selaa koulutuksia
Opiskelu

Mikä ihmeen oppisopimus?

Oppisopimus on monesta vinkkelistä katsottuna edullinen, tehokas ja käytännönläheinen tapa opiskella perus-, ammatti-, erikoisammattitutkintoja tai niiden osia. Mitä oppisopimus käytännössä tarkoittaa ja kenelle se sopii? Mitä se tarjoaa opiskelijalle, työnantajalle sekä yrittäjälle? Lue lisää oppisopimuksen monista mahdollisuuksista!

OPPISOPIMUKSELLA OPIT UUTTA TYÖELÄMÄSSÄ

Opitko ennemmin tekemällä kuin lukemalla? Tai kaipaatko uusia uratuulia, mutta paluu takaisin koulun penkille ei varsinaisesti houkuttele? Ei hätää! Opiskelun ei tarvitse olla pelkkää istumalihasten kestävyysharjoittelua kirjoja päntäten. Jokainen oppii tavallaan, eikä omien unelmien tavoitteluun ole olemassa yhtä oikeaa reittiä. Oppisopimus tarjoaa loistavan tilaisuuden oppia uusia taitoja suoraan käytännön työtehtävien kautta. Olipa kyseessä sitten uusi tutkinto, alanvaihto, lisäkouluttautuminen tai yrittäjyys, oppisopimuskoulutuksesta voi löytyä se itselleen sopiva väylä saavuttaa omat urahaaveet.

Oppisopimuskoulutus on pääosin työelämässä käytännön työtehtävien yhteydessä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään Poken järjestämillä opinnoilla. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija työskentelee työ- tai virkasuhteessa vähintään 25 tuntia viikossa. Koulutus on hyvin käytännönläheistä ja joustavaa, sillä Poken järjestämiä lähipäiviä on ainoastaan noin 1–3 päivää kuukaudessa, joiden lisäksi opintoihin kuuluu etä- ja verkko-opintoja. Opiskelu on maksutonta sekä opiskelijalle, työnantajalle että yrittäjälle.

OPPISOPIMUS OPISKELIJALLE: TEKEMÄLLÄ OPPII – RYHDYTÄÄNKÖ HOMMIIN?

Jos olet motivoitunut, oma-aloitteinen ja nautit tekemisen meiningistä, oppisopimus voi olla sinulle nappivalinta tutkinnon tai sen osan suorittamiseen. Oppisopimuksessa yhdistyy käytännön tekeminen työpaikalla sekä teorian opiskelu lähipäivien ja itsenäisen opiskelun kautta. Opinnot tukevat työpaikalla suoritettavia työtehtäviä, jolloin opittu tieto päästään valjastamaan heti käytäntöön.

Oppisopimusopiskelija työskentelee työsuhteessa, eli opiskelija ansaitsee koulutuksen ajan palkkaa sekä kerryttää eläkettä. Usein oppisopimus johtaakin työllistymiseen, joten oppisopimus on loistava väylä päästä koulutuksen kautta työelämään. Koulutuksen jälkeen on myös mahdollista hakea jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Oppisopimuskoulutus on suunniteltavissa joustavasti opiskelijan tarpeisiin:

📍 Voit suorittaa kokonaisen tutkinnon suorittaminen oppisopimuksella, jolloin oppiminen tapahtuu pääasiassa työpaikalla.

📍 Oppisopimuksella on mahdollista suorittaa osa tutkinnosta. Jos olet esimerkiksi jo aloittanut ammatilliset perusopinnot, sinulla on mahdollisuus siirtyä suorittamaan loput opinnoista oppisopimuksella.

📍 Oppisopimus voidaan solmia myös osa-aikaiseen työhön, kunhan viikoittainen työaika on vähintään 25 tuntia.

📍 Lyhytaikaisessa oppisopimuksessa koulutuksen kesto räätälöidään opiskelijakohtaisesti. Esimerkiksi kesätöiden tekeminen oppisopimuksella on erinomainen keino yhdistää opinnot sekä käytännön työskentely.

Tuntuuko oppisopimus omalta vaihtoehdolta, mutta hyppäys työelämään tai ajatus alan vaihdosta jännittää? Oppisopimuksessa opiskelijan tukena koko koulutuksen ajan toimivat työpaikkaohjaaja, oma työyhteisö sekä Poken työelämäpalvelut. Kannustamme rohkeasti kurkottamaan kohti omia unelmia ja tarttumaan mieltä kutkuttaviin mahdollisuuksiin.

Vinkki! Jos kokonainen tutkinto tuntuu kerralla liian isolta harppaukselta, voit aloittaa ottamalla haltuun pienemmän tutkinnon osakokonaisuuden.

>> Kiinnostuitko? Lue lisää!

OPPISOPIMUS TYÖNANTAJALLE: UUTTA OSAAMISTA JA INTOA TYÖPAIKALLE

Oppisopimus tarjoaa monia hedelmällisiä mahdollisuuksia myös työnantajalle. Oppisopimuskoulutus on tehokas ja edullinen tapa kouluttaa uusia työntekijöitä sekä kehittää nykyisen henkilöstön osaamista. Henkilöstön kouluttaminen ja uuden osaamisen palkkaaminen varmistaa sen, että yrityksen osaaminen kasvaa ja kehittyy jatkuvasti.

Tämän päivän opiskelijat ovat tulevaisuuden timanttisia ammattilaisia. 💎

Oppisopimusopiskelijat ovat sitoutuneita, valmiina käärimään hihansa ja ryhtymään tositoimiin. Mahdollistamalla heidän onnistumisensa, autat opiskelijoita löytämään ammatilliset vahvuutensa sekä investoit yrityksesi menestykseen. Palkattu opiskelija ei työskentele ainoastaan itselleen, vaan uusi työntekijä tuo työyhteisöön aina uutta näkökulmaa ja osaamista.

Oppisopimus on turvallinen rekrytoinnin väylä. Poke maksaa työnantajalle koulutuskorvausta ja työttömän työnhakijan työllistämiseen myös TE-toimisto voi myöntää palkkatukea. Opiskelijan kanssa solmittava työsuhde on yleensä määräaikainen, jonka aikana voidaan selvittää molempien osapuolien tarpeet ja toiveet jatkomahdollisuuksista. Parhaassa tapauksessa saat osaavan ja innostuneen työntekijän osaksi työyhteisöäsi myös pidemmäksi ajaksi.

Työelämä on hektistä ja elää jatkuvassa murroksessa, jolloin myös osaamistarpeet muuttuvat ajan myötä. Onko yrityksesi osaamisessa täydennettäviä aukkoja? Oppisopimus on mahtava mahdollisuus jatkokouluttaa ja kehittää olemassa olevan henkilöstön osaamista. Työvuosien kuluessa työntekijät kaipaavat uusia haasteita ja työtehtäviä, jolloin lisäkoulutusta tarjoamalla voidaan lisää myös henkilöstön tyytyväisyyttä sekä pysyvyyttä.

Vinkki! Osa pohjoisen Keski-Suomen kunnista maksaa kuntatukea työttömän työnhakijan työllistämiseen oppisopimuksella. Tarkista kuntatuen edellytykset kunnastasi.

>> Kiinnostuitko? Lue lisää ja ota yhteyttä POKE Työelämäpalveluihin!

OPPISOPIMUS YRITTÄJÄLLE: LISÄPUHTIA JA TUKEA YRITTÄJYYTEEN

Uuden oppiminen, liiketoiminnan kehittäminen sekä yrittäjäverkoston tuki? Kyllä, oppisopimus sopii erinomaisesti myös yrittäjille! Oppisopimuskoulutuksessa yrittäjä toimii omassa yrityksessään yrittäjänä ja samalla opiskelee sekä kehittää yritystoimintaansa. Oppisopimus sopii untuvikoista kokeneisiin konkareihin, sillä koulutus räätälöidään yrittäjän tarpeisiin. Riittää, että yrittäjällä on sopivat työvälineet ja mahdollisuus työskennellä vähintään 25 h viikossa. Tavoitteet koulutuksen osalta määritellään yhdessä Poken sekä yrittäjän välillä.

Koulutus oppisopimuksella ei maksa yrittäjälle mitään! Koulutus on valtiorahoitteista, minkä lisäksi yrittäjä saa lähipäivistä ansiomenetyskorvausta. Ainoa resurssi mitä oppisopimuskoulutus vie, on aika – ja koulutukseen käytetty aika on investointi omaan yritykseen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Koulutuksen myötä yrittäjien keskuudessa rakentuu ammatillisia verkostoja yrittäjien kokoontuessa koulutukseen. Verkostossa on voimaa, ja etenkin yksinyrittäjille sekä mikroyrityksille verkostosta voi muodostua merkittävä tuki ja turva. Oppisopimuskoulutuksissa saat tueksesi mentorin, joka on tukenasi läpi koulutuksen. Mentori on yleensä toinen yrittäjä tai muu henkilö, jolla on tarvittava asiantuntemus antamaan ammatillista tukea yrittäjälle luottamuksellisesti.

>> Lue Janin tarina yrittäjän oppisopimuksesta: Kuntosaliyrittäjä haluaa auttaa asiakkaitaan

OLISIKO OPPISOPIMUS SINULLE SE OIKEA SEURAAVA ASKEL?

Jos siis tunnet pienintäkään paloa sisälläsi lähteä opiskelemaan uutta ja kokeilemaan oppisopimusta, tartu rohkeasti tilaisuuteen! Elämä on liian lyhyt tehdäksesi asioita, joista et nauti. Sinulla ei tarvitse olla valmista suunnitelmaa, vaan voit matalalla kynnyksellä olla yhteydessä meihin. Pohditaan yhdessä sitä, mikä voisi olla olisi sinun tarpeisiin paras mahdollisuus kehittää uraa tai liiketoimintaa eteenpäin.

Tunne rajasi. Sitten riko ne.

Psst… pysy myös kuulolla somekanavissamme – kerromme pian lisää oppisopimuksesta!

Toivottavasti tavataan pian Pokella! ❤️

_________________________________
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Aikuisena opiskelun ABC
Pokessa opiskelu – mitä, kenelle, miten?
Yrittäjän oppisopimus: mikä, miten, miksi ja kenelle?
Aikuiskoulutus voi sopia sinullekin
3 vinkkiä henkilöstön osaamisen kehittämiseen