selaa koulutuksia
Opiskelijalle

Työpaikalla tapahtuva osaamisen hankkiminen

Työpaikalla tapahtuva osaamisen hankkiminen

Osan osaamisestasi hankit työpaikalla käytännön työtehtävissä. Se voi tapahtua koulutussopimuksella, oppisopimuksella tai niiden joustavalla yhdistämisellä. Työelämässä tapahtuva osaamisen hankkiminen varmistaa, että osaamisesi on ajantasaista ja vastaa työelämän vaatimuksia. Työelämäjaksojen määrä, pituus ja ajoitus vaihtelevat tutkinnoittain ja opiskelijakohtaisesti.

Henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaasi HOKSiin kirjataan tutkinnon osittain omat työpaikoilla tapahtuvat opiskelusi. Työelämäjaksot ovat tärkeä osa ura- ja työllistymissuunnitelmaasi.

Ohjaava opettaja perehdyttää sinut ja työpaikan ennen työpaikalla tapahtuvan osaamisen hankkimisen alkamista. Työpaikalla tukenasi toimii työpaikkaohjaaja, joka kertoo toimintatavoista, opastaa työtehtävissä sekä ohjaa sinua osaamisen hankkimisessa.

Työpaikalla tapahtuva osaamisen hankkiminen voi tapahtua koulutussopimuksella, oppisopimuksella tai niiden joustavalla yhdistämisellä opintojen aikana. Kansainvälistyä voit lähtemällä työelämäjaksoille ulkomaille.

Koulutussopimus

  • Et ole työsuhteessa työpaikkaan.
  • Sinulle ei makseta palkkaa.
  • Teet alan tavanomaista työaikaa.
  • Saat opintososiaaliset edut kuten koulumatkatuen ja opintorahan.
  • Kanssasi sovitaan ateriajärjestelyistä. Ateriakorvaus (3,50€/läsnäolopvä) on mahdollista saada jos työpaikka ei tarjoa ilmaista ateriaa tai sinun ei ole mahdollista osallistua Poken opiskelijaruokailuun työpäivän aikana.

Mikäli saat ateriakorvauksen, täytä heti  koulutussopimusjakson jälkeen ateriakorvauslomake ja palauta ohjaavalle opettajalle. (ateriakorvauslomake linkitys)

Oppisopimus

  • Olet määräaikaisessa työsuhteessa työpaikkaan
  • Sinulle maksetaan palkkaa
  • Työaika on vähintään 25 h/viikko
  • Oppisopimusaika voi vaihdella muutamasta viikosta pariin vuoteen.

Mikäli sinulle tarjoutuu opintojen aikana mahdollisuus palkkatyöhön esimerkiksi kesällä, sinulle voidaan solmia oppisopimus. Oppisopimuksen aikana suoritat sinun, työnantajan ja Poken kesken sovitun koulutustavoitteen (esim. tutkinnon osa), joka vie opintojasi eteenpäin. Oppisopimuksesta tehdään ennen työsuhteen alkamista kirjallinen sopimus ja suunnitelma.

Lisää oppisopimuksesta