selaa koulutuksia
Oppisopimus

Viisi syyt√§ opiskella tutkinto oppisopimuksella ūü§öūüŹĽ

Oletko enemmän tekijätyyppi, mutta haluaisit kuitenkin saada myös tutkinnon takataskuun? Tutkinto oppisopimuksella voi olla hyvä vaihtoehto, jos työn tekeminen houkuttelee koulunpenkkiä enemmän, sillä oppisopimuksella perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinto tai niiden osia opiskellaan pääasiassa työelämässä oppimalla. Lue viisi syytä, miksi oppisopimuksella opiskelu voisi olla sinun juttusi!

1. Joustava ja monipuolinen tapa opiskella ūüēí

Oppisopimuskoulutus on pääosin työelämässä käytännön työtehtävien yhteydessä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksen järjestämillä opinnoilla. Oppisopimuskoulutus edellyttää opiskelijalta joko päätoimista (vähintään 25 tuntia viikossa) työ- tai virkasuhdetta tai yrittäjyyttä. Työ- tai virkasuhde voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Oppisopimuksella voidaan opiskella perus-, ammatti-, erikoisammattitutkintoja tai niiden osia.

Oppisopimuksella oppiminen tapahtuu siis k√§yt√§nn√∂n ty√∂n avulla. Ty√∂paikalla opiskelija opetetaan tekem√§√§n ty√∂t√§, ja oppimista tuetaan lis√§ksi POKEn tarjoamilla opinnoilla. Kuten muissakin opinnoissa POKElla, my√∂s henkil√∂kohtainen osaamisen kehitt√§misen suunnitelma eli HOKS r√§√§t√§l√∂id√§√§n jokaiselle opiskelijalle tarpeiden mukaiseksi. ‚ÄúOpiskelu on ollut kivan vaihtelevaa ja koulup√§iv√§t ovat kiva lis√§ ty√∂nteon oheen. Mik√§√§n p√§iv√§ ei ole samanlainen‚ÄĚ, kertoo √Ą√§nekoskella oppisopimuksella vammaisty√∂h√∂n erikoistuvaksi l√§hihoitajaksi opiskeleva Nora Penttinen.

2. Ty√∂llistyminen ja toimeentulo turvattu ūüíĶ

Vaikka työkokemus on merkitsevä tekijä työnhaussa, on myös tutkinnon omistaminen tärkeää. Tutkinnon avulla parannat mahdollisuuksiasi saada työpaikka verrattuna sellaisiin henkilöihin, joilla sitä ei ole. Opiskellessa oppisopimuksella kerrytät myös arvokasta työkokemusta. Koska työskentelet oikeassa yrityksessä, on mahdollista, että saat jatkoa työpaikalta oppisopimuksen jälkeenkin. Toisaalta, jos olet jo valmiiksi yrityksen työntekijä, mutta sinulta puuttuu tutkinto, on oppisopimus oiva tapa kouluttautua ja valmistua alan ammattilaiseksi.

Koska oppisopimuksella opiskellessa ollaan t√∂iss√§, saa ty√∂st√§ my√∂s palkkaa. Ty√∂nantajan kanssa voi sopia v√§hint√§√§n ty√∂- tai virkaehtosopimuksen mukaisesta palkasta. POKE maksaa ty√∂nantajalle ty√∂paikkaohjauksesta koulutuskorvausta. ‚ÄúParasta oppisopimuksella opiskelussa on ollut tehd√§ ty√∂t√§ oikeassa ymp√§rist√∂ss√§ oikeiden asiakkaiden kanssa. Lis√§ksi parasta on ollut oikeiden k√§yt√§nn√∂n ty√∂teht√§vien tekeminen ja se, ett√§ ty√∂st√§ saa my√∂s palkkaa‚ÄĚ, kertoo Saarij√§rvell√§ l√§hihoitajaksi opiskeleva Eero Karjalainen.

Lähipäivistä oppilaitoksessa saa asetuksen mukaisia opintososiaalisia etuja:

ūüĎČūüŹĽ Matkakorvaus 0,20 ‚ā¨/km
ūüĎČūüŹĽ Majoittumiskorvaus 8 ‚ā¨/l√§hip√§iv√§, jos l√§hip√§iv√§t edellytt√§v√§t y√∂pymist√§
ūüĎČūüŹĽ P√§iv√§raha 15 ‚ā¨/l√§hip√§iv√§, mik√§li et saa palkkaa l√§hip√§iv√§lt√§
ūüĎČūüŹĽ Perheavustusta 17 ‚ā¨/l√§hip√§iv√§, jos sinulla on alle 18-vuotiaita lapsia etk√§ saa palkkaa l√§hip√§iv√§lt√§

Lue lisää oppisopimusopiskelijan toimeentulosta oppisopimus.fi -verkkosivulta sekä POKEn verkkosivuilta >>

3. Monia vaihtoehtoja ja polkuja ūüôĆūüŹĽ

Oppisopimus on sopiva opiskelumuoto monenlaisen taustan omaaville. Oppisopimus sopii iästä riippumatta kenelle vain, kuitenkin alaikäraja koulutukselle on 15 vuotta.

Oppisopimuskoulutus voi olla sopiva vaihtoehto, jos:

ūüéĮ Haluat suorittaa ammatillisen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai niiden osia
ūüéĮ Haluat kehitt√§√§ ja p√§ivitt√§√§ koulutuksella ammattitaitoasi ja osaamistasi
ūüéĮ Kaipaat todistusta ammattitaidostasi (esim. kesken j√§√§neet opinnot)
ūüéĮ Vaihdat ammattia ja sinulla on tarve kouluttautua

Myös yrittäjä voi kouluttautua ja hankkia tutkinnon oppisopimuksen avulla. Oppisopimuskoulutus sopii yrittäjälle, joka haluaa laajentaa tai päivittää osaamistaan ja kasvattaa yrityksensä kilpailukykyä.

Lue kuntosaliyrittäjä Jani Oksasen kokemuksia yrittäjän oppisopimuksesta >>

4. Opiskelua ty√∂ss√§ oppimalla ‚Äď v√§hemm√§n p√§ntt√§yst√§ ūüďö

Nora Penttinen tykk√§√§ siit√§, ett√§ voi tehd√§ t√∂it√§ samalla, kun opiskelee: ‚ÄúValitsin oppisopimuksen, koska en viihdy koulunpenkill√§ ja mieluummin opiskelen t√∂iden ohessa.‚ÄĚ Oppisopimus sopiikin ihmisille, jotka opiskelevat mieluummin asioita k√§yt√§nn√∂ss√§. Mielenterveys- ja p√§ihdety√∂n l√§hihoitajaksi opiskeleva Tommi Pesonen puolestaan pit√§√§ k√§yt√§nn√∂ss√§ oppimista hyv√§n√§ ja tehokkaana keinona: ‚ÄúSaa heti laittaa opitut asiat k√§ytt√∂√∂n. K√§yt√§nn√∂ss√§ oppiminen on kaikkein tehokkainta.‚ÄĚ

POKElla oppisopimuskoulutuksessa koulupäiviä on 1-3 kuukaudessa, ja opetus voi sisältää myös etä- ja verkko-opintoja. Koska lähipäiviä on vähemmän, opiskelu vaatii toisaalta myös hieman oma-aloitteisuutta ja vastuuntuntoa, sillä opiskelua voi joutua tekemään myös vapaa-ajalla. Eero Karjalainen suosittelee oppisopimusta ahkerille ja oma-aloitteisille opiskelijoille, jotka tykkäävät työskennellä ihmisten kanssa.

5. Ty√∂ntekoa omalla paikkakunnalla ūüŹ°

‚ÄúValitsin oppisopimuksen, koska voin ty√∂skennell√§ omalla paikkakunnalla‚ÄĚ, perustelee Eero Karjalainen valintaansa opiskella oppisopimuksella. Oppisopimuksella opiskelu mahdollistaa ty√∂skentelyn omalta kotipaikkakunnalta. Ainoastaan l√§hiopetusp√§ivin√§ pit√§√§ olla l√§sn√§ koululla. POKE Ty√∂el√§m√§palvelut vastaa oppisopimuskoulutuksen j√§rjest√§misest√§ pohjoisen Keski-Suomen alueella. T√§h√§n kuuluvat paikkakunnat ovat √Ą√§nekoski, Saarij√§rvi, Viitasaari, Pihtipudas, Karstula, Kinnula, Kyyj√§rvi, Kivij√§rvi, Kannonkoski, Konnevesi, Laukaa, Uurainen ja Multia.

Kuulostaako silt√§, ett√§ oppisopimuksella opiskelu voisi sopia sinulle? Siin√§ tapauksessa √§l√§ unta n√§e, vaan tee siit√§ totta! ūüĒ•

Lue lisää oppisopimuksella opiskelusta ja hae nyt >>

_________________

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Mikä ihmeen oppisopimus?
Yrittäjän oppisopimus: mikä, miten, miksi ja kenelle?
Opiskele tutkinnon osa ja täydennä osaamistasi