selaa koulutuksia
FAQ

Usein kysytyt kysymykset

Yhteishaku

  • Jos ensisijaisia hakijoita on vähemmän kuin aloituspaikkoja, saavatko kaikki ensisijaiset hakijat opiskelupaikan?

    Kyllä, jos hakija täyttää kaikki valintakriteerit eli hänellä on tarvittava suomen kielen taito ja ammatissa vaadittava terveydentila.

  • Huomioidaanko valintaa tehdessä todistuksesta pelkästään ysiluokan kevään numeroita vai vaikuttavatko esimerkiksi kasiluokan numerot valintaan?

    Yhteishaun valinnassa katsotaan vain 9. luokan päättötodistusta, mutta todistuksessa on aiemmin päättyneiden yhteisten aineiden ja numeroin arvioiduin valinnaisaineiden arvosanoja, jotka otetaan huomioon.  Poken aloille vaikuttavat perusopetuksen päättötodistuksen kaikkien aineiden keskiarvo ja taito- ja taideaineiden painotettu keskiarvo eli arvosanat liikunnassa, käsityössä, kotitaloudessa, musiikissa ja kuvaamataidossa. Pisteet lasketaan kolmen parhaan taito-taideaineen arvosanoista.

  • Montako lisäpistettä peruskoululaiset saavat yhteishaussa?
    Jos olet suorittanut perusopetuksen oppimäärän hakeutumisvuonna tai sitä edeltävänä vuonna, saat siitä 6 valintapistettä.
    Jos olet suorittanut jonkin valmentavan koulutuksen hakeutumisvuonna tai sitä edeltävänä vuonna, saat 6 pistettä. Valmentavat koulutukset ja suoritettavien opintojen vähimmäismäärät ovat:
    • vähintään 19 viikkoa tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta TUVA
    • vähintään 17 opiskelijaviikkoa oppivelvollisille suunnattua kansanopistojen koulutusta
    • vähintään 28 opiskelijaviikon mittaisen kansanopiston linjan.
    Huom! 6 pistettä voit saada joko perusopetuksesta tai valmentavasta koulutuksesta.
    Saat 2 pistettä ammatillisesta koulutuksesta, jonka olet hakulomakkeessa merkinnyt ensimmäiseksi hakutoiveeksi.
  • Onko Poken eri aloilla keskiarvorajoja?

    Keskiarvo ei yksin vaikuta yhteishaussa, koska hakupisteisiin vaikuttaa niin moni asia. Opintopolku.fi -palvelussa selviää, mistä hakupisteet muodostuvat. Yhteishaussa hakupisteitä saa seuraavasti:

    • 6 pistettä siitä, että olet suorittanut peruskoulun samana tai edellisenä vuonna kuin haet, TAI:
    • 6 pistettä tietyistä peruskoulun jälkeen suoritetuista opinnoista, esimerkiksi jos olet suorittanut TUVA-koulutusta vähintään 19 viikkoa
    • 1 – 16 pistettä yleisestä koulumenestyksestä
    • 1 – 8 pistettä painotettavista arvosanoista
    • 0-10 pistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta
    • 2 pistettä ammatillista koulutusta koskevasta ensimmäisestä hakutoiveesta.
  • Jos pisteet riittävät ensisijaiseen hakutoiveeseen niin saako kirjeitä toissijaisista hakutoivepaikoista, mikäli pisteet riittävät niihinkin?

    Jos pisteet riittävät, hakija valitaan ensisijaiseen koulutukseen. Tästä koulutuksesta hänelle lähtee sähköinen valintakirje. Hakijalle tarjotaan vain se yksi koulutus, ja muut hakukohteet raukeavat. Jos siis hakija haluaa haun jälkeen kolmostoiveena olevaan koulutukseen, hänen on haettava sinne uudelleen jatkuvan haun kautta.

  • Miten saan tiedon opiskelijavalinnasta?

    Opiskelupaikan saaneille lähetetään sähköinen valintakirje hakijan Opintopolun hakulomakkeeseen antamaan sähköpostisosoitteeseen. Mikäli hakija ei ole antanut lupaa sähköiseen asiointiin, valintakirje lähetetään maapostissa.

Jatkuva haku

Haku

Opiskelupaikan vastaanottaminen

  • Mitä pitää tehdä, jos ei halua yhteishaussa saamaansa paikkaa, vaan toiselle alalle?

    Kannattaa ottaa varmuuden vuoksi opiskelupaikka vastaan. Sen voi tarvittaessa perua myöhemmin. Kevään yhteishaussa vapaaksi jääneet paikat laitetaan jatkuvaan hakuun, jonka kautta otetaan uusia opiskelijoita sitä mukaa, kun aloilla on vapaita paikkoja tarjolla.

  • Miten opiskelupaikka otetaan vastaan?

    Kotiin lähetettävässä kirjeessä on ohjeet opiskelupaikan vastaanottamiseen.

  • Voiko ammatillisen perustutkinnon todistuksella päästä korkeakouluun?

    Kyllä voi. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneelle ovat kaikki ovet avoinna jatko-opiskeluun. Ammattiopiston jälkeen voi jatkaa ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Monet jatkavat opintojaan ammattiopiston perustutkinnon jälkeen, vaihtavat alaa toiseen ammattiin, jatkokouluttautuvat (esim. suorittavat alansa ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon) tai jatkavat opintoja korkeakouluun.

  • Onko Pokella matematiikkaa, äidinkieltä, kieliä ja muita yleisiä aineita?

    Kyllä. Näiden yhteisten aineiden virallinen nimi on yhteiset tutkinnon osat eli tuttavallisemmin ”ytot”.

    Esimerkiksi äidinkielessä paneudutaan oman ammattialan teksteihin ja asiakirjoihin, kielissä opiskellaan oman ammattialan sanastoa, matematiikassa lasketaan laskuja, joita tarvitsee tulevassa ammatissa jne.

    Yhteiset tutkinnon osat on ryhmitelty kolmeen osaan: viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä yhteiskunta- ja työelämäosaaminen. Yhteiset tutkinnon osat 35 osaamispistettä koostuvat pakollisista 26 osp ja valinnaisista 9 osp.

Oppisopimus