selaa koulutuksia
Opiskelijalle

Piilolan asuntolaopas

Piilolan asuntolaopas opiskelijalle – käytännön toimintaohjeita

Tämä asuntolaopas on tarkoitettu Äänekoskella Poken Piilolan asuntolassa asuville opiskelijoille. Opas sisältää ohjeita ja käytäntöjä asuntola-asumiseen. Tietoja Piilolan asuntola-asumisesta pdf-muodossa täällä.

Asuntolapaikan myöntämiskriteerit ja järjestys

Pokelta opiskelupaikan saanut opiskelija on oikeutettu asuntolapaikkaan, jos kulkeminen päivittäin kotipaikkakunnalta oppilaitokselle ei ole mahdollista.  

 • alle 18-vuotiaat oppivelvolliset opiskelijat 
 • muut alle 18-vuotiaat ammatillista tutkintoa tai tutkinnon osaa suorittavat ja valmentavaan koulutukseen osallistuvat opiskelijat 
 • täysi-ikäiset perustutkintoa suorittavat opiskelijat 
 • muut täysi-ikäiset opiskelijat.

Asuntolapaikan hakeminen ja vastaanottaminen 

Opiskelupaikan saanut opiskelija saa Wilma-tunnukset, joilla kirjautuu Poken sivujen kautta Wilmaan. (ei peruskoulun Wilmaan) Poken Wilma osoitteessa https://poke.inschool.fi/

Linkin Wilmaan löydät myös Poken www-sivuilta, yläpalkin kohdasta “pikalinkit”  

Wilmaan Poken www-sivuilta

Kirjauduttuasi Wilmaan Wilman yläpalkin kolmesta pisteestä painamalla avautuu kohta Lomakkeet, josta löytyy asuntolapaikan haku 2023–2024. 

Kun saat tiedon myönteisestä asuntolapaikasta, tulee se vastaanottaa samoin kuin opiskelupaikka.  

Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.  

Lisätietoja ja ohjeita hakemiseen saa asuntolaohjaajalta: 

 Alisa Ojala p.  040 5876 165 

Asuntolaan liittyvät kustannukset

Asuntolassa asuminen on maksutonta kaikille oppivelvollisille opiskelijoille. Maksuton asumisoikeus päättyy sen vuoden lopussa, kun opiskelija on täyttänyt 20 vuotta. Tämän jälkeen opiskelijan täytyy maksaa tarvikemaksu 50e/ lukuvuosi. Tarvikemaksuun sisältyy, tiski- ja yleispuhdistusaine, käsisaippua, WC-paperi sekä roskapussit.  

Jos asuntolassa asuva opiskelija rikkoo asuntolan omaisuutta, on hän silloin korvausvastuussa.  

Kadotetun avaimen hinta on 13e.  

Asuntolaan muuttaminen

Kun asuntolapaikan saanut ja vastaanottanut opiskelija muuttaa asuntolaan hän allekirjoittaa asuntolasopimuksen ja avaimenluovutussopimuksen ottaessaan asuntolapaikan ja avaimen vastaan. Alaikäisen muuttaessa täytyy huoltajan allekirjoittaa asuntolasopimus. Sopimuksen allekirjoittanut opiskelija sitoutuu noudattamaan kaikkia järjestyssääntöjä asuntolassa.  

Asuntolassa asuminen

Asuntola on avoinna maanantaista klo 7.00 perjantaihin klo 18.00. Asuntolaan viikonlopuksi majoittuminen, sekä sinne poikkeuksellisesti jo sunnuntaina saapuminen sovitaan aina asuntolaohjaajan kanssa. Jos opiskelija ei kykene kulkemaan maanantaisin asuntolaan, on alaikäisen opiskelijan kohdalla huoltajan haettava poikkeuslupaa tulla sunnuntaisin. Poikkeuslupa myönnetään vain pätevin perustein ja sen myöntää asuntolaohjaaja.  

Asuntolan järjestysääntöjen mukaisesti jokaisen asuntolassa asuvan opiskelijan on saavuttava paikalle hiljaisuuteen mennessä klo 22.00, jolloin asuntolaohjaaja kiertää kaikki huoneistot. 

Vierailuajat ovat maanantaista torstaihin klo 16.00-20.00 sekä perjantaisin 14.00-17.00. 

Asuntolan vapaa-aikatilat sekä pyykkitupa ovat avoinna maanantaista torstaihin klo 16.00-21.45 ja perjantaisin klo 14.00-17.00. 

Asuntola on suljettuna lukuvuoden 2022–23 opetuksen vapaajaksojen aikana:

 • Syysloma
 • Joululoma 
 • Talviloma 

Asuntolayhteisön terveysturvallisuuden varmistamiseksi opiskelija on sairaustapauksissa tai lääkärin määräämän sairausloman saatuaan velvollinen poistumaan asuntolasta. 

Opiskelija sekä alaikäisen huoltajan täytyy ilmoittaa asuntolaohjaajalle poissaoloista asuntolassa.  

Opiskelija myös huolehtii itse oman opiskelukyvyn ylläpitämiseen liittyvistä arjen rutiineista, kuten riittävästä unen saannista, heräämisestä ajoissa opintoihin sekä henkilökohtaisesta hygieniasta.  

Jos opiskelija laiminlyö opintojaan, seurauksena on määräaikainen asuntolasta erottaminen. 

Asuntolatoiminnasta tiedotetaan opiskelijoille käyttäen seuraavia mediavälineitä:

 • Wilma-viestit
 • Asuntolan ilmoitustaulu vapaa-aikatilassa
 • WhatsApp –tiedotteet (huom. Ei keskusteluryhmä. Vain ylläpitäjät voivat lähettää tiedotteita. Ryhmään liitettyjen henkilöiden puhelinnumerot eivät näy muille ryhmän jäsenille)
 • Lisäksi opiskelijoille on perustettu vapaaehtoiseen liittymiseen ja kuulumiseen perustuva WhatsApp-ryhmä. 

Opiskelijan lähipiiriä, erityisesti alaikäisten opiskelijoiden vanhempia tiedotetaan toiminnasta Wilma-viesteillä ja vapaaehtoiseen liittymiseen perustuvan WhatsApp-ryhmän kautta. 

Asuntolan asukaskokous ja tiedotustilaisuus ajankohtaisista asioista pidetään kuukauden 3. maanantaina. Asukaskokouksesta ja käsiteltävistä asioista tiedotetaan opiskelijoille kokousta edeltävällä viikolla. 

Piilolan asuntolan kuvaus

Piilolan asuntolassa on tehty 2022 vuoden tammikuussa valmistunut kattava peruskorjaus. Asuntolamme on 3-osainen ja 2-kerroksinen luhtitalo, jossa on 21 soluasuntoa. Asunnoissa on kaksi kahden hengen makuuhuonetta, yhteinen keittiö sekä suihku ja WC-tila. 

Keittiön kalustukseen kuuluu pöytä, tuolit, astiakaappi, jääkaappi, liesi ja uuni, mikroaaltouuni sekä ruoan valmistamiseen tarvittavia astioita ja tarvikkeita. 

Huoneiden kalustukseen kuuluu sänky, joustinpatja, vaatekaappi, yöpöytä, työpöytä ja tuoli. 

Huoneistojen varustukseen kuuluu myös siivoustarvikkeita, puhdistus- ja tiskiaineet sekä wc-paperi. Asuntolan alakerran tiloissa on yhteiskäyttöön 4 kpl pölynimureita. 

Opiskelijat voivat tuoda asuntolaan kahvin- tai vedenkeittimen, leivänpaahtimen, oman pölynimurin yms. sähkölaitteita, joilla on CE-merkintä. Yhteiseen keittiöön sijoitettavista laitteista kannattaa sopia solukohtaisesti mahdollisten huonekavereiden kanssa. 

Asuntolan huoneistoissa on käytössä langallinen verkko asukkaille, sekä kellarin vapaa-aika tilassa on käytössä langaton verkko.  

Asuntolan henkilökunta

Asuntolatoimintaa organisoi ja ohjaa asuntolaohjaaja. Asuntolaohjaaja työskentelee tiiviissä yhteistyössä opetushenkilöstön kanssa ja kuuluu oppilaitoksen kasvuntuentiimiin ja opiskeluhuoltoryhmiin. Asuntolaohjaajan tehtävään kuuluu myös järjestyssääntöjen noudattamisen valvominen. 

Asuntolaohjaaja on asuntolalla tavoitettavissa ma-to klo 16–23 ja pe klo 14–17. 

Arkipäivisin ma-pe klo 8–16 asuntola-asioissa voi kääntyä opiskelijapalveluvastaava Kimmo Raition puoleen p. 040 485 9799. 

Avaimen unohtamisesta tai katoamisesta johtuvan oven avaaminen soluun ja omaan huoneeseen: 

Siivouskäytännöt

Opiskelijat vastaavat omien huoneidensa ja solun yhteisten tilojen siivouksesta. Yhteisten tilojen ja huoneiden kunto tarkistetaan perjantaisin asuntolan sulkemisen yhteydessä. 

Mikäli siivouksessa havaitaan tarkastuskierroksella puutteita, antaa asuntolaohjaaja asiasta yksilöidyt ohjeet puutteiden korjaamiseksi ja sopii uuden tarkastusajan. Mikäli siivous on edelleen puutteellista, järjestetään solun tai huoneen asukkaille ohjauskeskustelu ja käytännön ohjausta siivouksessa. Alaikäisten opiskelijoiden huoltajia tiedotetaan ohjauskeskusteluista ja järjestetystä siivouksen ohjauksesta. 

Mikäli siivouksen laiminlyönti edelleen jatkuu, opiskelija(t) kutsutaan koulutusjohtajan puhutteluun. Alaikäisen opiskelijan huoltajalla on oikeus tulla kuulluksi ennen koulutusjohtajan mahdollisesti esittämän rangaistuksen päättämistä ja toimeenpanoa. 

Poissaolojen ilmoittaminen

Aina kun opiskelija on yön tai pidemmän jakson poissa asuntolasta, siitä on tiedotettava asuntolaohjaajalle niin pian kuin poissaolosta on tieto olemassa. Alle 18-vuotiaan asuntolapoissaolosta ilmoittaa aina huoltaja suoraan asuntolaohjaajalle. Poissaoloilmoitukset perustuvat ajantasaisen asukastiedon ylläpitämiseen ja asumisturvallisuuden varmistamiseen. Poissaolojen syitä ei tarvitse asuntolaohjaajalle kertoa, mutta ilmoittamatta jättäminen on järjestyssääntörikkomus. 

Mitä mukaan asuntolaan?

 • petivaatteet (petauspatja 200×80 cm, peitto ja tyyny) sekä liinavaatteet
 • ruokailuun tarvittavat astiat ja välineet
 • peseytymisvälineet
 • omaan terveydenhoitoon liittyvät tarvikkeet esim. kuumemittari, särkylääke, laastarit 

Opiskelijat sopivat solu- ja huonekohtaisesti matoista, verhoista ja muusta sisustamisesta huonekavereiden kanssa. Naulojen ja koukkujen kiinnittäminen sekä reikien poraaminen seiniin on kielletty. 

Asuntolan sijainti ja yhteystiedot

 • Opinahjon toimipaikkaan on matkaa 2,5 km, linja-autoasemalle 800 m ja lähimpiin ruokakauppoihin noin 500 m. 

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke
Piilolan asuntola
Piilolantie 17
44100 Äänekoski 

Asuntolaohjaaja
Alisa Ojala, p. 040 587 6165
alisa.ojala(at)poke.fi 

Asuntolaohjaaja tavoitettavissa:
ma-to klo 16–23, pe klo 14–17 

Piilolan yksikön aluekartta

Kuvia remontoiduista tiloista