selaa koulutuksia
Erasmus+

Vaellus Santiago de Compostelaan

Erä- ja luonto-opasopiskelijat Jaana Huhtikangas ja Anne Honkanen lähtivät Erasmus+-reissulle Espanjaan.

Opiskelu Poken Tarvaalassa antoi meille mahdollisuuden toteuttaa pitkäaikainen haaveemme vaelluksesta Espanjassa Santiago de Compostelaan.

Hankimme tietoa reittivaihtoehdoista, pyhiinvaelluksen historiasta ja Espanjasta yleisesti. Tutustuimme reitillä vaeltaneiden kertomuksiin omasta matkastaan ja heidän kirjoittamiinsa kirjoihin. Katsoimme myös vaeltajien julkaisemia videoita. Kirjat, videot ja eri yhteisöt tarjosivat runsaasti hyvää tietoa ja vinkkejä onnistuneeseen vaellukseen. Kumpikaan meistä ei ollut aiemmin käynyt Espanjassa.

Eräopasopiskelijat Jaana Huhtikangas (vas.) ja Anne Honkanen lähtivät vaeltamaan Santiago de Compostelaan

Tiedonhankinnan jälkeen aloimme suunnitella matkaa. Mietimme kohderyhmää ja kyselimme asiakkaita matkallemme mukaan. Asiakkaiden löydyttyä valitsimme kaikille sopivan ajankohdan. Vaellus sovittiin viikon mittaiseksi. Vaellus alkaisi Sarriasta, jolloin  pituudeksi tulisi 115 km (joidenkin lähteiden mukaan 117,5 km).

Koska kyseessä oli hyvinvointipalvelujen sekä teemallisten luontopalveluiden järjestämisen näyttö, mukaan lähti myös opettajamme arvioimaan toimintaamme. Sitten alkoivat matkajärjestelyt kulkuyhteyksien selvittelyillä sekä juna- ja lentomatkojen varaamisella. Ensimmäiset hotelliyöpymiset varattiin myös. Alusta asti toimintaamme leimasi hurtti huumori ja pienten kirjoitusvirhekukkasten vuoksi suunnitelmamme sai nimen Compastelu –vaellus.

Opettajalta saimme tiedon hakea Erasmus+-apurahaa matkaa varten. Sen vuoksi matkaa jatkettiin viikolla ja siihen sovittiin tutustuminen paikalliseen oppilaitokseen CIFP A Granxa, jonka Erasmus -yhteyshenkilön kanssa suunnittelimme vierailun sisällön. Olimme sopineet toiselle viikolle myös muita tutustumiskohteita yritystoimintaa silmällä pitäen.

Ennen matkaan lähtöä koostimme laajan tietopaketin sekä yksityiskohtaisen päiväsuunnitelman vaelluksen ajalle. Pidimme useita suunnittelukokouksia osallistujien kanssa.

15.3. lähdimme matkaan Jyväskylästä junalla Helsinkiin. Helsingistä lensimme Madridiin, jossa vietimme ensimmäisen yön. Matka jatkui junalla Sarriaan. 17.3. pääsimme vihdoin jalkaisin rinkat selässä matkaan ikivanhaa vaellusreittiä pitkin kohti Santiago de Compostelaa. Etapit: 17.3. Sarria – Portomarin, 18.3. Portomarin – Palas de Rei, 19.3. Palas de Rei – Melide, 20.3. Melide – Arzua, 21.3. Arzua – Pedrouzo ja 22.3. Pedrouzo -Santiago de Compostela. Päivämatkat olivat 15-25 kilometriä pitkiä. Korkeuserot maastossa olivat huomattavat, jonka vuoksi muutimme ensimmäisen päivän kokemusten perusteella suunnitelmaamme ja jaoimme yhden 30 kilometrin etapin kahdelle päivälle.  Joka aamu ja ilta pidimme palaverin, jossa käytiin läpi kulunut päivä, kerrottiin seuraavan päivän ohjelma ja annettiin tietoa päivän etapista ja siihen liittyvästä historiasta, palveluista yms.

Matkamme kulki upeiden maalaismaisemien, kylien ja kaupunkien läpi aluksi kauniissa säässä, loppuviikosta sateisessa ja tuulisessa säässä. Ulkoministeriö ilmoitti koko Espanjaa koskevasta rankkasade- ja tuulivaroituksesta, ja sen vuoksi varauduimme muuttamaan suunnitelmaa, mutta onneksi se ei ollut tarpeen.

Pysähdyimme reitin varrella sijaitsevissa kahviloissa ja kaupoissa nauttimaan välipalaa ja hankkimaan eväitä. Tapasimme kiinnostavia ihmisiä kaikkialta maailmasta. Tunsimme kuuluvamme pyhiinvaeltajaperheeseen. Kaikki olivat niin iloisia ja kannustavia, olimme yhteisellä asialla vaikkakin jokaisella oli oma motiivinsa matkaan. Maisemien kauneus salpasi välillä hengen ja pikkukylien asumusten vaatimattomuus sai pohtimaan omaa yltäkylläistä elämää.

Vaelluksen sekä koko kaksiviikkoisen matkan aikana saimme käytännössä harjoitella kommunikointia englannin kielellä sekä opetella myös espanjaa. Kommunikointi ei- englantia äidinkielenään puhuvien kanssa sujui välillä elekielellä. Oli rohkaisevaa huomata, että vieraskielisten kanssa pärjää, kun vain uskaltaa yrittää.

Koemme vaelluksemme onnistuneen, opimme paljon ja saimme työkaluja ja tietoa, joiden avulla jalostamme vaelluksesta tuotteen tulevaan omaan yritystoimintaamme.

Eräopasopiskelijat Jaana Huhtikangas (vas.) ja Anne Honkanen lähtivät vaeltamaan Santiago de Compostelaan