selaa koulutuksia
Opiskelu

Tuntuuko, ettet loman jälkeen halua palata vanhaan? Entä jos vaihtaisitkin hieman suuntaa?

Kesäloma – aikaa levätä ja ehkä pohtia tulevaa. Tuntuuko sinusta, että elämäsi kaipaisi uutta suuntaa? Entä, jos lähtisitkin opiskelemaan POKElle uutta alaa tai kehittäisit jo olemassa olevaa osaamistasi entisestään? Lue lisää, niin kerromme, millaisia vaihtoehtoja tarjoamme aikuisopiskelijoille ja alanvaihtajille.

Opiskelemaan lähtö aikuisena saattaa vaatia hieman rohkeutta, mutta usein se kannattaa

Elämä on liian lyhyt siihen, että sitä kuluttaa tehden ikävältä tuntuvia asioita. Toisaalta työurat ovat liian pitkiä siihen, että on työssä, jossa ei viihdy. Kuitenkin aikuisopiskeluun ja mahdolliseen alanvaihtoon liittyy monia kysymysmerkkejä, eikä aikuisiällä opiskelemaan lähteminen välttämättä kuulosta helpolta. Joskus vaihtoehtoja pohtiessa voi olla helpointa listata suoraan plussat ja miinukset eri vaihtoehdoista. Jos kuitenkin nykyinen työ tuntuu ikävältä, on usein työtehtävien muokkaaminen, työpaikan vaihto tai kokonaan uuden alan opiskelu järkevää.

Kovin moni opiskelemaan lähtenyt ei ole katunut päätöstään jälkeenpäin. POKElla opiskelee paljon myös aikuisopiskelijoita, joten meillä ei jää yksin aikuisenakaan. Toisaalta, jos asut kauempana tai sinun ei ole esimerkiksi työn puolesta mahdollista tulla opiskelemaan täysin paikan päälle, on monia aloja mahdollista opiskella osittain etänä tai verkko-opintoina.

>> Lue Jaanan ja Katjan tarinat aikuisopiskelusta ja alanvaihdosta

Viisi toimipistettä – lukuisia eri vaihtoehtoja

POKE tarjoaa vaihtoehtoja niin alanvaihtajille kuin omaa osaamistaan kehittäville. Pelkästään perustutkintoja meiltä löytyy lähemmäs 20, lyhytkursseja pyörii ympäri lukuvuoden ja ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä niiden osia on tarjolla useilta eri aloilta. POKE toimii viidessä eri toimipisteessä pohjoisen Keski-Suomen alueella: Äänekoskella Opinahjossa sekä Piilolassa, Viitasaarella, Laukaassa sekä Saarijärvellä. Mikäli haluat vaihtaa täysin uudelle uralle, on meillä tarjolla seuraavanlaisia perustutkintoja:

🚗 Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja

💇🏼‍♀️ Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, kampaaja, parturi

👶🏼 Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, nuoriso- ja yhteisöohjaaja, lastenohjaaja

💥 Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneasentaja, koneistaja, levyseppähitsaaja

📈 Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi

🚛 Logistiikan perustutkinto, autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

🍀 Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, ympäristönhoitaja

🐮 Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja, maaseutuyrittäjä

🌲 Metsäalan perustutkinto, metsäenergian tuottaja, metsuri-metsäpalvelujen tuottaja

⚙️ Prosessiteollisuuden perustutkinto, prosessinhoitaja

🏠 Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja

👨🏼‍🍳 Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki

❤️ Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

⚡️ Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, automaatioasentaja, sähköasentaja

🔧 Talotekniikan perustutkinto, putkiasentaja

🖥 Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, IT-tukihenkilö ja tietoverkkoasentaja

Aina ei tarvitse vaihtaa – ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot sekä lyhytkurssit syventävät osaamista ja avaavat uusia urapolkuja

Jos kuitenkin tuntuu, että alanvaihto on tämänhetkiseen elämäntilanteeseen liian radikaali vaihtoehto, oletko pohtinut, että syventäisit osaamistasi, kehittäisit ammattitaitoasi ja muokkaisit uraasi opiskelemalla ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai jonkin niiden osan? Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot saattavat antaa jo olemassa olevalle urallesi uutta suuntaa ja kenties mahdollistaa myös paremman palkan.

Ammattitutkinnot on tarkoitettu sellaisille henkilöille, jotka hakevat kapeamman, selkeämmin rajatun ammattialan pätevyyttä. Heillä on osaamista jo valmiiksi, mutta sitä lisätään ja syvennetään koulutuksen aikana. Erikoisammattitutkintoon hakevilla taas on yleensä pitkä, perustyön kautta hankittu osaaminen, joka on jo asiantuntijatasolla. Koulutuksen aikana asiantuntijuus kehittyy vielä entisestään.

Ammatti- ja erikoisammattitutkintojen opinnot voidaan räätälöidä jokaisen opiskelijan tavoitteiden ja tarpeiden mukaan. Opinnot voi aloittaa joustavasti ja mikäli osaamista on jo entuudestaan, voidaan opinnot suunnitella sen mukaan. Kokonaista tutkintoa ei myöskään ole pakko suorittaa, sillä voit myös suorittaa yksittäisiä tutkinnon osia.

Kiinnostaisiko esimerkiksi jokin näistä ammattitutkinnoista:

👉🏻 Eläintenhoidon ammattitutkinto: koirahieroja ja trimmaaja
👉🏻 Liiketoiminnan ammattitutkinto, myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala
👉🏻 Liiketoiminnan ammattitutkinto, taloushallinnon osaamisala
👉🏻 Erä- ja luonto-opas – Luontoalan ammattitutkinto
👉🏻 Lähiesimiestyön ammattitutkinto (myös verkko- ja etäopintoina)
👉🏻 Maatalousalan ammattitutkinto: mehiläistarhaaja ja tuotantoeläinhoitaja
👉🏻 Metsätalousyrittäjä – Metsäalan ammattitutkinto
👉🏻 Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto
👉🏻 Myynnin ja asiakaspalvelun suunnittelu ja toteuttaminen, liiketoiminnan ammattitutkinnon osa (myös verkko- ja etäopintoina)
👉🏻 Palkanlaskennan hoitaminen, liiketoiminnan ammattitutkinnon osa

>> Käy tutustumassa kaikkiin ammattitutkintoihimme täältä!

Asiantuntijatasolla jo? Olisiko jokin näistä erikoisammattitutkinnoista sinulle sopiva:

👉🏻 Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto, henkilöstöhallinnon osaamisala
👉🏻 Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto, kansainvälisen liiketoiminnan osaamisala
👉🏻 Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto, myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala
👉🏻 Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto (myös verkko- ja etäopintoina)

Muistathan, että tarjoamme myös erilaisia lyhytkursseja osaamisen kehittämiseen. Lyhytkurssit ovat hyvä tapa päivittää ja kehittää osaamista tietyltä osa-alueelta helposti, sillä lyhytkursseille osallistuminen ei vaadi pitkäaikaista sitoutumista. Jo lyhyessä ajassa oppii paljon uutta ja pääsee viemään opittuja asioita käytäntöön hyvin nopeasti. Vaihtoehtoja on hygienia- ja anniskelupassista työturvallisuuskorttiin sekä Office 365-palveluiden perusteista Canvan käyttöön ja paljon muuta

>> Tutustu lyhytkurssivalikoimaamme

Kiinnostaako alkaa itse itsesi työnantajaksi? Tarjoamme opintoja myös yrittäjyyteen liittyen!

Haaveiletko yrittäjyydestä? Autamme sinua saavuttamaan haaveesi! Tiesitkö, että tarjoamme esimerkiksi oppisopimuskoulutusta myös yrittäjänä toimiville? Oppisopimuskoulutus sopii yrittäjälle, joka haluaa laajentaa tai päivittää osaamistaan ja kasvattaa yrityksensä kilpailukykyä. Lisäksi tarjoamme myös muita yrittäjyyteen liittyviä opintoja, joita voit halutessasi opiskella. Tarjolla on esimerkiksi Yrittäjyyden ammattitutkinto sekä ammattitutkinnon osa Yrittäjyyttä kohti, yritystoiminnan suunnittelu ja käynnistäminen.

>> Lue, kuinka Jani opiskeli oppisopimuksella työskennellen samalla omassa yrityksessään
>> Lue lisää yrittäjyyden opinnoista POKElla
>> Lue yrittäjän oppisopimuksesta

Myös aikuisena opiskeluun voi saada tukea

Aikuisiällä opiskelemaan lähtiessä toimeentulo saattaa olla ensimmäinen asia, mikä alkaa mietityttää: miten pärjään taloudellisesti? Voinko saada jotain tukea? Ei hätää – myös aikuisopiskeluun on mahdollista saada rahallista tukea. Opintojen aikana toimeentulon rahoittajataho vaihtelee sen mukaan, mikä on hakijan oma tilanne. Riippuen tilanteestasi, voit saada esimerkiksi joko opintotukea, aikuiskoulutustukea, työttömyysetuutta tai palkkatuloa (esimerkiksi oppisopimuksella opiskellessa).

>> Käy lukemassa lisää tuista, etuuksista ja toimeentulosta

Opintojen räätälöinti ja hyväksiluku on mahdollista

Meille opiskelemaan hakiessa on hyvä huomioida, että koulutuskuvaukset eivät aina välttämättä pidä sanatarkkaan paikkaansa, sillä koulutuksia on mahdollista räätälöidä, etenkin ammatti- ja erikoisammattitutkintojen kohdalla. Jokaiselle meillä opiskelevalle opiskelijalle tehdään HOKS eli henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa opiskelupolku suunnitellaan opiskelijan tavoitteiden, toiveiden ja elämäntilanteen mukaan. Lisäksi on hyvä huomioida, että jo aiemmin käytyjä opintoja on mahdollista hyväksilukea POKEn opintoihin, mikäli ne sopivat opiskelemaasi tutkintoon. Älä siis lannistu, jos jokin ala kuulostaa sille, ettei se sovi suunnitelmiisi. Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan siitä, mikä olisi paras ratkaisu juuri sinulle!

Alanvaihto suunnitelmissa? Älä unta näe, tee siitä totta! 🔥

_________________________________

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Aikuiskoulutus voisi sopia sinullekin
Aikuisena opiskelun ABC
Lyhytkurssit ovat kätevä tapa päivittää henkilöstön osaamista ja syventää ammattitaitoa