selaa koulutuksia
Uutiset

Pojat viihtyvät Pokella ja ovat muutenkin tyytyväisiä elämäänsä

Pojat viihtyvät Pokella ja ovat muutenkin tyytyväisiä elämäänsä

Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn oppilaitoskohtaisista tuloksista selviää, että tupakointi on vähentynyt ja kouluviihtyvyys lisääntynyt

Poken pojat ovat tyytyväisiä elämäänsä ja viihtyvät koulussa. Tämä käy ilmi valtakunnallisesta kouluterveyskyselystä, jonka oppilaitoskohtaiset tulokset on nyt julkaistu. Tällä hetkellä tyytyväisiä elämäänsä on 86 prosenttia Poken pojista ja 71 prosenttia tytöistä. Luvut ovat korkeampia kuin koko maan ammattiopistoissa opiskelevien luvut.

Pojilla ei myöskään ole ahdistuneisuutta yhtä paljon kuin tytöillä. Vain alle 3 prosenttia pojista kokee kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta, kun tytöistä sitä kokee 18 prosenttia. Luvut ovat kuitenkin selvästi pienempiä kuin vastaavat valtakunnalliset luvut.

Koulunkäynnistä pitää 83 prosenttia Poken opiskelijoista. Valtakunnallinen vastaava luku on 80 prosenttia. Pojista jopa 88 prosenttia ja tytöistä 74 pitää koulunkäynnistä.

Pojat tykkäävät siitä, ettei opiskelu ole luokassa istumista, vaan he pääsevät oikeasti tekemään käytännön asioita, kuten esimerkiksi rakennusalalla rakennetaan oikea talo eikä vain harjoitella salissa, sanoo Poken opiskelijahuollon koordinaattori Kimmo Raitio.

Poken opiskelijat ovat myös erittäin tyytyväisiä luokkansa tai ryhmänsä työrauhaan. Pojista 91 prosenttia ja tytöistä 85 pitää työrauhaa hyvänä. Valtakunnallisesti vastaavat luvut 80 ja 76.  Poken nuorista 91 prosenttia on tyytyväisiä koulun tiloihin ja oppimisympäristöihin.

Pokella on tehty laajoja remontteja opiskelijoiden viihtyvyyden lisäämiseksi ja haluttu rakentaa nykyaikaisia oppimisympäristöjä. Koska olemme pieni oppilaitos, myös ryhmät ovat pienempiä, jolloin työrauhakin on parempi ja opetus henkilökohtaisempaa, sanoo Raitio.

Koulukiusaamista kokee yhteensä vain 3,5 prosenttia pokelaisista, mikä on yhtä paljon kuin valtakunnallisesti. Seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua ylipäätään elämässään kokee 28 prosenttia tytöistä ja 5 prosenttia pojista. Puhelimessa tai netissä kokee ahdistelua 25 prosenttia tytöistä ja 4 prosenttia pojista. Kuitenkin oppilaitoksessa häirintää kokee tytöistä vain 3 prosenttia ja pojista 1,5. Luvut ovat pienempiä kuin valtakunnallisesti.

On ikävää, että nuoret kokevat ahdistelua, mutta onneksi Pokella sitä on vain vähän, ja pyrimme jatkuvasti puuttumaan ja ehkäisemään näitä ongelmia, sanoo Raitio.

Poken nuorten humalahakuinen juominen on vähentynyt viisi prosenttia edellisestä kyselystä, joka tehtiin vuonna 2017. Silloin 33 prosenttia joi humalahakuisesti, nyt luku on pudonnut 28 prosenttiin. Samoin tupakointi on vähentynyt neljä prosenttia 28 prosenttiin edellisestä kyselystä.

Sen sijaan nuuskan käyttö on lisääntynyt. Vuonna 2017 viisi prosenttia Poken opiskelijoista nuuskasi, kun nyt vastaava luku on 8 prosenttia. Poikien nuuskankäyttö on lisääntynyt, mutta se on silti selvästi valtakunnan keskiarvoa vähäisempää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valtakunnallinen kouluterveyskysely toteutetaan joka toinen vuosi. Tietoja on kerätty ammatillisissa oppilaitoksissa vuodesta 2008 alkaen. Ammatillisissa oppilaitoksissa kyselyyn osallistuvat ammatillista perustutkintoa opiskelevat alle 21-vuotiaat. Vuoden 2019 kysely oli suunnattu opinnot vuosina 2017–2019 aloittaneille opiskelijoille.

Lisätietoja:

opiskelijahuollon koordinaattori Kimmo Raitio
Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
p. 040 485 9799