selaa koulutuksia
Eräruokakurssin tunnelmia

Eräruokakurssin tunnelmia

Liikunnan ja terveystiedon ope eräopas-opinnoissa

Lähes 20-vuotta liikunnan ja terveystiedon opettajana nykyisessä Suolahden Yhtenäiskoulussa toimineena kaipasin ”uudistumista” omaan toimintaani. Olemme tarjonneet oppilaillemme eräkurssia viimeisen 12 vuoden ajan. Kurssi on vuosi vuodelta suositumpi ja kaipasimme kollegani kanssa itsellemmekin uusia ideoita kurssin toteuttamiseksi. Vuosien mittaan luonto ja luonnossa liikkuminen on tuntunut yhä tärkeämmältä oman hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja pitkään mietinnässä olleet eräopasopinnot toteutuivat syksystä 2019 alkaen.

Eräopasopinnot ovat tarjonneet aivan huikeita kokemuksia ja uuden oppimista huippuopettajamme ja loistavan opiskeluporukan ansiosta. Harvoin pääsee kokemaan samanlaisia elämyksiä, ääriolosuhteita, itsensä ylittämistä ja uuden oppimista näinkin lyhyen ajan kuluessa. Olemme jo nyt tutustuneet mm. Saarijärven koskireittiin kanoottien ja kajakkien kanssa (kuvia Lehtolankoskelta), issikkavaellukseen (kuvia Purola Farm 20.10.2020), moottorisahaukseen, metsästykseen, kalastuksen eri muotoihin, rakovalkean tekoon, erilaisiin erätaitoihin, hirsitöihin ja lukemattomiin muihin huikeisiin juttuihin!

Eräruokakurssi

Viikko 41 oli kauan odotettu: Tällä viikolla ei tulisi nälkä! Saimme vaihdettua suunnitellun lähiviikon ohjelmaa, jotta pääsimme osallistumaan meille räätälöidylle eräruokakurssille, jolla valmistettiin ruokia riistasta. Kurssi oli jatkoa viime vuonna suoritetulle eräruokakurssille. Riista oli suurelta osin itse hankittua: iso kiitos kuuluu loistavalle opettajallemme, Kari Kuneliukselle, joka toimitti meille mm. kyyhkyä, hirvensydäntä ja -maksaa ja tulipa Kari pyynnöstämme maistelemaan ruokaa ja toi ”tuliaisena” vielä metson rintaa. Karin ja Salmelan Ollin ansiosta pääsimme myös itse metsästämään raaka-aineita: Sorsastusreissulta mukaan tippui tavia ja haapanaa. Kalastusreissulta pakkasessa oli valmiina haukifileitä pienen armeijan tarpeisiin.

Kurssi alkoi Kolkanlahden rantasaunalla maanantaina. Edellisvuodesta tuttu keittiömestari Jouko Tervonen antoi meille jatkokurssilaisille vapaat kädet toteuttaa hulluimmatkin ideamme (ja niitä riitti, kun kaikki 8 jatkokurssilaista jalosti edellisen ideaa asteen pidemmälle). Joukon ohje oli: ”yllättäkää minut”. Paljon vaadittu lähes kaiken kulinaristisesti kokeneelta keittiömestarilta! Porukkamme ei kuitenkaan jäätynyt haasteen edessä, vaan Jouko myönsi yllättyneensä – jopa usein viikon aikana. Kokenutkin keittiömestari joutui miettimään pitkään ja hartaasti, miten riistaruoka ja juustonaksut voivat kuulua yhteen.

20 ruokalajin menu

Toisena päivänä Jouko ”vihjasi”, että on haaveillut joskus saavansa yli 20 ruokalajin menun. Meidän porukalle ei tarvinnut useasti vihjata ja kehittelimme lähes ”masterchef” tyyliin 29 ruokalajin menun, jonka toteutimme pääasiassa eri riistaa hyödyntäen. Menun aloittavassa kalakimarassa oli mm. graavilohta, savulohitahnaa ja siikachevitzeä. (Kuvia annoksista Sway-esityksessä alla.)

Riistalintua tarjottiin mm. haapanaa luumuhunnulla, tavituorejuustoa herkkusienessä, pyytikkuja, lempeästi savustettua kyyhkynrintaa, halsteriteertä ja hanhenmaksamoussea siemennäkkärillä. Riimihirvi ja hirven sisäelinpiirakka olivat osa suurriistaosiota. Päivän päätteeksi tietenkin useamman jälkiruuan elämys.

Elämyksiä, kokemuksia ja oppia

Syksyn opintovapaa on kulunut hurjaa vauhtia. Elämyksiä ja kokemuksia on kertynyt ja uutta on opittu. Syksyiset yöt Karin perusleirissä ja kaatosateet ja Aila-myrsky kansallispuistoissa ovat unohtumattomia hetkiä upeassa seurassa. Vaikka töihinpaluu koittaakin pian, suunnitelmat kevään pitkää talvivaellusta kohti eivät jää vain suunnitelmiksi.

Toivottavasti viime keväänä koronan vuoksi peruuntunut Abiskon hiihtovaellus rautupilkkimisineen saadaan toteutettua tulevana keväänä yhteenhioutuneen porukkamme – ja Karin kanssa.

Kirsi Marjo, eräopasopiskelija

Kirsi ja Kari

 

 

 

 

 

 

 

Ruoanvalmistusta eräruokakurssilla

Kuvia kurssilta, kuvat Kirsi Marjo