selaa koulutuksia
Eläintenhoitajaopiskelijat vierailivat tuotantoeläintiloilla

Eläintenhoitajaopiskelijat vierailivat tuotantoeläintiloilla

Toisen vuoden eläintenhoitajaopiskelijaryhmä, opettaja Sari Turvasen johdolla, vierailivat lähiseudun tiloilla. Vierailut ovat osa tuotantoeläinten hoito ja hyvinvointi -opintoja.

Ylämaankarja Vanha-Savelan luomutilalla

Ensimmäinen kohteemme oli Vanha-Savelan luomutila, joka on keskittynyt Ylämaankarjan tuotantoon Jämsässä. Tilalla on kasvatettu Ylämaankarjaa vuodesta 2009 lähtien. Saavuttuamme tilalle, isäntä Kimmo Ruusu, olikin meitä vastassa. Samoin osana vastaanottokomiteaa oli nuoret Ylämaankarjan edustajat, tukka silmillä hulmuten. Tunnelma tilalla oli todella rauhallinen ja eläimet märehtivät tyytyväisinä kummastellen uusia ihmisiä.

Tilalla karja kasvatetaan lähtökohtaisesti korsirehulla ja tila tarjoaakin upeat olosuhteet Ylämaan karjan kasvatukseen. Karja voi loikoilla vapaasti katoksissa tai vaellella aitauksissa. Kun aika koittaa myös jälkikasvun kanssa elellään samassa laumassa, kaikessa sovussa.

Tilan lihatuotanto myydään kokonaisuudessaan suoraan tilan omasta myymälästä. Ylämaankarjan liha on tällä hetkellä suuressa suosiossa, enemmänkin lihaa menisi. Meillekin lähti matkaan kebabia sekä jauhelihaa.
Erityisesti jäi mieleen isännän maininta, miten he itse kuljettavat eläimet teurastettavaksi ja haluavat näin varmistaa eläimille mahdollisimman miellyttävän matkan tiensä päähän sekä välttää näin turhan eläinten odottelun teurastamolla. He ovat itse paikalla, kunnes eläimet on teurastettu.

Lampaat Seppälän maatilalla

Toinen kohteemme oli Seppälän lammastila Jämsässä. Lammastilana tämä oli valtavan kokoinen. Tilan omistavat Mari ja Antti Seppälä. Tilalla oli upeat puitteet lampaille, uusi ja vanha lampola, joissa on yhteensä n. 250 uuhta sekä viisi pässiä. Lampaiden tilat oli suunniteltu tuotantokäyttöön, suurine ruokintapöytineen sekä heinänjakokoneineen.

Vierailumme ajankohta oli juuri kiireisimpään aikaan, kesken karitsoinnin. Olemme kovin otettuja, että silti ottivat meidät vastaan tilalle ja pääsimme näkemään lammastilan arkea parhaimmillaan. Meidän vierailumme aikana, jopa karitsoitiin, joten kierroksemme suoritettiin varovaisuutta ja uusia perheitä kunnioittaen. Myös hygienia on tietysti etenkin tällaisena aikana hyvin tarkkaa, joten olimme puettuina suojapukuihin.

 

Lihan lisäksi tila hyödyntää lampaan villat, jotka lähetetään Pirtin kehräämöön jatkojalostukseen. Tilan puodista saa karitsan lihaa tuoreena. Tilan lampaat ovat pääosin Suomenlampaita sekä Suomenlampaan ja Texelin risteytyksiä.

Hevoset Ilomaan aktiivipihatossa

Kolmas ja viimeisin kohteemme oli varsin mielenkiintoinen Ilomaan aktiivipihatto hevosille. Tämä on yksityistalli Korpilahdella. Hevoset elävät pihatossa laumana, vapaina, lajinsa mukaisesti oleillen. Tällä hetkellä kaikki olivat ratsuja ja hevosia oli seitsemän, yksi tilan oma ja muut vuokrapaikalla olevia. Talli on ollut toiminnassa vuodesta 2013 nykyisillä omistajillaan.

Talli oli todella nykyaikainen ja Suomessa vielä varsin harvinainen. Tilalla on hienot sosiaaliset tilat, pesupaikat, sairaskarsinat, pihaton talliosa, rehuautomaatti pihalla sekä suuri mäkinen aitaus heinäpaaleineen. Alueella on hevosille hiekkatarha, laidunalueet sekä metsätarha. Sisätiloista löytyi jopa solarium hevosten hoitoon. Kokonaisuudessaan tila oli todella siisti ja kotoisa.
Mielenkiintoinen yksityiskohta tilalla on se, että hevosten omistajat voivat seurata hevosiaan älylaitteella.