selaa koulutuksia
Opiskelu

Millaista ammattiopistossa opiskelu on käytännössä?

Kuten ehkä tiedät, on ammattiopistossa opiskelu käytännönläheisempää verrattuna esimerkiksi lukio-opintoihin. Juuri peruskoulun päättäneenä tai jo hetken työelämässä viettäneenä saatat pohtia, että mitä ammattikoulussa opiskelu ihan oikeasti on. Olit sitten kiinnostunut perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon opiskelusta, lukemalla tämän blogin pääset kärryille siitä, millaista ammattiopistossa opiskelu saattaa olla ja mitä opinnot voivat pitää sisällään!

Opintojen laajuus riippuu tutkinnosta – mikä olisi sinulle paras vaihtoehto?

Ammatillisten opintojen laajuus riippuu siitä, oletko suorittamassa perus-, ammatti- vai erikoisammattitutkintoa vai pelkästään jotain yksittäistä tutkinnon osaa. Lisäksi ammatti- ja erikoisammattitutkintojen rakenteessa on vielä enemmän pelivaraa tutkinnon räätälöintiin, sillä näitä tutkintoja suorittavilla on usein taustallaan jo aiempaa osaamista, jota voidaan hyväksilukea tai tiettyjä kursseja suorittaa soveltaen.

Jos haet POKElle suoraan ysiluokalta, haet meille opiskelemaan jotain perustutkintoa yhteishaun kautta (yhteishaku 19.2.-20.3.2024). Perustutkinto sopii sinulle, jos olet lähdössä opiskelemaan ensimmäistä ammatillista tutkintoasi, vaihdat alaa tai kaipaat perusosaamisesi vahvistamista.

Ammattitutkinto sen sijaan sopii sinulle, jos olet hankkinut peruskoulutuksen ja/tai työskennellyt jo kyseisellä alalla tai hankkinut alan osaamista työelämässä. Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattitaitoa, joka on perustutkintoa syvällisempää tai kohdistuu rajatumpiin työtehtäviin. Erikoisammattitutkinto taas sopii sinulle, jos olet jo kerryttänyt vankkaa osaamista työelämästä ja kehittänyt osaamistasi aiemmin. Hae näihin tutkintoihin jatkuvan haun kautta.

Muistathan, että opinnot on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella tai mikäli olet ysiluokkalainen, voit suorittaa kaksoistutkinnon eli yhdistää perustutkinnon opiskeluun lukio-opinnot.

👉🏻 Lue lisää ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista tästä sekä tästä blogista!

Opinnot koostuvat sekä teoriaopinnoista, yhteisistä opinnoista että käytännön oppimisesta työpaikalla

Ammattiopistossa opiskelu koostuu sekä pakollisista että valinnaisista tutkinnon osista. Osa opinnoista on kaikille yhteisiä riippumatta opiskelemastasi alasta. Tällaisia yhteisiä tutkinnon osia ovat esimerkiksi viestinnän sekä matemaattisten aineiden kurssit. Kuitenkin suurin osa kursseista koostuu oman alasi opinnoista eli ammatillisista tutkinnon osista. Ensin hankit osaamista pakollisilla, alaan liittyvillä tutkinnon osilla, jonka jälkeen osaamisalaopinnoilla vielä syvennät osaamistasi. Valinnaisia tutkinnon osia saat valita itse. Voit esimerkiksi ottaa mukaan tutkinnon osan joltain aivan toiselta alalta kuin mitä itse opiskelet!

Opintoja suoritetaan niin tavallisissa luokissa, verkossa, koulun oppimisympäristöissä (esim. simulaattoriluokassa tai keittiöissä) kuin työpaikalla käytännössä opetellen. Jokaiseen tutkintoon kuuluu työelämässä tapahtuvaa osaamisen hankkimista, esimerkiksi työharjoittelun tai oppisopimuksen muodossa, jolloin opittuja taitoja pääsee soveltamaan suoraan työelämään. Opitun osaamisen osoitat näytöissä, joita suoritetaan työelämässä tai POKEn harjoitusympäristöissä käytännön työtehtäviä tehden.

Kurkkaa alta perustutkintojen opintojen rakenne:

Ammatillisen perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Perustutkintoon kuuluu ammatillisia tutkinnon osia 145 osp ja yhteisiä tutkinnon osia 35 osp.

Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp

  • Pakolliset tutkinnon osat, perusosaaminen
  • Osaamisalaopinnot
  • Valinnaiset tutkinnon osat

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen 11 osp
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen 6 osp
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen 9 osp
  • Valinnaisia opintoja näistä tutkinnon osista 9 osp

👉🏻 Tutustu hakijan oppaaseen 2024!

Ammattitutkintojen laajuus on pienempi kuin perustutkinnoissa: tutkinnon suorittaa 150 osaamispisteellä. Erikoisammattitutkinto on sen sijaan perustutkinnon tapaan 180 osaamispistettä. Yksittäisten tutkinnon osien laajuus vaihtelee 25 osaamispisteestä 60 osaamispisteeseen. Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen kohdalla on hyvä huomioida räätälöitävyys, sillä osaamisestasi riippuen voidaan osa opinnoista hyväksilukea tai suorittaa esimerkiksi pelkästään näytöillä.

👉🏻 Tutustu ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin

HOKS auttaa suunnittelemaan opintopolkusi

Opinnot suunnitellaan aina yksilön tarpeet ja osaaminen edellä. Henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma HOKS laaditaan aina opintojen alussa opinto-ohjaajan ja vastuuopettajan kanssa, ja sitä päivitetään opintojen edetessä. HOKSin avulla sinulle selviää, mitä opinnot pitävät sisällään, opit tunnistamaan omaa osaamistasi, pääset valitsemaan vapaavalintaisia opintoja ja tekemään urasuunnittelua. Lisäksi HOKSissa otetaan huomioon oma elämäntilanteesi sekä tunnistetaan jo aiemmin hankkimasi osaaminen.

Onko mielessäsi muuta opintoihin liittyvää? Käy lukemassa usein kysytyt kysymykset!

Suunnitelmissa ammattiopinnot? Älä unta näe, tee siitä totta! 🫶🏻

_________________________________

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta
Parhaat vinkit alanvaihtoon ja opiskelun aloittamiseen
Päiväni POKElla: Venla kertoo millaista on opiskella merkonomiksi