selaa koulutuksia
Perustutkinto

Mielenterveys- ja päihdetyössä asiakkaalle on aikaa

Päihde- ja mielenterveystyö herättää monenlaisia mielikuvia. Itse olen työskennellyt nyt lähes kolme vuotta päihde- ja mielenterveysasiakkaiden kanssa ja voin sanoa, että onpas mielenkiintoinen ja antoisa työ. Jokapäiväiset pienet onnistumisen hetket ovat työn suola. Se hetki, kun joku saa sotkuun menneen ihmissuhteensa korjattua tai kun masentunut pääseekin ylös sängystä ja saa hyvän fiiliksen salireissusta. Palkitsevaa. Toki epäonnistumiset ja pettymykset ovat myös päivittäisiä. Mutta tylsää ei tule. Ei varmasti.

Monesti olen kuullut, että lähihoitajan työ on kiireistä. Voin sanoa, että ei aina. Kokemukseni päihde- ja mielenterveystyöstä on se, että asiakkaalle on reilusti aikaa eikä kiireen tunnetta yleensä ole. Tärkeimpiä asioita onkin, että asiakkaalle löytyy aikaa.

Yhteiskunnassa nämä ongelmat kasvavat kasvamistaan. Yhä nuoremmat käyttävät kovia päihteitä, ja mielenterveysongelmat sekä monenlaiset ahdistukset ovat osa monen nuoren elämää. Työntekijöitä tarvitaan. Hoitajia, jotka tykkäävät olla ihmisten kanssa. Hoitajia, jotka haluavat oppia toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Ihmisten, joilla on monenlaisia taustoja sekä ongelmia.

MP-työssä oppii paljon myös itse. Siinä kasvaa ihmisenä. Oppii armollisuutta ja oppii sen, että aina on toivoa. Olen nähnyt monen niin sanotun toivottoman tapauksen saaneen toivon ja uuden elämän. Itsekin sen olen elämässäni kokenut. Se on innostavaa ja antoisaa. On ihanaa olla työssä, jolla on merkitys. Kun miettii, että oman työpanoksen hedelmä voi olla vaikka se, että joku lapsi saa isänsä takaisin tai muuta äärettömän tärkeää.

Mielenterveys- ja päihdetyössä yksikään päivä ei tule olemaan samanlainen. Sekin tekee siitä mielenkiintoista. Aina voi tapahtua mitä vaan ja koskaan ei tiedä etukäteen millainen päivä on. Joka päivä oppii jotakin uutta.

Suosittelen opiskelemaan mielenterveys- ja päihdetyötä. Se on innostavaa ja palkitsevaa ja ennen kaikkea äärimmäisen merkityksellistä. Jokaisen ihmisen elämä on arvokas, ja on arvokasta olla auttamassa ihmisiä, jotka meitä tarvitsevat.

Tommi Pesonen
opiskelija
sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Kiinnostuitko mielenterveys- ja päihdetyöstä? Sitä voi opiskella meillä joko sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa tai mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnossa. Lue lisää ja hae mukaan!