selaa koulutuksia
Suomi toisena kielenä

Uusia ystäviä suomen kielen tunneilla

Opiskelimme Pokessa kauniissa maalaisympäristössä Saarijärven Tarvaalassa opintojaksoa Viestintä ja vuorovaikutus suomi toisena kielenä (4 osp, pakollinen). Osa aloitti viime keväänä opiskelun. Silloin meillä oli 30 tuntia. Jatkoimme isommalla porukalla tänä keväänä toiset 30 tuntia.

Kerroimme taustoistamme ja tutustuimme toisiimme. Sitten harjoittelimme esimerkiksi oman alan sanoja, miten kirjoitetaan viestejä, miten tehdään CV ja työhakemus. Tehtiin oman alan PowerPoint -esitykset oman alan asioista ja esittelimme ne. Opimme suomen yleiskielen oikeinkirjoitusta ja jopa puhekieltä, jota tarvitaan työpaikoilla. Harjoittelimme myös sanatonta viestintää.

Tehtiin usein ryhmässä tehtäviä. Pelasimme Kahootia ja itse tekemää muistipeliä. Kuvasimme iPadeillä oman alan esittelyjä. Joistakin oli hauska kuunnella omaa ääntä ja katsoa omaa esiintymistä – toisista ei ehkä niinkään. Mutta hauskaa oli. Harjoittelimme, miten puhutaan töissä kohteliaasti ja järjestettiin neuvotteluharjoituksia.

Välillä pidettiin hauskaa. Baz (Ghasemi Bazmohammad) soitti afganistanilaista kaksikielistä kitaraa eli dämburää. Musiikki oli kivaa, ihanaa, kaunista. Me kaikki taputimme Bazille lujaa. Soitin oli monille uusi ja outo instrumentti. Opimme uutta toistemme kulttuureista, myös koulujärjestelmästä, maista, ruoista ja kielistä. Ryhmä oli kansainvälinen. Meitä oli monista maista: Burmasta, Algeriasta, Tšekeistä, Japanista, Somaliasta, Ukrainasta, Afganistanista ja opettaja Suomesta.

Opiskelu on ollut hyödyllistä, tärkeää, monipuolista, emme vain kuunnelleet ja katsoneet. Se oli luovaa, joskus vaikeaa, inspiroivaa. Kavereiden kanssa oli hauska opiskella, kaikki auttoivat toisiaan, kyselimme paljon, emme olleet ujoja.

Opettajan mielestä opiskelijat olivat todella aktiivisia, motivoituneita, täsmällisiä, innokkaita, avuliaita, ahkeria, iloisia ja ystävällisiä. Hänkin sanoi, että tuntui, että kaikilla oli kiva olla tunneilla.

Osa jatkaa vielä itsenäistä opiskelua. Työpaikoilla oppii lisää suomen kieltä.

Oli hauska tutustua uusiin ystäviin kielen opiskelun ohessa!

Tekstin tekivät Abdelkader Belghitar, Ghasemi Bazmohammad, Kocar Jiri, Kodama Masahiro, Qeyam Zekria, Reh Awe, Shu Yo, Siidali Mohamed, Taheri SaidMustafa. Opettaja Anu Degerman toimi sihteerinä.

Suomen kielen opiskelua

Muistipeliä

Tarvaalan opiskelija

Baz (Ghasemi Bazmohammad) soitti afganistanilaista kaksikielistä kitaraa eli dämburää

Dämburä

Afganistanilainen kaksikielinen kitara eli dämburä