selaa koulutuksia
Uutiset

Suuri opiskelijamäärä toi lisätalousarviotarpeen

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä joutuu tekemään tänä syksynä 500 000 euron lisätalousarvion, koska Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa aloitti tänä syksynä ennätysmäärä uusia opiskelijoita. Ensisijaisia hakijoita kevään yhteishaussa oli 35 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Lisäksi lyhytkestoisia oppisopimuksia on tänä vuonna tehty kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten.

Viime vuoden alusta voimaan tullut ammatillisen koulutuksen reformi muutti rahoitusta muun muassa niin, että tämän vuoden opiskelijakertymästä saadaan rahat vasta kahden vuoden kuluttua. Esimerkiksi tämän vuoden rahoitukseen on vaikuttanut vuoden 2017 tulos, jolloin opiskelijoita oli vähemmän. Ensi vuoden rahoitus varmistuu vasta ennen joulua.

”Opiskelijamäärän kasvu oli meille erittäin myönteinen yllätys, johon emme osanneet varautua syksyllä 2018, kun teimme talousarviota. Opetuksen kasvaneet kustannukset tulevat tälle ja ensi vuodelle, mutta rahoituksen kasvu näkyy vasta vuonna 2021. Ja sellainen ajatus, että emme ottaisi kaikkia opiskelijoita vastaan, on vastoin omistajien tahtoa”, sanoo kuntayhtymän johtaja Jouni Kurkela.

Tänä syksynä annettavan opetuksen määrä on lisääntynyt huomattavasti, minkä vuoksi talousarvioon varattu rahoitus ei tule riittämään tänä vuonna. Kevätlukukauden tilanne selviää joulukuussa, kun vuoden 2020 rahoitus varmistuu opetus- ja kulttuuriministeriössä.

”Rahoituksen huono ennustettavuus ja myöhäiset päätökset tekevät tulevaisuuden suunnittelusta vaikeaa. Olemme varautuneet siihen, että taloudellisesti niukkoja vuosia on edessä, koska meiltä on leikattu rahaa ja rahoituksen perusteet ovat muuttuneet”, sanoo Kurkela.

Aiemmin rahoitus määräytyi perustutkintoa suorittavien opiskelijoiden perusteella, mutta vuoden 2018 alusta rahoitus muuttui niin, että kuntayhtymälle annettiin tavoitteellinen opiskelijavuosimäärä, joka koostui kaikista tutkinnoista ja tutkintoa suorittavista opiskelijoista. Tämä taso perustui vuoden 2015 tasoon, jolloin kuntayhtymältä oli leikattu noin neljännes rahoituksesta.

Logistiikka suosituin ala

Tänä syksynä Pokella aloitti 377 nuorta oman alansa perustutkinnon. Lähes kaikki hakijat pääsivät toivomalleen alalle eli niin sanottu ykkösvalinta toteutui. Suosituimpia aloja olivat metsäala Saarijärven Tarvaalassa sekä logistiikka, jota voi opiskella Äänekoskella ja Viitasaarella.  Suosiotaan lisäsivät myös sähkö- ja automaatioala sekä prosessialan perustutkinto, mikä kertoo Äänekosken biotuotetehtaan vetovoimasta. Lisäksi liiketoiminnan perustutkintoon eli merkonomiopintoihin oli selvästi enemmän hakijoita kuin vuosi sitten.

”Erinomainen asia on, että opiskelijamäärä on hyvä. Kasvu johtui muun muassa siitä, että Laukaasta tuli runsaasti ensisijaisia hakijoita. Samoin Äänekoskelta. Lisäksi lyhyiden oppisopimusten määrä kaksinkertaistui edelliseen vuoteen. Valtakunnallisestikin kuntayhtymän tilanne on opiskelijamäärän suhteen erittäin hyvä.”

Oppisopimuksista ei tule suoranaisia opetuskustannuksia, mutta kuluja tulee, kun työnantajalle maksetaan koulutuskorvaus.

”Talous täytyy joka tapauksessa saada tasapainoon tulevien vuosien aikana. Olemme keränneet vuosien saatossa taseeseen varoja, joita on käytetty erilaisiin investointeihin”, sanoo Kurkela.

Tulevaisuudessa ammatillisen koulutuksen rahoitus muuttuu yhä enemmän tuloksellisuuteen perustuvaksi niin, että vain puolet rahoituksesta tulee opiskelijavuosista ja toinen puoli tuloksellisuudesta ja vaikuttavuudesta.

”Lähivuosina rahoitus muodostuu joka vuosi eri asioista, mikä vaikeuttaa rahoituksen ennustettavuutta. Me uskomme lujasti siihen, että hoitamalla opiskelijoiden asiat hyvin ja turvaamalla opettajille hyvät edellytykset tehtävänsä suorittamiseen, tulemme pärjäämään kilpailussa, joka koskee rahoitusta tulevaisuudessa”, sanoo Jouni Kurkela.

Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän vuosittainen liikevaihto on noin 17 000 000 euroa.

Lisätietoja: kuntayhtymän johtaja ja rehtori Jouni Kurkela, Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, p. 040 589 1677