selaa koulutuksia
Uutiset

Poikkea Piilolan pörriäispuutarhaan

Poikkea Piilolan pörriäispuutarhaan!

Oletko jo käynyt Piilolan kampuksen lähellä sijaitsevassa yhteisöpuutarhassa?

Kevään edetessä alueella alkaa taas kuulua monenlaista surinaa ja pörinää, kun POKEn Saarijärven Tarvaalan yksikön ympäristönhoitajaopiskelijoiden rakentama puutarha-alue herää kevääseen!

Opiskelijat Vesa Räty, Kirsi Haatainen, Tarja Kinnunen, Tiina Järvelin ja Masahiro Kodama kertovat seuraavassa viime kesän urakastaan, joka oli osa Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hanketta (2019-2022).

”Olimme ensimmäistä vuotta opiskelleet ympäristönhoitajaopintoja. Pääsimme kesäksi harjoitteluun Äänekoskelle Piilolanniemeen rakentamaan yhteisöpuutarhaa, pörriäispuutarhaa ja mehiläisaitausta. Alue on ollut aikoinaan maatalouskäytössä, mutta viime aikoina se on jäänyt ulkoilukäyttöön. Huhtikuussa 2021 kävimme ottamassa maanäytteet, jotta alueen mahdollinen kalkitustarve selviäisi. Kesäkuun alussa kävimme kalkitsemassa alueen. Kuun puolivälin aikoihin maa oli kynnetty ja muokattu. Silloin siivosimme aluetta risuista ja heinistä. Kesäkuun lopussa maa oli tasoitettu ja istutus- sekä rakennustyöt alkoivat.

Heinäkuussa aloitettiin mehiläistarhauksen rakentaminen. Vanhoista heinäseipäistä rakensimme vanhan ajan aitaa, millä tuleva mehiläisalue rajattiin muusta alueesta. Aita maalattiin tervalla, jotta se olisi mahdollisemman luonnonmukainen ja perinteinen. Aitauksen taakse istutimme mehiläisille niittykukka-alueen. Samanaikaisesti alueella tasoitettiin kaivinkoneella tulevia hyötykasvialueita ja kulkuväyliä. Heinäkuun lopussa aloitettiin kukkien ja pensaiden istutus sekä yrttikukkulan suunnittelu. Kulkuväylille laitettiin kivituhkaa ja reunustettiin luonnonkivillä.

Aloitimme alueen rakentamisen ilman työkaluja. Niiden hankkimiseen meni oma aikansa. Vesalla oli kokemusta rakennustöistä ja hän toimi meidän työnohjaajanamme. Ostimme tarvittavat välineet hankkeen rahoilla paikallisesta K-raudasta. Projekti oli mielenkiintoinen ja haastava ja opimme paljon mm. puutarhan perustustöistä ja perinneaidan tekemisestä.”

Puutarhan alueella järjestetään lauantaina 14.5. klo 10-14 Heräävä puutarha -tapahtuma, jonne kaikki ovat tervetulleita!

Lue lisää Äänekosken Elonkierto-yhteisöpuutarhasta aanekoski.fi -sivuilta.

Lue lisää Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeesta aanekoski-fi -sivuilta.

Heräävä puutarha -tapahtuma 14.5. tiedot Äänekosken kaupungin tapahtumakalenterissa.

Tuleva puutarha-alue kesäkuussa 2021 ennen rakennustöiden aloittamista.
Kirsi Haatainen ja Tiina Järvelin risusavotassa heinäkuussa 2021.
Heinäkuussa 2021 mehiläispesille tarkoitettu alue aidattuna heinäseipäistä rakennetulla aidalla.
Elokuussa 2021 kulkuväylät ja istutukset olivat jo saaneet muotonsa.
Tarvaalan ympäristönhoitaja-tiimi ja ensi kevään istutuksia odottava yrttikukkula elokuussa 2021, vasemmalta Vesa Räty, Tarja Kinnunen, Kirsi Haatainen ja Masahiro Kodama.