selaa koulutuksia
Opiskelu

Monet mahdollisuudet välivuoden viettoon POKElla!

Jäikö jatko-opiskelupaikka saamatta tänä vuonna, pääsitkö juuri armeijasta vai ajattelitko pitää hengähdystauon pääsykokeisiin lukemisesta ja viettää välivuoden töitä tehden? Onko mielessäsi käynyt sellainen vaihtoehto, että opiskelisit välivuotena ammattiopistossa? Opinnot ammattiopistossa voivat edistää mahdollisuuksiasi päästä kohti unelmiesi korkeakoulupaikkaa! Lue, miksi välivuosi kannattaa viettää ehdottomasti POKElla opiskellen ja mitä hyötyä ammattiopistossa opiskelusta on!

Välivuosi voi olla elämäsi mahdollisuus 🫶🏻

Välivuosi – osalle suunniteltu ja kaivattu hengähdyshetki opinnoista, joillekin pakollinen paha, kun ovet korkeakouluun eivät auenneetkaan. Ensinnäkin lohdutuksen sananen teille, joille välivuosi ei alunperin ollut suunnitelmissa: tulet varmasti kerryttämään tavalla tai toisella hienoja oppeja ja kokemuksia ja onneksi väliin jäänyt opiskelupaikka odottaa myöhemminkin, sillä elämä on vasta edessäpäin. Kuuluit kumpaan ryhmään tahansa, olet saattanut pohtia, että mitä sitä välivuoden – tai useammankin – aikana tekisi. Ehkä olet miettinyt työntekoa tai matkustelua, ehkä jonkinlaisia opintoja esimerkiksi kansanopistossa tai avoimessa korkeakoulussa? Monikaan ei välttämättä tule ajatelleeksi, että välivuoden voisi viettää myös ammattiopistossa opiskellen. Ammattiopisto tarjoaa käytännön osaamista monilta aloilta, joista on hyötyä myös korkeakouluun haettaessa.

Teetkö töitä välivuoden aikana? Oppisopimus voi hyödyttää sekä työssä että tulevissa korkeakouluopinnoissa 💪🏻

Mikäli suunnitelmissa on viettää välivuotta tai useampaa esimerkiksi töitä tehden, kannattaa pohtia, voisiko oppisopimus olla kohdallasi mahdollinen. Oppisopimuksella voi opiskella perus-, ammatti-, erikoisammattitutkintoja tai niiden osia työssä käytännössä oppien. Lisäksi koulutus on maksutonta sekä opiskelijalle että työnantajalle. Oppisopimusopiskelijaksi voi hakeutua, mikäli työskentelet vähintään 25 tuntia viikossa. Opiskelijoillemme tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma (HOKS), jonka mukaan opintojen kesto vaihtelee.

Mitä hyötyä oppisopimuskoulutuksesta sitten on? Oppisopimuskoulutus saattaa antaa mahdollisuuden esimerkiksi suurempaan palkkaan tutkinnon saadessasi. Tutkinto alalta saattaa myös hyödyttää sinua tulevissa korkeakouluopinnoissa: saatat esimerkiksi välttyä tietyiltä harjoitteluilta, kun alan osaamista löytyy jo valmiiksi. Opinnot voivat antaa jo valmiiksi teoriaosaamista pääsykokeita varten tai auttaa ymmärtämään pääsykoemateriaaleja paremmin – puhumattakaan opiskelukavereilta saadusta vertaistuesta.

>> Tutustu perustutkintoihin

Tutkinto ja niiden osat räätälöitävissä ⚙️

Eivätkö työ tai matkustelu anna mahdollisuutta opiskella täysipäiväisesti? Ei hätää! POKElla voit käydä kokonaisen tutkinnon sijasta myös yksittäisiä tutkinnon osia, jolloin aikaa vapautuu myös töille ja muulle elämiselle. Lisäksi tarjolla on ympäri vuoden erilaisia lyhytkoulutuksia, joista voi olla sinulle hyötyä etenkin työelämässä.

Kuten jo aiemmin mainittiin, HOKS eli henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelma räätälöidään jokaisen opiskelijan tarpeiden ja elämäntilanteen mukaan. Mikäli tavoitteenasi on käydä vain yksittäisiä tutkinnon osia, suunnitellaan opintojen eteneminen sen mukaan.

Mikäli asustat kauempana, on opiskelu meillä silti mahdollista. POKEn opinnot sisältävät myös etä- ja verkko-opintoja, joten paikan päällä ei aina tarvitse olla. Lähipäiviä saattaa olla, mutta opintoja voi olla mahdollista tehdä myös osittain etänä. Jos opiskelu meillä kiinnostaa, niin muistathan, että voit aina etukäteen ottaa meihin yhteyttä ja kertoa tämänhetkisestä tilanteestasi. Katsotaan yhdessä, mikä olisi sinulle järkevin polku! ❤️

Voisiko esimerkiksi kasvatus- ja ohjauslan, liiketoiminnan, maatalousalan, puuteollisuuden tai ravintola- ja cateringalan perustutkintojen osat kiinnostaa? Käy tutustumassa koulutusvalikoimaamme!

>> Hae jatkuvan haun kautta

Ammattiin valmistavia opintoja edullisesti 💶

POKElla saa ammattiin valmistavia opintoja ja alan osaamista edullisesti verrattuna kansanopistoihin tai valmennuskursseihin. Valmennuskurssit saattavat maksaa useita satasia ja kansanopistoissa on usein lukukausimaksut. Perustutkinnot ja niiden osat ovat maksuttomia ja lyhytkoulutuksiinkin kannattaa kysyä tukea esimerkiksi työnantajalta, mikäli koulutus voisi hyödyttää sinua työelämässä.

POKElla opiskelu on toisen asteen koulutusta, johon on myös mahdollista saada opintotukea. Käy lukemassa kriteerit opintotuen saamiseksi Kelan verkkosivuilta.

Korkeakouluun ammattiopiston todistuksella 📃

Mikäli olet välivuoden tai -vuosien aikana ehtinyt suorittaman perustutkinnon ja saamaan tutkintotodistuksen ammattiopistosta, on sinun mahdollista tulla valituksi todistusvalinnassa ammattikorkeakouluun ammattiopiston tutkintotodistuksella! Jos esimerkiksi kävit lukion ja sinulta löytyy ylioppilastodistus, mutta ylioppilaskirjoitukset eivät menneet parhaalla mahdollisella tavalla, saattaa hyvin mennyt ammattiopisto antaa väylän korkeakouluun ilman pääsykokeita. Voit käydä tutustumassa alakohtaisiin todistuspisterajoihin Opintopolun sivuilta.

Ensikertalaisuutesi korkeakouluun säilyy 🙏🏻

Vaikka ottaisit opiskelupaikan vastaan ammattiopistosta tai suorittaisit tiettyjä tutkinnon osia, ei hätää – ensikertalaisuutesi korkeakouluhaussa säilyy silti, mikäli et ole ottanut aiemmin vastaan opiskelupaikkaa korkeakoulusta. Toisen asteen opintojen opiskelu ei siis vie ensikertalaisuuttasi. Lisäksi opiskelu meillä ei vaikuta opintotukeesi korkeakoulussa, vaikka olisitkin jo ammattiopistossa nostanut opintotukea.

Onko unelmien korkeakoulupaikka vielä hakusessa? Älä unta näe, tee siitä totta – tule viettämään välivuotta POKElle!

_________________________________

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Välivuosi edessä? Tule Pokelle! ❤️
Jatkuva haku – mitä, miten, kenelle?
Lyhytkurssit ovat kätevä tapa päivittää henkilöstön osaamista ja syventää ammattitaitoa