selaa koulutuksia
Poken ystäväkirja

Jassista tulee isona yhteisöpedagogi

Kymmeniä koulutuksia, satoja opiskelijoita, tuhansia tarinoita. Poken ystäväkirja on blogisarja, joka päästää eri alojen opiskelijat ääneen ja antaa lukijan kurkistaa pokelaisuuden ytimeen: miksi meille tullaan opiskelemaan, minkälaisia tyyppejä täällä on ja mikä täällä on parasta.

Nimi Jasmin Hartikainen

Ikä 20

Koulutus, jota opiskelet Pokessa Nuoriso- ja yhteisöohjaaja

Miksi opiskelet juuri tätä alaa? Olen aina tiennyt, että haluan tulevaisuudessa tehdä töitä ihmisten parissa, sillä olen aika kova puhumaan ihmisten kanssa ja olen kiinnostunut kuulemaan muiden ihmisten tarinoita. Oikea ala oli kuitenkin aluksi hieman hakusessa, enkä tiennyt mihin tarkalleen haluan suunnata. Huomattuani ilmoituksen Poken nuoriso- ja yhteisöohjaajan alasta kiinnostuin heti.

Minkälainen tausta sinulla on? Mitä olet tehnyt ennen Pokea? Valmistuin lukiosta vuonna 2018. Sen jälkeen pidin välivuoden, jonka aikana tein opettajan sijaisuuksia Äänekosken yhtenäiskoululla. Samalla pohdin, mitä alaa haluan tulevaisuudessa opiskella. Pitkän mietinnän jälkeen minulla oli mielessäni muutama ala, joihin päätin hakea yhteishaussa.

Mikä alassasi on parasta? Ihmisläheisyys. On silmiä avartavaa, kun pääsee kohtaamaan erilaisista taustoista lähtöisin olevia nuoria ja kuulemaan heidän tarinoitaan. Jos nuori uskaltaa kertoa minulle jostakin hänen mieltään painavasta asiasta, koen onnistuneeni työssäni. Olen onnistunut olemaan hänelle luotettava ja turvallinen henkilö, jolle voi kertoa huolistaan.

Mikä Pokessa on parasta? Pokella opiskelu on käytännönläheistä, mikä on mielestäni hyvä asia. Itse ainakin opin parhaiten juurikin tekemällä. Toinen asia, josta olen erityisen kiitollinen, on oma luokkani, joka on melko tiivis porukka. Aloitettuani opiskelun olen saanut paljon uusia ihania ystäviä.

Millainen on tavallinen päiväsi pokessa? Viikot eivät mene saman rytmin mukaan. Usein viikot koostuvat esimerkiksi kahdesta etätyöpäivästä ja kolmesta lähiopetuspäivästä. Etätyöpäivisin suunnittelemme esimerkiksi projekteja tai teemme rästiin jääneitä tehtäviä kotona alta pois. Lähiopetuspäivissä on tyypillistä se, että vedämme luokkalaisillemme erilaisia ohjausleikkejä ja -menetelmiä. Välillä sitten tietenkin opiskellaan teoriaa ja kahvitellaan. Päivät ovat melko rentoja.

Mikä on ollut tähän asti mielenkiintoisinta opinnoissasi? Eräs projekti, jonka pääsimme luokkamme kanssa toteuttamaan oli mielenkiintoinen. Saimme melko vapaat kädet sen suunnittelussa ja toteutuksessa. Projektipäivästä jäi hyvä mieli!

Millaisiin työtehtäviin koulutuksellasi voi päästä? Ohjaustehtäviin, joissa asiakkaina on joko yksilö, ryhmä tai yhteisö. Itse olen suuntautunut opiskeluissani nuorison puolelle, joten voin toimia esimerkiksi nuoriso-ohjaajana tai vaikkapa tapahtuman vetäjänä joissakin järjestöissä.

Mikä sinusta tulee isona? Isona minusta tulee yhteisöpedagogi. Poken kautta pääsin opiskelemaan Humakin väyläopintoja, joita teen samaan aikaan Poken opintojen kanssa. Sitten kun saan paperit Pokelta, jatkan opintojani Humakkiin.

Lähiopetus vai työharjoittelu? Työharjoittelu

Haaveilen Omasta moottoripyörästä! Kävin viime helmikuussa ensimmäistä kertaa mp-messuilla, joista mukaan tarttui älytön moottoripyöräkuume. Varasin jo ensi kesäksi itselleni ajotunnit, jotta saisin sitten sillä motskarilla luvan kanssa ajella…

Inhoan Olla nälkäinen. Pidän usein suklaapatukkaa mukana laukussani, etten saa nälkäkiukkua. Olen silloin todella rasittava.

Rakastan Rock-musiikkia! Ei ole päivää, jolloin en kuuntelisi jotakin älämölöä. Soittolistani vahvat suosikit ovat mm. Rammstein, Kiss ja System of A Down. Olen soittanut kahdeksan vuoden ajan sähköbassoa muutamissa bändeissä, joiden kanssa keikkailemme silloin tällöin. Musiikki on paras asia mitä tiedän.

Ihailen Freddie Mercurya. Olen katsonut Queenista kertovan Bohemian Rhapsody -elokuvan jo kolme kertaa, ja voisin katsoa sen vaikka heti uudestaan. Rakastan hänen musiikkiaan.

Haluatko sinä opiskella nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi?

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja suunnittelee, järjestää ja ohjaa eri-ikäisten ihmisten toimintaa. Työ on eri ikäisten ohjaus-, opastus- ja tukityötä, jonka painopiste on osallisuuden lisääminen, kansalaistoiminta ja monikulttuurinen työ. Alalla painottuvat harrastus- ja toimintamahdollisuuksien ohella nuorten elinolojen kehittäminen sekä yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksien turvaaminen ja laajentaminen.

Lue lisää kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnosta

_________________________________________

Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke.