selaa koulutuksia
Yhteishaku

Ysiluokkalainen: n√§in valmistaudut yhteishakuun ūüĒé

Peruskoulu alkaa pian olla takanap√§in ja on aika tehd√§ iso valinta el√§m√§ss√§: minne hakisin opiskelemaan? Vaihtoehtoja on monia ‚Äď joko sinulla on selv√§t suunnitelmat vai ratkaisu viel√§ pohdinnassa? Oli sitten kummin vain, me kerromme nyt, mit√§ yhteishakua ajatellen on hyv√§ huomioida. ūüĎČūüŹĽ

Yhteishaku ‚Äď mit√§, miss√§, milloin?

Toisen asteen yhteishaku on auki 20.2.-19.3.2024 klo 15 saakka. Usein kouluissa täytetään hakulomake opinto-ohjaajan tuella. Jos siis hakulomakkeen täyttäminen mietityttää, voit kysyä apua ja lisätietoja yhteishausta oman koulusi opinto-ohjaajalta, joltain muulta tutulta opettajalta tai huoltajaltasi.

Entä mitenkäs se haku käytännössä toimii? Haku toisen asteen oppilaitoksiin tehdään Opintopolussa. Ennen hakua voit harjoitella hakulomakkeen täyttämistä Opintopolusta löytyvällä yhteishaun demolomakkeella. Näin tiedät, mitä tuleman pitää, kun täytät varsinaista hakulomaketta. Demo on käytössä 16.2.2024 klo 15 asti.

Jos sinulla on useampi vaihtoehto listalla, muistathan, että hakutoiveita ja hakutoivejärjestystä voi muuttaa vain hakuaikana. Kun hakemus on lähetetty, saat sähköpostiisi linkin, jonka kautta toiveita voi muuttaa haun ollessa auki.

Kartoita vaihtoehdot ‚Äď mit√§ aloja voin opiskella?

Mikäli sinulla on vielä auki tulevaisuutesi suunta, voit jutella esimerkiksi oposi tai opettajasi kanssa ja kartoittaa yhdessä sinulle sopivia vaihtoehtoja. Jos sinulla ilmenee kysyttävää POKEsta, voit aina olla myös meidän hakijapalveluihimme yhteydessä. Tänä vuonna meillä on haussa yhteensä 15 perustutkintoa. Yhteishaussa voit hakea lisäksi muun muassa lukioihin, suorittamaan kaksoistutkintoa tai TUVA-koulutusta (tutkintokoulutukseen valmistava koulutus).

ūüďöTutustu POKEn hakijan oppaaseen 2024, josta voit lukea lis√§tietoja aloista ja yhteishausta

Onko toisen asteen oppilaitoksiin pääsykokeita tai haastatteluita?

Osaan aloista kyllä. Mikäli siis olet hakeutumassa pääsy- tai soveltuvuuskokeita vaativille aloille, on tämä hyvä tiedostaa. Varsinaiset pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon (kaso) hakeville ja soveltuvuuskokeet sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon (sote) hakeville. Koe on maksuton ja yksipäiväinen. Kasvatus- ja ohjausalan pääsykoe järjestetään 6.5.2024 ja sosiaali- ja terveysalan soveltuvuuskoe 2.-3.5.2024. Erillinen kutsu kokeisiin tulee Opintopolun kautta ja se tulee ylimpään hakukohteeseen eli jos olet hakenut useaan kason tai soten koulutukseen, saat kutsun siihen ensimmäiseen, johon sinut on valittu.

Lisäksi:

ūüĎČūüŹĽ TUVA-koulutukseen hakeville j√§rjestet√§√§n haastattelut. Haastattelut ovat √Ą√§nekoskella 15.5.2024, Viitasaarella 15.5.2024 sek√§ Laukaassa 16.5.2024.

ūüĎČūüŹĽ Mik√§li √§idinkielesi ei ole suomi, j√§rjestet√§√§n erillinen kielikoe 18.4.2024, jossa arvioidaan suomen kielen puhumisen, puheen ymm√§rt√§misen, kirjoittamisen ja tekstin ymm√§rt√§misen kyky√§.

ūüĎČūüŹĽ POKE voi my√∂s valita enint√§√§n 30% opiskelijoista harkintaan perustuvalla valinnalla. T√§ll√§ tarkoitetaan sit√§, jos hakijalla on jotain erityisi√§ syit√§, jonka takia h√§n ei t√§ytt√§isi valintaperusteita esimerkiksi oppimisvaikeuksista, sosiaalisista syist√§, koulutodistuksen puuttumisesta tai puutteellisesta kielitaidosta johtuen. Valinnan perusteena voidaan k√§ytt√§√§ oppimisvalmiuksia mittaavaa koetta. Mik√§li haet harkintaan perustuvassa valinnassa, lue tarkemmat ohjeet hakijan oppaasta.

ūüĎČūüŹĽ On my√∂s hyv√§ huomioida, ett√§ joissain tutkinnoissa on terveydentilaa ja toimintakyky√§ koskevia vaatimuksia. POKEssa terveydentilavaatimukset koskevat kasvatus- ja ohjausalan, logistiikan sek√§ sosiaali- ja terveysalan perustutkintoja.

>> Lue täältä perustutkintojen rakenteesta ja ammattiopistossa opiskelusta käytännössä

Muista tsempata viel√§ viimeiset ysiluokan hetket ‚̧ԳŹ

Vaikka alatkin olla jo ihan loppusuoralla peruskoulun kanssa, muista tsempata viel√§ viimeisetkin hetket! ūüę∂ūüŹĽ N√§in saat nostettua mahdollisuuksiasi p√§√§st√§ opiskelemaan juuri sinne, minne haluatkin. Kouluarvosanoilla on nimitt√§in merkityst√§ my√∂s hakuvaiheessa, sill√§ hakemiseen k√§ytet√§√§n peruskoulun p√§√§tt√∂todistusta:

Perusopetuksen oppimäärän suorittaneelle hakijalle annetaan pisteitä

  • suoritetuista perusopetuksen tai er√§ist√§ muista opinnoista
  • yleisest√§ koulumenestyksest√§
  • mahdollisesta p√§√§sy- tai soveltuvuuskokeesta
  • painotettavista arvosanoista
  • ammatillista koulutusta koskevasta ensimm√§isest√§ hakutoiveesta.

Tarkempaa tietoa valintaperusteista löydät Opintopolusta.

Tulokset

Oppilaitokset päättävät opiskelijavalinnasta ja ilmoittavat valintojen tulokset hakijoille aikaisintaan 13.6.2024. Saatuasi opiskelupaikan, muista ottaa se vastaan mahdollisimman pian saatuasi tulokset, mutta viimeistään 27.6.2024.

Tsemppi√§ yhteishakuun, toivottavasti n√§emme syksyll√§ POKElla! ‚̧ԳŹ

Lue lisää yhteishausta Opintopolusta sekä sivuiltamme.

Yhteishaku 20.2.-19.3.2024. Mik√§ susta tulee isona? √Ąl√§ unta n√§e, tee siit√§ totta!
_________________

Ysiluokka lopuillaan ja tulevaisuus mietityttää? 5 syytä miksi hakea opiskelemaan juuri POKElle!
Millaista ammattiopistossa opiskelu on käytännössä?
Päiväni POKElla: Venla kertoo millaista on opiskella merkonomiksi