selaa koulutuksia
Uutiset

Poken rakennusalan opiskelijat tekevät ensimmäisenä oppilaitoksena Suomessa CLT-elementeistä omakotitalon

Massiivipuuelementeistä rakennettu omakotitalo on tulevaisuuden ekologinen tapa tehdä taloja

Poken rakennusalan perustutkinnon opiskelijat rakentavat omakotitaloa Laukaaseen CLT-elementeistä. Talo on ensimmäinen oppilaitostyönä valmistuva massiivipuuelementtitalo Suomessa.

”Halusimme opettaa opiskelijoille elementtitalon rakentamisen. Rakentamistapa eroaa perinteisestä tavasta niin, että elementit tulevat millimittaisina rakennustyömaalle. Perustukset ja katto tehdään ensin valmiiksi ja ne on mitoitettava tarkkaan”, sanoo opettaja Ismo Permikangas.

Hänen mukaansa Pokella aiotaan jatkossakin opettaa massiivipuurakentamista, koska se on tulevaisuudessa yleistyvä tapa tehdä taloja. Ristiliimatusta puusta tehdyt elementit ovat kestäviä ja ympäristöystävällisiä juuri pitkäikäisyytensä vuoksi.

”Voisi sanoa, että nämä talot ovat hiilinieluja juuri kestävyytensä vuoksi, sillä puu pysyy paikallaan pitkään eikä vapauta hiiltä ilmakehään. Elementtitaloissa on puuta saman verran kuin hirsitaloissa”, sanoo Permikangas.

Kerrostaloja ja julkisia rakennuksia on jo tehty elementeistä, ja Permikangas uskoo, että ne yleistyvät tulevaisuudessa myös omakotitaloissa.

”Teollinen puurakentaminen on tulevaisuuden mahdollisuus. Oikein hyödynnettynä sillä pystytään alentamaan rakentamisen kustannuksia. Meillä opiskelijat oppivat modernin, tulevaisuuden tavan tehdä taloja”, hän sanoo.

Elementit nostetaan päivässä paikalleen, kun ne tulevat rakennustyömaalle. Siihen mennessä katto on tehty valmiiksi, ja se nostetaan saman tien seinien päälle, jolloin talo on säältä suojattu.

Poke järjestää yhdessä Rakennetaan puusta -hankkeen kanssa Laukaan Lahnajärvellä CLT-talon pystytysnäytöksen tiistaina 5. marraskuuta klo 11.30. Paikalle on opasteet Lahnajärvenkadulta, Laukaa. Tervetuloa seuraamaan näytöstä ja haastattelemaan asiantuntijoita sekä opiskelijoita.

Rakennetaan puusta -hankkeen päätoteuttaja on Metsäkeskus. Hankkeen tavoitteena on edistää teollista puurakentamista Keski-Suomessa. Lue lisää hankkeesta metsakeskus.fi -sivuilta.

Lisätietoja: opettaja Ismo Permikangas, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 707 3398