22.1.2024
Oletko pohtinut alanvaihtoa ja opiskelun aloittamista? Me kerromme nyt parhaat vinkit, mitä huomioida silloin, kun alanvaihto ja opiskelun aloittaminen saattaisi olla ajankohtaista.
1. Kartoita vaihtoehdot: uudelle alalle kouluttautuminen käy ammattikoulutuksen kautta nopeasti
Oletko miettinyt jo monta vuotta, mikä sinusta tulisi isona? Varmasti tutun kuuloista pohdintaa hyvin monelle meistä. Siitä hetkestä, kun alanvaihto käy ensimmäistä kertaa mielessä, voi mennä melko kauankin, ennen kuin lopullinen päätös uran kehityksestä tehdään. Pää saattaa olla pyörällä eri vaihtoehdoista ja monikin juttu saattaa kiinnostaa. Siksi on hyvä kartoittaa vaihtoehdot, kiinnostavat alat ja koulutukset heti alkuun.
Ammatillinen koulutus on käytännönläheinen ja nopeahko tapa kouluttautua uudelle alalle. Vaihtoehtoja löytyy perustutkinnoista ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin ja lyhyempiin koulutuksiin useilta eri aloilta. Kokonaista tutkintoa ei ole edes pakko suorittaa ja myös oppisopimus voi olla hyvä vaihtoehto. POKElle voi hakea jatkuvan haun kautta opiskelemaan ympäri vuoden, joten yhteishakua ei välttämättä tarvitse jäädä odottelemaan.
👉🏻 Tutustu POKEn perustutkintoihin
👉🏻 Tutustu POKEn ammattitukintoihin
👉🏻 Tutustu POKEn erikoisammattitukintoihin
Voit myös käydä lukemassa ammatti- ja erikoisammattitutkinnon eroista täällä ja täällä.
2. Tee niin kuin itsestä tuntuu hyvältä – välillä kuitenkin vaaditaan myös rohkeutta!
Tärkeintä alanvaihtoa suunnitellessa on kuunnella itseään ja tehdä päätökset oman mielen mukaan. Toisinaan se saattaa vaatia rohkeuttakin! Monta kymmentä vuotta samalla alalla tai useampi vuosi saman työnantajan palveluksessa voi painaa vaakakupissa, eikä irrottautuminen ole helppoa. Siksi onkin paras tehdä niin kuin itsestä tuntuu. Muista kuitenkin, että elämä on liian lyhyt viettääkseen aikaa työssä, jossa ei itse viihdy! Perinteinen plussat ja miinukset -lista voi tuoda selkeyttä vaihtoehtoihin.
3. Toimeentulo – miten rahoittaa opinnot?
Työntekijästä opiskelijaksi siirtyminen saattaa tuoda melkoisen loven kuukausittaisiin tuloihin. On siis luonnollista, että toimeentulo mietityttää ja saattaa jarruttaa opiskelemaan lähtemistä. Opiskeluun on kuitenkin saatavilla tukea aikuisenakin ja vaihtoehdoista on hyvä olla kärryillä ennen opiskelemaan lähtöä.
Opintojen toimeentulon rahoittajataho vaihtelee hakijan oman tilanteen mukaan. Riippuen henkilökohtaisesta tilanteestasi, voit saada esimerkiksi joko opintotukea, aikuiskoulutustukea, työttömyysetuutta tai palkkatuloa (esimerkiksi oppisopimuksella opiskellessa).
On kuitenkin hyvä huomioida, että mikäli haluaa opiskella aikuiskoulutustuen turvin, kannattaa opinnot aloittaa mahdollisimman pian, sillä tuki saatetaan lakkauttaa elokuussa 2024 ja näin ollen on riski, ettei aikuiskoulutustukea jatkossa enää tarjota.
>> Käy lukemassa lisää tuista, etuuksista ja toimeentulosta sivuiltamme
4. Alaa ei ole pakko aina vaihtaa: osaamistaan voi kehittää ilman alanvaihtoa
Jos kaipaat urallesi jotain uutta, on hyvä muistaa, että kouluttautua voi myös ilman uutta tutkintoa. POKE tarjoaa esimerkiksi lyhytkoulutuksia, yksittäisiä tutkinnon osia ja yrityksille räätälöitävissä olevia koulutuksia. Jos siis kokonaan uuden alan opiskelu ei sovi elämäntilanteeseesi, voisiko kenties uralla kehittyminen lyhyemmän koulutuksen kautta olla mahdollista? Suuntaa ei ole pakko vaihtaa täysin, mutta pieni korjausliike voi tehdä jo paljon. Muista myös vinkata työnantajallesi halustasi kouluttautua sekä POKElta löytyvistä räätälöitävistä koulutuksista, joita järjestämme yrityksille.
5. Koulutuskuvaukset eivät kerro koko totuutta
Opiskelua ammattikoulussa suunnitellessa on myös hyvä muistaa, etteivät koulutuskuvaukset kerro välttämättä koko totuutta. Esimerkiksi omalla aiemmalla osaamisellasi voit jouduttaa valmistumistasi tai räätälöidä opintopolkuasi omaan tilanteeseesi sopivaksi. Opintoja on myös usein mahdollista suorittaa ainakin osittain etä- ja verkko-opintoina, mikäli sijainti mietityttää. Kannustammekin ottamaan rohkeasti yhteyttä koulutuksentarjoajaan, keskustelemaan ja kysymään lisää! Me kartoitamme mielellämme yhdessä vaihtoehtoja.
Alanvaihto ja uran kehittäminen kiikarissa? Älä unta näe, tee siitä totta! 🔥
_________________________________
Hannan tarina kaupan alalta ympäristönhoitajaksi
Sarin tarina ravintola-alalta merkonomiksi
Tuntuuko, ettet loman jälkeen halua palata vanhaan? Entä jos vaihtaisitkin hieman suuntaa?