selaa koulutuksia
Uutiset

Poken yhteishaun hakijamäärä kasvoi neljänneksen

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistoon haki tämän kevään yhteishaussa 660 nuorta, joista ensisijaisia hakijoita oli 414. Ensisijaisia hakijoita on neljännes enemmän kuin viime vuonna. Tiedot ovat Opetushallituksen ennakkotietoja, ja luvut tarkentuvat vielä.

Ensisijaisuus tarkoittaa kohdetta, jonka hakija on ilmoittanut ykköstoiveekseen opiskelupaikaksi. Kaikkiaan hakija pystyi hakemaan enintään viiteen hakukohteeseen. Suurin osa Poken ensisijaiseksi valinneista pääsee opiskelemaan Pokelle.

Tänä keväänä suosituimpia aloja olivat viime vuoden tapaan logistiikka-, metsä-, sähkö- ja hiusala. Suosiotaan lisäsivät jo ennestään kiinnostavat sähkö- ja automaatioala sekä metsäala. Tämän kevään haussa kiinnostustaan lisäsivät myös maatalousala, kone- ja tuotantotekniikka sekä autoala.

-Tämä on hieno uutinen. Meillä hakijamäärät kasvavat jo kolmatta vuotta peräkkäin, vaikka ikäluokat pienenevät ja omistajakunnistamme Laukaata lukuun ottamatta väki vähenee. Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä opiskelijoiden hyväksi ja se näkyy nyt. Lisäksi metsä- ja logistiikka-alalla meillä on moderni kalusto, joka varmasti omalta osaltaan lisää kiinnostusta, sanoo johtaja Jouni Kurkela.

Myös resurssien lisääminen opiskelijoiden ohjaukseen on kannattanut. Opiskelijapalautteet valtakunnallisessa amispalautteessa ovat olleet hyviä. Pokella on keskitytty myös henkilökunnan hyvinvointiin korona-aikana, mikä omalta osaltaan vaikuttaa jaksamiseen ja viihtymiseen työssä ja opiskelussa.

Poke on selvinnyt korona-ajasta hyvin, sillä oppilaitos on pystynyt antamaan lähiopetusta koko lukuvuoden. Lisäksi peruskoulun yhdeksäsluokkalaisia on päässyt jonkun verran Pokelle tet-jaksoille. Myös etänä pidetyt yhteishaun infot keräsivät runsaasti seuraajia.

Yhteishaku on peruskoulun päättävien hakeutumisväylä ammatilliseen koulutukseen. Lisäksi jatkuva haku antaa mahdollisuuden hakea ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden. Perustutkintojen lisäksi jatkuvan haun kautta haetaan oppisopimuksen, työvoimakoulutuksen sekä ammatti- ja erikoisammattitutkintojen paikat.

-Yhteishaussa meille tulee noin puolet tutkintojen suorittajista. Loput hakeutuvat jatkuvan haun kautta perus- ja muihin tutkintoihin, sanoo Kurkela.

Pokella oli yhteishaussa 16 perustutkintoa oppilaitoksen eri toimipisteissä Äänekoskella Piilolan ja Opinahjon toimipisteissä, Saarijärvellä, Viitasaarella sekä Laukaassa. Yhteishaussa haettiin tällä kertaa samaan aikaan perustutkintojen lisäksi myös VALMA-koulutukseen eli perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen. Aiempina vuosina VALMAn haku on ollut toukokuun lopusta heinäkuun loppuun.

Yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan 17.6. Opiskelijaksi valittujen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 1.7. Opetushallitus lähettää sähköisen tuloskirjeen ja paikan vastaanottamislinkin hakijalle. Poke lähettää valintakirjeet sähköisesti siihen luvan antaneille ja muille kirjeitse. Luvan antaneiden valittujen nimet julkaistaan nettisivuilla.

Lisätietoja: Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän johtaja Jouni Kurkela, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 5891 677