selaa koulutuksia
Poken ystäväkirja

Poken ystäväkirja: Tuleva nuoriso-ohjaaja Sini

Kymmeniä koulutuksia, satoja opiskelijoita, tuhansia tarinoita. Poken ystäväkirja on blogisarja, joka päästää eri alojen opiskelijat ääneen ja antaa lukijan kurkistaa pokelaisuuden ytimeen: miksi meille tullaan opiskelemaan, minkälaisia tyyppejä täällä on ja mikä täällä on parasta.

Nimi Sini Heinänen

Ikä 25

Koulutus, jota opiskelet Pokessa? Kasvatus- ja ohjausalanperustutkinto, nuoriso ja yhteisöohjaaja

Miksi opiskelet juuri tätä alaa? Valitsin tämän alan, sillä tykkään työskennellä ihmisten parissa, ja nuorten auttaminen on aina ollut minulla lähellä sydäntä.

Minkälainen tausta sinulla on? Mitä olet tehnyt ennen Pokea? Ennen Pokelle tuloa opiskelin lukiossa ja kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 2015. Opiskelin hetken aikaa Lahden ammattiopistolla ja sen jälkeen Jyväskylän Gradialla tietotekniikkaa, mutta ala ei tuntunut missään vaiheessa omalta, joten päätin lopettaa sen. Tämän jälkeen olen ollut monessa eri työsuhteessa muun muassa McDonald’silla, automaalaamossa ja telemarkkinointiyrityksessä. Useita aloja on siis kokeiltu ja monen mutkan kautta päädyin viimein Pokelle opiskelijaksi.

Mikä alassasi on parasta? Alassani on parasta juuri se, että saa tehdä töitä ihmisten parissa ja auttaa nuoria heidän ongelmiensa ja asioidensa kanssa. Olen aina ollut sellainen persoona, että pidän ihmisläheisestä käytännön työstä ja siksi koenkin, että tämä ala on minulle juuri se oikea.

Mikä Pokessa on parasta? Pokessa on monta hyvää puolta enkä ole vielä keksinyt yhtäkään huonoa puolta, mutta jos täytyisi valita se paras, niin se on ehdottomasti mahtavat opettajat ja ihana muu henkilökunta. Oli asia mikä tahansa, niin siitä voi mennä juttelemaan kenelle tahansa opettajalle ja voi olla varma, että he ovat aina valmiita auttamaan ja neuvomaan tarpeen tullen.

Millainen on tavallinen päiväsi Pokessa? Ulkopuolisesta saattaisi päällepäin näyttä siltä, että jokainen koulupäivä on tismalleen samanlainen kuin edellinen ja että mitään uutta tai jännittävää ei koskaan tapahdu. Totuus on kuitenkin aivan toinen eikä minulla ainakaan vielä ole tullut vastaan yhtäkään samanlaista koulupäivää, vaan joka päivä on hieman erilainen kuin edellinen. Juuri tämä tekeekin opiskelusta Pokella mielekästä. Motivaatio pysyy paremmin yllä, kun tunneilla on hieman vaihtuvuutta eikä koko aika istuta pulpetin ääressä ja kuunnella kun opettaja saarnaa luokan edessä. Meillä on paljon projekteja, joita saa työstää niin tunnilla kuin vapaa-ajallakin ja lisäksi teemme tuntien aikana paljon käytännön harjoituksia. Normaalisti koulupäiväni alkaa kello 9 ja ensimmäiset tunnit kestävät kello 11.30 saakka, jonka jälkeen on puolen tunnin ruokkis. Sen jälkeen koulu jatkuu kello 15.30 saakka. Unohtamatta tietenkään taukoja 🙂

Mikä on ollut tähän asti mielenkiintoisinta opinnoissasi? Mielenkiintoisinta opinnoissa tähän asti on ollut päästä näkemään paremmin mitä nuoriso-ohjaajan työ pitää sisällään ja missä kaikkialla ohjaaja voi työskennellä. Mielenkiintoista on myös ollut huomata itsessään uusia puolia ja saada varmuutta siihen, että minusta tulee varmasti tulevaisuudessa hyvä ohjaaja ja että valitsin itselle oikean alan.

Millaisiin työtehtäviin koulutuksellasi voi päästä? Nuoriso-ohjaaja voi työskennellä nuorten parissa esimerkiksi harrastusryhmissä, liikuntaryhmissä ja he voivat järjestää kulttuuri-, luonto- ja elämystoimintaa.

Mikä sinusta tulee isona? Minusta voi tulla ”isona” mitä tahansa. Mottoni elämässä on, että pidän kaikki ovet avoinna enkä sano millekään mahdollisuudelle ei.

Lähiopetus vai työharjoittelu? Lähiopetus

Haaveilen: Näitä on paljon. Jos pitää liittyä kouluun tai työhön, niin haaveilen, että valmistun Pokelta ajallaan ja hyvillä arvosanoilla ja että pääsisin sen jälkeen haluamaani ammattikorkeakouluun. Lisäksi haaveilen, että minulla olisi tulevaisuudessa unelmieni työpaikka ja saisin tehdä sellaista työtä, joka ei oikeastaan edes tuntuisi työltä, sillä se olisi juuri sitä mitä olen aina halunnutkin tehdä. Jos haaveiden ei tarvitse liittyä opiskeluun tai työelämään, niin haaveilen tällä hetkellä omakotitalosta, uudesta autosta, koirasta, omasta lapsesta ja matkustelusta.

Inhoan autoilua talvella. Jokainen, jolla on auto, voi varmasti samaistua. Ei lisättävää.

Rakastan perhettä, puolisoani, kissojamme, ystäviäni, suklaata, teetä ja villasukkia 🙂

Ihailen omia vanhempiani.

Haluatko sinä nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi?

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja suunnittelee, järjestää ja ohjaa eri-ikäisten ihmisten toimintaa. Työ on eri ikäisten ohjaus-, opastus- ja tukityötä, jonka painopiste on osallisuuden lisääminen, kansalaistoiminta ja monikulttuurinen työ. Alalla painottuvat harrastus- ja toimintamahdollisuuksien ohella nuorten elinolojen kehittäminen sekä yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksien turvaaminen ja laajentaminen.

Lue lisää kasvatus- ja ohjausalasta
_________________

Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke.