selaa koulutuksia
Poken ystäväkirja

Poken ystäväkirja: Tuleva nuoriso-ohjaaja Minttu

Kymmeniä koulutuksia, satoja opiskelijoita, tuhansia tarinoita. Poken ystäväkirja on blogisarja, joka päästää eri alojen opiskelijat ääneen ja antaa lukijan kurkistaa pokelaisuuden ytimeen: miksi meille tullaan opiskelemaan, minkälaisia tyyppejä täällä on ja mikä täällä on parasta.

Nimi Minttu Kirves

Ikä 21

Koulutus, jota opiskelet Pokessa? Kasvatus- ja ohjausalanperustutkinto, nuoriso ja yhteisöohjaaja

Miksi opiskelet juuri tätä alaa? Halusin valmiudet toimia nuorten ja perheiden parissa, jotta voisin myös hyödyntää omaa vaikeaa taustaani muiden avuksi.

Minkälainen tausta sinulla on? Mitä olet tehnyt ennen Pokea? Hain ysiluokan jälkeen Poken autopuolelle, jossa sinnittelin kaksi vuotta, kunnes vaikean elämäntilanteen vuoksi päädyin jättäytymään pois. Jäin kolmeksi vuodeksi tuuliajolle mietiskelemään, mitä haluaisin tehdä työkseni tai mikä minua ylipäätään kiinnostaa. Menin Jyväskylän Gradialle VALMA-luokalle, jossa vietin vuoden tutustuen eri aloihin. Sitten törmäsin nuorisoalaan, kävin Opinahjolla tutustumassa päivän verran alaan ja päätin hakea seuraavana keväänä.

Mikä alassasi on parasta? Parasta on ihmisläheisyys ja monipuolisuus.

Mikä Pokessa on parasta? Todella ammattitaitoiset opettajat ja muu henkilökunta.

Millainen on tavallinen päiväsi Pokessa? Yleensä aamu alkaa yhdeksältä ja yksi opettaja pitää aamutunnit klo 9-12 ja sitten ruokailun jälkeen on klo 12-16 toisen opettajan tunnit. Nykyisessä tutkinnon osassa käydään läpi ohjaamista ja mitä ohjaajuus on, joten tunnit on tavallisesti niihin liittyvää teoriaa. Opettajat ovat onneksi keskustelevaa sorttia ja saadaan keskustella myös paljon ryhmissä muiden luokkalaisten kanssa. Ei siis tarvitse pelkkiä dioja lukea ja muistiinpanoja kirjoitella. Klo 11.30 on sitten ruokailu, ja koulussa on aina tosi hyvät ruuat, jotka auttavat jaksamaan pitkän päivän ajan. Klo 12 jatkuuvat tunnit jonkun toisen opettajan kanssa, aihe pysyttelee edelleen ohjaajuudessa, mutta menetelmät on tietysti omanlaiset jokaisella opettajalla. Eli tavallaan, kun opettaja vaihtuu, vaikka aihe ei, niin emme jatka siitä mihin ennen ruokailua jäimme. Loppupäivä menee sitten siinä, jos suunnittelemme meneillään olevia ohjauksia tai käymme ohjauksen perusteita läpi ja jos pidetään vikat tunnit yhteen, niin saatetaan päästä jo klo 15.30 kotiin.

Mikä on ollut tähän asti mielenkiintoisinta opinnoissasi? Työharjoittelu sekä ohjaukset, joita  ollaan pidetty nuorille.

Millaisiin työtehtäviin koulutuksellasi voi päästä? Nuorisotaloilla tai kaupunkien erilaisilla hankkeilla voidaan mm. suunnitella ja järjestää nuorille kulttuuri-, liikunta-, seikkailu-, leiri-, retki- ja elämystoimintaa.

Mikä sinusta tulee isona? Toivottavasti lastensuojelun työntekijä.

Lähiopetus vai työharjoittelu? Lähiopetus

Haaveilen itse rakennetusta talosta.

Inhoan maksalaatikkoa.

Rakastan koiraani.

Ihailen aspatyöntekijöitä.

Haluatko sinä nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi?

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja suunnittelee, järjestää ja ohjaa eri-ikäisten ihmisten toimintaa. Työ on eri ikäisten ohjaus-, opastus- ja tukityötä, jonka painopiste on osallisuuden lisääminen, kansalaistoiminta ja monikulttuurinen työ. Alalla painottuvat harrastus- ja toimintamahdollisuuksien ohella nuorten elinolojen kehittäminen sekä yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksien turvaaminen ja laajentaminen.

Lue lisää kasvatus- ja ohjausalasta

_________________

Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke.