selaa koulutuksia
Ajankohtaista

Kalle löysi Metsä-Multian oppimispolun kautta harjoittelupaikan ja Metsä-Multia tekijän

Metsä-Multian oppimispolulla metsäalan opiskelija saa tukea, kannustusta ja harjoittelupaikan. Kun hommansa hoitaa hyvin, on työpaikka odottamassa. Samalla Metsä-Multia löytää itselleen osaavia tulevaisuuden työntekijöitä.

Metsä-Multia Oy on valtakunnan suurimpia yrityksiä metsäkoneurakoinnissa Keski-Suomessa. Yrityksen verkkosivuihin tutustuessa voisi kuitenkin kuvitella olevansa koulutuksen ja työhyvinvoinnin maailmassa. Metsä-Multian sivuilta nousevat esiin vastuullisuusraportti, läpinäkyvyys sekä sellaiset lauseet kuin ”Jokainen henkilö on arvokas sellaisena kuin on” sekä ”Työn- ja muun elämän yhteensovittaminen elämän eri tilanteissa on meille tärkeää”.

Kyseessä onkin siitä erikoinen metsäkonefirma, että sillä on oma koulutusohjelmansa, Metsä-Multian oppimispolku.

– Koneita kyllä riittää, mutta henkilöstö on meidän voimavaramme, asiakassuhteista ja henkilöstöstä vastaava johtaja Kai Laaja sanoo.

Kai (vas.) ja Aki Laaja ovat toisen polven metsäkonealan yrittäjiä. He arvostavat hyviä ja pitkiä työsuhteita ja ovat siksi valmiita panostamaan nuoriin oppimispolun avulla.

Hyvät kokemukset antoivat kannustusta polun jatkamiselle

Oppimispolku sai alkunsa vuonna 2017. Yrityksessä oli kova tarve työntekijöille, ja metsäalan opettajan Jouni Kauppisen avulla järjestetyn ”Training Campin” seurauksena taloon saatiin kymmenen uutta ammattilaista.

Hyvien kokemusten myötä perehdytys- ja koulutuskäytäntö jäi elämään, ja vuosien varrella polulla on astellut jo 18 opiskelijaa.

Heistä 15 on meillä töissä ja 17 on alalla, Kai Laaja kertoo. Yhteensä Metsä-Multialla on työntekijöitä 120.

Viime syksynä oppimispolulla aloitti multialainen Kalle Karja, 16. Hän tuli taloon yläkoulun tet-harjoitteluun ja sitä myöten kesätöihin. Syksyllä Karja aloitti metsäalan opinnot Pokella Tarvaalassa.

– Tuntuu tosi hienolta ja ainutlaatuiselta mahdollisuudelta päästä mukaan, Karja sanoo tyytyväisenä.

Maatilan kasvatti Karja on tottunut puuhaamaan koneiden ja laitteiden kanssa, ja Fordillaan hän on esimerkiksi tehnyt peltotöitä sekä aurannut teitä 4H-yrittäjänä.

– Metsäalasta olen ollut kiinnostunut siitä lähtien kun isovanhempien tilalla tehtiin hakkuut, hän kertoo.

Kalle Karja opiskelee Pokella metsäenergian tuottajaksi.

Haussa hyvät tyypit

Oppimispolku tarkoittaa Kai Laajan ja toimitusjohtaja Aki Laajan mukaan sitä, että opiskelijalle tehdään Metsä-Multialla henkilökohtainen oppimissuunnitelma. Siinä mainitaan esimerkiksi, missä asioissa hän tarvitsee ohjausta. Kokemusta ei tarvitse olla ennestään, päinvastoin.

– Haluamme tänne hyviä tyyppejä, nuorisoa tai alanvaihtajia, joilla on aidosti halua tulla alalle ja kehittyä. Ja jotka haluavat meille töihin, Kai Laaja sanoo.

Laaja painottaa, että opiskelija tulee työyhteisöön tasavertaisena työkaverina, joka saa harjaantua ammattilaisen työparina.

Metsä-Multialla on laskettu yhden palkkalistoille päätyvän opiskelijan kustannukseksi noin 20 000 euroa.

Investoinnin etuna on se, että esimerkiksi firmassa tehtävien harjoittelujen myötä opiskelija kasvaa sisään yritykseen ja on jo valmiiksi oppinut talon tavoille.

– Koneen käsittely opitaan koulussa tiettyyn pisteeseen asti. Haluamme panostaa tähän, jotta opiskelija oppii nopeammin keskimääräiselle tasolle, hän kertoo.

Opiskelijoilta yhteistyö edellyttää Laajan mukaan sitoutumista siihen, että kouluhommat sujuvat ja suuntana on työpaikka Metsä-Multialla.

Koneet ja metsäalan työt ovat kiinnostaneet Kalle Karjaa pienestä pojasta asti. Metsä-Multian oppimispolku on hänen mukaansa hieno ja ainutkertainen mahdollisuus.

Ammattilaiseksi kehittyy, kun kokemusta kertyy

Kalle Karja opiskelee ensimmäistä vuotta, joten pääpaino on kaikille yhteisissä YTO-aineissa, metsäalan teoria-aineissa ja esimerkiksi moottorisahojen käsittelyssä. Metsäkoneen käyttöä harjoitellaan simulaattorissa tai koulun konekentällä.

Alalla on käytäntönä, että valmistuva metsäenergian tuottaja ottaa ensin haltuun korjuuketjusta metsätraktorin eli ajokoneen.

– Ensin harjaannutaan rauhassa ajokoneeseen, viitisen vuotta. Hakkuukoneen kuljettajalla on oltava kokonaisuuksien hallintaa. Hänellä on työssään iso henkinen paine, sillä lakien ja asetusten lisäksi hänen on pystyttävä perustelemaan päätöksiään, Kai Laaja pohtii.

Eikä pelkkä tekninen osaaminen riitä. Metsän myynti on ainutlaatuinen tapahtuma, joka herättää omistajassa tunteita.

– Metsänomistajissa on monenlaisia persoonia, joten kuljettajalla on oltava sosiaalista silmää, Aki Laaja lisää.

Kalle Karja pohtii, että hyväksi konekuskiksi kehittyy kokemuksen myötä.

– Työmaat ovat erilaisia, pitää osata ajatella ja tehdä itse päätöksiä, hän toteaa.

Kalle Karja on työllistänyt itsensä 4H-yrittäjänä muun muassa auraamalla teitä Fordillaan.

Haluatko tarjota oman polun opiskelijoille? Ota yhteyttä! Vai kiinnostuitko metsäalasta? Lue lisää metsäalan perustutkinnosta ja kysy alkavista koulutuksista!