selaa koulutuksia
Perustutkinto

Rakas harrastus innosti opiskelemaan kokiksi

Katja Laine halusi vaihtaa alaa. Hän sukelsi keittiöön ja suoritti kokin opinnot pikavauhtia

Poken Piilolan keittiössä valmistaudutaan iltaan. Parin tunnin kuluttua tarjoillaan illallista monelle kymmenelle nuoriso-ohjaajalle, ja ruuan valmistavat ja tarjoilevat oman koulun kokkiopiskelijat, kuinkas muuten.

Katja Laine, 48, pyöräyttää kanafileitä tottunein ottein, tarkistaa lämpötilan ja lisää ripauksen timjamia pannuun. Hän on juuri valmistumassa kokiksi, puolentoista vuoden tiiviin opintoputken jälkeen.

– Ruuanlaitto on ollut aina rakas harrastus, ja olen tykännyt kokata perheelle ja ystäville. Mutta ei näin tiivis tahti varmasti sovi kaikille, hän toteaa hymyillen.

Katja Laine innostaa toteuttamaan unelmiaan ja lähtemään uudelle alalle.

 

Etätyön seuraus

Alkujaan Laine opiskeli merkonomiksi ja on koko työuransa tehnyt töitä myynnin parissa. Viimeiset 15 vuotta hän on toiminut esimiehenä puhelinmyynnissä. Korona-aika ajoi saarijärveläisen Laineenkin etätöihin kotiin, mutta sosiaaliselle ihmiselle se ei ollut helppo juttu.

– Tein koulutuksia etänä ja kannoin huolta omasta tiimistäni. Muutokseen liittyvät asiat olivat hautuneet pitkään mielessä, ja siinä kohtaa oli hyvä tehdä päätös, hän kertoo.

Suunnanmuutos aikuisena vaatii kuitenkin pohjatöitä.

– Vaikka ikä ei ole pointti, mietin silti olenko liian vanha. Aluksi mietin myös, voisiko oma ala olla kasvatus- tai matkailuala. Kävin juttelemassa TE-keskuksen työelämävalmentajan kanssa, ja olin yhteydessä alan opettajaankin.

Lopulta Poken kokkiopinnot alkoivat sopivasti, ja Laine pääsi opiskelemaan.

 

Katja Laine on oppinut paljon harjoitteluista. Esimerkiksi koulun keittiössä saa suoraa palautetta asiakkailta.

 

Hyvää tekemistä

Ravintola- ja cateringalalla opiskellaan ruuanvalmistuksen lisäksi tarjoilua, myyntityötä ja luonnollisesti asiakaspalvelua. Kokin työtä tehdään niin suurkeittiöissä, kahviloissa kuin ravintoloissakin.

Katja Laineen päivät ovat nyt hyvin erilaisia verrattuna tietokoneen ääressä istumiseen.

– Työ on fyysistä, ja nyt vastaan vain itsestäni. Tykkään tämmöisestä perustekemisestä, hän kertoo.

Laine on iloinnut erilaisista harjoittelupaikoista, joissa työn monipuolisuus pääsee esille.

– On erilaista tehdä a la carte -annoksia, joissa asiakasta ei näe juuri ollenkaan, kuin valmistaa ruokaa vaikkapa koulun tai vanhainkodin keittiössä. Silmät ovat auenneet, kuinka pienelläkin rahalla tehdään hyvää ja terveellistä ruokaa.

Laine on voinut myös tiivistää opintojaan oman aikataulunsa mukaisesti. Esimerkiksi kesällä hän teki kaikki valinnaiset opinnot.

Kenelle kokin työ sitten sopii? Keittiöammattilaiselta vaaditaan Laineen mukaan paineensietokykyä.

– Pitää olla vastaanottavainen ja olla tietty nöyryys tekemiseen. Kokin ammatissa ei ole koskaan valmis, vaan valmistuessa tie on vasta alussa. Ja tietenkin pitää olla kiinnostunut hyvästä ruuasta ja asiakkaista, joille ruokaa laitat, hän pohtii.

Valmistumisen jälkeen Laine toivoo työllistyvänsä lähiseudulla. Hänellä on kuitenkin monta rautaa tulessa, eikä paluu entiseen työhönkään olisi mitenkään vaikea asia.

Opiskelusta haaveilevia hän innostaa lähtemään rohkeasti uuteen, jos siltä tuntuu.

– Asiat kyllä järjestyvät ja oma polku löytyy, vaikka mutkiakin tulisi välillä matkaan, hän rohkaisee.

Kiinnostuitko kokin työstä? Meillä on jatkuva haku ravintola- ja cateringalan perustutkintoon.