selaa koulutuksia
Opiskelu

Uusia tuulia Pokella! Tuuli- ja aurinkovoimaloiden kunnossapitoasentajien koulutus alkaa vuonna 2025

Kaipaatko uusia tuulia elämääsi – siis kirjaimellisesti? Jos korkeat paikat eivät hirvitä ja työkalut pysyvät käsissäsi, on sinulla pian mahdollisuus kouluttautua Pokella tuuli- ja aurinkovoimaloiden kunnossapitoasentajaksi. Meillä käynnistyy tammikuussa 2025 pilottiryhmä, johon haemme opiskelijoita mukaan jo syksyllä 2024. Yhteishakuun ala tulee mukaan keväällä 2025. Kurkataanpa vähän tarkemmin, että mistä on kyse.

Kasvava ala tarvitsee myös laitteiden huoltajia

Uusiutuvan energian käyttö on lisääntynyt Suomessa etenkin viime vuosina hurjaa vauhtia. Pohjoisen Keski-Suomenkin alueella näkee maisemakuvassa paljon tuulivoimaloita ja myös aurinkovoimala-alueiden määrä kasvaa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan vuoteen 2030 tähtäävän kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaisesti tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä niin, että sen osuus energian loppukulutuksesta nousee yli 50 prosenttiin 2020-luvulla. Voidaan siis odottaa, että lisää on luvassa!

Kasvava uusiutuvien energialähteiden määrä on tuonut tarpeen myös niiden kunnossapidolle – täytyyhän laitteita myös huoltaa. Tuuli- ja aurinkovoimaloiden kunnossapitoasentajia tarvitaan etenkin Keski-Suomen alueella, josta uusiutuvaa energiaa löytyy jo suuri määrä. Poke vastaa tähän kysyntään ja on omalta osaltaan tukemassa alan kehitystä käynnistämällä vuonna 2025 uuden koulutuksen – jatkossa Pokella voi siis opiskella tuuli- ja aurinkovoimaloiden kunnossapitoasentajaksi. Talvella 2025 käynnistyy vuoden kestävä pilottiryhmä, johon haemme opiskelijoita syksyllä 2024. Pilottiryhmässä pääsee ensimmäisten joukossa testaamaan uusia oppimisjärjestelmiä. Mikäli sinulta löytyy jo aiempaa osaamista esimerkiksi sähkö- tai kone- ja tuotantotekniikan alalta, voit pilottiryhmässä hankkia itsellesi vuodessa kunnossapitoasentajan pätevyyden! Täysin uuden alan äärellä olevat saavat vuoden aikana suoritettua koulutuksesta tutkinnon osan ja voivat halutessaan jatkaa Pokella opiskelua pilotin jälkeen tutkintoon asti. Siispä alanvaihtajat, uutta suuntaa etsivät ja muut kiinnostuneet – silmät ja korvat auki, kun haku syksyllä alkaa! 🙌🏻

Koulutuksen taustalla toimii hanke WindSoLab, jonka päätavoitteena on luoda uudenlainen hiilineutraalin energiatuotannon huoltotoimien ja kunnossapidon osaamiskeskittymä, joka palvelee koko Keski-Suomen aluetta ja yritysten tarpeita. Lisäksi tavoitteena on tukea uusiutuviin energiatuotantomuotoihin siirtymistä ja niihin liittyvää yritystoimintaa sekä edistää maakunnan hiilineutraaliustavoitteiden täyttymistä.

>> Lue lisää WindSoLab -hankkeesta!

Kaikki laitteet siirrettäviä – koulutusta tarjolla ympäri pohjoista Keski-Suomea!

Fyysinen oppimiskeskus tulee sijaitsemaan Äänekoskella Piilolan kampuksella. Koulutusta on kuitenkin tarkoitus pystyä antamaan koko pohjoisen Keski-Suomen alueella. Opetuslaitteet ovat siirrettäviä ja mahdollistavat esimerkiksi räätälöidyn koulutuksen järjestämisen muuallakin kuin Äänekoskella.

Itse koulutus on jatkossa hyvin räätälöitävissä. Ala sopii niin nuorille, ensimmäistä ammattiaan opiskeleville että uusiutuvien energioiden pariin tahtoville alanvaihtajille, joilta löytyy jo aiempaa kokemusta. Tällöin arvioidaan tapauskohtaisesti koulutuksen kestoa ja vaatimuksia. Pilottiryhmää lukuunottamatta koulutus tulee lähtökohtaisesti kestämään 3 vuotta, mutta jo osaamistaan työelämässä tai opintojen parissa kerryttäneet voivat hyväksilukea kokemuksensa osaksi tutkintoa.

Otetaanpa vielä kertaus tärkeimmistä pointeista! Minkä tutkintonimikkeen koulutuksesta saa, kauanko koulutus kestää ja kenelle se sopii?

☀️ Jatkossa ala on haettavissa perustutkintona myös yhteishaussa, jolloin koulutus kestää n. 3 vuotta. Jokainen perustutkinto-opiskelija suorittaa sähköasentajan perustutkinnon erikoistuen uusiutuvien energioiden pariin.

💨 Kuten aikaisemmin jo mainittiin, keväällä 2025 käynnistyvä pilottiryhmä kestää vuoden, jonka jälkeen takataskuun jää sähköasentajan perustutkinnon osa.

☀️ Mikäli haet mukaan pilottiryhmään alanvaihtajana, jolta löytyy jo sähköasentajan- tai kone- ja tuotantotekniikan osaamista, voi jo vuodessa saada itselleen tuuli- ja aurinkovoimaloiden kunnossapitoasentajan pätevyyden.

💨 Mikäli haluat työllistyä nykyaikaiselle alalle lähellä sinua, olet hyvässä fyysisessä kunnossa, hallitset englannin kielen – etkä tietystikään pelkää niitä korkeita paikkoja, on tämä ala sinua varten!

Ala on kasvava, mutta myös varmasti muuttuva! Vielä emme tiedä, mitä viiden vuoden päästä tulee tapahtumaan, mutta me Pokella haluamme pysyä aallon (tai tässä tapauksessa ennemminkin siivekkeen) harjalla ja tarjota uusia mahdollisuuksia alueellamme! Tuulta päin!

Kiinnostaisiko sinua hakea pilottiryhmään, joka käynnisty tammikuussa 2025? Seuraa kanaviamme, haku käynnistyy syksyllä!

_________________
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Tutustu WindSoLab -hankkeeseen
This is Poke! Mitä Pokella voi opiskella ja millaista meillä on?
Parhaat vinkit alanvaihtoon ja opiskelun aloittamiseen

*blogin kuva on tekoälyn luoma