selaa koulutuksia
Opiskelu

Päiväni POKElla: Mitä kuuluu kasvatus- ja ohjausalaa opiskelevien päiviin?

Millaista opiskelu POKElla on ihan käytännössä? Opiskelemaan hakiessa tai uutena opiskelijana saattaa pohtia, mitä päivät pitävät sisällään, millainen yhteishenki koulussa on tai mitä aiheita kursseilla käydään läpi. Nyt pääset lukemaan, millaista opiskelu on meillä opiskelevien silmin. Lue, mitä kuuluu tavallisesti kasvatus- ja ohjausalaa opiskelevien Kertun, Hennin ja Artun koulupäiviin. 👉🏻

Kasvatus- ja ohjausalalla on monia mahdollisuuksia 🧸

16-vuotiaita Kerttu Kauttoa ja Henni Jokelaa sekä 17-vuotiasta Arttu Kumpulaista yhdistää kasvatus- ja ohjausalan opiskelu POKElla. Hennistä ja Kertusta on tulossa lastenohjaajia ja Artusta nuoriso- ja yhteisöohjaaja. Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto antaa osaamista monipuolisiin ohjauksen ja kasvatuksen tehtäviin. Nuoriso- ja yhteisöohjaaja suunnittelee, järjestää ja ohjaa eri ikäisten ihmisten toimintaa. Työ on kaikenikäisten ohjaus-, opastus- ja tukityötä, jossa korostuu osallisuuden lisääminen, kansalaistoiminta ja monikulttuurinen työ. Lastenohjaaja huolehtii lapsen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista varhaiskasvatuksen tehtävissä. Lastenohjaaja voi työskennellä myös perheiden ja kouluikäisten lasten kanssa.

Kiinnostaisiko kasvatus- ja ohjausala? Käy lukemassa lisää opinnoista >>

Henni ja Kerttu kertovat, että heillä tavallinen koulupäivä koostuu 1-3 eri kurssista, joiden asioita opiskellaan päivän aikana. Tällä hetkellä lukujärjestys on täyttynyt YTO-aineista, jotka ovat yhteisiä kaikille opiskelijoille alasta huolimatta. Näihin oppiaineisiin kuuluu esimerkiksi tällä hetkellä käynnissä olevat kurssit “Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen” sekä jo peruskoulusta tuttuja aineita, kuten matematiikkaa ja äidinkieltä. YTO-aineet – eli yhteiset tutkinnon osat ovat tyttöjen mieleen: “YTO-aineiden aikaan meidän tunneilla on hieman vähemmän opiskelijoita, jolloin pystyy keskittymään ja pitämään taukoja enemmän.”

Hennillä ja Kertulla on myös sellaisia tunteja, joille osallistuu koko heidän lastenohjaajaksi opiskeleva luokkansa. Tällä hetkellä alan opinnoista on käynnissä kurssi “Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen”. Teoriaopetusta tasapainottavat niin erilaiset oppimisympäristöt ja -tehtävät kuin työssäoppimisjaksotkin. Oppilaitoksen tilojen ja lähiympäristön lisäksi opiskellaan paljon esimerkiksi luonnossa ja leiriolosuhteissa. Opintojen aikana tehdään myös erilaisia projekteja ja tiivistä työelämäyhteistyötä.

Henni ja Kerttu lastenohjaajat

Myös Artun koulupäivät sisältävät paljon käytännön tekemistä, sillä valmistuttuaan hän tulee muun muassa suunnittelemaan, järjestämään ja ohjaamaan eri ikäisten toimintaa. Arttu onkin päässyt viime aikoina esimerkiksi harjoittelemaan tuntien pitämistä. Hän kokee olevansa oikealla alalla ja suosittelee nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi lähtemistä, jos nuorten kanssa toimiminen kiinnostaa: “Tykkään työskennellä ihmisten kanssa jos tykkää tehdä nuorten kanssa eri asioita, niin nuoriso- ja yhteisöohjaaja on sinulle hyvä ala. Suosittelen vahvasti”.

POKElla on hyvä olla ❤️

Kysyttäessä parhaista asioista POKElla nousee kaikilta opiskelijoilta esiin hyvä yhteishenki ja mukava porukka. Vapaat hetket vietetään mieluusti kavereiden kanssa esimerkiksi kahvilassa tai pelaten pelejä liikuntasalissa. Kerttu kertoo, että yksi syy hakeutua juuri POKElle oli hyvä yhteishenki: “POKElla on rento ja hyvä yhteishenki, se on yksi syy, miksi kouluun oli helppo tulla ja joukkoon sulautuminen ei tuntunut vaikealta. Opettajat ovat rentoja ja joustaa tarvittaessa, ja ovat myös aidosti kiinnostuneita siitä, miten opiskelijoiden koulunkäynti sujuu. Meillä on myös kiva ryhmä ja hyvä ryhmähenki, joka tekee koulunkäynnistä kivempaa.”

Samaa kertoo myös Arttu: “POKElla on todella hyvä yhteishenki! Kaikki otetaan ilomielin vastaan ja täällä on kaikki opettajat ja ohjaajat todella mukavia.”

Plussaa saavat myös POKEn ruoka- ja kahviotarjonta: “POKElla on myös kahvio, josta saa tosi hyviä välipaloja, juomista ja leivonnaisia”, Kerttu kehuu. Samoilla linjoilla on myös Henni. Hän nostaa plussana esiin myös ilmaisen asumisen kauempaa muuttaville sekä nuorten huomioimisen: “POKElle kannattaa hakea, koska täällä nuoret saavat vaikuttaa ja
heidänkin näkökulmia otetaan mieluusti vastaan. POKElle voi tulla opiskelemaan myös vähän kauempaa, sillä koululla on mahdollisuus asuntolassa asumiseen. Myös ruuan takia kannattaa!”

Mitä sinä haluaisit tehdä tulevaisuudessa? Toisen asteen yhteishaku on 21.2.-21.3.2023. Tulisiko sinusta lastenohjaaja vai jotain muuta? Älä unta näe. Tee siitä totta.

Käy tutustumassa koulutuksiin >>
Pohditko POKElle hakemista? Käy tutustumassa vuoden 2023 Hakijan oppaaseen!

_________________________________

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Ysiluokka lopuillaan ja tulevaisuus mietityttää? 5 syytä miksi hakea opiskelemaan juuri POKElle!
Päiväni POKElla: Rakennusalaa opiskeleva Elias kertoo koulupäivästään ja alastaan
Päiväni POKElla: Venla kertoo millaista on opiskella merkonomiksi