selaa koulutuksia
Perustutkinto

Ei mikään turha Hymis

Jussi Paananen vaihtoi alaa ja saa nyt tehdä sitä, mikä tuntuu tärkeältä.

Hyvinvointia mielelle saavutettavasti eli Hymis. Se on Jyväskylässä kehitetty valmennuskonsepti vammaisille ja autisminkirjolla oleville nuorille itsenäisen elämän ja päätöksenteon tueksi.

Erityistä hankkeessa on se, että Hymis on syntynyt yhteistyössä kohdenuorten kanssa. Esimerkiksi omiin rahoihin, tulevaisuuden hahmottamiseen, omiin vahvuuksiin ja itsenäiseen asumiseen liittyviä kysymyksiä pohditaan Hymiksessä pelillisyyden avulla.

Koko homman räätälinä eli hankepäällikkönä toimii Jussi Paananen, Pokelta  lähihoitajaksi valmistunut yhteisöpedagogi ja urheiluhieroja.

Hänen mukaansa Hymis syntyi tavoittamaan ne nuoret, jotka muuten jäävät apua vaille.

– Tällä kohderyhmällä eli autisteilla ja vammaisilla ei ole oikeutta mielenterveyspalveluihin. On vain diagnoosi, mutta ei palveluita tarjolla. Me teemme sitä työtä, mikä kunnilta jää tekemättä, Paananen kiteyttää.

Jussi Paananen rohkaisee nuoria unelmoimaan ja verkostoitumaan. Hän myös kannustaa tuomaan omia ideoita muiden nähtäväksi, vaikka ne eivät olisikaan täydellisen valmiita.
– Riitävän hyvä on tarpeeksi. Suunnitelmaa voi aina korjata matkan varrella, hän sanoo.

Ala alkoi kiinnostaa

Hymis syntyi tarpeesta tehdä jotain konkreettista apua tarvitsevien nuorten hyväksi. Mutta miten hierojayrittäjä Paanasesta kehkeytyi erityisnuorten puolestapuhuja?

– Tein urheiluhierojan työtä 20 vuotta. Sitten totesin, että toista samanlaista ei oma kroppa tule kestämään, itsekin kilpahiihtoa harrastanut Paananen kertoo.

Elämä oli mullistunut muutenkin.

– Perheeseeni oli syntynyt erityislapsi, ja se oli muuttanut elämää kovasti. Hänen myötään sote-ala alkoi kiinnostaa uudella tavalla, Paananen kertoo.

Palokassa asuva Paananen päätti lähteä opiskelemaan Pokelle lähihoitajaksi. Hän oli myös juuri ehtinyt saada töitä silloisen Onerva Mäen koulun (nykyinen Valteri) asuntolasta, erityisen tuen lasten parista.

Opiskelun ja työn yhdistäminen onnistui kuitenkin hyvin, ja opinnot etenivät sujuvasti.

– Koulussa suhtauduttiin hyvin sijaisuuksiin ja töihin. Opiskelu oli joustavaa, hän muistelee.

Paananen teki harjoitteluja Keski-Suomen vammaispalvelusäätiössä, lastensuojelussa ja mielenterveyskuntoutujien parissa, ja kaikissa paikoissa hän olisi voinut kuvitella olevansa töissä. Monissa olikin.

– Mies sote-alalla saa töitä. Jokaisessa harjoittelupaikassa kysytiin töihin, hän kertoo.

Paananen kannustaakin opiskelijoita panostamaan harjoitteluihin, sillä sitä kautta on mahdollista työllistyä.

 

Entisestä hyötyä

Valmistumisen jälkeen vuonna 2016 Paananen teki töitä muun muassa alaikäisten maahanmuuttajien kotouttamisen parissa. Hän myös jatkoi opintojaan yhteisöpedagogiksi Humakissa Korpilahdella.

Aspa-säätiön palkkalistoille Paananen päätyi lastensuojelutyön kautta. Säätiön toimenkuvaan kuuluu tarjota palveluja itsenäiseen asumiseen eri puolilla Suomea. Siellä sai alkunsa myös Hymis.

Sekä työnsaannissa että työn tekemisessä on Paanasen mukaan paljon apua entisestä yrittäjän elämästä.

 – On pitänyt opetella ongelmanratkaisua ja kykyä tehdä nopeita päätöksiä. Yrittäjyydestä on tullut myös taito verkostoitua ja kohdata ihminen juuri sellaisena kuin on, hän pohtii.

Paananen on myös suorittanut tuotekehityksen erikoisammattitutkinnon ja opiskelee parhaillaan johtamista. Nykyisessä työssä parasta on vapaus.

– Saan suunnitella itse kalenterini, ja tykkään etätöistä. Jokainen aamu alkaa kuitenkin puolentoista tunnin lenkillä, hän kertoo.

 

Tarjolla kaikille

Hymis-hankkeen pilotointiin tekijät saivat rahoitusta Sosiaali- ja terveysministeriöstä. Nyt valmennuskonsepti on siirtynyt seuraavaan vaiheeseen.

– Koulutamme ammattilaisia käyttämään Hymis-materiaaleja työssään, Paananen kertoo.

Hymis on ilmainen ja kaikkien saavutettavissa oleva materiaali, mutta Paanasen mukaan koulutukselle on tarvetta.

– Nepsy-nuoria on nykyään todella paljon. Yhä useammalla on myös vaikeaa lähteä tapaamaan toisia ihmisiä, ehkä koronavuosilla on vaikutusta asiaan, hän pohtii.

Syksyllä on esimerkiksi tulossa ilmainen Hymis-fest Jyväskylässä, jossa esiintyvät Tuuli ja Pilvet pilvet.

www.aspa.fi/kehittamistoiminta/hymis/

Kiinnostaako sinua kasvatus- ja ohjausala tai lähihoitajan koulutus?
Meillä voi myös opiskella pelikasvatusta.
Lue lisää ja hae mukaan!