selaa koulutuksia
Uutiset

Joonan polku vakituiseen työhön OnSteelille alkoi jo ysiluokalla

Karstulalainen Joona Nyberg on tyytyväinen nuori. Hän valmistui ammattiin kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta Äänekoskelta ennätysnopeasti alle kahdessa vuodessa. Eikä tässä kaikki, sillä valmistumisen jälkeen häntä odotti heti vakituinen työ OnSteelillä Karstulassa.

-Tulin OnSteelille ensimmäisen kerran ysiluokalla TET-jaksolle. Työ koneistajana vaikutti kiinnostavalta, ja samalla kiinnostuin myös oppisopimuksesta. Sitten pääsin tänne ysin jälkeen kesäksi töihin, ja syksyllä 2019 aloitin alan opinnot Pokella, muistelee Joona.

OnSteelin kehityspäällikkö Anssi Pihala on tyytyväinen nuoreen työntekijäänsä.

-Joona on malliesimerkki siitä, miten koulu pitää käydä. Kun on aktiivinen opiskelija ja vaatii itselleen ammattitaitoa, niin päästään juuri tällaisiin hyviin tuloksiin.

OnSteelillä on haasteita löytää ammattilaisia töihin. Siksi yrityksessä on alettu palkata metallialalle aikovia ysiluokkalaisia kesätöihin tutustumaan yritykseen ja alaan.

-Kesätyön aikana me tutustumme nuoreen ja hänelle tulee yritys ja henkilökunta tutuksi. Siitä on sitten helppo jatkaa. Kun nuori lähtee opiskelemaan ammattiopistoon metallialaa, niin otamme reippaat nuoret opiskelujen aikana kesätöihin ja oppisopimuksellakin palkkaamme heitä. Sitten on helppo ottaa nuori jo tietylle koneelle töihin, kun hän valmistuu, sanoo Pihala.

Näin kävi myös Joonalle. Hän teki ykkösvuoden jälkeen yrityksessä kesätyönä oppisopimuksella yhden tutkinnon osan ja tänä talvena vielä yhden, ja sitten olikin jo tutkinto valmis.

-Meille tuli sopivasti uusi CNC-kone, johon päästiin Joona perehdyttämään hänen oppisopimuksensa aikana. Kone on vaativa, mutta Joona oppi sen nopeasti. Siinä oli hänelle sitten työpaikka selvillä, sanoo Pihala.

Joona kokee, että hän oppi Pokella perusasiat, mutta töissä oppii syvällisemmin. Työ on monipuolista ja kivaa.

-Työ vaatii keskittymistä ja hyviä hermoja, kun puhutaan millin kymmenes-, sadas- ja tuhannesosista. Eikä saa mennä heti sormi suuhun. Teen joka päivä töitä samalla koneella. Ensin otan piirustukset, sitten ohjelmoin ne koneelle, haen materiaalit ja mietin terät. On mielekästä, kun koko ajan on erilaisia kappaleita, niin ei käy työ tylsäksi.

Joonaa odottaa tulevaisuudessa myös toinen työ, sillä hän aikoo jatkaa vanhempiensa luomutilaa. Hänellä on suunnitelmissa jaksaa tehdä kumpaakin työtä, sillä viljanviljely ei juurikaan työllistä talvella.

-Olen kiitollinen, että OnSteel otti minut töihin. Ymmärrän, ettei ole itsestään selvää, että saa näin hyvän mahdollisuuden, sanoo Joona Nyberg.

-Meillä on jatkuva työvoimapula. Aktiivisille ja reippaille työntekijöille riittää töitä. Ja onhan se hienoa, jos nuoret jäävät tänne omaan kuntaan valmistumisen jälkeen asumaan, koska täälläkin väki vähenee koko ajan, sanoo Anssi Pihala.

OnSteel on löytänyt Pokelta jo vuosia hyviä työntekijöitä, ja tällä hetkellä yrityksessä työskentelee toistakymmentä Poken kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta valmistunutta koneistajaa.

OnSteel Oy on vuonna 2015 perustettu alihankintakonepaja, jonka pääpaikka sijaitsee Karstulassa. Yritys työllistää yli 50 alan ammattilaista, ja sen pääasiakkaiden toimiala liittyy massa- ja paperikoneiden osien valmistukseen, energia- ja ympäristöalan teknologiaan sekä offshore-alan tuotteisiin.

Onsteel tuottaa palveluita erityisesti kevyiden ja keskiraskaiden haastavien kappaleiden koneistuksissa, pintakäsittelyissä, kokoonpanoissa ja testauksissa. Myös innovatiivisten ja älykkäiden erikoiskoneiden valmistus kuuluu yrityksen toimenkuvaan.