selaa koulutuksia
Uutiset

Mehiläisen työntekijät opiskelevat digitaalisia teknologioita hoitotyöhön

Pokella on suunniteltu sote-alalle koulutus, jossa jo työssä olevat asiantuntijat oppivat hyödyntämään digitaalisia toimintaympäristöjä työssään. Tällä hetkellä oppisopimuksella opiskelee lähes 20 hengen ryhmä Mehiläiseen kuuluvien Ykköskotien johtoa ja työntekijöitä Keski- ja Itä-Suomesta. Ykköskodit ovat mielenterveyskuntoutujien asumisyksiköitä.

Joutsan yksikönjohtaja Anne Nurro ja Jyväskylän yksikönjohtaja Tero Metsälä lähtivät innokkaasti mukaan koko syksyn kestävään oppisopimuskoulutukseen.

-Aiomme hankkia jokaiseen yksikköön omat vr-lasit, 360-kameroita ja Thinglink-lisenssi. Henkilökunta on ollut innoissaan, joten kun me pilottiryhmä valmistumme, voimme sitten opettaa yksiköissämme muita hyödyntämään uusia laitteita kuntoutustyössä, sanoo yksikönjohtaja Anne Nurro Ykköskoti ja Onnikoti Kartanosta Joutsasta.

-Digitaalisuuden hyödyntäminen hoitotyössä on ilmiönä kiinnostanut minua pitkään. Koulutuksessa olen tajunnut, että mahdollisuudet ovat rajattomia. Koulutus herättää ajattelemaan kokonaisvaltaisesti teknologian läpi. Esimerkiksi älyrannekkeella voisi mitata monia asioita, kuten ahdistuneisuutta.
Virtuaalisesti voi vierailla vaikka Tokion yökerhossa tai Machu Picchu -vuorella. Asiakkaan omat rajoitukset, kuten sosiaalisten tilanteiden pelko, eivät estä vierailemasta virtuaalisesti vaikka pankissa tai taidemuseossa. Hoitaminen muuttuu ja teknologisoituu. Miten tämä näkyy tulevaisuudessa hoitoalalla, kun työntekijöistä on pulaa, sanoo yksikönjohtaja Tero Metsälä, Ykköskoti Väylästä Jyväskylästä.

Kuopion Ykköskoti Nosteen toimintaterapeutti Marjo Mikkonen on yllättynyt kuinka moneen uudet teknologiat taipuvat.

-En osannut ajatella, mihin kaikkeen uusi teknologia taipuu. Voin hyödyntää oppimaani omassa työssä moniin asioihin. Esimerkiksi asiakkaan voi viedä virtuaalisesti ulkomaille paikkaan, jossa hän on aiemmin asunut, sanoo Marjo Mikkonen.

Tulevaisuuden oppimista

Lehtori Ulla Martinmäki Pokelta on myös innoissaan digitaalisten toimintaympäristöistä hoitoalalla.

– Tämä on katsetta tulevaisuuteen terveys- ja hyvinvointialalla. Koulutuksessa opitaan digitaalisia ympäristöjä ihan perustasolta. Esimerkiksi lähihoitajien koulutuksessa näitä asioita ei ole vielä paljon opetettu, sanoo Ulla Martinmäki.

Uusien teknologioiden opettaminen vaatii myös opettajalta heittäytyjän luonnetta.

-On tärkeää, että lähtee rohkeasti katsomaan ja kokeilemaan uusia väyliä ja keinoja. Työssä jaksamisenkin kannalta on hyvä, että tulee uusia keinoja tehdä samoja asioita, sanoo Martinmäki.

Teknologisen koulutuksen koordinaattori Katja Huttunen on koulutuksen aivot. Hänellä on vankka osaaminen pelimaailmaan ja muihin digitaalisuuden muotoihin. Huttunen on ollut mukana myös tulevaisuuden teknologiat -koulutusohjelmassa, joka on ollut Poken tarjonnassa jo muutaman vuoden.

– Koulutuksen ydin on uusien välineiden käytännön käyttöönotto. Opetellaan esimerkiksi 360-kuvaamista ja VR-lasien hyödyntämistä. Nämä mahdollistavat uusia elämyksiä, koska on paljon ihmisiä, jotka eivät pääse kokemaan niitä aidosti paikan päälle. Esimerkiksi VR-lasien avulla voidaan mennä luontoon. 360-kameralla kuvatussa kuvassa katsoja saa päättää, mitä haluaa katsoa eli voi katsoa siihen suuntaan, mihin haluaa, sanoo Huttunen.

Pelillistäminen on hyvä keino aktivoida käyttäjää.

-Asumisyksiköissä katsotaan paljon televisiota, joka on passiivista toimintaa. Sen sijaan pelit aktivoivat aivoja. Vähän kuin lukisi kirjaa, mutta olet mukana tarinassa. Peleissä on usein stigma, mutta me lähdemme koulutuksessa katsomaan niitä mahdollisuuksien kautta. Pelaaminen voi olla jollekin ainoa tärkeä asia, joten sen tuomitseminen ei auta, sanoo Huttunen.

Lue lisää koulutuksesta ja lähde mukaan!

Lisätietoa koulutuksesta:

Milja Forsman
Terveydenhuollon opettaja
milja.forsman@poke.fi
040 643 2747

Ulla Martinmäki
Liikunnan opettaja
ulla.martinmaki@poke.fi
0401292856 (ei txtviestejä)