13.6.2022
Saitko haluamasi jatko-opiskelupaikan? Lämpimät onnittelut! Moni jää kuitenkin ilman opiskelupaikkaa ja se herättää ymmärrettävästi monenlaisia kysymyksiä: mitä teen välivuoden ajan? Kuinka onnistun pääsykokeessa tai parannan todistusvalinnan pisteitä ensi vuonna? Mistä sen edes tietää, mitä tulevaisuudeltaan haluaa? Tässä blogissa vastaamme näihin kysymyksiin!
LÖYDÄ OMA SUUNTA TULEVAAN
Siinä missä yhdelle opiskeluvalinta on kristallinkirkas, toiselle päätöksen tekeminen voi olla hankalaa – eikä mikään ihme. Mistä sen voisi etukäteen tietää, mitä tykkää työkseen tehdä? 🤷🏼♀️ Meidän mielestämme paras keino on lähteä rohkeasti pohtimaan ja tutkimaan sitä, missä olet hyvä ja mitkä asiat sinua kiinnostavat. Omia vahvuuksia voi lähteä kartoittamaan tarkastelemalla mm. omia harrastuksia, aiempia opintoja tai projekteja, joissa olet ollut mukana. Jos omien vahvuuksien tunnistaminen on hankalaa, kysy esimerkiksi perheenjäseniltäsi, ystäviltäsi, opiskelukavereiltasi tai muilta sinut tuntevilta, missä olet heidän mielestään hyvä.
Vahvuudet ovat kykyjä ja taitoja, joissa tunnistat olevasi hyvä ja jotka saavat sinusta parhaat puolet esille. Kun oppii tunnistamaan omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet, alkaa usein myös arvostaa enemmän itseään. Lisäksi omien vahvuuksien tunnistaminen auttaa siinä, että pystyt hyödyntämään niitä paremmin esimerkiksi koulussa, harrastuksissa ja tulevassa työelämässä. On tärkeää muistaa, että opiskelutaitoja voi aina harjoitella ja uusia taitoja oppia. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja kun opit tunnistamaan ne keinot, joilla opit parhaiten, sujuu myös opiskelu varmasti paremmin. Kannattaa siis varoa, ettei itse aseta itselleen liikaa paineita tai rajoittavia uskomuksia kuten “olen ollut aina huono matematiikassa eli en voi ikinä päästä unelma-alalleni”. Jollekin oman unelman saavuttaminen on työläämpää kuin toiselle, mutta mahdollista ihan jokaiselle. Usko siis itseesi – silloin mikään este ei ole voittamaton! 💎
HYÖDYNNÄ VÄLIVUOSI JA TULE OPISKELEMAAN POKELLE
Poke tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia myös ylioppilaille tai muille välivuottaan suunnitellusti tai yllättäen viettäville. Mikäli aiot hakea ensi keväänä uudelleen opiskelupaikkaa korkeakoulussa, kannattaa tutustua tarkemmin siihen, kuinka meiltä löytyvät tutkinnot ja tutkinnon osat auttavat sinua. Luitko jo edellisen blogimme, jossa myynnin ja markkinoinnin assistenttina työskentelevä Jonna kertoi kokemuksistaan markkinointiviestinnän toimeksiannon tutkinnon osan (60 osp) opiskelusta? Olipa unelma-alasi mikä tahansa, mikään osaaminen ei ole turhaa tai mene hukkaan.
Esimerkiksi näitä tutkinnon osia voi käydä välivuoden aikana:
🌟 Liiketoiminnan perustutkinnon osat:
Asiakaspalvelu, liiketoiminnan perustutkinnon osa – koulutuksessa opit mm. asiakaslähtöisestä markkinoinnista, asiakaspalvelusta ja palveluviestinnästä. Lisäksi koulutus antaa valmiudet asiakaspalveluun englannin ja ruotsin kielellä. Kirjanpito, liiketoiminnan perustutkinnon osa – koulutuksessa opit tekemään yhden- ja kahdenkertaista kirjanpitoa, liiketapahtumien kirjaamisen, yritysmuodon vaikutuksen kirjanpitoon sekä lainamuodot ja lainanlyhennystaulukot. Näistä taidoista hyödyt myös silloin, mikäli yrittäjyys kiinnostaa. Myynti, markkinointi ja sisällöntuotanto, liiketoiminnan perustutkinnon osat puolestaan antaa sinulle osaamista mm. myyntityöhön, tilaus- ja toimitusprosesseihin, asiakastyytyväisyyteen ja toiminnan kehittämiseen, markkinoinnin suunnitteluun, kuvankäsittely- ja julkaisuohjelmiin, verkkomarkkinointiin, markkinoinnin säädöksiin ja lainsäädäntöön sekä markkinointiviestinnän englantiin.
🌟 Ravitsemispalveluissa toimiminen, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon osa 5.9.2022 – 21.12.2022
Tavoitteena restonomiopinnot ja ravintolapäällikön ura? Tai kenties opintojen ohelle töitä ravintola- ja cateringalalla? Tämä tutkinnon osa antaa konkreettisen näkemyksen ja osaamista alalle. Koulutuksen aikana opetellaan monipuolisia ruoanvalmistustehtäviä, koneiden ja laitteiden käyttöä, asiakaspalvelua ja kassatyöskentelyä. Koulutuksen aikana tutustutaan erilaisiin raaka-aineisiin ja työvälineisiin. Lisäksi koulutuksen aikana opitaan toimimaan työssä kestävän toimintatavan ja hygieniavaatimusten mukaisesti sekä noudattamaan alan sopimuksia ja säädöksiä. Koulutuksen aikana suoritetaan myös hygieniapassi, joten sinulla on valmius työskennellä esimerkiksi kahvilassa tai ravintolassa joko päätoimisesti tai jatko-opintojen ohessa.
🌟 Hoiva-avustajakoulutus 10.8.2022 – 2.6.2023
Haluatko merkityksellisen työn ihmisten parissa? Vuoden kestävä hoiva-avustajakoulutus muodostuu sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ammatillisista tutkinnon osista “kasvun ja osallisuuden edistäminen” ja “ikääntyvien osallisuuden edistäminen”. Hoiva-avustaja huolehtii asiakkaiden hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta. Koulutuksen suorittaneet voivat työskennellä avustavissa työtehtävissä esimerkiksi ikääntyneille tarkoitetuissa palvelutaloissa, hoivakodeissa ja asumispalveluyksiköissä.
🌟 Tulevaisuuden teknologiat 10.8.2022 – 17.2.2023
Haluatko kehittää ja laajentaa osaamista ja ammattitaitoa tulevaisuuden digitaalisten teknologian työkalujen hyödyntämisessä omissa työtehtävissä? Tämä koulutus antaa ammatilliset perusvalmiudet sekä osaamisen soveltaa uusien teknologian työkaluista kuten AR, VR, 3D-tulostaminen, drone, ohjelmointi, robotiikka ja pelillistä oppimista monialaisesti.
🌟 Huoneistosaneeraaja, korjausrakentamisen moniosaaja 5.9.2022 – 31.5.2023
Nautitko remontoinnista ja käsillä tekemisestä? Koulutus koostuu viidestä tutkinnon osasta:
kalusteiden asentaminen, sisustuspuusepäntöiden tekeminen, kiinteistöteknisten järjestelmien hoitaminen, sisävalmistusvaiheen työt ja laatoitus. Opiskelija voi räätälöidä koulutuksen sisältöä omien valmiuksien, mielenkiinnonkohteiden ja tavoitteiden mukaisesti. Tämän mahdollistavat laadukas lähiopetus sekä yhteistyöyritykset, joissa pääsee tekemään oikeita työtehtäviä aidoissa saneerauskohteissa. Lue Jaanan kokemukset koulutuksesta täällä!
Vaihtoehtoja on monia. Voit opiskella meillä joko yksittäisen tutkinnon osan, lyhytkursseja tai hakeutua opiskelemaan perustutkintoa, jossa voit jatkaa opiskelua, mikäli korkeakoulupaikan saamisessa menee pidemmän aikaa. Ammatillisia tutkintoja tai tutkinnon osia voi suorittaa myös oppisopimuksella, jolloin opiskelija on opintojen ajan työsuhteessa ja saa alan TES:n mukaista palkkaa. Käy lukemassa lisää oppisopimuksella opiskelusta tästä blogista!
Tässä vielä viisi syytä, miksi kannattaa tulla opiskelemaan välivuotena Pokelle:
❤️ Toisen asteen ammatilliset opinnot eivät vie korkeakouluun hakeutuessa hakijalta ensikertalaisuudesta saatavia pisteitä. Huomaa, ettei toisen asteen koulutukseen nostettu opintotuki myöskään kuluta korkeakouluopintoihin myöhemmin myönnettäviä opintotukikuukausia. Voit siis tulla levollisin mielin opiskelemaan meille.
❤️ Älä jää yksin. Jos pääsykokeet häämöttävät lähes vuoden päässä, voi vuosi tuntua melkoisen pitkältä ajalta. Välivuosi Pokella tuo rutiineja arkeen, uutta oppia sekä opettajat ja muut opiskelijat tueksesi.
❤️ Osaaminen lisääntyy. Ammattiopistossa opiskellaan tekemällä ja esimerkiksi kirjanpidon kiemuroita voi olla helpompaa ymmärtää myös kauppatieteellisen pääsykokeessa, kun on päässyt sitä tekemään ja oppimaan opettajan johdolla. Mikään osaaminen ei mene hukkaan!
❤️ Meillä opit tekemällä. Tutkintoihin ja tutkinnon osiin kuuluu työelämässä oppimista, joten meillä opiskellessa pääset oppimaan tekemällä, saat kontakteja työelämään ja suosittelijoita cv:hen. Moni perustutkinto antaa myös erinomaiset eväät jatko-opintoihin. Jos esimerkiksi koneinsinöörin ura kiinnostaa, tutustu kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon.
❤️ Korkeakouluun pääsy voi olla helpompaa. Kun välivuoden aikana kehität osaamistasi ja löydät muita samassa tilanteessa olevia opiskelijoita, saat tärkeää vertaistukea ja pääsykokeessa onnistuminen voi olla todennäköisempää seuraavana vuonna. Voit myös opiskella meillä kokonaisen tutkinnon ja hakea korkeakouluun ammatillisen koulutuksen todistuksella. Tämä kannattaa huomioida erityisesti silloin, jos ylioppilastodistus ei ole riittävän korkealla tasolla, mutta haluaisit saada hakuvaiheessa todistusvalinnassa paremmat pisteet.
>> Millaista meillä on opiskella? Lue blogistamme opiskelijoiden ystäväkirjoja!
ÄLÄ UNTA NÄE. TEE SIITÄ TOTTA.
Opiskelu kiinnostaa, miten toimia? Tutustu Poken kattavaan opintotarjontaan ja hae meille opiskelemaan jatkuvassa haussa. Jatkuva haku mahdollistaa ammatilliseen koulutukseen hakeutumisen joustavasti ympäri vuoden. Huomioi kuitenkin, että osa tutkinnoista tai niiden osista vaatii soveltuvuuskokeeseen osallistumisen. Jotta varmistat paikkasi haluamaasi koulutukseen, kannattaa haku tehdä pikimmiten, kun tieto välivuodesta tulee. Me olemme täällä sinua varten – autamme mielellämme eteenpäin niin oman suunnan löytämisessä kuin haussakin. Ota yhteyttä hakijapalveluihin soittamalla 📞 040 7120 935 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen 💌 hakijapalvelut@poke.fi . Voit myös tehdä hakemuksen joko suoraan haluamaasi koulutukseen tai hakea meille avoimen hakemuksen kautta, jolloin saat meiltä ohjausta siihen, miten urasuunnitelmaa alettaisiin toteuttaa ja mikä voisi olla sinun juttusi. Heinäkuun lomailemme ja otamme hakijoihin yhteyttä heti elokuun alussa.
Olet lämpimästi tervetullut Pokelle! ❤️
_________________
Seuraa meitä somessa @meollaanpoke . Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Jatkuva haku – mitä, miten, kenelle?
Kesä on hyvää aikaa pohtia: mitä sitä oikeastaan elämältään ja tulevaisuudeltaan haluaa?
Pokessa opiskelu: mitä, kenelle, miten?