selaa koulutuksia
Uutiset

Hei hitsaaja, sinulle on töitä!

Pula hitsaajista tuo koulutuselämään vipinää Saarijärvellä. Poke kouluttaa ammattilaisia Aurajoki Oy:n tarpeisiin.

Millainen on hyvä hitsaaja?

”Hyvä hitsaaja on tarkka, näppärä ja kärsivällinenkin. Hän osaa lukea asiakkaan piirustuksia ja tehdä lujaa, kestävää saumaa”, sanoo Aurajoki Oy:n henkilöstöpäällikkö Tuulia Kovanen.

Aurajoki Oy on kahdeksan vuotta Kannonkoskella toiminut konepajayritys, jonka alaa ovat hitsatut metallirakenteet ja niiden kuumasinkitys. Yhtiön infratuotannossa Kannonkoskella valmistetaan rakenteita esimerkiksi voimalinjoille, sähköradoille ja muuntajakentille. Myös kuuluisaksi tulleen Tampereen ratikan sähköpylväät syntyvät Kannonkoskella. Valmiiden tuotteiden loppukäsittely eli kuumasinkitys tapahtuu yhtiön tehtaalla Lievestuoreella.

Ja juuri hyvistä hitsaajista on pohjoisessa Keski-Suomessa pula. Tätä uupeloa ryhdytään paikkaamaan tulevana talvena Poken ja Keski-Suomen TE-toimiston yhdessä järjestämällä kone- ja tuotantotekniikan peruskoulutuksella. Haku koulutukseen on käynnissä.

Se ei kuitenkaan riitä. Aurajoki Oy tekee parhaillaan muuttoa Kannonkoskelta Saarijärvelle, mihin yhtiölle valmistuu alkuvuodesta uudet tilat. Tuulia Kovasen mukaan yhtiöllä on tarvetta seitsemälle hitsaajalle ja parille CNC-koneistajalle.

”Selvitämme loppuvuodesta yhteistyössä Poken ja TE-toimiston kanssa, olisiko tarvetta räätälöidylle hitsauskoulutukselle, joka kestäisi muutaman kuukauden. Tämä rekrykoulutus järjestettäisiin osittain Poken ja osittain Aurajoen uusissa tiloissa.”

”Tavoite on saada tuotanto käyntiin kahdessa vuorossa. Tarvetta on kokeneista ja vastavalmistuneista hitsaajista, ja myös hitsaustaitoisia kesätyöntekijöitä tulemme tarvitsemaan.”

Saarijärvellä oltiin hereillä, kun tieto Aurajoen muutosta tuli julki. Yhteistyöneuvottelut kaupungin yritys- ja työllisyyspalveluiden kanssa käynnistyivät syyskuussa, ja pian myös Poke oli mukana neuvotteluissa.

Kaupungin työllisyyskoordinaattori Anna-Marja Tamminen kiitteleekin Pokea notkeudesta koulutuksen käynnistämisessä.

”Poke reagoi tilanteeseen nopeasti ja lähti innokkaana mukaan. Heidän toimintaansa voi olla tyytyväinen tässäkin asiassa”, Tamminen sanoo.

Poke on luonteva yhteistyökumppani myös Aurajoen Tuulia Kovaselle.

”Yhteistyö Poken kanssa on tuttua jo aikaisemmilta työvuosilta. Etsimme oppilaitosyhteistyöstä pitkäikäistä kumppanuutta”, hän toteaa.

Aurajoki-yhtiöllä on konepaja- ja pintakäsittelytuotantoa yhteensä seitsemällä paikkakunnalla Suomessa sekä Latviassa. Tuulia Kovasen mukaan Saarijärven tehtaalla konepajatuotanto on tarkoitus tuplata, ja hitsaajia tarvitaan kahteen työvuoroon.

Saarijärven kaupungille Aurajoen muutto tuo toivottua vipinää yritysrintamalle.

”Seutukunnalle tämä on iso juttu, ja todella tervetullutta. Markkinoimme tätä koulutusta myös metallialan uravalmennukseen osallistuneille”, työllisyyskoordinaattori Anna-Marja Tamminen sanoo.

 

Teksti: Maija Voutila