selaa koulutuksia
Mikä sinusta tulee isona?

Mikä sinusta tulee isona?

Moni viimeistä kevättään peruskoulussa viettävä on pian jännittävien valintojen edessä. Yhteishausta ja erilaisista opintopoluista on varmasti puhuttu paljon niin opon, perheen kuin kavereidenkin kanssa, mutta mistä sen tietää, mitä haluaa tehdä isona? Mikä on se oma juttu?

VALINTA ON SINUN

Muistatko, mikä oli unelma-ammattisi lapsena? Ystäväkirjaan tai päiväkirjaan oli helppo kirjoittaa haaveilevansa esimerkiksi eläinlääkärin, poliisin, opettajan tai balettitanssijan ammatista, mutta nyt valinta ei välttämättä tunnukaan enää niin yksinkertaiselta.

Mielessäsi saattaa pyöriä erilaisia huolia ja kysymyksiä, kuten…

  • Mitä, jos teen väärän valinnan?
  • Entä, jos haluankin lähteä jatko-opiskelemaan?
  • Mistä voin tietää jo nyt, mitä haluan tehdä työkseni?
  • Millaista työ oikeasti on eri ammateissa?
  • Pitäisikö hakea samaan kouluun, mihin kaveritkin menee?

Hyviä uutisia – et ole yksin ajatustesi kanssa, sillä moni miettii ihan samoja juttuja. Oman jutun löytämisestä puhutaan paljon ja se voi toisaalta asettaa myös paineita valinnalle. Monesti myös vanhemmilla, sukulaisilla ja kavereilla voi olla mielipiteitä siitä, mikä vaihtoehto sopisi juuri sinulle tai minne kannattaa hakea. Muista kuitenkin, että nyt on kyse sinusta ja sinun tulevaisuudestasi. Kuuntele siis rohkeasti itseäsi ja omia unelmiasi.

POKE ANTAA ERINOMAISET EVÄÄT TULEVAISUUTEEN

Tänä päivänä opiskelu ja työelämä on erilaista kuin ennen. Siinä missä vanhempasi ovat saattaneet olla useita kymmeniä vuosia samassa työpaikassa, ei se nykyään enää välttämättä mene niin. Mahdollisuuksia ja erilaisia reittejä siihen omaan unelma-ammattiin on monenlaisia. Ammattiopiston jälkeen voit ihan samaan tapaan hakea jatko-opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon, kuin lukionkin jälkeen. Alaa voi myös vaihtaa, mikäli koet tehneesi väärän valinnan. Jos aprikoit vielä lukion ja ammattiopiston välillä, miksi et valitsisi molempia? Kahden tutkinnon opinnoissa nimensäkin mukaan voit opiskella samaan aikaan sekä ammatin että ylioppilastutkinnon. Kolmoistutkintoon sisältyy vielä lisäksi lukion päättötodistus.

Ja voihan käydä niin, että löydät unelmien ammattisi jo heti kertaheitolla POKEssa opiskellessa ja pääset tekemään sen alan töitä nopeammin, kuin huomaatkaan.

Uskalla siis olla rohkea ja tavoitella omia unelmiasi. Vain siten voit saavuttaa ne.

_________________

Lataa Hakijan Opas 2020 ja lue lisää siitä, mitä POKEssa voi opiskella!
Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke.