11.3.2022
Ville Pöyhönen tiesi oman alansa jo varhain. Parasta on se, että kone- ja metallialalta löytyy paljon monenlaisia urapolkuja ja vaihtelevia työtehtäviä.
Ville Pöyhönen tykkäsi jo pienenä poikana puuhastella mopojen, autojen ja kaikenlaisten koneiden kanssa. Niin paljon, että hän päätyi opiskelemaan kone- ja metallialaa Pokelle. Nyt Pöyhönen, 22, suorittaa jo kolmatta tutkintoaan, tällä kertaa ammattikorkeakoulussa, ja oman alan kesätyöpaikka Botnia Mill Servicellä Äänekoskella on odottamassa.
– Käsillä tekeminen on aina kiinnostanut, ja tämä on tuntunut aina omalta jutulta, hän perustelee.
Kaksi tutkintoa kolmessa vuodessa
Peruskoulun loppuvaiheessa Ville tiesi aika selvästi, mihin hakisi opiskelemaan. Myös oman isän esimerkki innosti, sillä hän on tehtaalla töissä.
Ville päätyi suorittamaan Äänekoskella sekä lukion että kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon – kolmessa vuodessa. Aika kova saavutus!
– Teimme kaksoistutkinnon yhdessä kaverini kanssa, ja meidän oli yhdessä hyvä hyppiä koululta toiselle. Kaksoistutkinto tällä alalla oli tuossa vaiheessa vielä aika uusi juttu, ja Pokella sekä Äänekosken lukiossa joustettiin tosi hyvin. Yksin olisi ollut paljon vaikeampaa, hän kertoo.
Kokemusta harjoitteluista
Kone- ja tuotantotekniikan opiskeluja hän kuvailee hyväksi perustaksi sille, mitä käytännön työelämässä tehdään.
– Harjoittelut ovat avainasemassa. Koulussa opetellaan perusasiat, mutta harjoittelussa niitä pääsee toteuttamaan käytännössä. Äänekoskella ollaan etulyöntiasemassa, kun teollisuudessa on paljon alan osaamista, ja harjoittelupaikat ovat ihan vieressä, Pöyhönen sanoo.
– Harjoittelupaikoissa ollaan myös perillä siitä, mitä koulussa tehdään.
Ville Pöyhönen on päässyt tekemään niin konekorjausta kuin asennustakin, samoin hitsausta ja koneistusta. Äänekosken biotuotetehtaan kunnossapidosta vastaavassa Botnia Mill Servicessä hän on toiminut esimerkiksi asentajana ja alueasentajana. Tulevana kesänä hän toimii kunnossapidossa toimihenkilötehtävissä ja tekee sieltä myös suorituksia nykyisiin opintoihinsa.
Ammattikorkeakouluun insinööriopintoihin
Ville Pöyhösen koulunkäynti ei jäänyt vielä tähän. Armeijan jälkeen, vajaa kaksi vuotta sitten, hän aloitti kone- ja tuotantotekniikan insinööriopinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Muutoin mielenkiintoista antia on haittasi koronakurimus, joka piti opiskelijat kotona etäopinnoissa lähes koko opiskeluajan.
– Meillä oli lähiopintoja ensimmäiset kolme kuukautta. Yritän pitää rytmiä päivässä, että tehtävät tulee tehtyä ajallaan. Mutta esimerkiksi opiskelukavereihin ei oikein pääse tutustumaan, kun kaikki tapahtuu etänä, hän harmittelee.
Oma uravalinta tuntuu kuitenkin oikealta.
– Tämä on monipuolinen ja mielenkiintoinen ala, sillä vaihtoehtoja on paljon. Työ ei ole pelkkää sorvaamista tai koneiden korjaamista, vaan alan sisältä löytyy monenlaisia tehtäviä, pohtii Ville.
Eikä pikkupojan intokaan ole laantunut: isän tallissa Markkamäessä odottaa vuosimallin 1971 Ford Escort, jota Ville vapaa-ajallaan rakentaa.
– Olen seurannut omia mielenkiinnon kohteita, ja olen voinut yhdistää harrastuksen ja työn.
Metalliala kaipaa osaajia
Metallialan monipuolisuutta korostaa myös Botnia Mill Servicen kunnossapitovastaava, alueinsinööri Timo Borovkoff. Itsekin aikanaan Pokelta valmistunut Borovkoff kannustaa hakeutumaan alalle, jos on kiinnostunut vaihtelevista töistä.
– Työ on mielenkiintoista, sillä kahta samanlaista päivää ei ole. Kunnossapidossa pyrimme suunnitelmalliseen työntekoon, mutta työssä voi myös tapahtua kaikkea yllättävää.
Botnia Mill Servicen kunnossapidossa tarvitaan niin hitsareita, koneistajia kuin asentajiakin. Etua on hyvistä hoksottomista, sillä työssä tarvitaan ongelmanratkaisukykyä.
– Siitä on hyötyä, että osaa miettiä asioita monelta eri kantilta. Taidot kuitenkin kasvavat työssä, hän rohkaisee.
Kone- ja tuotantotekniikan koulutus antaa Timo Borovkoffin mukaan hyvät valmiudet töihin.
– Harjoittelussa pääsee kokeilemaan, tuntuuko tämä omalta jutulta. Jos ei ole varma, alan sisällä on paljon vaihtoehtoja, ja ammattitaito kasvaa työn mukana. Työ ei välttämättä ole raskasta ja likaista, hän sanoo.
Myös työllisyysnäkymät koko metallialalla ovat hyvät, ja esimerkiksi pohjoisessa Keski-Suomessa osaajista on jopa pulaa.
Kiinnostuitko metallialasta? Lue lisää ja hae mukaan!