selaa koulutuksia
Koulutukset

Ihanaa olla ulkona!

Hanna Virtanen on toiminnan ihminen, joka rakastaa luontoa, nauttii ongelman ratkaisusta ja tarttuu mielellään lapioon. Ympäristönhoitajana saa tehdä tuota kaikkea.

Hanna Virtanen, 40, aloitti ympäristönhoitajan koulutuksen Pokella viime syksyllä 2022. Kaksi vuotta kestävään tutkintoon sisältyy lähi-ja etäopintoja, ja paikan päällä Poken Laukaan toimipisteessä opiskellaan keskimäärin viikko kuukaudessa.

Mistäpä harjoittelupaikka ja alan töitä, pohti Virtanen heti opintojen alettua.

-Kyselin Facebookissa harjoittelupaikkaa, ja sitä kautta kyselyni osui oikeiden ihmisten silmiin, hän kertoo.

Virtanen pääsi harjoitteluun Laukaan vesihuoltoon jo viime vuoden puolella.  Ajoissa oleminen kannatti, sillä hyvin sujunut pesti toi hänelle samasta paikasta kesätyön.

-Olen tykännyt työstä kovasti, sillä saan olla ulkona ja tehdä fyysistä työtä. Tässä näkee heti työnsä tuloksen, hän kehuu.

Ympäristönhoitajat voivat työskennellä esimerkiksi kuntien ja yritysten ympäristönhuollossa, energia-ja vesihuollon tehtävissä sekä neuvojina.

 

Hanna Virtanen tykkää vaihtelevasta työstä, jossa oman käden jälki näkyy heti. Vapaa-ajalla Virtanen retkeilee puolison ja lasten kanssa sekä etsii geokätköjä.

 

Hups vain,
hetki hurahti

Laukaalainen Hanna Virtanen teki pitkään töitä ravintola-alalla, mutta alkoi hiljalleen tympääntyä yötyöhön, kiireeseen ja humalaisiin asiakkaisiin. Oli aika etsiä jotain muuta.

-Pääsin opiskelemaan metallipuolelle 2008 ja valmistuinkin, mutta sitten tuli taantuma eikä koneistajille ollut töitä. Lähdin väliaikaisesti töihin kauppaan ja hups, siellä meni 13 vuotta, hän nauraa.

Työskentely S-ryhmän kaupoissa toi Virtaselle vuosien myötä uuden haasteen, käsien nivelvaivat. Pariin otteeseen operoidut ranteet kipeytyivät staattisessa työssä, eikä Virtasella ollut toistuvien sairaslomien lomassa muuta vaihtoehtoa kuin alkaa suunnitella uutta uraa. Ja olihan ajatus ollutkin tehdä töitä kaupassa vain väliaikaisesti.

-Luonto on minulle tärkeä ja retkeilemme paljon perheen kanssa. Etsin tietoa eri koulutusvaihtoehdoista, ja kun tämä tuli esiin, ajattelin että siinä se on, kertoo 8-ja 10-vuotiaiden tyttöjen äiti.

Työnantaja suhtautui Virtasen opintovapaaseen kannustavasti, ja niinpä koulun penkille lähtivät viime syksynä niin äiti kuin tyttäretkin. Äiti saa opiskeluunsa Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea.

-Olen tykännyt opinnoista kovasti. Monet kysyvät, mitä ympäristönhoitaja tekee, ja itsekin mietin sitä välillä. Uskon kuitenkin, että löydän alalta töitä, Virtanen kertoo.

Monipuolinen
työnkuva

Ympäristönhoitajan linja on toiminut Pokella pitkään. Se ei ole kiinteistönhuoltoa eikä eräoppaana toimimista, vaan jotain siltä väliltä. Opintoihin sisältyy niin kaavoitusta, eläinten ja kasvien tunnistusta, ympäristölainsäädäntöä kuin käytännön ympäristönhoidollista työtä. Kaiken takana on kestävän kehityksen periaatteiden mukaan toimiminen.

-Teimme esimerkiksi kasvion, ja perinnebiotoopin tehtävään piti käyttää aikaa ja mielikuvitusta, Virtanen kertoo.

Moottorisahan ja muiden pienkoneiden käytön opettelu kuuluu myös opetusohjelmaan.

Ripaus
rohkeutta

Kesätyössään Virtanen esimerkiksi kiertää työparinsa kanssa kunnan eri vesilaitoksissa, ottaa näytteitä, huoltaa laitteistoa ja tarkistaa että kaikki on kunnossa. Nurmikon leikkaamistakin työhön kuuluu. Erityisesti Virtanen pitää ”monttuhommista”.

-Tehtävänä oli kaivaa vesiputki esiin ja tehdä siihen uusi kaivo. Kaivettaessa huomattiin, että lähellä kulkee sähköjohto, jolloin työtä ei voitu jatkaa vaan odotettiin paikalle sähköasentajaa. Olisi harmi, jos kaivuri osuisi väärään kohtaan ja lähistöltä menisi sähköt, Virtanen kuvailee.

Lapiointi työtehtävissä ei rasita ranneniveliä, kun sitä ei tee koko päivää.

Hanna Virtanen suositteleekin ympäristönhoitajan opintoja kaikille, jotka pitävät ulkona luonnossa olemisesta. Vähän rohkeuttakin tarvitaan.

-En ollut aikaisemmin käyttänyt puukkosahaa tai ajanut moottorikelkalla, mutta niin vain ajoin, hän kertoo.

Kiinnostuitko ympäristönhoitajan koulutuksesta? Hae mukaan Laukaassa alkavaan ryhmäämme!