selaa koulutuksia
Oppimaan

Koulumatkatuki

Koulumatkatuki

Koulumatkatuki haetaan erikseen joka lukuvuodeksi. Kela voi myöntää koulumatkatuen aikaisintaan hakemiskuukautta edeltävän kuukauden alusta alkaen.
Kela maksaa koulumatkatukea ammatillisessa oppilaitoksessa ja lukiossa opiskeleville. Koulumatkatukea saa myös aikuisten perusopetukseen eli oppivelvollisuusiän ylittäneille järjestettyyn perusopetukseen.

Koulumatkan pituus ja kustannukset

Voit saada koulumatkatukea, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Koulumatkasi on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan.
  • Koulumatkasi kustannukset ovat yli 54 euroa kuukaudessa (ei koske Waltti-liikennettä, eikä itse järjestettyä kulkutapaa).
  • Teet vähintään 7 yhdensuuntaista koulumatkaa viikossa.

Jätä koulumatkatukihakemus

Jätä täytetty koulumatkatukihakemus (KM1) omaan yksikköösi. Oppilaitos tarkistaa hakemuksen tiedot ja antaa sinulle ostotodistuksen.

Ostotodistuksella voit ostaa Matkahuollosta linja-autolipun koulumatkatuella alennettuun 43 euron hintaan. Kela lähettää sinulle myöhemmin postissa kirjallisen päätöksen. Voit nähdä päätöksen myös Kelan asiointipalvelussa.

Matkahuollon ja VR:n opiskelija-alennukseen oikeuttava Sakki-kortti

Ammatillisen koulutuksen opiskelija, saatko palkkaa työssäoppimisajalta?

Ammatilliseen koulutukseen kuuluva palkallinen työssäoppiminen on ollut vuoden 2018 alusta alkaen oppisopimuskoulutusta.

Opiskelija ei voi saada opintotukea eikä koulumatkatukea oppisopimuskoulutuksen ajalta.

Jos opintotukea tai koulumatkatukea saava opiskelija aloittaa palkallisen työssäoppimisen, hänen on ilmoitettava sen ajankohta Kelaan. Ilmoituksen voi tehdä viestillä Kelan asiointipalvelussa, opintotuen lomakkeella OT 16 tai soittamalla Kelan puhelinpalveluun.

Poken yksiköissä koulumatkatukiasioita hoitavat

  • Äänekoskella Piilolassa neuvonnassa Marja Kautto
  • Äänekoskella Opinahjolla opintosihteeri Marjo Häyrinen
  • Viitasaarella Sakki-rakennuksen toimistossa toimistosihteeri Anu Koljonen
  • Saarijärvellä Tarvaalassa opintosihteeri Anne Saravaara
  • Laukaan ja Saarijärven toimipisteissä järjestetään erilliset ajat, joista tiedotetaan opiskelijoille

Unohditko hankkia ostotodistuksen?

Jos olet ostanut matkalipun kuukaudeksi ilman ostotodistusta, voit hakea tukea jälkikäteen. Kela maksaa ilman ostotodistusta hankittuihin lippuihin tukea enintään hakukuukaudelta ja sitä edeltävältä kuukaudelta. Ilman ostotodistusta ostettu lippu korvataan halvimman kuukausilipun hinnan perusteella. Hinnan tulee kuitenkin ylittää 54 euroa, jotta se oikeuttaa koulumatkatukeen.

Jos koulumatkalla ei ole julkista liikennettä

Voit saada koulumatkatukea esimerkiksi oman auton käytön perusteella, jos käytettävissäsi ei ole julkista liikennettä tai koulukuljetusta. Koulumatkatuen määrä riippuu tällöin matkan pituudesta. Tukea maksetaan 10-100 kilometrin pituisesta yhdensuuntaisesta matkasta. Koulumatkatuen määrässä huomioidaan aina meno- ja paluumatka. Itse järjestetyn kulkutavan perusteella voi saada koulumatkatukea myös muissa poikkeuksellisissa tilanteissa.

Lisätietoja

Äänekosken joukkoliikenteen palveluseteli

Syksyn 2020 päivitys tulossa.