Yhteishaku
-
Jos ensisijaisia hakijoita on vähemmän kuin aloituspaikkoja, saavatko kaikki ensisijaiset hakijat opiskelupaikan?
Kyllä, jos hakija täyttää kaikki valintakriteerit eli hänellä on tarvittava suomen kielen taito ja ammatissa vaadittava terveydentila.
-
Huomioidaanko valintaa tehdessä todistuksesta pelkästään ysiluokan kevään numeroita vai vaikuttavatko esimerkiksi kasiluokan numerot valintaan?
Yhteishaun valinnassa katsotaan vain 9. luokan päättötodistusta, mutta todistuksessa on aiemmin päättyneiden yhteisten aineiden ja numeroin arvioiduin valinnaisaineiden arvosanoja, jotka otetaan huomioon. Poken aloille vaikuttavat perusopetuksen päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvo ja taito- ja taideaineiden painotettu keskiarvo eli arvosanat liikunnassa, käsityössä, kotitaloudessa, musiikissa ja kuvaamataidossa. Pisteet lasketaan kolmen parhaan taito-taideaineen arvosanoista.
-
Montako lisäpistettä peruskoululaiset saavat yhteishaussa?
Saat 6 pistettä, jos olet suorittanut perusopetuksen oppimäärän samana tai edellisenä vuonna, kun haet.
Saat 6 pistettä, jos olet suorittanut jonkin seuraavista samana tai edellisenä vuonna, kun haet:- kymppiluokan (vähintään 1100 tunnin laajuinen lisäopetus)
- tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen, TUVA (vähintään 30 osaamispistettä)
- kansanopiston lukuvuoden mittaisen linjan (vähintään 28 opiskelijaviikkoa)
- maahanmuuttajille ja muille vieraskielisille tarkoitetun lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen, LUVA (vähintään 25 kurssia)
Saat 2 pistettä ammatillisesta koulutuksesta, jonka olet hakulomakkeessa merkinnyt ykköshakutoiveeksi.
Lisätietoa opintopolku.fi -
Onko Poken eri aloilla keskiarvorajoja?
Keskiarvo ei yksin vaikuta yhteishaussa, koska hakupisteisiin vaikuttaa niin moni asia. Opintopolku.fi -palvelussa selviää, mistä hakupisteet muodostuvat. Yhteishaussa hakupisteitä saa seuraavasti:
- 6 pistettä siitä, että olet suorittanut peruskoulun samana tai edellisenä vuonna kuin haet, TAI:
- 6 pistettä tietyistä peruskoulun jälkeen suoritetuista opinnoista, esimerkiksi kymppiluokasta
- 1 – 16 pistettä yleisestä koulumenestyksestä
- 1 – 8 pistettä painotettavista arvosanoista
- 1 – 3 pistettä työkokemuksesta
- 0-10 pistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta
- 2 pistettä ammatillista koulutusta koskevasta ensimmäisestä hakutoiveesta.
-
Jos pisteet riittävät ensisijaiseen hakutoiveeseen niin saako kirjeitä toissijaisista hakutoivepaikoista, mikäli pisteet riittävät niihinkin?
Jos pisteet riittävät, hakija valitaan ensisijaiseen koulutukseen. Tästä koulutuksesta hänelle lähtee valintakirje. Hakijalle tarjotaan vain se yksi koulutus, ja muut hakukohteet raukeavat. Jos siis hakija haluaa haun jälkeen kolmostoiveena olevaan koulutukseen, hänen on haettava sinne uudelleen jatkuvan haun kautta.
-
Miten saan tiedon opiskelijavalinnasta?
Opiskelupaikan saaneille lähetetään henkilökohtainen kirje kotiosoitteeseen. Luvan antaneille lähetetään sähköinen valintakirje hakijan Opintopolun hakulomakkeeseen antamaan sähköpostisosoitteeseen.
Jatkuva haku
-
Mitä tarkoittaa jatkuva haku?
Jatkuva haku on toinen pääväylä hakeutua opiskelemaan ja hakea voi ympäri vuoden. Jatkuvassa haussa voit hakea ammatilliseen perustutkintoon, ammattitutkintoon, erikoisammattitutkintoon tai haluamaasi tutkinnon osaan. Jos et vielä tiedä, mikä olisi sinulle soveltuvin tutkinto, voit jättää avoimen hakemuksen. Haku tehdään sähköisesti oppilaitoksen sivuilla. Ohjaamme mielellämme koulutukseen hakemista koskevissa asioissa. Lisätietoja saat hakijapalveluista puh. 040 7120 935
-
Mitkä ovat jatkuvan haun valintaperusteet?
Valintaperusteet ovat:
- riittävät edellytykset koulutuksesta suoriutumiseen
- soveltuvuus alan työtehtäviin
- haastattelun tai valintakokeen pistemäärä
- riittävä suomen kielen taito
- koulutustarve
Haku
-
Valmistun keväällä Poken perustutkinnosta. Haluaisin aloittaa sen jälkeen uuden tutkinnon Pokella. Onko tämä mahdollista ja miten haen?
Voit hakea uuteen tutkintoon jatkuvan haun kautta eli valitset etusivulta haluamasi tutkinnon ja täytät hakulomakkeen. Otamme sinuun sitten yhteyttä ja suunnittelemme henkilökohtaisen opintopolun.
Opiskelupaikan vastaanottaminen
-
Mitä pitää tehdä, jos ei halua yhteishaussa saamaansa paikkaa, vaan toiselle alalle?
Kannattaa ottaa varmuuden vuoksi opiskelupaikka vastaan. Sen voi tarvittaessa perua myöhemmin. Kevään yhteishaussa vapaaksi jääneet paikat laitetaan jatkuvaan hakuun, jonka kautta otetaan uusia opiskelijoita sitä mukaa, kun aloilla on vapaita paikkoja tarjolla.
-
Miten opiskelupaikka otetaan vastaan?
Kotiin lähetettävässä kirjeessä on ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseen.
-
Voiko ammatillisen perustutkinnon todistuksella päästä korkeakouluun?
Kyllä voi. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneelle ovat kaikki ovet avoinna jatko-opiskeluun. Ammattiopiston jälkeen voi jatkaa ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Monet jatkavat opintojaan ammattiopiston perustutkinnon jälkeen, vaihtavat alaa toiseen ammattiin, jatkokouluttautuvat (esim. suorittavat alansa ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon) tai jatkavat opintoja korkeakouluun.
-
Onko Pokella matematiikkaa, äidinkieltä, kieliä ja muita yleisiä aineita?
Kyllä. Näiden yhteisten aineiden virallinen nimi on yhteiset tutkinnon osat eli tuttavallisemmin ”ytot”.
Esimerkiksi äidinkielessä paneudutaan oman ammattialan teksteihin ja asiakirjoihin, kielissä opiskellaan oman ammattialan sanastoa, matematiikassa lasketaan laskuja, joita tarvitsee tulevassa ammatissa jne.
Yhteiset tutkinnon osat on ryhmitelty kolmeen osaan: viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä yhteiskunta- ja työelämäosaaminen. Yhteiset tutkinnon osat 35 osaamispistettä koostuvat pakollisista 26 osp ja valinnaisista 9 osp.
Oppisopimus
-
Mitä oppisopimuskoulutus on?
Oppisopimuskoulutus on pääosin työpaikalla käytännön työtehtävissä tapahtuvaa oppimista, jota täydennetään tarvittaessa opinnoilla oppilaitoksessa
-
Mitä kaikkea oppisopimuksella voi opiskella?
Oppisopimuksella voi meillä opiskella toisen asteen ammatillisen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai em. tutkintojen osia
-
Kuinka kauan oppisopimuskoulutus kestää?
Oppisopimuksen kesto määritellään henkilökohtaisen tavoitteen ja suunnitelman mukaan. Keskimäärin perustutkinnoissa oppisopimus kestää 2 vuotta, ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa 1 – 2 vuotta.
-
Mistä saan oppisopimustyöpaikan?
Oppisopimusopiskelijaksi hakeutuva hankkii itse koulutukseen soveltuvan työpaikan tai sopii oman työnantajansa kanssa oppisopimuskoulutuksesta.
-
Käyvätkö kaikki työpaikat oppisopimustyöpaikoiksi?
Oppisopimustoimija selvittää, sopiiko työpaikka ko. oppisopimukseen.
-
Kuka opiskelijaa ohjaa työpaikalla?
Sovittu työpaikkaohjaaja. Hän tutustuttaa opiskelijan työhön ja työyhteisöön sekä neuvoo, ohjaa ja antaa palautetta työtehtävien tekemisestä. Myös koko työyhteisö ohjaa tarpeen mukaan eri tehtävissä.
-
Mitä tukea työantaja voi saada oppisopimuskoulutukseen?
Työnantajalle maksetaan oppisopimusopiskelijan ohjauksesta koulutuskorvausta. Koulutuskorvaus on sopimuskohtainen.
Te-palvelut voi myöntää palkkatukea työttömän työnhakijan työllistymiseen oppisopimuksella. Tuen määrästä ja hakemisesta saa tietoa www.te-palvelut.fi –sivuilta.
Useassa pohjoisen Keski-Suomen kunnassa on käytössä pk-yrityksille maksettava kuntatuki, kun kyseessä on työllistävä oppisopimus. Tietoa löytyy kuntien sivuilta.
-
Milloin oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa?
Oppisopimuksen voi aloittaa joustavasti ympäri vuoden.
-
Mihin otan yhteyttä, jos saan oppisopimustyöpaikan?
Ota yhteyttä Poken Hakijapalveluihin hakijapalvelut@poke.fi p. 040 7120 935.
-
Kenen oppisopimustoimijan kanssa minun pitää asioida?
Oppisopimus solmitaan yleensä sen alueen oppisopimustoimijan kanssa, jonka toiminta-alueella opiskelijan työpaikka/yritys on.
-
Voiko yrittäjä opiskella oppisopimuksella?
Kyllä, yrittäjä voi opiskella omassa yrityksessään. Tällöin yrittäjää ohjaa toinen yrittäjä tai muutoin tehtävään soveltuva henkilö.
-
Paljonko koulutus maksaa?
Yleensä opinnot ovat opiskelijalle maksuttomia.
-
Maksetaanko oppisopimusaikana palkkaa?
Kyllä, työnantaja maksaa oppisopimusopiskelijalle alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
-
Ovatko tietopuoliset lähipäivät palkallisia?
Palkanmaksu lähipäivien ajalta sovitaan oppisopimusta solmittaessa. Jos työnantaja ei maksa palkkaa lähipäivien ajalta, oppisopimustoimijalta voit hakea päivärahaa ja perheavustusta.
-
Voiko oppisopimustyöpaikkaa vaihtaa?
Kyllä, mutta vaihto edellyttää vanhan sopimuksen purkamista ja uuden oppisopimuksen solmimista uuden työnantajan kanssa.
-
Voiko oppisopimuksen purkaa?
Oppisopimuksen voi purkaa. Purkamiseen liittyvät asiat käydään läpi oppisopimusneuvottelussa ja tietoa voi pyytää oppisopimuksen kuluessa tarpeen mukaan.
-
Onko työnantajalla / opiskelijalla velvollisuus jatkaa työsuhdetta oppisopimuksen päätyttyä?
Oppisopimus on määräaikainen koulutussopimus, joka ei sido määräajan päätyttyä kumpaakaan osapuolta.
-
Täytyykö opiskelijan itse hakeutua lähiopintoihin oppilaitokseen?
Ei tarvitse. Kun oppisopimus on solmittu, oppisopimustoimija ilmoittaa opiskelijan oppilaitokseen.
-
Huomioidaanko aiemmat opinnot ja työkokemus?
Oppisopimusopiskelijalle tehdään opintojen alussa HOKS eli henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa huomioidaan aiemmin alalta hankittu osaaminen (koulutus, työkokemus ja muu osaaminen). Tämä vaikuttaa opintojen sisältöön ja kestoon.
-
Missä oppilaitosopinnot järjestetään?
Koulutus järjestetään Pokella niissä koulutuksissa, joita Pokella toteutetaan. Jos Pokella ei ole tarjolla kyseessä olevaa koulutusta, oppisopimustoimija hankkii sen toiselta koulutuksenjärjestäjältä asiakkaan tarpeet huomioiden.
-
Kuinka usein on opiskelua oppilaitoksessa?
Vaihtelee opiskelijan henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Lähipäiviä oppilaitoksessa keskimäärin: perustutkinnoissa noin 2 – 4 pv / kk, ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa noin 1– 3 pv / kk tai harvemmin.
-
Saanko oppisopimusopiskelijana opiskelijakortin tai KELAn opintoetuuksia?
Oppisopimusopiskelija on työsuhteessa ja saa palkkaa, joten hän ei saa näitä etuuksia.
-
Minkä ikäiset voivat opiskella oppisopimuksella?
Opiskelijan pitää olla vähintään 15-vuotias perusopetuksen (tai vastaavat tiedot) suorittanut eikä yläikärajaa ole, jos muut oppisopimuksen edellytykset täyttyvät.
-
Voiko oppisopimuksella opiskella useampia kertoja?
Kyllä voi. Ammattitaitoa voi kehittää opiskelemalla esim. ensin perustutkinnon ja jatkaa sitten myöhemmin ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla.
-
Antaako oppisopimuksella suoritettu tutkinto jatko-opintokelpoisuuden?
Kyllä. Perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinto antavat kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin ja yleisen kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.