selaa koulutuksia
Ammattitutkinto

Ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto voi viedä uraa uuteen suuntaan osa 1: Mikäs ihmeen ammattitutkinto?

Oletko miettinyt osaamisesi kehittämistä tai uutta suuntaa uralle? POKEn ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sopivat jo olemassa olevaa osaamista omaaville. Opettajamme kertovat kahden blogin sarjassa kaiken, mitä sinun tulisi tietää ammatti- ja erikoisammatittutkinnoista ja niiden opiskelusta! Tässä blogissa selviää, mitä ovat ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ja mitä vaihtoehtoja POKElta löytyy!

Mikä on ammattitutkinto?

Usein ammatillisesta koulutuksesta puhuttaessa mieleen juolahtavat ensimmäisenä perustutkinnot, joita tyypillisesti juuri peruskoulunsa päättäneet ja alanvaihtajat lähtevät opiskelemaan. Ammattiopistot tarjoavat kuitenkin opetusta myös osaamisessaan ja urallaan jo pidemmällä oleville, halusi sitten syventää osaamistaan tai viedä sitä hieman uudelle polulle.

Miten ammattitukinnot eroavat perustutkinnoista? Liiketalouden opettajamme Hanna Martikainen kertoo:

– Ammattitutkinnossa mennään jo olemassa olevan ammattitaidon sisälle, erikoisammattitutkinnossa vielä entistä syvemmälle ammattitaitoon ja sen kehittämiseen. On siis jo opiskeltuna aiempi tutkinto tai osaamista on kerrytetty työelämässä. Verrattuna perustutkintoon, on opiskelu hyvin työelämäkeskeistä. Tavoitteena on, että opitut asiat saadaan vietyä suoraan omaan työhön. Ammattitutkinnoissa on siis mukana vähemmän teoreettista opetusta, sillä oppiminen keskittyy käytännön työhön.

– Lisäksi ammattitutkintojen opiskelussa on enemmän räätälöintivaraa verrattuna perustutkintoihin, ammatti- ja erikoisammattitutkintojen lehtorimme Mika Sjöberg kertoo

Ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto – mitä eroa näillä kahdella on?

Jos ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai niiden yksittäisten osien suorittaminen kiinnostaa, mistä tietää, kumpi tutkinto sopisi itselle? Mika kertoo, että erona ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa on opintojen syvyys sekä oman osaamisen taso:

– Ammattitutkinnot on tarkoitettu sellaisille henkilöille, jotka hakevat kapeamman, selkeämmin rajatun ammattialan pätevyyttä. Heillä on osaamista jo valmiiksi, mutta sitä lisätään ja syvennetään koulutuksen aikana. Erikoisammattitutkintoon hakevilla on yleensä pitkä, työn kautta hankittu osaaminen, joka on jo asiantuntijatasolla. Koulutuksen aikana asiantuntijuus kehittyy vielä entisestään.

Lisäksi ammatti- ja erikoisammattitutkinnot eroavat myös tutkintojen laajuuden osalta: Ammattitutkintojen laajuus on 150 osaamispistettä ja erikoisammattitutkinnoissa 180 osaamispistettä. Yksittäisten tutkinnon osien laajuus vaihtelee 25 osaamispisteestä 60 osaamispisteeseen.

Mitä tutkintoja POKElla voi opiskella?

POKEn ammatti- ja erikoisammattitutkintojen valikoimasta löytyy vaihtoehtoja monelta alalta. Kaikki tutkintomme löydät tämän linkin takaa! 

Kiinnostaisiko esimerkiksi jokin näistä ammattitutkinnoista:

👉🏻 Eläintenhoidon ammattitutkinto: koirahieroja ja trimmaaja
👉🏻 Liiketoiminnan ammattitutkinto, myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala
👉🏻 Liiketoiminnan ammattitutkinto, taloushallinnon osaamisala
👉🏻 Erä- ja luonto-opas – Luontoalan ammattitutkinto
👉🏻 Lähiesimiestyön ammattitutkinto (myös verkko- ja etäopintoina)
👉🏻 Yrittäjyyden ammattitutkinto (myös verkko- ja etäopintoina)

>> Kaikki ammattitutkintomme

Asiantuntijatasolla jo? Olisiko jokin näistä erikoisammattitutkinnoista sinulle sopiva:

👉🏻 Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto, henkilöstöhallinnon osaamisala
👉🏻 Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto, kansainvälisen liiketoiminnan osaamisala
👉🏻 Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto, myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala
👉🏻 Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto (myös verkko- ja etäopintoina)

>> Kaikki erikoisammattitutkintomme

Blogin toisessa osassa pääset lukemaan lisää siitä, kenelle ammatti- ja erikoisammattitutkintojen opiskelu erityisesti sopii ja millaista opiskelu on. Pysy siis kuulolla!

Kiinnostaisiko kehittää omaa uraa? Älä unta näe, tee siitä totta! 🔥

_________________________________

Seuraa meitä somessa @meollaanpoke. Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Tuntuuko, ettet loman jälkeen halua palata vanhaan? Entä jos vaihtaisitkin hieman suuntaa?
Opiskele tutkinnon osa ja täydennä osaamistasi
Täydennä osaamistasi ammatti- tai erikoisammattitutkinnon kautta