selaa koulutuksia
Uutiset

Syksyllä aloittaa ennätysmäärä yhteishaussa valittuja opiskelijoita

Kevään yhteishaun tulokset selvisivät torstaina 17. kesäkuuta. Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa aloittaa elokuussa 398 nuorta oman alansa perustutkinnon. Määrä on kaikkien aikojen ennätys yhteishaussa Pokella. Tänä vuonna suosituimpia aloja olivat viime vuoden tapaan logistiikka, sähkö- ja automaatio, metsä sekä hiusala.

Tänä vuonna ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen VALMAn haku oli ensimmäistä kertaa samaan aikaan yhteishaun kanssa. VALMAan valittiin 14 nuorta.

Oppivelvollisia hakijoista oli noin 75 prosenttia. Heitä koskee oppivelvollisuuden laajeneminen, joka kestää siihen asti, kun nuori täyttää 18 vuotta tai jos hän suorittaa tutkinnon ennen kuin täyttää 18. Oppivelvollisuus koskee tänä keväänä peruskoulunsa päättäneitä, jotka ovat pääosin vuonna 2005 syntyneitä. Heillä on oikeus maksuttomaan toisen asteen koulutukseen, kunnes he täyttävät 20 vuotta.

Loput 25 prosenttia Pokelle yhteishaussa valituista ovat aiemmin perusopetuksen tai lukion päättäneitä.

-Oppivelvolliset ovat hyvin kattavasti oman alueemme nuoria. Meidän tavoitteemme on, että voimme tarjota pohjoisen Keski-Suomen nuorille lähellä kotiaan ammatillisen koulutuksen, joka vie nopeasti työelämään, sanoo opinto-ohjaaja Leena-Marja Jäspi.

Pokella oli yhteishaussa 16 perustutkintoa eri yksiköissä Laukaassa, Saarijärvellä, Viitasaarella sekä Äänekoskella.

Oppivelvollisuuden laajeneminen 18-vuotiaaksi asti tarkoittaa myös sitä, että opiskelu on maksutonta. Pokella on jo tähänkin asti kustannettu opiskelijoille opiskelutarvikkeita, kuten työasuja omiksi ja työvälineitä lainaksi. Nyt maksuttomuus laajenee niin, että oppivelvollisille kustannetaan kaikilla aloilla vaatteet ja työvälineet. Lisäksi opiskelijoille tarjotaan esimerkiksi pakolliset työhön liittyvät korttikoulutukset ja kortit, kuten tulityö-, työturvallisuus- ja ensiapukortit.

– Oppivelvollisuuden laajeneminen tuo monenlaisia muutoksia toimintaamme. Monet asiat tarkentuvat lukuvuoden aikana., sanoo Leena-Marja Jäspi.

Yhteishaku on edelleen peruskoulun päättävien hakeutumisväylä ammatilliseen koulutukseen. Yhteishaussa on mukana osa perustutkintojen paikoista. Loput paikat ovat auki jatkuvassa haussa, jossa on myös ammatti- ja erikoisammattitutkintojen paikat. Tällä hetkellä jatkuvan haun kautta löytyy vapaita opiskelupaikkoja esimerkiksi liiketoiminnan, ravintola- ja cateringalan, rakennusalan ja talotekniikan perustutkintoihin. Poken jatkuvan haun koulutustarjonta löytyy nettisivuiltamme www.poke.fi.

Yhteishaussa valituksi tulleen opiskelijan pitää ilmoittaa opiskelupaikan vastaanottamisesta oppilaitokseen viimeistään 1.7. Ohjeet ovat sähköisessä valintakirjeessä.

Valitut opiskelijat yksiköittäin:

  • Piilola   Äänekoski     164
  • Opinahjo  Äänekoski    74
  • Saarijärvi                       96
  • Viitasaari                       43
  • Laukaa                           35
  • Yhteensä                     412

Lisätietoja: opinto-ohjaaja Leena-Marja Jäspi, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 095 6831