Oppisopimuksessa opiskelijan tukena koko koulutuksen ajan toimivat työpaikkaohjaaja, oma työyhteisö sekä Poken työelämäpalvelut. Kannustamme rohkeasti kurkottamaan kohti omia unelmia ja tarttumaan mieltä kutkuttaviin mahdollisuuksiin.

Vinkki! Jos kokonainen tutkinto tuntuu kerralla liian isolta harppaukselta, voit aloittaa ottamalla haltuun pienemmän tutkinnon osakokonaisuuden.

>> Kiinnostuitko? Lue lisää!

OPPISOPIMUS TYÖNANTAJALLE: UUTTA OSAAMISTA JA INTOA TYÖPAIKALLE

Oppisopimus tarjoaa monia hedelmällisiä mahdollisuuksia myös työnantajalle. Oppisopimuskoulutus on tehokas ja edullinen tapa kouluttaa uusia työntekijöitä sekä kehittää nykyisen henkilöstön osaamista. Henkilöstön kouluttaminen ja uuden osaamisen palkkaaminen varmistaa sen, että yrityksen osaaminen kasvaa ja kehittyy jatkuvasti.

Tämän päivän opiskelijat ovat tulevaisuuden timanttisia ammattilaisia. 💎

Oppisopimusopiskelijat ovat sitoutuneita, valmiina käärimään hihansa ja ryhtymään tositoimiin. Mahdollistamalla heidän onnistumisensa, autat opiskelijoita löytämään ammatilliset vahvuutensa sekä investoit yrityksesi menestykseen. Palkattu opiskelija ei työskentele ainoastaan itselleen, vaan uusi työntekijä tuo työyhteisöön aina uutta näkökulmaa ja osaamista.

Oppisopimus on turvallinen rekrytoinnin väylä. Poke maksaa työnantajalle koulutuskorvausta ja työttömän työnhakijan työllistämiseen myös TE-toimisto voi myöntää palkkatukea. Opiskelijan kanssa solmittava työsuhde on yleensä määräaikainen, jonka aikana voidaan selvittää molempien osapuolien tarpeet ja toiveet jatkomahdollisuuksista. Parhaassa tapauksessa saat osaavan ja innostuneen työntekijän osaksi työyhteisöäsi myös pidemmäksi ajaksi.

Työelämä on hektistä ja elää jatkuvassa murroksessa, jolloin myös osaamistarpeet muuttuvat ajan myötä. Onko yrityksesi osaamisessa täydennettäviä aukkoja? Oppisopimus on mahtava mahdollisuus jatkokouluttaa ja kehittää olemassa olevan henkilöstön osaamista. Työvuosien kuluessa työntekijät kaipaavat uusia haasteita ja työtehtäviä, jolloin lisäkoulutusta tarjoamalla voidaan lisää myös henkilöstön tyytyväisyyttä sekä pysyvyyttä.

Vinkki! Osa pohjoisen Keski-Suomen kunnista maksaa kuntatukea työttömän työnhakijan työllistämiseen oppisopimuksella. Tarkista kuntatuen edellytykset kunnastasi.

>> Kiinnostuitko? Lue lisää ja ota yhteyttä POKE Työelämäpalveluihin!

OPPISOPIMUS YRITTÄJÄLLE: LISÄPUHTIA JA TUKEA YRITTÄJYYTEEN

Uuden oppiminen, liiketoiminnan kehittäminen sekä yrittäjäverkoston tuki? Kyllä, oppisopimus sopii erinomaisesti myös yrittäjille! Oppisopimuskoulutuksessa yrittäjä toimii omassa yrityksessään yrittäjänä ja samalla opiskelee sekä kehittää yritystoimintaansa. Oppisopimus sopii untuvikoista kokeneisiin konkareihin, sillä koulutus räätälöidään yrittäjän tarpeisiin. Riittää, että yrittäjällä on sopivat työvälineet ja mahdollisuus työskennellä vähintään 25 h viikossa. Tavoitteet koulutuksen osalta määritellään yhdessä Poken sekä yrittäjän välillä.

Koulutus oppisopimuksella ei maksa yrittäjälle mitään! Koulutus on valtiorahoitteista, minkä lisäksi yrittäjä saa lähipäivistä ansiomenetyskorvausta. Ainoa resurssi mitä oppisopimuskoulutus vie, on aika – ja koulutukseen käytetty aika on investointi omaan yritykseen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Koulutuksen myötä yrittäjien keskuudessa rakentuu ammatillisia verkostoja yrittäjien kokoontuessa koulutukseen. Verkostossa on voimaa, ja etenkin yksinyrittäjille sekä mikroyrityksille verkostosta voi muodostua merkittävä tuki ja turva. Oppisopimuskoulutuksissa saat tueksesi mentorin, joka on tukenasi läpi koulutuksen. Mentori on yleensä toinen yrittäjä tai muu henkilö, jolla on tarvittava asiantuntemus antamaan ammatillista tukea yrittäjälle luottamuksellisesti.

>> Lue Janin tarina yrittäjän oppisopimuksesta: Kuntosaliyrittäjä haluaa auttaa asiakkaitaan

OLISIKO OPPISOPIMUS SINULLE SE OIKEA SEURAAVA ASKEL?

Jos siis tunnet pienintäkään paloa sisälläsi lähteä opiskelemaan uutta ja kokeilemaan oppisopimusta, tartu rohkeasti tilaisuuteen! Elämä on liian lyhyt tehdäksesi asioita, joista et nauti. Sinulla ei tarvitse olla valmista suunnitelmaa, vaan voit matalalla kynnyksellä olla yhteydessä meihin. Pohditaan yhdessä sitä, mikä voisi olla olisi sinun tarpeisiin paras mahdollisuus kehittää uraa tai liiketoimintaa eteenpäin.

Tunne rajasi. Sitten riko ne.

Psst… pysy myös kuulolla somekanavissamme – kerromme pian lisää oppisopimuksesta!

Toivottavasti tavataan pian Pokella! ❤️

_________________________________
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Aikuisena opiskelun ABC
Pokessa opiskelu – mitä, kenelle, miten?
Yrittäjän oppisopimus: mikä, miten, miksi ja kenelle?
Aikuiskoulutus voi sopia sinullekin
3 vinkkiä henkilöstön osaamisen kehittämiseen

Kuntosaliyrittäjä Jani Oksanen, 35, vaihtoi alaa kuusi vuotta sitten. Kymmenen vuotta sorvarina sai riittää, oli aika tehdä jotain ihan muuta. Jani perusti yhdessä kaverinsa kanssa Laukaaseen kuntosalin.

-Oma kuntosali oli minulle pitkään kaukainen haave. Olen itse käynyt salilla jo teini-iästä asti. Kyllähän yrittäjyys oli hyppy tyhjään. Aluksi pelotti, että tuleeko rahaa mistään, sanoo Jani Oksanen.

Sopiva tila löytyi Laukaasta, ja niin kaverukset allekirjoittivat kunnan kanssa vuokrasopimuksen vuonna 2015. Laukaan Kuntokulma oli silloin ja on yhä ainoa yrittäjävetoinen kuntosali Laukaassa.

-Yrittäjyys on vapaata, vaikka tulot eivät ole samat kuin kolmivuorotyössä. Mutta mielestäni kaikkea ei voi rahassa mitata. Myös vaimoni on yrittäjä, ja perheessämme on kolme alle 10-vuotiasta lasta, joten lasten sairastuessa joudutaan todella miettimään, miten asia ratkaistaan. Lisäksi meillä on neljäs, jo omillaan asuva ja opiskeleva lapsi.

Jani on ollut mukana myös kunnallispolitiikassa. Valtuustovuosina hän tutustui erilaisiin hankkeisiin, joissa autettiin päihdekuntoutujia. Sitten hän sai idean auttaa erilaisia kuntoutujia, kuten mielenterveys- ja päihdekuntoutujia, liikunnan avulla.

-Auttamisen pitäisi jalkautua käytännön tasolle. Esimerkiksi kuntosalilla kyykkytreeniä kun tehdään, niin siinä syntyy luottamus ja tulee puhuttua omista asioista. Salilla saa liikuntaa ja sitä kautta myös vahvistuu henkisesti. Toivon, että asiakkaille tulisi salilla tunne, että kun pystyn tähän, pystyn muuhunkin.

Jani halusi vahvistaa osaamistaan ohjausalalla, ja hän aloitti syksyllä Pokella kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon, nuoriso- ja yhteisöohjaajan osaamisalan. Pokella ehdotettiin, että Janille sopisi opiskelumuodoksi yrittäjän oppisopimus. Siinä yrittäjälle suunnitellaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, ja oppiminen tapahtuu omassa yrityksessä sekä Pokella lähiopetuksessa.

Jani oli jo aiemmin tehnyt yhteistyötä päihdeongelmaisia auttavan Väentupa ry:n kanssa Laukaassa, joten mentoriksi löytyi Väentuvan toiminnanjohtaja Rita Lepikko, joka toimii työpaikkaohjaajana opiskelun aikana. Mentorilta voi kysyä neuvoa ja tukea, kun eteen tulee uusia asioita.

-Salilla on käynyt jo eri-ikäisiä ohjattavia nuorista ikäihmisiin. On hienoa nähdä, kuinka liikunnan, kannustamisen ja keskustelujen avulla monen elämänhallinta on parantunut. Sitä työtä haluaisin tehdä enemmän tulevaisuudessa. Ja koulutus antaa hyvän osaamisen ohjaamiseen, jota tarvitaan ihan tavallisessakin kuntosalityössä. Yrittäjän oppisopimuskin sopii minulle hyvin, koska voin oppia omassa yrityksessä. Näin yrittäjänä ei olisi mahdollista irrottautua täysipäiväiseksi opiskelijaksi, jos kaikki opinnot ovat koululla, sanoo Jani Oksanen.

Oppisopimus on monelle terminä jokseenkin tuttu, mutta tiesitkö, että se sopii erinomaisesti myös yrittäjälle? Oppisopimuskoulutus suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti ja toteutetaan pääosin käytännön työelämässä, jota täydennetään Poken järjestämillä opinnoilla. Oppisopimuksella voidaan opiskella niin perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja kuin niiden osiakin.

Voisiko oppisopimuskoulutus auttaa sinuakin kehittämään yritystoimintaasi?

Muista, että sinulla ei tarvitse olla valmista suunnitelmaa, vaan voit matalalla kynnyksellä olla yhteydessä meihin. Toimintaympäristöt muuttuvat, ja pohditaan yhdessä sitä, mikä tässä kohdassa olisi sinulle paras mahdollisuus kehittää yritystä ja toimintaasi eteenpäin. Lue lisää yrittäjän oppisopimuskoulutuksesta täällä!

Ja kuten meillä kuuluu sanoa: tunne rajasi. Sitten riko ne. 🔥

Ota siis yhteyttä Työelämäpalveluihin, niin jutellaan lisää!

040 7120 923 & myynti@poke.fi

________________________________________

Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke