selaa koulutuksia
Ajankohtaista

Pokelta valmistunut Antti Rossi sijoittui kahdeksanneksi WorldSkills-kilpailuissa Venäjällä

Pokelta valmistunut Antti Rossi sijoittui kahdeksanneksi WorldSkills-kilpailuissa Venäjällä

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistosta kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta valmistunut Antti Rossi, 22, sijoittui omassa sarjassaan kahdeksanneksi WorldSkills-kilpailuissa Kazanissa Venäjällä. Kilpailut pidettiin 22.-27. elokuuta. Suolahtelaisen Rossin kilpalajina oli tehdaskunnossapito.

Rossi yllättyi myönteisesti siitä, miten hyvin hän onnistui kisoissa. Hänellä oli tiedossa, että monessa maassa harjoitellaan jopa kolme vuotta kisoja varten. Rossi itse harjoitteli viime talven.

  • Päätin valmennuksen alkaessa, että olen tyytyväinen, mikäli en ole kisoissa viimeisellä sijalla. Yllätyin kuitenkin positiivisesti, siitä miten hyvin onnistuin haastamaan muut kilpailijat verrattain vähäisellä valmentautumisella.

Antti Rossi on tyytyväinen kahdeksanteen sijaan. Yhteensä hänen lajissaan oli kilpailijoita 12.

  • Olen erittäin tyytyväinen suoritukseeni. Erityiskiitos kuuluu kuitenkin yhteistyökumppaneilleni sekä ennen kaikkea Pokelle, sillä siellä aikoinaan löysin omat vahvuuteni ammattiosaamisessa. Entinen opettajani Rainer Takala oli niin sanotusti ”kaiken pahan alku ja juuri” suostutellessaan minut Taitaja SM -kilpailuihin vuonna 2015.

Rossi on voittanut SkillsFinlandin Taitaja SM-kilpailuissa hopeaa ja kultaa, minkä seurauksena hänet pyydettiin MM-joukkueeseen.

Matka oli hieno kokemus, ja Rossi oli yllättynyt siitä, kuinka suuri tapahtuma WorldSkills-kisat olivat.

  • Kisamatka sujui kokonaisuudessaan hyvin. Paikallinen ruoka oli kokeilemisen arvoinen kokemus ja ihmiset poikkeuksellisen ystävällisiä. Yllätyin suuresti myös siitä, miten paljon rahaa kilpailujen järjestämiseen oli käytetty. WorldSkills-kilpailut ovat maailmalla selvästi suuremmassa suosiossa mitä meillä täällä Suomessa, hän sanoo.

Nyt Antti Rossi on palannut arkeen ja Kuopioon jatkamaan Savonia-ammattikorkeakoulussa  konetekniikan insinööriopintojaan.

Rossi valmistui Pokelta keväällä 2016 koneasentajaksi. Antin eksperttinä WordlSkills-hankkeessa toimi Koulutuskeskus Salpauksen lehtori Tommi Backman. Backman on kokenut WordlSkills-ekspertti.

Ensimmäinen
Poken opiskelija

Rossi on ensimmäinen Poken opiskelija, joka on ollut WorldSkills-joukkueeseen. Koulutusjohtaja Hannu Pönkä pitää Rossin osallistumista tärkeänä asiana Pokelle sekä kone- ja tuotantotekniikan alalle. Keski-Suomesta ei ole viime vuosina juuri osallistuttu tehdaskunnossapidon alalta WorldSkills-kilpailuihin.

-Kilpailussa ja taidoissa on kyse ammatin arvostamisesta. Se on meille ykkösasia, koska meillä opitaan tekemällä. Korostamme opiskelijoillemme, että ole ylpeä ammattitaidostasi. Tällaiseen kilpailuun pääseminen on hienoa Antille ja hänen alalleen. Kannustamme opiskelijoitamme osallistumaan Taitaja-kilpailuihin, ja SM-kilpailuissa meidän opiskelijat ovatkin saaneet usein palkintoja, sanoo Pönkä.

Poke ja Savonia lähettivät yhdessä Rossin matkaan ja maksoivat osallistumiskulut puoliksi. Sponsoreina ovat lisäksi Sievi, Wurth sekä Quant Finland . Rossi työskentelee opiskelujensa ohella viikonloppuisin ja loma-aikoina Suolahdessa MetsäWoodin Vaneritehtaalla, jossa Quant Finland Oy vastaa tehdaskunnossapidosta.

WorldSkills-kilpailu on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. WorldSkills Kazan 2019 on järjestyksessään 45. WorldSkills-kilpailu, joka järjestetään 22.–27. elokuuta 2019 Kazanissa, Venäjällä. Suomen joukkueen kilpailuun lähettää Skills Finland.

Lisätietoja: koulutusjohtaja Hannu Pönkä, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 0400 549 288

opiskelija Antti Rossi, p. 040 410 0515

ekspertti, lehtori Tommi Backman, Koulutuskeskus Salpaus, p. 044 708 1338

Antti Rossi (vas.) ja ekspertti Tommi Backman Kazanissa.

 

Antto Rossi sijoittui WorldSkills-kilpailuissa kahdeksanneksi tehdaskunnossapidossa.