selaa koulutuksia
Opiskelijalle

Piilolan asuntolaopas

Piilolan asuntolaopas opiskelijalle – käytännön toimintaohjeita

Tämä asuntolaopas on tarkoitettu Äänekoskella Poken Piilolan asuntolassa asuville opiskelijoille. Opas sisältää ohjeita ja käytäntöjä asuntola-asumiseen.

Hakeminen ja asuntolapaikan myöntäminen

Haku tapahtuu Wilmassa. Ylävalikon kolmen pisteen alta avautuvasta valikosta valitaan Lomakkeet ja Lomakkeet-valikosta asuntolapaikan haku 2021-2022 jatkavat opiskelijat.

Asuntolan peruskorjauksen valmistumisen myötä tammikuun alussa vapautuvia paikkoja voi hakea 30.11.2021 saakka. Hakemukset käsitellään ja päätökset tehdään 3.12.2021. Päätökset näkyvät opiskelijan Wilmassa samana päivänä klo 16 mennessä. Opiskelijat saavat päätöksestä myös Wilma-viestin.

Mikäli paikkoja jää avoimiksi hakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Lisätietoja ja ohjeita hakemiseen antaa asuntolaohjaaja Alisa Ojala, puh. 040 587 6165.

Asuntolaan liittyvät maksut

Opiskelija-asuntolassa asuminen on maksutonta. Myös asuntolan vapaa-ajantoimintaan liittyvät tapahtumat ovat pääsääntöisesti maksuttomia. Maksullisista tapahtumista tiedotetaan erikseen. Muilta kuin oppivelvollisilta peritään tarvikemaksu 50 € /lukuvuosi. Tarvikemaksu sisältää tiski- ja siivousaineet, käsisaippuan ja wc-paperit.

Asuntolapaikan vastaanottaminen

Asuntolapaikan saanut opiskelija allekirjoittaa asuntolasopimuksen, jota vastaan opiskelijalle luovutetaan asuntolan avain. Alaikäisen opiskelijan sopimuksen allekirjoittaa myös huoltaja.

Asuntolasopimuksen alkamisesta ja asuntolaan muuttamisen ajankohdasta sovitaan asuntolaohjaajan kanssa.

Mikäli opiskelijalla on liikuntarajoitteita, säännöllistä lääkitystä vaativia sairauksia tai muita asioita, jotka voivat vaikuttaa opiskelijan arjen sujumiseen, on niistä hyvä ilmoittaa asuntolaohjaajalle asuntolapaikkaa vastaanotettaessa.

Asuntolan kuvaus

Piilolan asuntolassa on käynnissä peruskorjaus, joka asuintilojen osalta valmistuu tammikuun 2022 alussa. Kesällä 2022 suoritetaan piha-alueen viimeistely.

Piilolan asuntola on 3-osainen, 2 kerroksinen luhtitalo, jossa on 21 solua. Soluissa on 2 huonetta ja yhteisinä tiloina suihku, wc ja keittiö. Yhdessä huoneessa asuu 2 opiskelijaa.

Keittiön kalustukseen kuuluu pöytä, tuolit, astiakaappi, jääkaappi, liesi ja uuni, mikroaaltouuni sekä ruoan valmistamiseen tarvittavia astioita ja tarvikkeita.

Huoneiden kalustukseen kuuluu sänky, joustinpatja, vaatekaappi, yöpöytä, työpöytä ja tuoli.

Huoneistojen varustukseen kuuluu myös siivoustarvikkeita, puhdistus- ja tiskiaineet sekä wc-paperi. Asuntolan toimistolla on yhteiskäyttöön tarkoitettuja pölynimureita.

Opiskelijat voivat tuoda asuntolaan kahvin- tai vedenkeittimen, leivänpaahtimen, oman pölynimurin yms. sähkölaitteita, joilla on CE-merkintä. Yhteiseen keittiöön sijoitettavista laitteista kannattaa sopia solukohtaisesti opintojen alkaessa.

Opiskelijat huolehtivat itse tarvitsemastaan internet-yhteydestä omiin verkkokäyttöä vaativiin laitteisiinsa. Asuntolan vapaa-ajantilassa on käytössä langaton verkko.

Ota mukaan asuntolaan

 • petivaatteet (petauspatja 200×80 cm, peitto ja tyyny) sekä liinavaatteet
 • ruokailuun tarvittavat astiat ja välineet
 • peseytymisvälineet
 • omaan terveydenhoitoon liittyvät tarvikkeet esim. kuumemittari, särkylääke, laastarit

Opiskelijat sopivat solu- ja huonekohtaisesti matoista, verhoista ja muusta sisustamisesta. Naulojen ja koukkujen kiinnittäminen sekä reikien poraaminen seiniin on kielletty.

Korona

Toimintaohje asuntolassa asuvan opiskelijan sairastuessa hengitystieinfektioon-POKE Piilola

Asuntola-asuminen

Asuntola on avoinna maanantaiaamusta klo 7 perjantaihin klo 18.
Viikonloppuisin asuntolassa voi asua ja sinne tulla sunnuntaisin vain opintoihin tai koulumatkaan liittyvistä erityisistä syistä. Avainten ohjelmoinnin johdosta viikonlopun asuminen on sovittava viimeistään ko. viikon torstaihin klo 22 mennessä.

Vierailuaika asuntolasoluissa on maanantaista torstaihin klo 16 – 20 ja perjantaisin klo 14 – 17.

Asuntola on suljettu lukuvuoden 21-22 opetuksen vapaajaksojen aikana seuraavasti:

 • Syysloma 18. – 24.10. 2021
 • Joululoma 22.12.2021 – 9.1.2022
 • Hiihtoloma 28.2. – 6.3.2022

Asuntolayhteisön terveysturvallisuuden varmistamiseksi opiskelija on sairaustapauksissa tai lääkärin määräämän sairausloman saatuaan velvollinen poistumaan asuntolasta.

Opiskelija huolehtii itse oman opiskelukyvyn ylläpitämiseen liittyvistä arjen rutiineista, kuten riittävästä unen saannista, heräämisestä ajoissa opintoihin sekä henkilökohtaisesta hygieniasta.

Asuntolan vapaa-aikatilat sekä pyykkitupa ovat opiskelijoiden käytössä maanantaista torstaihin klo 16 – 21.

Asuntolatoiminnasta tiedotetaan opiskelijoille käyttäen seuraavia mediavälineitä:

 • Wilma-viestit
 • Asuntolan ilmoitustaulu vapaa-aikatilassa
 • WhatsApp –tiedotteet (huom! Ei keskusteluryhmä. Vain ylläpitäjät voivat lähettää tiedotteita. Ryhmään liitettyjen henkilöiden puhelinnumerot eivät näy muille ryhmän jäsenille)
 • Lisäksi opiskelijoille on perustettu vapaaehtoiseen liittymiseen ja kuulumiseen perustuva WhatsApp-ryhmä.

Opiskelijan lähipiiriä, erityisesti alaikäisten opiskelijoiden vanhempia tiedotetaan toiminnasta Wilma-viesteillä ja vapaaehtoiseen liittymiseen ja kuulumiseen perustuvan WhatsApp-ryhmän kautta.

Asuntolan asukaskokous ja tiedotustilaisuus ajankohtaisista asioista pidetään kuukauden 3. maanantaina. Asukaskokouksesta ja käsiteltävistä asioista tiedotetaan opiskelijoille kokousta edeltävällä viikolla.

Asuntolan henkilöstö

Asuntolatoimintaa organisoi ja ohjaa asuntolaohjaaja. Asuntolaohjaaja työskentelee tiiviissä yhteistyössä opetushenkilöstön kanssa ja kuuluu oppilaitoksen kasvuntuentiimiin ja opiskeluhuoltoryhmiin. Asuntolaohjaajan tehtävään kuuluu myös järjestyssääntöjen noudattamisen valvominen.

Asuntolaohjaaja on asuntolalla tavoitettavissa ma-to klo 16-23 ja pe klo 14-17.

Arkipäivisin ma-pe klo 8 – 16 asuntola-asioissa voi kääntyä opiskelijapalveluvastaava Kimmo Raition puoleen p. 040 485 9799.

Avaimen unohtamisesta tai katoamisesta johtuvan oven avaaminen soluun ja omaan huoneeseen:

 • ma-to klo 7-16 ja pe 7-14 kiinteistöhuolto, 0400 992 117 tai 040 742 4211
 • ma-to klo 16-23 ja pe 14-17 asuntolaohjaaja, p. 040 587 6165
 • Kadotetusta avaimesta peritään uuden avaimen hankintahinta 13 €

Siivouskäytännöt

Opiskelijat vastaavat omien huoneidensa ja solun yhteisten tilojen siivouksesta. Yhteisten tilojen ja huoneiden kunto tarkistetaan perjantaisin asuntolan sulkemisen yhteydessä.

Mikäli siivouksessa havaitaan tarkastuskierroksella puutteita, antaa asuntolaohjaaja asiasta yksilöidyt ohjeet puutteiden korjaamiseksi ja sopii uuden tarkastusajan. Mikäli siivous on edelleen puutteellista, järjestetään solun tai huoneen asukkaille ohjauskeskustelu ja käytännön ohjausta siivouksessa. Alaikäisten opiskelijoiden huoltajia tiedotetaan ohjauskeskusteluista ja järjestetystä siivouksen ohjauksesta.

Mikäli siivouksen laiminlyönti edelleen jatkuu, opiskelija(t) kutsutaan koulutusjohtajan puhutteluun. Alaikäisen opiskelijan huoltajalla on oikeus tulla kuulluksi ennen koulutusjohtajan mahdollisesti esittämän rangaistuksen päättämistä ja toimeenpanoa.

Poissaoloista ilmoittaminen

Aina kun opiskelija on yön tai pidemmän jakson poissa asuntolasta, siitä on tiedotettava asuntolaohjaajalle niin pian kuin poissaolosta on tieto olemassa. Alle 18-vuotiaan asuntolapoissaolosta ilmoittaa AINA huoltaja suoraan asuntolaohjaajalle. Poissaoloilmoitukset perustuvat ajantasaisen asukastiedon ylläpitämiseen ja asumisturvallisuuden varmistamiseen. Poissaolojen syitä ei tarvitse asuntolaohjaajalle kertoa, mutta ilmoittamatta jättäminen on järjestyssääntörikkomus.

Asuntolan sijainti ja yhteystiedot

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke
Piilolan asuntola
Piilolantie 17
44100 Äänekoski

Asuntolaohjaaja
Alisa Ojala, p. 040 587 6165
alisa.ojala(at)poke.fi

Asuntolaohjaaja tavoitettavissa:
ma-to klo 16-23, pe klo 14-17

Piilolan yksikön aluekartta

Kuvia remontoiduista tiloista