selaa koulutuksia
Työelämäpalvelut

Näkymätön hanketyö?

Keski-Suomen liitto: ”Hankerahoitusta voi hakea Keski-Suomessa maakunnan strategian mukaisiin kehittämistoimiin. Keski-Suomen strategiset kärjet ovat bio-, digi-, osaamis-, ja hyvinvointitalous, matkailu ja saavutettavuus.”

Näkymätön hanketyö?

Hanketyö on usein näkymätöntä, mutta ei suinkaan merkityksetöntä. Halusin näin vastata otsikon pohdintaan heti kättelyssä.

Miksi hanketyö on näkymätöntä? Sehän ei ole näkymätöntä heille, jotka sitä tekevät tai heille, jotka siitä hyötyvät. Mystiseksi se jää usein organisaation muille toimijoille, vaikka tiiviimpi yhteistyö hyödyntäisi kaikkia.

Itse aloitin elämäni ensimmäisessä hankkeessa viime elokuussa. Lähdin mukaan HRD-asiantuntijaksi EKKO-hankekokonaisuuden Invest In Staff:iin, jossa pääsin tekemään yritysten kanssa henkilöstön kehittämiseen liittyviä hommia. Koska ajattelen mielelläni hyvin systeemisesti, törmäytin itseäni myös muihin hankkeisiin.

Syvemmälle hankemaailmaan upposin tänä keväänä, kun korona ja lähestyvä lomakausi vähensivät omassa hankkeessani tehtävää työtä: pääsin tekemään POKEn ensimmäistä hanketoiminnan julkaisua. Koostimme julkaisuun kaikki hankkeet, jotka olivat käynnissä vuoden 2019 aikana. Niitä olikin yhteensä 21!

Hankejargonin takaa paljastui käsittämättömän hienoja asioita, joita tehdään ympäri taloa. Uudenlaisia oppimisympäristöjä on lähdetty ammatillisen koulutuksen reformiuudistuksen johdosta kehittämään ahkerasti. Ammattilaisten virtuaaliympäristöt -hankkeen tuotoksena on jo nyt syntynyt DigiLab, jossa voi suorittaa vapaasti valittavan tutkinnonosan Tulevaisuuden teknologiat (15 ops). Siellä osaamista kartutetaan uusista teknologioista, kuten AI, AR, VR, 3D-tulostaminen, ohjelmointi, robotiikka ja pelillistäminen. He ovat esimerkiksi rakentaneet asiakkaalle virtuaalisen esittelyhuoneen ja tulostaneet Äänekosken terveysaseman työntekijöille huhtikuun alussa 100 muovista suojavisiiriä.

Meidän Tarvaalan Biotalouskampuksella on monikäyttöinen ForesTori, jota voivat metsä-, maatalous- sekä logistiikka-alan opiskelijat ja yrittäjät hyödyntää kaikenlaisessa oppimisessa. Siellä on myös simulaatioluokkatila, jossa voidaan käyttää myös DigiLabilaisten osaamista. En ole ForesTorilla käynytkään, mutta lupasin mennä elokuussa!

Hanketoiminnan kautta minulle avautui uusi maailma POKElla ja paljon ideoita, miten eri toimijat voisivat hyötyä toistensa osaamisesta. Ideaaleintahan olisi, jos hankkeissa pystyttäisiin kokeilemaan ratkaisuja, joita voisi kaupallistaa yrityselämän hyödyksi. Sen verran paljon kovaa ammattitaitoa löytyy POKElta, että periaatteessa kaikki on mahdollista.

Ole hyvä, tutustu ihmeessä meidän hanketoimintaamme!

Minna Liminka
HRD-asiantuntija, Invest In Staff

Minna on utelias systeemiajattelija, joka sekaantuu helposti kaikkeen, vaikka aina pyhästi lupaa, että keskittyy vain siihen, mihin on alun perin lupautunut.