Järjestyssäännöt
Tavoite
Oppilaitoksen järjestyssääntöjen tavoitteena on luoda edellytykset opiskelijoiden kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle. Järjestyssäännöt ovat myös perusta opiskelijoiden, henkilöstön sekä vierailijoiden turvalliselle ja viihtyisälle oppimis- ja työympäristölle sekä yhdenvertaiselle ja oikeudenmukaiselle kohtelulle.
Edellä mainitut tavoitteet saavutetaan siten, että jokainen opiskeluyhteisön jäsen ottaa vastuun omasta toiminnastaan. Opiskelija tutustuu opintojensa alkaessa oppilaitoksen järjestyssääntöihin ja sitoutuu noudattamaan niitä. Järjestyssääntöihin perehtyminen varmistetaan ensikertaisen Hoksin hyväksymisen yhteydessä tehtävällä Wilma-kirjauksella.
Soveltaminen
Järjestyssääntöä sovelletaan
- oppilaitoksen työpäivinä
- muissa opiskeluun liittyvissä tilanteissa ja oppimisympäristöissä (esimerkiksi itsenäinen simulaattoriharjoittelu)
- oppilaitoksen tai opiskelijajärjestöjen järjestämissä tilaisuuksissa oppilaitoksen alueella
- opiskeluun liittyvissä tilanteissa kuten työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana, tutustumis- ja vierailukäynneillä, matkoilla ja retkillä
- opiskelijoiden koulumatkoilla ja koulumatkojen odotusaikoina
Oppilaitoksen alueena pidetään koulu- ja asuntolarakennuksia sekä niiden tontteja. Lisäksi oppilaitoksen työkohteet ja ajoneuvot luetaan oppilaitoksen alueeseen kuuluviksi.
Opiskeluun liittyviksi tilaisuuksiksi katsotaan myös oppilaitoksen opiskelijoilleen oppilaitoksen alueella ja sen ulkopuolella järjestämät tilaisuudet sekä muut opiskelijoille oppilaitoksen alueella järjestettävät tilaisuudet niin kouluaikana kuin sen ulkopuolellakin.
Työpaikoilla järjestettävä koulutus kuuluu järjestyssääntöjen piiriin, mikäli koulutuksen järjestää oppilaitos. Työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana noudatetaan työpaikan sääntöjä. Opiskelijan on noudatettava kaikissa opiskeluun liittyvissä tilanteissa opettajan ohjeita ja neuvoja.
Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet
Opetukseen ja ohjaukseen osallistuminen
- Opiskelijan tulee osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti lähi- tai verkko-opetukseen sekä näyttöihin ja muuhun osaamisen osoittamiseen.
- Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.
- Opiskelijalla on velvollisuus käyttäytyä turvallisesti muita kiusaamatta ja syrjimättä. Lisäksi opiskelijan on toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden opiskelijoiden, oppimisyhteisön tai opiskeluympäristön tuvallisuutta tai terveyttä. Kuva-, video- tai muiden tallenteiden levittäminen ja julkaiseminen esim. internetissä, sosiaalisessa mediassa tai tulosteena ilman kuvattavan suostumusta on kielletty.
- Opiskelijan on varauduttava opetustilanteisiin annettujen ohjeiden mukaan asianmukaisin välinein ja varustein.
- Oppitunnit alkavat ja päättyvät lukujärjestyksessä ilmoitettuna tai opettajan ohjeistamana ajankohtana.
- Oppitunteja häiritsevä toiminta on kielletty. Opettaja puuttuu välittömästi kaikkiin häiriötä aiheuttaviin tilanteisiin.
- Työvälineitä, kuten puhelimia ja tietokoneita, käytetään oppimistilanteissa vain opiskelutarkoituksiin ja henkilöstön osalta työn tekemiseen. Opiskelija ja henkilöstö pitävät huolen siitä, etteivät mobiililaitteet häiritse työpäivän aikana.
- Opiskelijan on oltava opintosuorituksissaan rehellinen ja annettava oikea kuva osaamisestaan. Vilpillinen toiminta opinnoissa (kiellettyjen keinojen käyttö, tehtävien kopiointi tai plagiointi eli toisen henkilön ideoiden, tietojen, kielen tai kirjoituksen luvaton lainaaminen tai tekoälyn käyttö silloin, kun se tehdään ilman alkuperäisen lähteen asianmukaista ilmoittamista tai lähdeviitettä) on kielletty. Erilaisia tekoälyyn pohjautuvia palveluita voi käyttää ideoimiseen, tietoperustan rakentamiseen ja tiedonhakuun. Vilpin seurauksena opintosuoritus mitätöidään.
- Opiskelijat noudattavat erillisiä Poken tietojärjestelmien ja tietoturvaohjeiden käyttösääntöjä.
Poissaolot
Poissaoloille on aina oltava perusteltu syy.
- Poissaolon sattuessa opiskelijan tulee ilmoittaa siitä viipymättä opettajalle.
- Sairastapauksessa yli kolme päivää kestävästä sairaudesta on toimitettava terveydenhoitajan tai lääkärin todistus vastuuopettajalle.
- Perustellusta syystä opiskelijalle voidaan myöntää lupa poissaoloon. Yli kolmen päivän poissaololupa tulee anoa kirjallisesti.
- Enintään 3 työpäivän poissaolosta päättää vastuuopettaja, yli 3 työpäivän poissaolosta päättää koulutusjohtaja.
- Työpaikalla järjestettävän oppimisen aikana opiskelija noudattaa työpaikalla sovittuja työaikoja ja sääntöjä. Opiskelija ilmoittaa poissaolostaan välittömästi työpaikalle ja ohjaavalle opettajalle.
Oppimisympäristöjen turvallisuus ja viihtyisyys
Hyvien tapojen mukainen käyttäytyminen vahvistaa turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Siihen kuuluu toisten huomioon ottaminen, työ- ja opiskelurauhan edistäminen ja kunnioittaminen, tervehtiminen sekä ohjeiden noudattaminen.
Turvallisuus
- Opiskelija on velvollinen noudattamaan kaikkia työturvallisuutta koskevia ohjeita ja määräyksiä kaikissa oppimisympäristöissä. Jos opiskelija ei ohjeista huolimatta suostu käyttämään suojavälineitä tai työssä tarvittavia varusteita, hänen työskentelynsä on estettävä, mikäli tilanteessa on mahdollista altistua tapaturmalle.
- Tapaturman sattuessa on viipymättä otettava yhteys asianomaiseen opettajaan tai muuhun oppilaitoksen henkilökuntaan. Jokaisella oppilaitosyhteisön jäsenellä on lisäksi velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan puutteista ja epäkohdista, jotka voivat vaarantaa työturvallisuuden.
- Oppilaitokseen ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen, ja jonka hallussa pidolle ei ole hyväksyttävää syytä.
- Koulutusjohtajalla tai opettajalla on yhdessä tai erikseen oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa opiskelijalta edellä mainitun kaltainen esine tai aine. Koulutusjohtajalla tai opettajalla on oikeus tarkastaa opiskelijan mukana olevat tavarat, opiskelijan hallinnassa olevat oppilaitoksen säilytystilat ja päällisin puolin hänen vaatteensa edellä mainitun esineen tai aineen haltuun ottamiseksi.
- Opettajalla on oikeus määrätä häiritsevä, väkivaltaisesti tai uhkaavasti käyttäytyvä tai toisen henkeä tai terveyttä vaarantava opiskelija poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, tai koulutuksen järjestäjän järjestämästä tilaisuudesta. Jos opiskelija ei noudata edellä mainittua poistumismääräystä, koulutusjohtajalla ja opettajalla on oikeus poistaa opiskelija edellä luetelluista oppimistiloista tai tilaisuudesta.
- Oppilaitoksen alueella sekä koulumatkoilla noudatetaan tieliikennelakia ja -asetusta ja oppilaitoksen alueella liikenteestä annettuja ohjeita. Kulkuneuvot on oppilaitoksen alueella pysäköitävä niille varatuille alueille.
- Opettajalla ja kuntayhtymän johtajalla on velvollisuus ilmoittaa tietoonsa tulleesta oppimisympäristössä tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan opiskelijan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle.
Viihtyisyys ja siisteys
- Jokainen oppilaitosyhteisön jäsen on velvollinen pitämään oppilaitoksen alueen siistinä.
- Oppilaitoksen omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Työskentelyssä tarvittavia raaka- ja tarveaineita sekä koneita ja työvälineitä on käsiteltävä ohjeiden mukaisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti resurssiviisaasti.
- Omaisuuden vahingoittamisesta tai katoamisesta on viipymättä ilmoitettava henkilökunnalle. Vahingon aiheuttaja on korvausvelvollinen vahingonkorvauslain (412/74) mukaan.
- Oppilaitos ei vastaa tiloihinsa jätetystä omaisuudesta.
Opintojen etenemisen seuranta ja eronneeksi katsominen
Opintojen tulee edetä opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti. HOKS määrittää opiskelijan osaamisen hankkimisen tavat ja ajoituksen. Läsnäolo suunnitelmaan kirjatussa lähiopetuksessa on edellytys opintojen etenemiselle.
Opiskelijalla, oppivelvollisen huoltajalla sekä oppilaitoksen opetus- ja ohjaushenkilöstöllä on velvollisuus seurata opintojen etenemistä. Opintojen etenemisen ja opiskelijan poissaolojen osalta noudatetaan erikseen annettuja ohjeita.
- Jos opinnot eivät etene suunnitellusti, vastuuopettaja kutsuu opiskelijan ja oppivelvollisen huoltajan ohjauskeskusteluun, jonka tavoitteena on selvittää opintojen jatkamisen edellytyksiä. Ohjauskeskustelussa voi olla mukana opinto-ohjaaja, kasvatusohjaaja ja opiskeluhuollon palveluiden edustaja.
- Opiskelija voidaan katsoa eronneeksi, jos on ilmeistä, että hänen tarkoituksenaan ei ole osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaiseen opetukseen ja näyttöihin tai muuhun osaamisen osoittamiseen eikä hän ole esittänyt poissaololleen perusteltua syytä tai hän ei ole suorittanut tutkintoon valmentavaa koulutusta 11§:ssä säädetyssä ajassa
-
- Oppivelvollisen opiskelijan huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollinen suorittaa oppivelvollisuuden.
- Myös oppivelvollinen opiskelija katsotaan eronneeksi kuukauden kuluessa siitä, kun hän on viimeisen kerran osallistunut opetukseen.
- Työvoimakoulutuksessa sovelletaan lisäksi, mitä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 5 luvun §4 2 momentissa säädetään opiskelijan osallistumisesta opetukseen ja opintojen etenemisestä.
Tupakointi, huumeet ja päihteet
Päihteiden (alkoholi, tupakka ja tupakkatuotteet sekä huumausaineet ja huumeeksi luokiteltavat lääkeaineet, joihin ei ole lääkärin määräystä) hallussapito ja käyttäminen sekä niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen Poken tiloissa ja oppitunneilla, käytännön tehtävissä oppilaitoksessa, työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä sekä Poken järjestämissä tilaisuuksissa on kielletty. Jokainen on velvollinen puuttumaan asiaan, jos tekee päihteisiin liittyviä havaintoja.
Tupakkalain (549/2016) 74§:n mukaan tupakkatuotteiden (savukkeiden, sikarien, sähkötupakan, nuuskan ja nikotiinipussien) käyttö on kielletty oppilaitoksen sisä- ja ulkotiloissa koko oppilaitoksen alueella. Kielto koskee myös opiskelija-asuntoloita.
Tupakkalaki kieltää alle 18-vuotiaalta henkilöltä tupakkatuotteen hallussapidon (118§). Lisäksi tupakkalain 53 §:n mukaan on kiellettyä myydä, muutoin luovuttaa tai välittää tupakkatuotteita alle 18-vuotiaalle. Lisäksi kiellettyä on elinkeinotoiminnassa myydä tai muutoin luovuttaa tupakan vastikkeita, tupakointivälineitä ja sähkösavukkeita alle 18-vuotiaalle.
Tupakkalaki koskee kaikkia oppilaitoksen alueilla ja oppimisympäristössä liikkuvia ja asioivia henkilöitä. Tupakkalain valvonta kuuluu koko henkilökunnalle. Tupakkalain rikkomisesta voidaan ilmoittaa myös poliisille, mikä voi johtaa sakkorangaistukseen tupakointirikkomuksesta.
- Mikäli opiskelija tupakoi oppilaitoksen tiloissa tai alueilla, kertoo henkilökuntaan kuuluva tupakoivalle opiskelijalle, että tupakointi on kielletty tupakkalain perusteella ja että toistuvasta tupakointirikkomuksesta seuraa kirjaus Wilmaan sekä oppivelvollisen kohdalla ilmoitus huoltajalle.
- Mikäli opiskelija rikkoo uudelleen tupakointikieltoa, annetaan hänelle kirjallinen huomautus ja ilmoitetaan tästä myös oppivelvollisen huoltajalle.
Opiskelija voidaan velvoittaa perustellusta syystä esittämään huumausainetestiä koskeva todistus.
Seuraamukset rikkomuksista
Poistumismääräys ja opiskelun epääminen
Opiskelija voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi opetustilasta tai oppilaitoksen järjestämästä tilaisuudesta tai häneltä voidaan evätä osallistuminen opiskeluun enintään kolmen työpäivän ajaksi, kun hän
- häiritsee opetusta
- käyttäytyy väkivaltaisesti tai uhkaavasti opiskeluympäristössä
- vaarantaa toisen henkeä tai terveyttä
- pitää hallussaan laittomaksi luokiteltua esinettä tai ainetta
Opiskelijan poistamisesta opetustilasta tai oppilaitoksen järjestämästä tilaisuudesta päättävät koulutusjohtaja, opettaja ja ohjaushenkilöstö, työpaikalla järjestettävän koulutuksen työnohjaaja. Opiskelun epäämisestä päättää koulutusjohtaja.
Kirjallinen varoitus
Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, kun hän
- häiritsee opetusta
- käyttäytyy väkivaltaisesti tai uhkaavasti
- menettelee vilpillisesti tai muuten rikkoo oppilaitoksen järjestyssääntöjä
- kieltäytyy huumausainetestiä koskevan todistuksen esittämisestä
- on selvityksen perusteella käyttänyt huumausaineita
Opiskelijalle annettavasta kirjallisesta varoituksesta päättää kuntayhtymän johtaja.
Opiskelijan erottaminen määräajaksi oppilaitoksesta
Opiskelija voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi, kun
- opiskelijan teko tai laiminlyönti on vakava tai
- opiskelija jatkaa kirjallisen varoituksen perusteena ollutta epäasiallista käyttäytymistä tai
- tuomioistuin on tuominnut opiskelijan rangaistukseen ja oppilaitoksesta erottaminen on opiskelijan tekemän rikoksen tai siihen liittyvien seikkojen perusteella perusteltua.
Muun kuin oppivelvollisen opiskelijan erottamisesta enintään kolmeksi kuukaudeksi päättää kuntayhtymän johtaja. Opiskelijan erottamisesta yli kolmen kuukauden määräajaksi päättää opiskeluoikeuden toimikunta. Oppivelvollisen määräaikaisesta erottamisesta päättää opiskeluoikeuden toimikunta.
Opiskelijan kuuleminen
Ennen kirjallisen varoituksen antamista ja opiskelijan erottamista oppilaitoksesta opiskelijalle yksilöidään kurinpitorangaistukseen syynä oleva teko tai laiminlyönti, hankitaan tarpeellinen selvitys asiasta sekä kuullaan opiskelijaa. Ennen oppivelvollisen opiskelijan erottamista oppilaitoksesta kuullaan myös opiskelijan huoltajaa.
Kirjallisesta varoituksesta ja opiskelijan erottamisesta määräajaksi annetaan kirjallinen päätös.
Poistumismääräystä ja opiskelun epäämistä koskevat toimenpiteet kirjataan.
Asuntola
Poken asuntolatoimintaa koskevat omat järjestyssäännöt täydentävät näitä järjestyssääntöjä. Asuntolassa asuvan opiskelijan tulee noudattaa sekä Poken järjestyssääntöjä, että asuntolan järjestyssääntöjä, jotka lainsäädännön ohella määräävät opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet. Asuntolassa asuvan opiskelijan seuraamukset rikkomuksista perustuvat ammatillisesta koulutuksesta annettuun lakiin, jossa on säädetty kurinpidosta asuntolassa 86 §:ssä (531/2017).
Muut ohjeet
Ohjeet oppilaitoksen toimintaan liittyvistä asioista kuten ruokailusta, liikenteestä oppilaitoksen alueella ja sen välittömässä läheisyydessä, pysäköinnistä, vapaa-ajan toiminnasta, oppilaitoksen omaisuuden käytöstä, yleiseen turvallisuuteen liittyvistä asioista jne. annetaan erikseen.
Oppilaitoksen asuntoloissa noudatetaan erillistä järjestyssääntöä. Järjestyssääntöjen tulkinnasta syntyvät erimielisyydet ratkaisee kuntayhtymän johtaja.
Oppilaitoksen kurinpito-ohjeista on erillinen taulukko.
Voimaantulo
Tämä järjestyssääntö tulee voimaan 1.8.2024.