selaa koulutuksia
Tapahtuma

Punainen liitu -esitys herätti nuoria miettimään liikenneturvallisuutta

Äänekoskella kerrottiin nuorille tositarinoita liikenteestä

Piilolan yksikön auditoriossa nähtiin toukokuussa kaksi esitystä, joita opiskelijat opettajineen saapuivat seuraamaan. Punainen Liitu -esitys koostuu videotarinasta sekä ammattilaisten tai onnettomuuteen joutuneiden omista kokemuksista. Vaikuttava esitys järjestetään opiskelijoille Laukaan yksikössä ensi syksynä.

Liikenneturvan tiedote 13.5.2024

Mitä on Punainen Liitu

Punainen Liitu -esitys tuo liikenneonnettomuuksien seuraukset nuorten nähtäville ja kuultaviksi koskettavalla tavalla. Ammattilaiset kertovat kukin omasta työkeikastaan, jossa nuoret ovat olleet osallisena vakavassa liikenneonnettomuudessa. Kuulemme pelastajan, ensihoitajan ja poliisin tarinat. Lisäksi videon kautta näemme paikallisen nuoren oman tositarinan.

Punainen Liitu on Liikenneturvan ja pelastuslaitosten yhteistyössä kehittelemä toimintamalli, jossa vaikuttavan ja tunteisiin vetoavan esityksen lisäksi on valmiit purkukeskustelumateriaalit oppitunneille. Esityksen jälkeen nuoret käyvät läpi kokemaansa ja voivat peilata sitä omaan elämäänsä.

”Haluamme kertoa realistisesti, millaiset seuraukset ajattelemattomalla toiminnalla ja väärillä valinnoilla voi olla. Viestimme on kuitenkin nuorten omia turvallisia valintoja tukeva. Kannustamme myös heitä pitämään kaverista huolta sekä tuomaan omat rajansa selvästi esille myös silloin, kun ovat kyydissä”, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tomi Rossi.

Punainen Liitu -esitykset kestävät reilun tunnin, ja niissä on mukana paikallisia ammattilaisia tositarinoiden kertojina. Tämäkin tekee esityksistä ainutlaatuisia ja tuovat ne lähelle nuorten elämää. Tositarinoiden lisäksi esitykset koostuvat dramatisoiduista videoista.

Punainen Liitu tehdään yhteistyönä

Äänekosken esitys on toteutettu yhteistyössä Liikenneturvan, Pohjoisen Keski-Suomen Ammattioppilaitoksen, Keski-Suomen hyvinvointialueen Keski-Suomen pelastuslaitoksen, Sisä-Suomen Poliisilaitoksen sekä Punaisen Ristin kanssa.

Taustatietoa nuorista liikenteessä

15–24-vuotiaat nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuoria on väestöstä vain noin 11 prosenttia, mutta noin joka neljäs tieliikenteessä vahingoittunut on nuori. Nuorten liikenneonnettomuudet liittyvät usein vapaa-ajan liikkumiseen.

Nuorten miesten riski kuolla liikenteessä henkilöauton kuljettajana on muita ikäryhmiä suurempi. Valtaosa nuorista ei kuitenkaan kuulu riskiryhmään, vaan pyrkii käyttäytymään liikenteessä turvallisesti ja välttämään turhaa riskinottoa. Nuoria riskikuljettajia on eri tutkimusten mukaan arvioitu olevan 10–17 % kaikista nuorista.

Erityisesti nuorten mieskuljettajien riskialttiille ajotavalle ovat ominaista suuret ajonopeudet, lyhyet turvamarginaalit, liikennesäännöistä piittaamattomuus, ajaminen humalassa ja ajo turvavöittä.

Nuoren kuljettajan onnettomuusriski kasvaa usein silloin, kun kuljettajalla on kyydissä kavereita. Tällöin myös näyttämisen halu ja tarve kilpailla lisäävät riskejä. Riskinottajat tuntevat olevansa muita parempia kuljettajia ja heidän keskuudessaan esiintyi myös humalassa ajamista enemmän kuin muiden nuorten.

Iiro Nahkamäki, ensihoitoesimies, Keski-Suomen pelastuslaitos
Mikko Thusberg, palomestari ja vs. valmiuspäällikkö, Keski-Suomen Pelastuslaitos
Teija Kinnunen, ensihoitaja, Keski-Suomen pelastuslaitos
Jouko Meriläinen, vanhempi rikoskonstaapeli
Punainen liitu -ryhmä

Lisätietoja
yhteyspäällikkö Tomi Rossi, Liikenneturva,
puh. 020 7282 388

Lisätietoja Pokessa antaa
logistiikan opettaja Tuomas Leppänen
puh. 040 6620 517