selaa koulutuksia
Digikyvykkyys

Digikyvykkyys

Hanke

Digikyvykkyys – Ammatillisen koulutuksen järjestäjien digitalisaatiokyvykkyyden vahvistaminen

Toteutusaika: 1.11.2023-31.12.2024

Lyhyt esittely

Tämän hankkeen keskeinen tavoite on tukea ammatillisen koulutuksen järjestäjien digikyvykkyyden pitkäjänteistä kehittämistä ja luoda valmiuksia valtakunnallisesti laajan yhteistyöverkoston muodostumiselle. Hankkeessa jalkautetaan ja juurrutetaan vuosina 2022 ja 2023 ammatillisen koulutuksen järjestäjien eri verkostohankkeissa syntyneitä tuotoksia ja toimintatapoja koko ammatillisen koulutuksen kenttään. Hankkeen yksi tavoite on saada jokainen osallistuja tekemään organisaation omakohtaisen suunnitelman digikyvykkyyden kehittämiseksi, jotta koulutuksen järjestäjä voi pitkäjänteisesti kehittää omia digikyvykkyyksiä ja sen myötä myös parantaa toiminnan laatua. Hankkeen tavoitteena on varmistaa edeltävissä hankkeissa tuotettujen materiaalien ylläpitäminen ja päivittäminen, sekä toiminnan edellyttämän verkoston syntyminen ja jatkuvuus.

Hankesuunnitelma

Digitalisaatio muuttaa työn sisältöjä ja tapoja tehdä työtä. Digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen koulutuksen järjestämisessä ja opetuksessa edellyttää uudenlaisia kyvykkyyksiä, osaavaa henkilökuntaa ja johtoa. Digitalisaation edistämisen ja kykyä vastata toimintaympäristön muutoksiin tulee tukea kokonaisarkkitehtuurin kehittämistyöllä. Oppimisanalytiikan tehokkaalla hyödyntämisellä tuetaan erilaisten oppimisympäristöjen käyttöä ja henkilökohtaisten opintopolkujen toteutumista. Tiedon hyödyntäminen tuloksellisessa ja vaikuttavassa ammatillisen koulutuksen johtamisessa edellyttää koulutuksen järjestäjän johdolta osaamista sekä kykyä tuottaa ja hyödyntää tietoa johtamisessa monipuolisesti. Hanke tehostaa näiden kokonaisuuksien kehittymistä ammatillisessa koulutuksessa jalkauttaen edeltävien hankkeiden tuotoksia ja toimintatapoja.

Verkostomaisen toimintatavan kautta ja avulla jaetaan tietoa, osaamista ja hyviä käytäntöjä huomioiden, että koulutuksenjärjestäjät ovat hyvin eri vaiheissa digitoimintojen ja digikyvykkyyden kehittämisen osalta. Hankkeelle nimetään ohjausryhmä, joka suuntaa ja ohjaa hanketta sekä varmistaa edellytykset tavoitteiden saavuttamiselle. Lisäksi hankkeelle nimetään projektiryhmä, joka koostuu työpakettien vetäjistä sekä koordinaatiosta. Tarvittaessa edeltävien hankkeiden koordinaattorit osallistuvat myös projektiryhmän toimintaan, jotta parannetaan tiedonsiirtoa edeltävien hankkeiden osalta. Kaikki kehittäminen toteutetaan laajasti osallistavana prosessina, joka kokoaa eri toimijat yhteen. Kehittäminen on avointa verkossa, jolloin kommentointiin ja kehittämiseen on mahdollisuus avoimesti osallistua. Lisäksi verkoston tuotokset ja koulutilaisuudet ovat avoimia kaikille ammatillisen koulutuksen järjestäjille – myös verkoston ulkopuolisille ammatillisen koulutuksen järjestäjille.

Hanke on jaettu toteutusvaiheessa työpaketteihin:

  • Koordinaatio
  • TP 1: Digikyvykkyys osaksi toimintaa
  • TP 1.1: Kokonaisarkkitehtuurin jalkauttaminen
  • TP 1.2: Oppimisanalytiikan jalkauttaminen
  • TP 1.3: Tieto-osaamisen jalkauttaminen
  • TP 1.4: Digiosaamisen jalkauttaminen
  • TP 2: Digikyvykkyyden keskeiset kokonaisuudet
  • TP 3: Digikyvykkyyttä tukevien materiaalien hallinta
  • TP 4: Digikyvykkyyden jatkokehitys ja verkoston ylläpito ja kehittäminen

Poke on mukana työpaketeissa 1, 1.4 sekä 4

Rahoittaja

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Koordinoija

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

Verkostokumppanit

89 ammatillisen koulutuksen järjestäjää ympäri Suomen

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätietoja Pokessa antaa

Pekka Ouli
040 3589 198
pekka.ouli(at)poke.fi