selaa koulutuksia
Opiskelu

Millaista on työ tuuli- ja aurinkovoimaloiden kunnossapitoasentajana?

Tuuli- ja aurinkovoimaloiden kunnossapitoasentaja, -teknikko tai -huoltaja – mahdollisia työnimikkeitä tämän alan tekijälle on monta. Yhtä kaikki: Pokella aletaan pian kouluttaa ammattilaisia näiden edellä mainittujen, uusiutuvaa energiaa tuottavien voimaloiden huoltoon ja kunnossapitoon. Ala on kasvava ja suhteellisen tuore, joten minkälaista työskentely tällä alalla oikeasti on ja kenelle se sopii?

Sinustako tuuli- ja aurinkovoimaloiden kunnossapitoasentaja? 👋🏻

Kyllä, se on pian mahdollista ja vieläpä Pokella! Kuten edellisessä blogissamme kerroimme, tarve aurinko- ja tuulivoimaloiden huoltajille on kasvanut koko Suomen lisäksi myös Keski-Suomen alueella, josta uusiutuvaa energiaa löytyy jo suuri määrä. Tammikuussa 2025 käynnistyvässä pilottihankkeessa ryhmään valitut opiskelijat pääsevät testaamaan uusia oppimisjärjestelmiä ensimmäisten joukossa ennen yhteishakua 2025. Mikäli sinulta löytyy jo aiempaa osaamista esimerkiksi sähkö- tai kone- ja tuotantotekniikan alalta, voit pilottiryhmässä hankkia lisää kunnossapitoasentajan työssä tarvittavaa osaamista.

Pokella koulutuksen pohjalla toimii sähköalan perustutkinto, jossa erikoistutaan uusiutuvien energioiden pariin. Tuuli- ja aurinkovoimateknikoiden työ on 70 % mekaanisen alan työtä ja 30 % sähköalan työtä. Koska teknikot ovat paljon tekemisissä sähkölaitteiden kanssa, täytyy työtä tekevän ammattilaisen olla lain mukaan pätevä sähköasentaja. Siksi Pokella koulutuksesta valmistuu sähköasentajaksi. Meiltä kuitenkin saa myös erinomaiset valmiudet mekaanisten huoltojen tekemiseen, sillä ala vaatii osaamista myös siltä puolelta.

Mutta entä se tärkein: millaista itse työ on ja kannattaisiko tälle alalle lähteä?

Kunnossapitoasentajan työ niin tuuli- kuin aurinkovoimapuolella koostuu pitkälti laitteistojen asentamisesta, kunnossapidosta ja huollosta. Tuulivoimaloiden kunnossapitoon sisältyy viikoittaisia, kuukausittaisia tai vuosittaisia huoltoja, joilla ylläpidetään laitteiden kuntoa. Laitteet ovat nyt uusia, mutta jo 5–10 vuoden kuluttua huoltotoimenpiteitä voi joutua tekemään useammin kuin nyt. Ylläpitävän huollon lisäksi työssä tehdään myös korjaavia huoltotoimenpiteitä silloin, kun laitteet vioittuvat, eivät toimi tai niihin joudutaan tekemään komponenttivaihdoksia. Tässä työssä salapoliisin taidoistakaan ei ole haittaa, sillä välillä vikojen lähdettä voi myös joutua selvittämään itse.

Aurinkovoimaloiden puolella työtehtäviin kuuluu aurinkolaitteistojen asennusta sekä niihin liittyvää huoltoa, ylläpitoa ja komponenttivaihtoja. Yhtenä osana aurinkovoimaloiden huollossa on myös aurinkovoimala-alueiden huolto. Voimalat voivat sijaita pelloilla, turvesoilla tai esimerkiksi katoilla, jolloin myös ympäristö pitää huomioida. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi voimaloita ympäröiviä peltoja täytyy niittää tai huolehtia ympäristöstä muulla tavoin.

Työaika saattaa vaihdella riippuen työnantajasta. Pääsääntönä on, että huoltaja tulee aamulla töihin, tarkistaa yön aikana tulleet viat ja käy läpi päivän työlistan, eli työtä tehdään niin sanottuun virka-aikaan. Voi myös olla, että huoltajat tekevät pidempää työpäivää aina siellä, missä on suurin tarve. Pidemmät työpäivät kompensoituvat luonnollisesti pidemmillä vapailla. Lisäksi työ saattaa sisältää päivystysvuoroja.

Tuulivoimalateknikoksi on tiettyjä vaatimuksia – mutta ne ovat saavutettavissa! 💪🏻

Jos korkeat paikat eivät ole sinun juttusi, ei tämä ala ole sinua varten, sillä kyllä – joudut välillä myös kiipeämään korkeuksiin. Mutta kaikki muut vaatimukset ovat saavutettavissa! Korkeiden paikkojen sietämisen lisäksi sinun on oltava hyvässä fyysisessä kunnossa ja muistaa ylläpitää kuntoasi. Pokella koulutuksesta vastaava Antero Leppänen kuitenkin kannustaa, ettei itselleen kannata asettaa liian korkeaa rimaa:

“Nämä ovat aina vähän tulkinnallisia asioita, mutta sellainen perus urheilullinen ja hyväkuntoinen ihminen kyllä pärjää.”

Koska monet energiayhtiöt toimivat kansainvälisesti, vaatii ala myös hyvää englannin kielen taitoa – ja sitähän voi aina oppia! Usein vaatimuksena työssä on myös asua lähellä huollettavia kohteita, sillä tarve yllättäville huoltotoimenpiteille voi tulla nopeastikin. Ennen kaikkea hyvä asenne ja tekninen ymmärrys kantavat pitkälle.

Miksi juuri sinun kannattaisi opiskella tuuli- ja aurinkovoimaloiden kunnossapitoasentajaksi? 🔧

Alan tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Uusiutuvaa energiaa ollaan lisäämässä tuotantomuotona tulevaisuudessa yhä enemmän, joten myös huoltajille on tulevaisuudessa suurempi tarve. Ja kuten aiemmin mainittiin, laitteiden vanhetessa myös huollon tarve kasvaa. Antero Leppänen korostaakin, että kyseessä on tulevaisuuden ala, jonka parissa kehittyy jatkuvasti:

“Tämä ei ole sellainen ala, että puolen vuoden työssäolon jälkeen osaa kaiken. Jatkuvasti pitää oppia uutta, kehittyä ja pitää myös itsestään huolta. Koska tämä on liikunnallisten ihmisten hommaa, monet jatkavat työpäivien jälkeen liikuntaharrastusten pariin.”

Myös palkkaus on kohtuullinen ja nousee sitä mukaa, mitä pidemmällä on urallaan. Lisäksi työn luonne – esimerkiksi se, tehdäänkö pidempää päivää tai urakkaluontoisesti, vaikuttavat palkan määrään.

Jos kuulostaa siltä, että sinun tulevaisuutesi voisi olla aurinko- ja tuulivoimaloiden huollossa, lähde kurkottamaan rohkeasti kohti korkeuksia ja pidä mielessäsi sekä tammikuussa 2025 käynnistyvä pilottiryhmä että kevään 2025 yhteishaku!

Koulutuksen taustalla toimii hanke WindSoLab, jonka päätavoitteena on luoda uudenlainen hiilineutraalin energiatuotannon huoltotoimien ja kunnossapidon osaamiskeskittymä, joka palvelee koko Keski-Suomen aluetta ja yritysten tarpeita. Lisäksi tavoitteena on tukea uusiutuviin energiatuotantomuotoihin siirtymistä ja niihin liittyvää yritystoimintaa sekä edistää maakunnan hiilineutraaliustavoitteiden täyttymistä.

>> Lue lisää WindSoLab -hankkeesta!

Kiinnostaisiko sinua hakea pilottiryhmään, joka käynnisty tammikuussa 2025? Seuraa kanaviamme, haku käynnistyy pian!

_________________
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Uusia tuulia Pokella! Tuuli- ja aurinkovoimaloiden kunnossapitoasentajien koulutus alkaa vuonna 2025
Tutustu WindSoLab-hankkeeseen
Parhaat vinkit alanvaihtoon ja opiskelun aloittamiseen