25.3.2025
Kiitos Poken ja Erasmus + -liikkuvuusavustuksen sekä oman seikkailunhaluni pääsin tekemään työssäoppimisjakson Eteläisessä Afrikassa tämän vuoden alussa! Vietin seitsemän viikkoa Makalalin luonnonsuojelualueella pensassavannilla Etelä-Afrikassa.
Jakson aikana opiskelin FGASA Field Guide Course -teoriaa sekä pääsin myös kokeilemaan asioita käytännössä. Lisäksi tutustuin rangereiden ja luonto-oppaiden töihin, assaroin ja tein paljon muuta. Elimme aidattomasti Big 5 -alueella, joten pihalla ja ympärillä vilisti eläinnaapureita leijonista seeproihin.
Miten kuvailisinkaan kokemustani? Suosikkini oli ehdottomasti joen ylittäminen nelivedolla, virtahepoa karkuun pakeneminen, mustanmamban kanssa inventaarion tekeminen keittiössä, biisonin hengityksen kuunteleminen yöllä telttaseinän takaa sekä vakituiset leijonien keskinäiset keskustelut aamuneljältä.
Lisäksi huippua oli tietenkin kävelysafarit ja jäljittäminen sekä yövahtivuoro leiriytymisen aikana luonnossa. Sanoisin, että luonnossa liikkuminen oli yllättävän kodikasta, vaikka luonto oli niin erilainen verrattuna Suomeen. Tosin kiväärinmiesten takana on helppo rentoutua.
Yksi Siyafundan tavoitteista on pyrkiä elämään harmoniassa eläinten kanssa ja jättää aina turvallinen muistijälki ihmiskontaktista. Kun kunnioitus on molemminpuolinen, pääsemme tarkastelemaan toinen toisiamme lähempää.
Mentorini Mike piti huippuluennon kuinka toimia, jos (Big 5) eläin ilmaisee päälle hyökkäämisestä. Sosiaalisessa mediassa on ollut kysely: kumman valitset, miehen vai karhun tulevan vastaan, jos kuljet metsässä yksin? Suurin osa naisista valitsee tietenkin karhun. Miksi? Koska ihminen on arvaamaton ja epälooginen, mutta eläimet eivät.
Koska opiskelen myös sosiologiaa, tämä luento ja keskustelut mentorini kanssa inspiroivat minua valtavasti. ”Stand your ground” rohkaisi Mike. Kun osaat kommunikoida eläinten kanssa, suurempia ongelmia ei tule, mutta ihmiset ovat vaikeampia. Kiitos Mike, Kiitos Siyafunda!
Hyvää kevättä kaikille!
Terkuin Siiri Jukkola
POKEn Luonto- ja eräopaslinjan sekä
Itä-Suomen yliopiston ympäristöetnomusikologian opiskelija.
Lue lisää Siyafunda Wildlife and Conservation -vapaaehtoisjärjestöstä


