20.11.2024
Toisen asteen yhteishaussa 2025 Pokelle on mahdollista hakea opiskelemaan hyvinvointiteknologiaan suuntautunutta tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa. Alan opinnot tähtäävät siihen, että terveydenhoitoalalle saadaan hyvinvointiteknologiasta ymmärtäviä ja niiden asentamisen taitavia ammattilaisia väestön ikääntyessä ja resurssien pienentyessä. Millainen koulutus on kyseessä?
Uusi suuntautumisala vastaa paremmin tulevaisuuden työmarkkinoiden tarpeisiin
Erilaisen hyvinvointiteknologian tarve kasvaa tulevaisuudessa yhä enemmän, kun Suomen ikärakenteen muutosten myötä väestö ikääntyy ja hoitohenkilökunnan määrä pienenee. Siksi myös hyvinvointiteknologian asentajia tarvitaan esimerkiksi, sairaaloihin, terveyskeskuksiin ja yksityisiin turva-alan yrityksiin. Tähän tarpeeseen me Pokella vastaamme, kun yhteishaussa 2025 meillä voi hakea opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa, joka painottuu nimenomaan hyvinvointiteknologian osaamiseen.
Mihin hyvinvointiteknologiaa sitten käytetään eli millainen merkitys hyvinvointiteknologialla on sosiaali- ja terveysalalle? Teknologiaa pystytään hyödyntämään esimerkiksi työn optimoinnissa: kun teknologia pitää huolta mekaanisista tehtävistä, kuten valvonnasta, saadaan hoitajien resurssia kohdennettua paremmin tärkeimpään, eli itse hoitotyöhön.
Koska hyvinvointiteknologia ja sote-ala ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa, tullaan opintojen aikana tekemään yhteistyötä myös Poken sosiaali- ja terveysalan kanssa.
“Haasteena on, että asiantuntijaryhmillä ei välttämättä ole yhteistä kieltä. Tavoitteena on, että yhteistyön myötä Poken kouluttamat IT-asiantuntijat ja sote-puolen työntekijät ymmärtävät toisiaan paremmin. Tämä mahdollistaa paremman yhteistyön myös työelämässä”, kertoo vastuuopettaja Henri Hedman.
Mihin hyvinvointiteknologian alalta voi työllistyä ja mitä koulutuksessa opiskellaan?
Hyvinvointiteknologian ammattilaisia tarvitaan etenkin erilaisiin asennustehtäviin sairaaloihin ja terveyskeskuksiin. Lisäksi töitä voivat tarjota erilaiset asennusalan yritykset, jotka toimivat turvatekniikan parissa. Itse työtehtäviin kuuluu esimerkiksi erilaisia valvonta- ja hälytysjärjestelmien asennuksia. Tulevaisuuden työtehtävissä saattaa näkyä yhä enemmän myös erilaisten turvalaitteiden asennusta niin koteihin kuin julkisiin tiloihin.
Vaikka painotus opinnoissa on hyvinvointiteknologiassa, antaa koulutus edelleen valmiuksia toimia esimerkiksi IT-tukihenkilönä niin halutessaan. Opinnot tulevat sisältämään esimerkiksi elektroniikkaan sekä mittaukseen ja asennukseen liittyvää opetusta. Mukana on myös tietotekniikan opintoja:
“Tutkinnossa on edelleen mukana myös esimerkiksi ohjelmointia ja web-sovellusten suunnittelua. Painotusta muutetaan vain hieman enemmän hyvinvointiteknologian puolelle”, Henri kertoo.
Koulutus kestää muiden perustutkintojen tapaan kolme vuotta ja opinnoissa korostuu käytännönläheisyys. Asennustöitä ja ongelmanratkaisua pääsee tekemään konkreettisesti – opintojen aikana esimerkiksi mittaillaan ja tutkitaan erilaisia asioita ja ilmiöitä.
Entä kenelle ala sopii?
Isossa roolissa alan työtehtävissä on asiakkaiden kohtaaminen. Tällä alalla asiakaspalveluhenkeä siis varmasti tarvitaan! Lisäksi on hyvä olla kiinnostunut esimerkiksi tietotekniikasta, elektroniikasta ja konkreettisista asennustöistä. Myös alan työllisyystilanne tulevaisuudessa näyttää hyvältä, sillä paine palveluiden kehittämiseen teknologian kautta lisääntyy. Hyvinvointiteknologian opinnot ovat jatkossa tarjolla Poken Äänekosken Piilolan kampuksella.
Hyvinvointiteknologian ammattilaiseksi? Älä unta näe, tee siitä totta! Toisen asteen yhteishaku 18.2.–18.3.2025
_________________
Ysiluokka lopuillaan ja tulevaisuus mietityttää? 5 syytä miksi hakea opiskelemaan juuri POKElle!
Millaista ammattiopistossa opiskelu on käytännössä?
Millaista on opiskella tuuli- ja aurinkovoimaloiden kunossapitoasentajaksi?