selaa koulutuksia
Biotalouskampus

Kestävä kehitys

Vastuullinen Poke

”Haluamme kouluttaa opiskelijoistamme ammattilaisia, jotka ymmärtävät ympäristövastuun merkityksen ja toimivat alallaan sen mukaisesti. Kestävien toimintatapojen avulla tuemme myös opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvointia.”

Kestävän kehityksen tavoitteena on tyydyttää nykyhetken tarpeet siten, että se antaa myös tuleville sukupolville mahdollisuuden hyvään elämään. Se tarkoittaa, että ympäristö, ihminen ja talous tulee ottaa huomioon tasavertaisesti kaikessa päätöksenteossa. Kestävä kehitys koostuu neljästä osa-alueesta; ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys.

Kestävä kehitys ammatillisessa koulutuksessa

Kestävä kehitys ammatillisessa koulutuksessa on tietoa ja taitoa, kyvykkyyttä ja tahtoa toimia omalla ammattialallaan vastuullisesti ja kestävää tulevaisuutta vahvistaen. Kestävän kehityksen merkitys korostuu yhä enemmän ammatillisessa koulutuksessa, sillä se perustuu työelämän osaamistarpeisiin ja vahvaan yhteistyöhön työelämän kanssa, jossa kestävä kehitys on vahvasti esillä.
Kestävän kehityksen opetusta ammatillisessa koulutuksessa toteutetaan tutkinnon perusteissa, pakollisena sekä valinnaisena tutkinnon osana. Tavoitteena on, että opiskelija omaksuu kestävän kehityksen periaatteet ja oman toimintansa vaikutukset ympäristöönsä sekä osaa toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti oppilaitoksessa, työssään ja yksityiselämässään.

KEKE tavoitteet

Kestävä kehitys Poken strategiassa

Kuntayhtymän arvoihin on kirjattu vastuullisuus ja tavoitteena on vuosien 2023–2025 aikana kestävän kehityksen jalkauttaminen koko kuntayhtymän tasolle. Kuntayhtymä on allekirjoittanut kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen, jonka tarkoituksena on kehittää ja toteuttaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja ja tavoitteita kaikessa toiminnassa. Eri alojen opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa sekä arjen toiminnoissa otetaan huomioon kestävän kehityksen periaatteet.

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Saarijärven yksikkö on yksi Keski-Suomen alueen viidestä Ympäristökasvatuksen kehittämiskeskuksesta. Ammattiopiston luonnonvara-alan yksikölle Saarijärvellä on myönnetty OKKA-säätiön Kestävän tulevaisuuden sertifikaatti 2022. Pitkän tähtäimen tavoitteena on saada sertifikaatti koko Poken oppilaitokselle.
Kuntayhtymään on perustettu myös kestävän kehityksen työryhmä, joka muodostuu eri alojen toimijoista. Kestävän kehityksen työryhmä kokoontuu säännöllisesti ja kehittää kestävän kehityksen toteutumista oppilaitoksessa.

Poke on mukana monessa kestävää kehitystä edistävässä hankkeessa:

Finnish Future Farm -hankkeessa luodaan käytännönläheinen yhteiskehittämisen ympäristö ja osaamiskeskittymä Biotalouskampukselle Saarijärven Tarvaalaan. Hankkeen tavoitteena on edistää sekä ruoantuotannon kestävyyden että kannattavuuden kehitystä ja siihen perustuvaa uutta, kansainvälistä kasvuliiketoimintaa.

Hymy-hanke on sosiaalisesti kestävä ammatillinen koulutus -teeman alla käynnistynyt verkostohanke. Se painottuu opiskelijoiden osallistumis- ja vaikuttamistoiminnan vahvistamiseen, oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin tukemiseen sekä hyvinvointijohtamisen kehittämiseen.

VASKI – Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus -hanke on ammatillisen koulutuksen kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän kehittämisohjelma. Hankkeessa on luotu muun muassa kestävyystiekartta, joka on kokoava kestävän kehityksen ohjelma, jota Poke hyödyntää omaa kestävän kehityksen toimintaa kehittäessään.

WindSoLab on tuulivoima- ja aurinkoenergian huollon ja kunnossapidon kehittämishanke. Hankkeen päätavoitteena on luoda uudenlainen hiilineutraalin energiatuotannon huoltotoimien ja kunnossapidon osaamiskeskittymä, joka palvelee koko Keski-Suomen aluetta ja yritysten tarpeita. Tavoitteena on myös tukea uusiutuviin energiatuotantomuotoihin siirtymistä ja niihin liittyvää yritystoimintaa sekä edistää maakunnan hiilineutraaliustavoitteiden täyttymistä.

Esimerkkejä Poken vastuullisuusteoista:

Ruokapalveluissa hyödynnetään luomu- ja lähiruokaa

Poken ruokapalvelut ovat mukana Portaat luomuun –ohjelmassa, jonka tarkoituksena on lisätä luomutuotteista valmistettua ruokaa opiskelijoille ja henkilökunnalle.
Tällä hetkellä Poken Piilolan ja Opinahjon yksikössä on käytössä luomumaito ja –hiutaleet. Seuraavaksi luomutuotteeksi kaavaillaan luomupiimää. Tarvaalassa luomutuotteina käytetään luomuhiutaleita, -piimää ja -kananmunia.

Myös lähiruokaa suositaan ja hankitaan niin paljon kuin kuntahankinnan ulkopuolelta on mahdollista. Esimerkiksi marjat saadaan lähituottajilta ja leipä tulee Eloselta Keski-Suomesta.

Lisäksi Pokella on tarjolla kasvisruokavaihtoehto jokaiselle päivälle ja hävikkiruokaa ehkäistään loppuruuanmyynnillä.

Ympäristöystävälliset puhdistusaineet

Siivouspalveluissa käytetään ympäristöystävällisiä Joutsenmerkittyjä yleispuhdistusaineita ja minimoidaan ympäristön kemikaalikuorma asianmukaisella annostelulla. Joutsenmerkki on pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki ja sen tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja esimerkiksi varmistaa tuotteen ympäristöystävällisyys koko tuotantoprosessin ja jätehuollon ajalta.

Vastuullinen siivoustyö

Puoti Kultavilja Tarvaalassa toimii kestävän kehityksen periaatteita noudattaen

Maatalousalan perustutkinto-opiskelijat harjoittelevat puodissa asiakaspalvelua ja yrittäjyyttä.

Puodin tuotteet hankitaan lähialueelta ja siellä myydään mm. paikallisia tuotteita, opetusmaatilan tuotteita sekä opiskelijoiden valmistamia tuotteita kuten mm. Poken hunajaa. Myynnissä on myös lähituottajien tuotteita, kuten Crenocon hyvinvointituotteita ja Jyväs-hampun tuotteita.

Myös Puodin sisustuksessa on hyödynnetty kierrätysmateriaaleja ja useat huonekalut ovatkin löytyneet Tarvaalan vanhoista rakennuksista.

Kultavilja sisäänkäynti

Sekaenergiajätteen puristekontti 

Puristekontti Piilolassa

Jätteiden lajittelua ja kierrätystä toteutetaan jätehuoltomääräysten mukaisesti. Sen lisäksi Poken Piilolassa on käytössä sekaenergiajätteen puristekontti. Puristekontin ansiosta jätteet saadaan tiiviimpään muotoon ja astioiden tyhjennysväliä saatu pidennettyä.

Hyvinvoiva yhteisö

Opiskeluhuolto, opiskelijoiden aktiivinen osallistuminen, turvallisuus ja kouluyhteisön hyvinvointi ovat osa sosiaalisesti kestävää kehitystä oppilaitoksen arjessa.

Poke Saarijärvi Tarvaala

Kestävän kehityksen sertifioitu oppilaitos

Lue Tarvaalan tarinoita -blogista asiaa ilmastonmuutoksesta:

Biotalous on ratkaisu