Millaista opiskelu POKElla on ihan käytännössä? Opiskelemaan hakiessa tai uutena opiskelijana saattaa pohtia, mitä päivät pitävät sisällään, millainen yhteishenki koulussa on tai mitä aiheita kursseilla käydään läpi. Nyt pääset lukemaan, millaista opiskelu on meillä opiskelevien silmin. Ensimmäisenä omasta tavallisesta päivästään POKElla ja mietteitä koulunkäynnistä pääsee kertomaan merkonomiksi opiskeleva 20-vuotias Venla Lindberg. 👉🏻

Teoriaa tietokoneella, käytäntöä työssä oppimalla ja virtaa kahvilla ☕️

Venla Lindberg opiskelee POKElla Äänekosken Opinahjon kampuksella liiketoiminnan perustutkintoa eli hän valmistuu pian merkonomiksi. Juuri nyt Venla on suorittamassa opintoihin kuuluvaa työharjoittelujaksoa Äänekosken Kesport -urheilukaupassa. POKElla jokaiseen tutkintoon kuuluu työelämässä tapahtuvaa osaamisen hankkimista. Tämä varmistaa, että osaaminen on ajantasaista ja vastaa työelämän vaatimuksia. Tällä hetkellä Venlalla ei siis ole tavallisia koulupäiviä, vaan opiskelu koostuu harjoittelupaikkana toimivassa Kesport-urheilukaupassa työskentelystä ja sitä kautta oppimisesta. “Koulussa on ihan mukavaa, mutta työharkassa pääsee tekemään jotain konkreettista ja saa käytännön kokemusta, josta opin parhaiten”, Venla tuumii.

Kesportilla Venlan päivään voi sisältyä esimerkiksi asiakaspalvelua sekä visuaalista suunnittelua ja esillepanoa. “Visuaalinen suunnittelu ja esillepano on ehdottomasti mun juttu! Parasta on, kun tulee erilaisia sesonkeja, ja pääsee pistämään uudet tuotteet nätisti asiakkaille nähtäväksi. Tulee myös bongattua hyvät tuotteet, kun tietää millaista tavaraa omalla harjoittelupaikalla on myynnissä.” Työelämässä oppimisen jaksolla jokainen päivä on erilainen ja se on Venlan mielestä parasta: “Saan tehdä töitä mukavien ihmisten parissa ja tietty oppia samalla uutta. On mukavaa, kun myytävät tuotteet on saanut pistää ihan itse esille asiakkaita varten.”

Vaikka esimerkiksi asiakaspalvelua opetellaan tunneilla, oppii sitä parhaiten käytännössä tekemällä. Venlan mielestä asiakaspalvelussa parasta ovat tyytyväiset asiakkaat: “Asiakkaiden palveleminen on parasta silloin, kun löydämme juuri sopivan tuotteen ja asiakas lähtee kaupasta tyytyväisenä. Silloin tulee itsellekin hyvä mieli, kun tietää että olen osannut auttaa. Hyvä fiilis tarttuu ja siksi yritän palvella asiakkaita aina hymy huulessa.” 😊

Venlan mielestä on hyvä, että POKElla on paljon työharjoittelua. “Kun tekee harjoitteluja monissa eri paikoissa, voi sieltä löytää oman juttunsa ja miksei vaikka tulevan työpaikankin.” Jos Venla ei olisi työelämässä oppimisen jaksolla, sisältäisi tavallinen merkonomiopiskelijan päivä paljon opiskelua tietokoneella: “Opiskelemme esimerkiksi erilaisten tietokoneohjelmien käyttöä, asiakaspalvelua tai visuaalista myyntiä. Olen oppinut miten esimerkiksi budjetoidaan ja kuinka asiakkaita tulisi palvella. POKElla hienoa on, että myös etäpäivinä pääsee käyttämään koulun tiloja ja koneita opiskeluun.” Venlan mukaan koulupäivät saattavat sisältää myös sellaisia kursseja, mitä kaikki alasta riippumatta opiskelevat. Tähän kuuluvat esimerkiksi kielten opinnot.

Lue lisää työelämässä tapahtuvan osaamisen hankkimisesta POKElla >>

Kun opiskelupäivänä tauon aika koittaa, suuntaa Venla koulun kahvilaan, joka on suosittu paikka vaihtaa kuulumisia kavereiden kanssa. “Tauot vietän aina oman koulun kahvilassa, jossa on mukava tavata kavereita ja saa pienen breikin opiskelusta. Kummasti sujuu opinnot paremmin, kun saa hörpätä kupin kahvia välissä. Silloin tällöin lähtee matkaan myös pulla tai pala kakkua.”

“POKElla koulunkäynti on joustavaa ja opetus tasokasta”

POKElla jokaiselle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli opinnot on mahdollista räätälöidä oman elämäntilanteen mukaan. Opettajat ja henkilökunta pitävät huolen, että ammattitaito kehittyy eikä yksin tarvitse jäädä. Pienen oppilaitoksen etuna on hyvä yhteishenki ja laadukas opetus. Samoilla linjoilla on myös Venla:

“POKElla koulunkäynti on joustavaa ja opetus tasokasta, sillä opettajat ovat hyviä. POKElla on tosi hyvä yhteishenki, koska koulu on niin pieni. On myös hyvät mahdollisuudet vaikuttaa asioihin, sillä meillä on aktiivinen oppilaskunta, joka toteuttaa toiveita matalalla kynnyksellä.”

Ammattiopistossa opiskelu antaa hyvät mahdollisuudet niin suoraan työelämään hyppäämiselle kuin jatko-opinnoillekin. Venlan haaveena on lähteä jatko-opiskelemaan markkinointia, johon merkonomiopinnot antavat hyvät valmiudet. Sitä ennen Venla kuitenkin viimeistelee opintonsa ja valmistuu POKElta merkonomiksi! 👩🏼‍💻 “On mielestäni tosi mahtavaa opiskella juuri tätä alaa”, hän iloitsee.

Mitä sinä haluaisit tehdä tulevaisuudessa? Toisen asteen yhteishaku on 21.2.-21.3.2023. Tulisiko sinusta merkonomi vai jotain muuta? Älä unta näe. Tee siitä totta. Pysy kuulolla, sillä kuulet seuraavien kuukausien aikana lisää opiskelijoidemme tavallisesta päivästä meillä!

Käy tutustumassa koulutuksiin >>

_________________

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Ysiluokka lopuillaan ja tulevaisuus mietityttää? 5 syytä miksi hakea opiskelemaan juuri POKElle!
Lukio, ammattiopisto vai molemmat?
Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta

Saitko haluamasi jatko-opiskelupaikan? Lämpimät onnittelut! Moni jää kuitenkin ilman opiskelupaikkaa ja se herättää ymmärrettävästi monenlaisia kysymyksiä: mitä teen välivuoden ajan? Kuinka onnistun pääsykokeessa tai parannan todistusvalinnan pisteitä ensi vuonna? Mistä sen edes tietää, mitä tulevaisuudeltaan haluaa? Tässä blogissa vastaamme näihin kysymyksiin!

LÖYDÄ OMA SUUNTA TULEVAAN

Siinä missä yhdelle opiskeluvalinta on kristallinkirkas, toiselle päätöksen tekeminen voi olla hankalaa – eikä mikään ihme. Mistä sen voisi etukäteen tietää, mitä tykkää työkseen tehdä? 🤷🏼‍♀️ Meidän mielestämme paras keino on lähteä rohkeasti pohtimaan ja tutkimaan sitä, missä olet hyvä ja mitkä asiat sinua kiinnostavat. Omia vahvuuksia voi lähteä kartoittamaan tarkastelemalla mm. omia harrastuksia, aiempia opintoja tai projekteja, joissa olet ollut mukana. Jos omien vahvuuksien tunnistaminen on hankalaa, kysy esimerkiksi perheenjäseniltäsi, ystäviltäsi, opiskelukavereiltasi tai muilta sinut tuntevilta, missä olet heidän mielestään hyvä.

Vahvuudet ovat kykyjä ja taitoja, joissa tunnistat olevasi hyvä ja jotka saavat sinusta parhaat puolet esille. Kun oppii tunnistamaan omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet, alkaa usein myös arvostaa enemmän itseään. Lisäksi omien vahvuuksien tunnistaminen auttaa siinä, että pystyt hyödyntämään niitä paremmin esimerkiksi koulussa, harrastuksissa ja tulevassa työelämässä. On tärkeää muistaa, että opiskelutaitoja voi aina harjoitella ja uusia taitoja oppia. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja kun opit tunnistamaan ne keinot, joilla opit parhaiten, sujuu myös opiskelu varmasti paremmin. Kannattaa siis varoa, ettei itse aseta itselleen liikaa paineita tai rajoittavia uskomuksia kuten “olen ollut aina huono matematiikassa eli en voi ikinä päästä unelma-alalleni”. Jollekin oman unelman saavuttaminen on työläämpää kuin toiselle, mutta mahdollista ihan jokaiselle. Usko siis itseesi – silloin mikään este ei ole voittamaton! 💎

HYÖDYNNÄ VÄLIVUOSI JA TULE OPISKELEMAAN POKELLE

Poke tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia myös ylioppilaille tai muille välivuottaan suunnitellusti tai yllättäen viettäville. Mikäli aiot hakea ensi keväänä uudelleen opiskelupaikkaa korkeakoulussa, kannattaa tutustua tarkemmin siihen, kuinka meiltä löytyvät tutkinnot ja tutkinnon osat auttavat sinua. Luitko jo edellisen blogimme, jossa myynnin ja markkinoinnin assistenttina työskentelevä Jonna kertoi kokemuksistaan markkinointiviestinnän toimeksiannon tutkinnon osan (60 osp) opiskelusta? Olipa unelma-alasi mikä tahansa, mikään osaaminen ei ole turhaa tai mene hukkaan.

Esimerkiksi näitä tutkinnon osia voi käydä välivuoden aikana:

🌟 Liiketoiminnan perustutkinnon osat:

Asiakaspalvelu, liiketoiminnan perustutkinnon osa – koulutuksessa opit mm. asiakaslähtöisestä markkinoinnista, asiakaspalvelusta ja palveluviestinnästä. Lisäksi koulutus antaa valmiudet asiakaspalveluun englannin ja ruotsin kielellä. Kirjanpito, liiketoiminnan perustutkinnon osa – koulutuksessa opit tekemään yhden- ja kahdenkertaista kirjanpitoa, liiketapahtumien kirjaamisen, yritysmuodon vaikutuksen kirjanpitoon sekä lainamuodot ja lainanlyhennystaulukot. Näistä taidoista hyödyt myös silloin, mikäli yrittäjyys kiinnostaa. Myynti, markkinointi ja sisällöntuotanto, liiketoiminnan perustutkinnon osat puolestaan antaa sinulle osaamista mm. myyntityöhön, tilaus- ja toimitusprosesseihin, asiakastyytyväisyyteen ja toiminnan kehittämiseen, markkinoinnin suunnitteluun, kuvankäsittely- ja julkaisuohjelmiin, verkkomarkkinointiin, markkinoinnin säädöksiin ja lainsäädäntöön sekä markkinointiviestinnän englantiin.

🌟 Ravitsemispalveluissa toimiminen, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon osa 5.9.2022 – 21.12.2022

Tavoitteena restonomiopinnot ja ravintolapäällikön ura? Tai kenties opintojen ohelle töitä ravintola- ja cateringalalla? Tämä tutkinnon osa antaa konkreettisen näkemyksen ja osaamista alalle. Koulutuksen aikana opetellaan monipuolisia ruoanvalmistustehtäviä, koneiden ja laitteiden käyttöä, asiakaspalvelua ja kassatyöskentelyä. Koulutuksen aikana tutustutaan erilaisiin raaka-aineisiin ja työvälineisiin. Lisäksi koulutuksen aikana opitaan toimimaan työssä kestävän toimintatavan ja hygieniavaatimusten mukaisesti sekä noudattamaan alan sopimuksia ja säädöksiä. Koulutuksen aikana suoritetaan myös hygieniapassi, joten sinulla on valmius työskennellä esimerkiksi kahvilassa tai ravintolassa joko päätoimisesti tai jatko-opintojen ohessa.

🌟 Hoiva-avustajakoulutus 10.8.2022 – 2.6.2023

Haluatko merkityksellisen työn ihmisten parissa? Vuoden kestävä hoiva-avustajakoulutus muodostuu sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ammatillisista tutkinnon osista “kasvun ja osallisuuden edistäminen” ja “ikääntyvien osallisuuden edistäminen”. Hoiva-avustaja huolehtii asiakkaiden hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta. Koulutuksen suorittaneet voivat työskennellä avustavissa työtehtävissä esimerkiksi ikääntyneille tarkoitetuissa palvelutaloissa, hoivakodeissa ja asumispalveluyksiköissä.

🌟 Tulevaisuuden teknologiat 10.8.2022 – 17.2.2023

Haluatko kehittää ja laajentaa osaamista ja ammattitaitoa tulevaisuuden digitaalisten teknologian työkalujen hyödyntämisessä omissa työtehtävissä? Tämä koulutus antaa ammatilliset perusvalmiudet sekä osaamisen soveltaa uusien teknologian työkaluista kuten AR, VR, 3D-tulostaminen, drone, ohjelmointi, robotiikka ja pelillistä oppimista monialaisesti.

🌟 Huoneistosaneeraaja, korjausrakentamisen moniosaaja 5.9.2022 – 31.5.2023

Nautitko remontoinnista ja käsillä tekemisestä? Koulutus koostuu viidestä tutkinnon osasta:
kalusteiden asentaminen, sisustuspuusepäntöiden tekeminen, kiinteistöteknisten järjestelmien hoitaminen, sisävalmistusvaiheen työt ja laatoitus. Opiskelija voi räätälöidä koulutuksen sisältöä omien valmiuksien, mielenkiinnonkohteiden ja tavoitteiden mukaisesti. Tämän mahdollistavat laadukas lähiopetus sekä yhteistyöyritykset, joissa pääsee tekemään oikeita työtehtäviä aidoissa saneerauskohteissa. Lue Jaanan kokemukset koulutuksesta täällä!

Vaihtoehtoja on monia. Voit opiskella meillä joko yksittäisen tutkinnon osan, lyhytkursseja tai hakeutua opiskelemaan perustutkintoa, jossa voit jatkaa opiskelua, mikäli korkeakoulupaikan saamisessa menee pidemmän aikaa. Ammatillisia tutkintoja tai tutkinnon osia voi suorittaa myös oppisopimuksella, jolloin opiskelija on opintojen ajan työsuhteessa ja saa alan TES:n mukaista palkkaa. Käy lukemassa lisää oppisopimuksella opiskelusta tästä blogista!

Tässä vielä viisi syytä, miksi kannattaa tulla opiskelemaan välivuotena Pokelle:

❤️ Toisen asteen ammatilliset opinnot eivät vie korkeakouluun hakeutuessa hakijalta ensikertalaisuudesta saatavia pisteitä. Huomaa, ettei toisen asteen koulutukseen nostettu opintotuki myöskään kuluta korkeakouluopintoihin myöhemmin myönnettäviä opintotukikuukausia. Voit siis tulla levollisin mielin opiskelemaan meille.

❤️ Älä jää yksin. Jos pääsykokeet häämöttävät lähes vuoden päässä, voi vuosi tuntua melkoisen pitkältä ajalta. Välivuosi Pokella tuo rutiineja arkeen, uutta oppia sekä opettajat ja muut opiskelijat tueksesi.

❤️ Osaaminen lisääntyy. Ammattiopistossa opiskellaan tekemällä ja esimerkiksi kirjanpidon kiemuroita voi olla helpompaa ymmärtää myös kauppatieteellisen pääsykokeessa, kun on päässyt sitä tekemään ja oppimaan opettajan johdolla. Mikään osaaminen ei mene hukkaan!

❤️ Meillä opit tekemällä. Tutkintoihin ja tutkinnon osiin kuuluu työelämässä oppimista, joten meillä opiskellessa pääset oppimaan tekemällä, saat kontakteja työelämään ja suosittelijoita cv:hen. Moni perustutkinto antaa myös erinomaiset eväät jatko-opintoihin. Jos esimerkiksi koneinsinöörin ura kiinnostaa, tutustu kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon.

❤️ Korkeakouluun pääsy voi olla helpompaa. Kun välivuoden aikana kehität osaamistasi ja löydät muita samassa tilanteessa olevia opiskelijoita, saat tärkeää vertaistukea ja pääsykokeessa onnistuminen voi olla todennäköisempää seuraavana vuonna. Voit myös opiskella meillä kokonaisen tutkinnon ja hakea korkeakouluun ammatillisen koulutuksen todistuksella. Tämä kannattaa huomioida erityisesti silloin, jos ylioppilastodistus ei ole riittävän korkealla tasolla, mutta haluaisit saada hakuvaiheessa todistusvalinnassa paremmat pisteet.

>> Millaista meillä on opiskella? Lue blogistamme opiskelijoiden ystäväkirjoja!

ÄLÄ UNTA NÄE. TEE SIITÄ TOTTA.

Opiskelu kiinnostaa, miten toimia? Tutustu Poken kattavaan opintotarjontaan ja hae meille opiskelemaan jatkuvassa haussa. Jatkuva haku mahdollistaa ammatilliseen koulutukseen hakeutumisen joustavasti ympäri vuoden. Huomioi kuitenkin, että osa tutkinnoista tai niiden osista vaatii soveltuvuuskokeeseen osallistumisen. Jotta varmistat paikkasi haluamaasi koulutukseen, kannattaa haku tehdä pikimmiten, kun tieto välivuodesta tulee. Me olemme täällä sinua varten – autamme mielellämme eteenpäin niin oman suunnan löytämisessä kuin haussakin. Ota yhteyttä hakijapalveluihin soittamalla 📞 040 7120 935 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen 💌 hakijapalvelut@poke.fi . Voit myös tehdä hakemuksen joko suoraan haluamaasi koulutukseen tai hakea meille avoimen hakemuksen kautta, jolloin saat meiltä ohjausta siihen, miten urasuunnitelmaa alettaisiin toteuttaa ja mikä voisi olla sinun juttusi. Heinäkuun lomailemme ja otamme hakijoihin yhteyttä heti elokuun alussa.

Olet lämpimästi tervetullut Pokelle! ❤️
_________________

Seuraa meitä somessa @meollaanpoke . Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Jatkuva haku – mitä, miten, kenelle?
Kesä on hyvää aikaa pohtia: mitä sitä oikeastaan elämältään ja tulevaisuudeltaan haluaa?
Pokessa opiskelu: mitä, kenelle, miten?

Kymmeniä koulutuksia, satoja opiskelijoita, tuhansia tarinoita. Poken ystäväkirja on blogisarja, joka päästää eri alojen opiskelijat ääneen ja antaa lukijan kurkistaa pokelaisuuden ytimeen. Aikuisten ystäväkirjassa nostamme esiin näkökulmaa, miksi aikuisena kannattaa täydentää omaa osaamista tai vaihtaa kokonaan alaa!

Nimi? Eevi Riikonen

Mitä opiskelet POKElla? 

Opiskelen huoneistosaneeraajaksi, korjausrakentamisen moniosaajaksi.

Mikä sai sinut opiskelemaan aikuisena? Millainen opiskelu/työtausta sinulla on? 

Aiempaa koulutusta minulla ei ole, sillä aiemmat koulutukset ovat jääneet kesken henkilökohtaisista syistä. Olen opiskellut logistiikkaa Viitasaarella ja on tullut kokeiltua kaikenlaisia hommia aiemmin, mutta varsinaisesti omaa juttua ei ole löytynyt. Esimerkiksi olen ollut koulunkäynninavustaja yläkoulussa ja harjoittelija paikallislehdessä.

Miksi valitsit opiskelupaikaksi nimenomaan POKEn? 

Näin netistä, että Pokella alkaa tällainen uusi koulutus, jota muualla ei ollut.

Millaista opiskelu on käytännössä? Millainen on esimerkiksi tyypillinen opiskelupäivä? 

Päivät vaihtelevat, mutta asiat tehdään pääasiassa käytännössä. Osa päivistä ollaan koulussa ja osa työssäoppimispaikalla. Tyypillisenä koulupäivänä tullaan aamulla yhdeksään kouluun, ja aina ensimmäisenä keitetään kahvit ja juodaan ne rauhassa. Meillä ei ole tiukkaa aikataulua, vaan jokainen tekee itsenäisesti omia töitään omaan tahtiin. Aamulla suunnitellaan päivän ohjelma ja aletaan hommiin. Aamupäivällä on kahvitauko. Lounaan jälkeen tehdään töitä noin kolmeen asti.

Mikä on parasta oman alasi opiskelussa? Tiedätkö jo, millaisiin työtehtäviin haluaisit työllistyä? Jos kyllä, minne? 

Parasta opiskelussa on laaja oppiminen monissa eri tehtävissä. Koulutuksessa on tutkinnon osia kolmesta eri tutkinnosta, joka on mahdollistanut laajan oppimisen. Monet eri työtehtävät kiinnostavat, mutta ensisijalla on kuitenkin asiat, joissa pääsee tekemään käsillä ja joista jää näkyvä jälki.

Millaista opiskelun yhdistäminen muuhun arkeen on ollut (esim. onko opiskeluun riittävästi aikaa, käytkö samalla töissä)? 

Opiskelu on ollut helppo yhdistää muuhun elämään, ja aikaa riittää myös muuhunkin kuin vain opiskeluun, vaikka päivät välillä ovatkin varsinkin fyysisesti todella kuormittavia.

Liittyykö aikuisena opiskeluun mielestäsi jonkinlaisia ennakkoluuloja tai väärinkäsityksiä? Onko opiskelu ollut sellaista kuin kuvittelit? 

Ennakkoluuloja saattaa nousta esimerkiksi, jos edellisistä opinnoista on kulunut pitkä aika. Vaikka kiinnostusta löytyisi, saattaa kynnys takaisin koulunpenkille lähtemisessä olla suuri. Monesti nousee myös esille se, että koulussa istutaan kuuntelemassa teoriaa koko päivä. Meillä ei ainakaan ole näin.

Alkukankeuden jälkeen opiskelut ovat olleet sitä mitä odotinkin. Kaikki asiat on päässyt toteuttamaan saman tien käytännössä, jolloin asiat oppii paremmin.

Millaisia terveisiä lähettäisit ihmiselle, joka pohtii kannattaako aikuisena opiskella vielä lisää (joko kokonaan uutta alaa tai täydentää nykyistä osaamista?) Miksi tulla nimenomaan POKElle? 

Ikinä ei ole liian myöhäistä lähteä kokeilemaan jotain uutta. Aikuisena opiskelu itsestä ainakin on tuntunut parhaimmalta vaihtoehdolta. Eikä osaamista voi olla koskaan liikaa!

Huoneistosaneeraajan koulutus on kätevä yhden lukuvuoden kestävä koulutus, jossa on tutkinnon osia kolmesta eri tutkinnosta. Koulutuksen käytyäsi voit vaikka perustaa remonttiyrityksen. Kiinnostuitko huoneistosaneeraajan monipuolisesta koulutuksesta? Hae mukaan seuraavaan koulutukseen!

Koskaan ei ole myöhäistä oppia uutta. Olet lämpimästi tervetullut POKElle! ❤️

_______________________
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat:

Täydennä osaamistasi ammatti- tai erikoisammattitutkinnon kautta

POKEssa opiskelu – mitä, kenelle, miten?

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta

Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke

 

 

 

 

Opiskeluun ja oman osaamisen täydentämiseen on tänä päivänä monenlaisia mahdollisuuksia. Voit lähteä joko opiskelemaan täysin uutta alaa perustutkinnon muodossa tai täydentää nykyistä osaamistasi esimerkiksi ammatti- ja erikoisammattitutkintojen kautta. Mikäli mielessä on jokin vieläkin ketterämpi tapa uuden oppimiseen, kannattaa jatkaa lukemista! Tässä blogissa kerromme Jonnan kokemuksia yksittäisen tutkinnon osan opiskelusta työn ohessa.

KETTERÄÄ OPISKELUA TYÖN OHESSA

Työelämä ja sen vaatimukset muuttuvat, minkä vuoksi nykyistäkin osaamista kannattaa tarkastella kriittisesti. Onko jotain taitoja, joita haluaisit oppia tai jotka voisivat auttaa sinua onnistumaan työssäsi? Vai oletko kyllästynyt nykyiseen työhösi ja haluat jotain uutta? Meillä Pokella voit opiskella ketterästi myös yksittäisiä tutkinnon osia, jotka ovat erinomainen keino kerryttää uutta osaamista työn ohessa ja soveltaa opittua tietoa suoraan omaan työhön.

Työterveys Aallolla myynnin ja markkinoinnin assistenttina työskentelevä Jonna Hakamäki opiskelee parhaillaan markkinointiviestinnän toimeksiannon tutkinnon osaa (60 osp) oman työnsä ohessa. Aikaisemmalta koulutukseltaan hän on merkonomi ja lähihoitaja. Viime vuonna hän suoritti liiketoiminnan ammattitutkinnon Jyväskylässä. “Ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen minulle jäi tunne, että kaipaan vielä lisäkoulutusta markkinointiviestinnän saralle. Kun kerran opiskelukärpänen oli päässyt puraisemaan, lähdin selvittämään lisäkoulutuksen mahdollisuutta. Pokella sattui starttaamaan markkinointiviestinnän toimeksianto – tutkinnon osa juuri sopivasti omaan aikatauluuni nähden, ja kun esihenkilökin näytti koulutukselle vihreää valoa, niin ei muuta kuin yhteys Poken Työelämäpalveluihin!”, Jonna kertoo.

Markkinointiviestinnän toimeksianto –tutkinnon osan opintojen aikana opiskelija oppii suunnittelemaan, budjetoimaan ja toteuttamaan markkinointia tavoitteellisemmin sekä seuraamaan toimenpiteiden tuloksellisuutta. Tutkinnon osan aikana opiskellaan markkinoinnin perusteita, tutustutaan erilaisiin markkinointikanaviin, opitaan mitä digitaalinen markkinointi pitää sisällään ja kuinka tuotetaan markkinointimateriaalia niin sosiaaliseen mediaan kuin printtiinkin. Jonnan mielestä tutkinnon osan opiskelu on ollut monipuolista ja käytännönläheistä.

“Ammattitaitoisen ja innostavan opettajan johdolla kävimme teoriaosuudet läpi ja perehdyimme uusiin järjestelmiin ja ohjelmiin sekä teimme yhteisesti ryhmän kanssa oppimistehtäviä. Opettaja valmisteli monipuolisesti oppimistehtäviä huomioiden jokaisen opiskelijan taustat, osaamisen ja kiinnostuksen kohteet työelämässä. Näistä oppimistehtävistä sai itse valita tehtävät, jotka palvelevat omaa oppimista ja työtehtäviä parhaiten. Tutkinnon osa toteutettiin lähiopetuksena ja verkkokursseina, mutta tarvittaessa opettajan kanssa yhdessä sopien myös etäopetus onnistui joustavasti. Verkkokurssimateriaalit olivat helposti saatavilla ja näissäkin oli mahdollista ottaa opettajaan yhteys tarpeen mukaan. Hyvin pitkälle sai itse räätälöidä oman tekemisen opettajan antamia raameja noudattaen”, Jonna kertoo.

UUDET OPIT ON HELPPO VIEDÄ MUKANAAN TYÖELÄMÄÄN

Moni opiskelee tutkinnon osan töiden ohella ja näin oli myös Jonnan kohdalla. Hänen työtehtäviinsä kuuluu viestinnän suunnittelua ja sen monipuolista toteutusta niin sisäisesti henkilöstölle kuin ulkoisesti asiakkaille. Markkinointiviestinnän toimeksianto – tutkinnon osa antoikin Jonnalle hyviä oppeja suoraan omaan työhön. “Yhdistin kaikki oppimistehtävät suoraan omaan työhöni, jolloin koin, että opinnoistani hyötyy niin minä itse kuin myös työnantajani. Jokaisella opetuskerralla tuli paljon uutta asiaa sisäistettäväksi. Monipuoliset harjoitukset kuitenkin kertasivat tunnilla opittuja asioita ja laadukkaat oppimismateriaalit helpottivat kotitehtävien tekoa. Tehtävää jäi kotiin, mutta oli hienoa huomata, kuinka niitä pystyi yhdistämään omaan työhön. Tutkinnon osa antoi ymmärryksen alan tehtäviin ja trendeihin. Opiskelussa ei tullut vastaan yhtään sellaista asiaa, joka ei olisi ollut kiinnostava!

Jonna on ollut tyytyväinen päätökseensä lähteä opiskelemaan tutkinnon osaa Pokelle. “Koin saavani kaiken, mitä siitä lähdin hakemaan ja vähän enemmänkin. Paljon on itsestä kiinni mitä haluat oppia ja kuinka edetä, sekä miten itse olet valmis sovittamaan ja räätälöimään tehtäviä työelämään ja omaan työtehtävääsi sopiviksi. Käytännön tehtävät sopivat suoraan omaan työtehtävääni, joten sain hyödyn irti jo heti ensimmäisestä oppimistehtävästä alkaen. Jonkin verran vastaan tuli sellaisia asioita, jotka ovat työuran ja aikaisempien opintojen kautta tuttuja, mutta niihinkin tuli opintojen aikana lisätietoa tai uusia näkökulmia. Tämä koulutus antoi minulle hyvän pohjan tulevaisuuden työtehtäviin sekä mahdollisiin opintoihin.”

Hän kannustaa myös muita kouluttautumaan ja täydentämään osaamistaan matalalla kynnyksellä. Jos ei ole mahdollisuutta, aikaa tai halua lähteä opiskelemaan kokonaista tutkintoa, jo yksittäinen tutkinnon osa tuo paljon uutta näkökulmaa työhön. “Tutkinnon osan suorittaminen jo itsessään antaa uusia mahdollisuuksia työelämässä, ja opintojen aikana saadun osaamisen voi hyödyntää mahdollisuuksien mukaan suoraan omaan työhön opintojen alusta alkaen. Opinnot ovat myös hyvä mahdollisuus verkostoitua. Aikuisopiskelijat ovat oman alansa asiantuntijoita, mikä näkyy yhteisillä oppitunneilla. Ryhmäläisten aiempien koulutusten ja työtaustojen monipuolisuus antaa näkemystä moneen asiaan. Tutkinnon osa antoi uutta näkökulmaa, keinoja ja konkreettisia työkaluja tehdä omaa työtäni vieläkin paremmin ja monipuolisemmin. Se myös haastoi minua katsomaan omaa työtäni ja tehtäviäni eri näkökulmista. Mielestäni tämä tutkinnon osa sopii henkilölle, joka jo työskentelee markkinointiviestinnän parissa tai työtehtävät jotenkin liittyvät näihin. Itse koen, että kun valmiiksi oli jo jokin ymmärrys alasta, niin oli helpompi tehdä opintoja, kun ei tarvinnut joka termiä selvittää, ja alan toimintatavat olivat jo hieman tulleet tutuksi”, Jonna summaa.

Kiinnostuitko? Tutustu esimerkiksi näihin tutkinnon osiin ja hae nyt:

Markkinointiviestinnän toimeksianto, liiketoiminnan ammattitutkinnon osa (verkko- ja etäopinnot)

Kirjanpidon ja arvonlisäverotuksen hoitaminen, liiketoiminnan ammattitutkinnon osa

Myynnin ja asiakaspalvelun osaaja, liiketoiminnan ammattitutkinnon osa 

Tilan ja esillepanon visuaalinen suunnittelu ja toteutus, liiketoiminnan ammattitutkinnon osa, visualisti

Palkanlaskennan hoitaminen, liiketoiminnan ammattitutkinnon osa

Tuoteryhmätyöskentely, liiketoiminnan ammattitutkinnon osa

Yrittäjyyttä kohti, yritystoiminnan suunnittelu ja käynnistäminen tutkinnon osa

TUNNE RAJASI. JA SITTEN RIKO NE. 🔥

Opiskelu kiinnostaa, miten toimia nyt? Tutustu Poken kattavaan opintotarjontaan ja hae meille opiskelemaan jatkuvassa haussa. Jatkuva haku mahdollistaa ammatilliseen koulutukseen hakeutumisen joustavasti ympäri vuoden. Voit hakea niin ammatilliseen perustutkintoon, ammattitutkintoon, erikoisammattitutkintoon kuin haluamaasi tutkinnon osaankin. Tänä päivänä opiskelumahdollisuuksia on monia ja myös meiltä löydät erilaisia vaihtoehtoja sekä täysin uuden alan opiskeluun että nykyisen osaamisen täydentämiseen. Opinnot toteutetaan yhä useammin lähipäivien lisäksi myös etä- ja verkko-opetuksena sekä työpaikalla järjestettävänä koulutuksena. Tämän ansiosta opiskelun mahduttaminen omaan arkeen onnistuu hyvinkin ketterästi myös esimerkiksi työn ohessa. Opinto-ohjaajat ja muut pokelaiset ovat tukenasi ja opastavat varmasti opiskeluun liittyvissä asioissa, joten yksin ei takuulla tarvitse jäädä.

Tervetuloa Pokelle! ❤️

_________________
Seuraa meitä somessa @meollaanpoke . Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Jatkuva haku – mitä, miten, kenelle?
Täydennä osaamistasi ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon kautta
Aikuiskoulutus voi sopia sinullekin

Kymmeniä koulutuksia, satoja opiskelijoita, tuhansia tarinoita. Poken ystäväkirja on blogisarja, joka päästää eri alojen opiskelijat ääneen ja antaa lukijan kurkistaa pokelaisuuden ytimeen. Aikuisten ystäväkirjassa nostamme esiin  näkökulmaa, miksi aikuisena kannattaa täydentää omaa osaamista tai vaihtaa kokonaan alaa!

Nimi? Heidi Karppanen, 33v

Mitä opiskelet POKElla? 

Opiskelen vuoden kestävässä koulutuksessa huoneistosaneerausta ja korjausrakentamista.

Mikä sai sinut opiskelemaan aikuisena? Millainen opiskelu/työtausta sinulla on? 

Olin kahdeksan vuotta asiakaspalvelussa kaupan alalla, kunnes päätin vaihtaa alaa, jossa saan toteuttaa luovuuttani ja pääsen tekemään käsilläni monipuolisia töitä.

Miksi valitsit opiskelupaikaksi nimenomaan POKEn? 

Muutin Äänekoskelle juuri ennen koulua ja löysin Poken sivuilta tämän alan, josta kiinnostuin heti.

Millaista opiskelu on käytännössä? Millainen on esimerkiksi tyypillinen opiskelupäivä? 

Koulun alusta asti olen ollut pääsääntöisesti työharjoittelussa ja koululla vain noin parina päivänä viikossa. Tyypillisenä koulupäivänä tullaan aamulla yhdeksään, ja keitetään aina ensimmäisenä kahvit. Kahvit juodaan rauhassa, koska ei ole tiukkaa aikataulua. Jokainen tekee itsenäisesti omia töitään omaan tahtiin. Aamulla suunnitellaan päivän ohjelma ja aletaan hommiin. Aamupäivällä on kahvitauko. Lounaan jälkeen tehdään töitä noin kolmeen asti.

Mikä on parasta oman alasi opiskelussa? Tiedätkö jo, millaisiin työtehtäviin haluaisit työllistyä? Jos kyllä, minne? 

Ihan kaikki on parasta, mutta ehkä se että tehdään ja opitaan nimenomaan tekemällä ja vähemmän luokassa istuen. Itselläni on adhd:n takia vaikeaa olla paikoillaan kauan. Haluaisin mahdollisimman monipuolisia työtehtäviä, joissa saisin käyttää omaa luovuuttani ja joissa näkyy oma käden jälki. Lisäksi haluaisin kehittyä lisää tällä alalla.

Millaista opiskelun yhdistäminen muuhun arkeen on ollut? 

Aika on riittänyt opiskeluun ja työharjoitteluun varsinkin, kun on ollut todella mieluista opittavaa. Olen onnistunut järjestelemään kaikki asiat ja aikataulut myös kahden lapsen kanssa opintojen ja työharjoittelun lomassa.

Liittyykö aikuisena opiskeluun mielestäsi jonkinlaisia ennakkoluuloja tai väärinkäsityksiä? Onko opiskelu ollut sellaista kuin kuvittelit? 

En ole huomannut mitään ennakkoluuloja. Opiskelu on ollut oikeastaan vielä parempaa kuin etukäteen kuvittelin.

Millaisia terveisiä lähettäisit ihmiselle, joka pohtii kannattaako aikuisena opiskella vielä lisää. Miksi tulla nimenomaan POKElle? 

Todellakin kannattaa opiskella aikuisena! Opettajat Pokella ovat olleet todella mahtavia ja ammattitaitoisia.

Heidi teki näyttötyönä penkin.

Huoneistosaneeraajan koulutus on kätevä yhden lukuvuoden kestävä koulutus, jossa on tutkinnon osia kolmesta eri tutkinnosta. Koulutuksen käytyäsi voit vaikka perustaa remonttiyrityksen. Kiinnostuitko huoneistosaneeraajan monipuolisesta koulutuksesta? Hae mukaan seuraavaan koulutukseen!

Koskaan ei ole myöhäistä oppia uutta. Olet lämpimästi tervetullut POKElle! ❤️

_______________________
Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat:

Täydennä osaamistasi ammatti- tai erikoisammattitutkinnon kautta

POKEssa opiskelu – mitä, kenelle, miten?

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta

Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke

 

Poken opiskelijakunta ja opiskelijakuntien ohjaajat viettivät tiistaina 10.5. virkistävän päivän Jyväskylässä. Yhteistyötä vahvistettiin Prison Island -seikkailukohteessa ja energiaa tankattiin pizzan voimalla PizzaPuffassa.
Lukuvuoden loppupuolella yhteinen virkistysreissu antoi puhtia ja ideoita seuraavan lukuvuoden opiskelijakuntien toimintaan.

Tapahtuma on yksi Opetushallituksen rahoittamaa Osallistu Voi hyvin -hankkeeseen liittyvää kehittämistyötä. Hankkeessa yhtenä tavoitteena on vahvistaa opiskelijakuntien toimintaa, yhteistyötä ja näkyvyyttä Pokessa. Lue lisää hankkeesta www.poke.fi.

Opiskelimme Pokessa kauniissa maalaisympäristössä Saarijärven Tarvaalassa opintojaksoa Viestintä ja vuorovaikutus suomi toisena kielenä (4 osp, pakollinen). Osa aloitti viime keväänä opiskelun. Silloin meillä oli 30 tuntia. Jatkoimme isommalla porukalla tänä keväänä toiset 30 tuntia.

Kerroimme taustoistamme ja tutustuimme toisiimme. Sitten harjoittelimme esimerkiksi oman alan sanoja, miten kirjoitetaan viestejä, miten tehdään CV ja työhakemus. Tehtiin oman alan PowerPoint -esitykset oman alan asioista ja esittelimme ne. Opimme suomen yleiskielen oikeinkirjoitusta ja jopa puhekieltä, jota tarvitaan työpaikoilla. Harjoittelimme myös sanatonta viestintää.

Tehtiin usein ryhmässä tehtäviä. Pelasimme Kahootia ja itse tekemää muistipeliä. Kuvasimme iPadeillä oman alan esittelyjä. Joistakin oli hauska kuunnella omaa ääntä ja katsoa omaa esiintymistä – toisista ei ehkä niinkään. Mutta hauskaa oli. Harjoittelimme, miten puhutaan töissä kohteliaasti ja järjestettiin neuvotteluharjoituksia.

Välillä pidettiin hauskaa. Baz (Ghasemi Bazmohammad) soitti afganistanilaista kaksikielistä kitaraa eli dämburää. Musiikki oli kivaa, ihanaa, kaunista. Me kaikki taputimme Bazille lujaa. Soitin oli monille uusi ja outo instrumentti. Opimme uutta toistemme kulttuureista, myös koulujärjestelmästä, maista, ruoista ja kielistä. Ryhmä oli kansainvälinen. Meitä oli monista maista: Burmasta, Algeriasta, Tšekeistä, Japanista, Somaliasta, Ukrainasta, Afganistanista ja opettaja Suomesta.

Opiskelu on ollut hyödyllistä, tärkeää, monipuolista, emme vain kuunnelleet ja katsoneet. Se oli luovaa, joskus vaikeaa, inspiroivaa. Kavereiden kanssa oli hauska opiskella, kaikki auttoivat toisiaan, kyselimme paljon, emme olleet ujoja.

Opettajan mielestä opiskelijat olivat todella aktiivisia, motivoituneita, täsmällisiä, innokkaita, avuliaita, ahkeria, iloisia ja ystävällisiä. Hänkin sanoi, että tuntui, että kaikilla oli kiva olla tunneilla.

Osa jatkaa vielä itsenäistä opiskelua. Työpaikoilla oppii lisää suomen kieltä.

Oli hauska tutustua uusiin ystäviin kielen opiskelun ohessa!

Tekstin tekivät Abdelkader Belghitar, Ghasemi Bazmohammad, Kocar Jiri, Kodama Masahiro, Qeyam Zekria, Reh Awe, Shu Yo, Siidali Mohamed, Taheri SaidMustafa. Opettaja Anu Degerman toimi sihteerinä.

Suomen kielen opiskelua

Muistipeliä

Tarvaalan opiskelija

Baz (Ghasemi Bazmohammad) soitti afganistanilaista kaksikielistä kitaraa eli dämburää

Dämburä

Afganistanilainen kaksikielinen kitara eli dämburä

Toisen asteen yhteishaku päättyi maaliskuun loppupuolella, ja suosituimmiksi aloiksi nousivat sähkö- ja automaatio, ajoneuvoala, logistiikka-ala sekä metsäala. Yhteishaku onkin ennen kaikkea peruskoulun päättävien hakeutumisväylä ammatilliseen koulutukseen. Mitä tehdä, jos yhteishaku meni sivu suun? Voiko opiskelemaan hakeutua muulloin kuin yhteishaussa? Kyllä vain!

MIKÄ IHMEEN JATKUVA HAKU?

Jatkuva haku antaa nimensäkin mukaisesti mahdollisuuden hakea ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden. Jatkuvassa haussa voit hakea niin ammatilliseen perustutkintoon, ammattitutkintoon, erikoisammattitutkintoon kuin haluamaasi tutkinnon osaankin. Tänä päivänä opiskelumahdollisuuksia on monia ja myös meiltä löydät erilaisia vaihtoehtoja sekä täysin uuden alan opiskeluun että nykyisen osaamisen täydentämiseen. 

Jatkuvassa haussa voi hakea opiskelemaan:

✅ kaikenikäinen henkilö, joka on kiinnostunut kehittämään ammatillista osaamista

✅ jo aiemmin ammatillisen tai korkea-asteen tutkinnon suorittanut

✅ työelämässä osaamista hankkinut

✅ oppisopimuskoulutukseen hakeutuva

✅ ammatillisten koulutusten tai korkeakoulujen yhteishaussa paikkaa vaille jäänyt

✅ ylioppilas – välivuoden aikana voi oppia tärkeitä taitoja ammatillisissa opinnoissa

>> Perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto, oppisopimus… mitä eroa erilaisilla opiskelumuodoilla on? Mikä niistä sopii sinulle parhaiten? Lue lisää blogista!

Jatkuvassa haussa hakeminen tapahtuu käytännössä niin, että teet sähköisen hakemuksen sinua kiinnostavaan koulutukseen tai avoimen hakemuksen/avoimen hakemuksen oppisopimuskoulutukseen nettisivuiltamme koulutushausta. Jatkuvan haun hakijoihin otamme yhteyttä mahdollisimman pian hakulomakkeen saavuttua järjestelmäämme. Hakeminen ei sido hakijaa eikä maksa mitään. Tavoitteena on selvittää sinulle sopiva koulutus ja selvitellä toimeentulon vaihtoehtoja opintojen aikana. Joillekin aloille on haastattelun lisäksi valintakoe tai pääsy- ja soveltuvuuskoe. Jos et vielä tiedä, mikä olisi sinulle soveltuvin tutkinto, voit myös jättää avoimen hakemuksen ja autamme sinua sopivan vaihtoehdon löytämisessä. Täytä avoin hakemus osoitteessa: https://poke.fi/koulutus/avoin-hakemus.

ELINIKÄINEN OPPIMINEN TARJOAA MAHDOLLISUUKSIA MONEEN

Tänä päivänä opiskelu sopii ihan jokaiselle elämäntilanteesta riippumatta. Sen sijaan, että luokassa pitäisi istua päivittäin kahdeksasta neljään, opinnot toteutetaan yhä useammin lähipäivien lisäksi myös etä- ja verkko-opetuksena sekä työpaikalla järjestettävänä koulutuksena. Tämän ansiosta opiskelun mahduttaminen omaan arkeen onnistuu hyvinkin ketterästi myös esimerkiksi työn ohessa. Opinto-ohjaajat ja muut pokelaiset ovat tukenasi ja opastavat varmasti opiskeluun liittyvissä asioissa, joten yksin ei takuulla tarvitse jäädä.

>> Mitä aikuisena voi opiskella? Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin täällä!

Yksi nopeimmista tavoista täydentää omaa osaamistaan ovat Poken lyhytkurssit. Yksittäisissä koulutuspäivissä tai lyhyillä kursseilla voit täydentää osaamistasi käytännönläheisesti esimerkiksi markkinointimateriaalien graafisessa suunnittelussa ja toteutuksessa, Excelin, PowerPointin ja Wordin käytössä, hygieniapassikoulutuksessa ja -testissä, SPR:n ensiapukurssilla, tulityökorttikoulutuksessa, työpaikkaohjaaja- ja arvioijakoulutuksessa, työturvallisuuskorttikoulutuksessa sekä viittomakielen ja tukiviittomien lyhytkurssilla. Kerromme kevään aikana lisää lyhytkurssien ja tutkinnon osien opiskelusta, joten pysy kuulolla! 👂🏼

ÄLÄ UNTA NÄE. TEE SIITÄ TOTTA.

Elämä on liian lyhyt hukattavaksi alalla, joka ei tunnu omalta tai työssä, jossa et viihdy. Siksi haluamme rohkaista sinua – uskalla ottaa askel kohti unelmiasi ja tule kokeilemaan, löytyisikö Pokelta sinulle uutta osaamista tai kokonaan uusi ura. Kyky oppia uutta säilyy meillä läpi elämän – miksi emme siis hyödyntäisi sitä? Monipuolinen ja ajan tasalla oleva osaaminen on voimavara, joka auttaa vastaamaan jatkuvasti muuttuvan työelämän odotuksiin ja tarpeisiin. Osaamistasi täydentämällä pystyt myös tähtäämään uusiin haasteisiin ja kehittämään omaa työnkuvaasi vaikkapa esimiestyöhön. Panostukset osaamiseen ovat aina investointeja tulevaisuuteen, eivätkä koulutus ja uuden oppiminen mene koskaan hukkaan. Maailman kehitys kun ei odottele ketään, vaan jokaisen kannattaa tehdä parhaansa pysyäkseen kehityksen kelkassa.  Jatkuvan haun ansiosta opiskelun aloittaminen on mahdollista milloin tahansa – voit hakea vaikka jo tänään! 

Tervetuloa Pokelle ❤️

_________________
Seuraa meitä somessa @meollaanpoke . Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Kiinnostaako opiskelijoiden kokemukset? Lue ystäväkirjoja!
Täydennä osaamistasi ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon kautta
Aikuiskoulutus voi sopia sinullekin

Opiskeluko vain nuorille? Ehei! Oman osaamisen täydentämiseen on tänä päivänä monia mahdollisuuksia aina täysin uuden alan opiskelusta yksittäiseen tutkinnon osaan tai oppisopimuskoulutuksesta koulutuspäivään tai lyhytkurssiin. Mitä pitää ottaa huomioon, jos haluaa opiskella aikuisena? Miksi elinikäinen oppiminen kannattaa? Lue lisää!

HYPPY TUNTEMATTOMAAN VOI PELOTTAA

Jos omista opiskeluajoista on vierähtänyt tovi, voi kynnys opiskelun uudelleen aloittamisesta tuntua jopa ylitsepääsemättömän korkealta. Kiinnostusta uuden oppimiseen löytyisi, mutta toisaalta mielessä voi kummitella ajatuksia siitä, osaako sitä enää aikuisella iällä opiskella tai miten opiskelu sopii omaan arkeen. Jollakin saattaa olla huonoja muistoja ja kokemuksia kouluajoilta tai ennakkoluuloja aikuisena opiskelua kohtaan, jonka vuoksi asia mietityttää. Haluammekin rohkaista sinua, sillä et ole yksin tunteidesi kanssa. ❤️

>> Lue lisää opintojen rahoituksesta, tuista ja etuuksista täältä!

Tänä päivänä opiskelu sopii ihan jokaiselle elämäntilanteesta riippumatta. Sen sijaan, että luokassa pitäisi istua päivittäin kahdeksasta neljään, opinnot toteutetaan yhä useammin lähipäivien lisäksi myös etä- ja verkko-opetuksena sekä työpaikalla järjestettävänä koulutuksena. Tämän ansiosta opiskelun mahduttaminen omaan arkeen onnistuu hyvinkin ketterästi myös esimerkiksi työn ohessa. Opinto-ohjaajat ja muut pokelaiset ovat tukenasi ja opastavat varmasti opiskeluun liittyvissä asioissa, joten yksin ei takuulla tarvitse jäädä.

>> Lue Janikan tarina: vaatetusalalta markkinointiviestinnän ammattilaiseksi!

AIKUISENA OPISKELU: MITÄ, MITEN JA MILLOIN?

Mitä aikuisena voi opiskella? Melkeinpä mitä tahansa! Ammatillinen opiskelu on käytännönläheistä eli siinä korostuu taitojen hankkiminen käytännössä harjoitellen. Haluatko kenties hypätä täysin uuteen ja opiskella itsellesi uuden ammatin? Onnistuu! Pokelta löydät valikoiman erilaisia perustutkintoja, kuten liiketoiminnan perustutkinto (merkonomi)sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitaja)ravintola- ja catering-alan perustutkinto (kokki) ja talotekniikan perustutkinto (putkiasentaja). Tutkinnon suorittaminen kestää aiemmasta opiskelu- ja työkokemuksestasi riippuen 1,5 – 3 vuotta. Lue lisää perustutkinnoista täältä!

Mikäli haluat täydentää nykyistä osaamistasi, suosittelemme lämpimästi ammatti- ja erikoisammattitutkintoihimme tutustumista. Ammattitutkinto sopii sinulle, joka olet hankkinut jo peruskoulutuksen tai työskentelet alalla. Tutkinnossa osaaminen hankitaan teoriaopintojen lisäksi käytännön työkokemuksella. Meillä voit opiskella mm. 📈  liiketoiminnan ammattitutkinnon, 🐈  eläintenhoidon ammattitutkinnon (klinikkaeläinhoitaja), 💪  yrittäjän ammattitutkinnon ja 🌷  lähiesimiestyön ammattitutkinnon.

Erikoisammattitutkinto sopii puolestaan sinulle, joka olet jo kehittänyt ammattitaitoasi ja hankkinut vankan työkokemuksen alalta. Erikoisammattitutkinnolla kehitetään alan vaativimpien työtehtävien hallintaa sekä esimiestaitoja. Meillä voit opiskella mm. 🏡  puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon, 📈  liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon (henkilöstöhallinnon osaamisala) ja ⚡️  sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinnon.

>> Lue lisää ammatti- ja erikoisammattitutkinnon opiskelusta

Tuntuuko tutkinnon suorittaminen liian isolta kokonaisuudelta? Ei syytä huoleen! Tänä päivänä voit valita haluamastasi tutkinnoista myös yksittäisiä tutkinnon osia opiskeltavaksi, joten saat rakennettua juuri sellaisen kokonaisuuden kuin itse haluat.

Kiinnostaisiko sinua jokin näistä:

➕  Kirjanpito, liiketoiminnan ammattitutkinnon osa

➕  Lämmityslaitteistojen sähköasennukset, talotekniikan ammattitutkinnon osa

➕  Myynnin ja asiakaspalvelun osaaja, liiketoiminnan ammattitutkinnon osa

➕  Tuoteryhmätyöskentely, liiketoiminnan ammattitutkinnon osa

➕  Reskontran hoitaminen, liiketoiminnan ammattitutkinnon osa

➕  Perhepäivähoitajasta varhaiskasvatuksen lastenohjaajaksi, kasvatus ja ohjausalan perustutkinnon osa

➕  Pien- ja pienoisjännitesähköasennukset, sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon osa

Kenties kaikkein ketterin ja nopein tapa täydentää omaa osaamistaan on Poken lyhytkurssit. Yksittäisissä koulutuspäivissä tai lyhyillä kursseilla voit täydentää osaamistasi käytännönläheisesti esimerkiksi markkinointimateriaalien graafisessa suunnittelussa ja toteutuksessa, Excelin, PowerPointin ja Wordin käytössä, hygieniapassikoulutuksessa ja testissä, SPR:n ensiapukurssilla, tulityökorttikoulutuksessa, työpaikkaohjaaja- ja arvioijakoulutuksessa, työturvallisuuskorttikoulutuksessa sekä viittomakielen ja tukiviittomien lyhytkurssilla. Tämän helpommaksi ja ketterämmäksi ei opiskelu voi mennä!

TUNNE RAJASI. SITTEN RIKO NE.

Tiedämme, että tutussa ja turvallisessa on helppo pysyä. Kannustamme kuitenkin rohkeasti hyppäämään uutta kohti, mikäli oman osaamisen päivittäminen tai täydentäminen kiinnostaa. Moni aikuisopiskelijamme onkin kertonut, että olisi ottanut ratkaisevan askeleen jo huomattavasti aiemmin, jos olisi etukäteen tiennyt millaista aikuisena opiskelu on. Monesti muutokset tapahtuvat vasta pakon edessä, mutta elinikäinen oppiminen on ajankohtaista meille kaikille. Elämä on liian lyhyt hukattavaksi alalla, joka ei tunnu omalta tai työssä, jossa et viihdy.

Näin opiskelijamme Laura kertoo: “aikuisena opiskelu on mielestäni paljon mukavampaa kuin nuorena. Toki koko koulu ja oppiminen ovat aikuisena vain omalla vastuulla, mutta kyllä tämä näin paljon rennommalta tuntuu. Ja ehkä motivaatiokin on aikuisena parempi kuin juuri peruskoulun päättäneellä. Kyllä aina kannattaa opiskella! Jos yhtään mietityttää oma tämän hetkinen työ ja on halua vaihtaa paikkaa tai alaa, niin ei muuta kuin opiskelemaan. Ja Pokelle tietysti!”

Nähdäänkö Pokella? Tervetuloa! ❤️

_________________________________

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Lue aiempia blogeja ja ystäväkirjoja
Aikuisena opiskelun ABC
Pokessa opiskelu – mitä, kenelle, miten?

Etsintäkuulutamme tulevaisuuden halutuimpia osaajia maatalouden, metsätalouden, eläintenhoidon, biotalouden sekä Green Care –osaamisen pariin. Miltä kuulostaisi hauska ja käytännönläheinen opiskelu luonnonläheisten aiheiden parissa? Saarijärven Tarvaalassa on järjestetty maatalousalan koulutusta yli 150 vuotta, vuodesta 1867 lähtien. Biotalouskampus on pitkän historiansa aikana ollut aina kehityksen kärjessä: tällä hetkellä painopisteenä on erityisesti uusien ammattilaisten kouluttaminen sekä alan yrittäjyys ja käytännönläheinen tutkimustyö. Mitä Biotalouskampuksella voi opiskella, kenelle se sopii ja miksi kannattaa hakea opiskelemaan? 

Oletko sinä tulevaisuudessa luonto- ja eräopas, metsäkoneenkuljettaja tai maatalouslomittaja?

Tiesitkö, että luonnossa oleskelu ja liikkuminen lisäävät tutkitusti hyvinvointia? Ei toisaalta mikään ihme, sillä jokainen on varmasti huomannut, miten luonnossa liikkuessa stressi vähenee ja olo rentoutuu. Arki on monella meillä tänä päivänä melko kiireistä ja stressaavaakin. Jos luonnon ja/tai eläinten parissa toimiminen on sinulle luontaista, miksi et lähtisi opiskelemaan siitä ammattia itsellesi? Tutkintomme Saarijärven Tarvaalassa tarjoavat taatusti monenlaisia polkuja tulevaisuuteen.

Voisiko esimerkiksi joku näistä tutkinnoista olla sinua varten?

🌱  Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto (Saarijärvi)

Rakkaudesta luontoon ja sen monimuotoisuuteen. Tämä koulutus valmistaa sinusta ympäristöalan moniosaajan, joka pääsee vaikuttamaan omalla työllään ympäristömme tulevaisuuteen ja hyvinvointiin. Olitpa sitten kiinnostunut vesialueiden kunnostamisesta tai vastuullisen ympäristöviestinnän viemisestä maailmalle, saat kattavan asiantuntijuuden kestävästä kehityksestä. Ympäristöalan asiantuntijalta eivät työt tulevaisuudessa lopu.

Käy kurkkaamassa lisää!

🍂  Luontoalan ammattitutkinto

Kohti luontoelämyksiä! Miltä kuulostaisi melontaretki jokisuistossa tai laavuvaellus Lapin luonnossa? Luontoalan ammattilaisena pääset näköalapaikalta nauttimaan mitä unohtumattomimmista kokemuksista yhdessä asiakkaiden kanssa. Koulutuksen jälkeen olet velho niin eräkokkailussa kuin luontoelämysten tuotteistamisessa.

Kohti elämysten suunnittelua ja toteutusta, tsekkaa ja hae!

🐝  Mehiläistarhaaja

Kuvittele mehiläisten lempeä pörräys tai vasta valmistuneen itse tuotetun hunajan purkitus! Näitä aitoja luonnonläheisiä hetkiä on mehiläistarhaajan koulutus täynnä. Kasvata mehiläistietouttasi kattavasti aina mehiläispesien terveydestä hunajan ja vahan käsittelyyn. Vaikka koulutuksen jälkeen oletkin mehiläisten parissa pro, ei tämä ala käy tylsäksi; luonto ja pörriäiset pitävät huolen siitä, että aina löytyy uutta opittavaa.

Kurkkaa lisätietoja koulutuksesta ja hae!

🌲 Metsäalan perustutkinto ja ammattitutkinto

Pystymetsää ja laakeeta peltoo… Varmasti tuttu näkymä metsäalan ammattilaiselle! Nämä tutkinnot vievät sinut, jo kokeneen metsurin tai vasta-alkajan, luontoon. Metsäalan perustutkinto antaa kattavan tietämyksen metsänhoidosta aina metsän uudistamisesta puun jalostukseen. Asiantuntijuuden laajentamiseen metsäalan ammattitutkinto sopii kuin taimimultaan. Käy lukemassa lisää metsäalan perustutkinnosta ja metsäalan ammattitutkinnosta, ja hae nyt!

Lue tulevan metsäkoneenkuljettajan Pyryn ajatuksia metsäalan opiskelusta!

🚜  Maatalousalan perustutkinto: raskaskoneosaaja

Kuumana käyvät työmarkkinat kaipaavat sinua, tulevaa raskaskoneosaajaa! Tällä alalla ei ole pelkoa rattiin nukahtamisesta, sillä ala kehittyy jatkuvasti tekniikan kehittymisen mukana. Koulutuksessa opit laajasti maatalouskoneiston käytöstä, korjaamisesta ja hyödyntämisestä. Koulutus valmistaa sinusta lisäksi esimerkiksi mekaniikan, pneumatiikan ja hydrauliikan ekspertin. Tarvaalaan rakennettu oppimisympäristö takaa sen, että koneet ja tekniikat tulevat tutuiksi jo opiskeluvaiheessa vasta-alkajillekin. Täältä pääset hakemaan mukaan!

🌾  Maatalousalan perustutkinto: maaseutuyrittäjä

Miltä kuulostaisi tosielämän FarmVille? Maaseutuyrittäjänä työnkuvaasi voi kuulua esimerkiksi eläinten, pellon tai metsänhoitoa. Sinä päätät, sillä tämä koulutus antaa rahkeet monenlaiseen maanläheiseen toimintaan, ja vieläpä usein yrittäjänä! Koulutus antaa sinulle taidot työskennellä monipuolisissa työtehtävissä luonnon lähellä. Tällä alalla pääset käytännön taitojen lisäksi viestintä- ja vuorovaikutustaitojen sekä liiketaloudellisen osaaminen makuun. Käy kurkkaamassa lisää täältä, toivottavasti tavataan opintojen parissa!

🐮  Maatalousalan ammattitutkinto: Lomittajan- sekä Tuotantoeläinhoitajan osaamisala

Oletko koskaan miettinyt, minkä vaiheiden kautta maito kulkee kaupan hyllylle? Nämä koulutukset vievät sinut ruohojuuritasolle eläinten pariin. Koulutukset valmistavat sinusta eläinten asiantuntijan, jolla pysyy kavio kädessä ja traktori tiellä. Mikä parasta, saat valmiudet eläintenhoitajan ja lomittajan lisäksi toimia myös yrittäjänä alalla. Sinustako maatalouslomittaja tai tuotantoeläinhoitaja?

Lue tulevien eläintenhoitajien Veran ja Minkan ajatuksia maatalousalan opiskelusta!

Miksi tulla opiskelemaan Tarvaalaan Biotalouskampukselle?

Olitpa sitten eläinten ystävä tai luonnon rauhasta nauttiva eräilijä, Tarvaalasta löytyy jokaiselle jotakin. Tämän käytännönläheisempää koulutusta saa etsiä, ja tekemällä oppiville Biotalouskampus on oiva vaihtoehto. Se on paikka, jossa alan opiskelijat, yrittäjät, investoijat, tutkijat ja kehittäjät kohtaavat.

Työpaikkoja katoaa ja syntyy jatkuvasti. Biotalous on tämän päivän kuumaa kamaa ja koulutus alalla takaa sen, että sinua tullaan tarvitsemaan. Alalta löytyy vaihtoehtoja jo työelämässä oleville täydennyskoulutuksen hakijoille, alan vaihtajille tai uusille opiskelijoille.

Meillä Pokella varmistetaan se, että saat opinnoistasi kaiken irti. Nykypäivänä tietoa ei voi olla liikaa, ja koulutukset tarjoavat teorian ja käytännön tasapainossa monenlaista, haluttua tietoa. Tarvaalan idyllisessä miljöössä asuminen järjestyy koulun lähellä ja opinnot sujuvat yhdessä touhuten.

Lue lisää Biotalouskampuksesta ja hae nyt!

PS: Ääk, menikö se hakuaika jo? No ei missään nimessä! Muistathan, että jatkuvan haun kautta voit hakeutua opiskelemaan meille joustavasti ympäri vuoden.

_________________

Tutustu kaikkiin tarjoamiimme koulutusmahdollisuuksiin Saarijärvellä!
Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke

Helteisen kuuma kesäloma alkaa pian olla takana ja kalenteri käännetty elokuulle. Syksy on monesti raikas tuulahdus jotain uutta ja innostavaa – erityisesti sinulle, joka olet nyt aloittamassa opintojasi meillä. Kuten kesäkuussa kerroimme, meillä aloittaa tänä syksynä ennätysmäärä, 398 nuorta, oman alansa perustutkinnon. Kokosimme tähän blogiin vinkit sinulle, joka olet aloittamassa opintojasi. Mitä kaikkea pitäisi tietää? Miten valmistautua koulujen alkuun?

1. MITÄ, MISSÄ, MILLOIN?

Tänä syksynä uudet opiskelijat aloittavat opintonsa keskiviikkona 11.elokuuta seuraavasti:

🟠  Äänekoski Piilola klo 10.00. Vastuuopettajat kokoavat oman ryhmänsä opiskelijat pääsisäänkäynnin piha-alueella ja vievät ryhmät opiskelutiloihin.
🟠  Äänekoski Opinahjo klo 9.00. Kokoontuminen ala-aulaan ja juhlasaliin.
🟠  Saarijärvi klo 10.00 päärakennuksen edessä sisäpihalla. Katso video: Tervetuloa opiskelemaan Tarvaalaan!
🟠  Viitasaari klo 10.00 päärakennuksen (SAKKI-rakennus) aulassa
🟠  Laukaa klo 10.00 Laukaan POKEn tiloissa, Saralinnantie 3

Tuo alkuperäiset koulu- ja työtodistukset ensimmäisenä opiskelupäivänäsi. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes olemme tarkastaneet yhteishaun valinnan pohjana olevat todistukset.

2. POKELLA OPISKELU KÄYTÄNNÖSSÄ

Tulitpa Pokelle suoraan peruskoulusta, lukiosta tai vaikka työelämästä, saattavat opiskelu ja käytännön asiat mietityttää. Ammatillinen opiskelu on käytännönläheistä eli siinä korostuu taitojen hankkiminen käytännössä harjoitellen. Opintojen alussa jokaiselle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) ja opinto-ohjaajat ovat tukenasi koko opiskelupolkusi ajan. Opinnot etenevät niin, että ensin hankitaan alan perusosaamista pakollisilla tutkinnon osilla. Sen jälkeen syvennytään johonkin osa-alueeseen osaamisalaopinnoilla. Valinnaisilla tutkinnon osilla voit puolestaan hankkia osaamista sinua kiinnostavista osa-alueista.

Oppimisympäristöt Pokella ovat erittäin monipuolisia. Pelkän luokassa istumisen sijaan opiskelu tapahtuu niin verkossa, virtuaaliympäristöissä kuin ihan konkreettisesti siellä, missä työ tehdään. Ja koska tekemällä oppii, opintoihin kuuluu myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista joko koulutussopimuksella, oppisopimuksella tai niiden joustavalla yhdistämisellä opintojen aikana.

Osoitat osaamisesi näytöissä eli käytännön työtehtävissä, jotka on sijoitettu aitoihin työtilanteisiin ja –prosesseihin. Näyttö arvioidaan asteikolla 1-5 opettajan ja työelämän edustajan toimesta.

Kahden tutkinnon opinnoissa opiskellaan samanaikaisesti ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto. Jos olet kiinnostunut kahden tutkinnon opinnoista, ilmoittaudu opintoihin Wilmassa. Syksyn ensimmäisinä koulupäivinä uusille opiskelijoille on infotilaisuus kahden tutkinnon opinnoista, joissa pääset kuulemaan opiskelun käytänteistä. Kahden tutkinnon opinnoissa yhteistyölukiot ovat Laukaa, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski.

Lue lisää opiskelusta käytännössä!

3. OPINTOJEN RAHOITUS, TUET JA ETUUDET

Opintotuki, aikuiskoulutustuki, koulumatkatuki, asumistuki… Erilaisia vaihtoehtoja opintojen rahoitukseen on monenlaisia. Tukia ja etuuksia myönnetään pääasiassa päätoimiseen opiskeluun eli jos suoritat ammatillista perustutkintoa, sen osaa tai ammatilliseen koulutukseen valmentavaa VALMA-koulutusta. Tutustu koulumatkatuen ehtoihin KELAn sivuilla. Koulumatkatukiasiasi käsitellään opintojen alettua oman yksikkösi opintotoimistossa.

Lue lisää opintojen rahoituksesta, tuista ja etuuksista täältä!

4. OPISKELIJAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

Opiskeluun liittyy sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Oikeuksiin kuuluu mm. turvallinen opiskeluympäristö, opetussuunnitelman mukainen opetus ja opinto-ohjaus, maksuton opetus sekä yksi maksuton ateria koulupäivinä. Velvollisuuksia puolestaan ovat mm. opetukseen osallistuminen, asiallisesti käyttäytyminen ja opintoihin liittyvien tehtävien suorittaminen. Huomioithan, että POKE on savuton ja päihteetön yhteisö. Ammatillisen koulutuksen lainsäädännön mukaan oppilaitos voi velvoittaa opiskelijaa esittämään huumausainetestausta koskevan todistuksen, jos lain säätämät edellytykset täyttyvät.

Tutustu Poken järjestyssääntöihin ja siihen, kuinka ilmoittaa mahdollisista poissaoloista.

5. ASUMINEN JA RUOKAILU

Uuteen kouluun ja elämänvaiheeseen siirtyminen on voinut merkitä osalle myös muuttoa uuteen kotiin. Pokella on maksuttomat opiskelija-asuntolat Piilolassa Äänekoskella ja Tarvaalassa Saarijärvellä niitä ensisijaisesti niitä opiskelijoita varten, jotka eivät voi kulkea päivittäin omasta kotoaan oppilaitokseen. Hae asuntolapaikkaa Wilmassa heti opiskelupaikan saatuasi. Tutustu Piilolan asuntolaan tarkemmin täällä ja Saarijärven asuntolaan täällä!

Opiskelijana olet oikeutettu maksuttomaan lounaaseen koulupäivän aikana. Lounasravintoloidemme lisäksi voit ostaa esimerkiksi välipalaa, suolaisia ja makeita leivonnaisia, kahvia ja virvoitusjuomia Äänekosken kampuksella sijaitsevista kahviloistamme. Lue lisää ruokailusta ja kahviloista!

+1 OLE AVOIMIN MIELIN JA USKALLA KYSYÄ

Uuden koulun aloittaminen on jännittävää ja edessäsi on varmasti ikimuistoinen elämänvaihe. Muista, että jokainen on uusi opiskelija joskus ja moni opiskelukaverisi saattaa pohtia samoja asioita kuin sinä. Vanha sanonta “kysyvä ei tieltä eksy” pätee myös uuden opiskelijan kohdalla eli uskalla rohkeasti kysyä, tutustua uusiin ihmisiin ja ole avoimin mielin. Me täällä Pokella olemme tukenasi koko opintojesi ajan ja tarvittaessa vielä niiden jälkeenkin.

Tiesithän, että saatavillasi on oman vastuuopettajasi lisäksi myös mm. opinto-ohjaaja, koulukuraattori ja koulupsykologi, kasvatusohjaaja, opintotoimisto ja opiskeluterveydenhuolto? Näiden lisäksi sinua auttavat myös vanhemmat opiskelijat, tutorit sekä Saarijärven, Viitasaaren ja Äänekosken Opinahjon ja Piilolan yksiköissä toimivat opiskelijakunnat, jotka järjestävät toimintaa ja toimivat opiskelijoiden äänenä yksiköissään. Ajankohtaiset asiat löydät helposti täältä Poken verkkosivuilta ja blogista. Lisäksi kannattaa ehdottomasti ottaa Poken Instagram @meollaanpoke seurantaan.

Vielä kerran lämpimästi tervetuloa Pokelle! ❤️

_________________

Millaista opiskelu Pokella on? Lue aiempia blogeja ja ystäväkirjoja!

Tutkinto taskuun ja samassa työpaikassa eläkkeelle asti? Ehkä ennen näin, mutta ei enää. Elinikäinen oppiminen on välttämätöntä tänä päivänä, jotta pysyy kehityksen kelkassa. Opiskelu ei myöskään vaadi enää kahdeksasta neljään koululla istumista, vaan se onnistuu ketterästi myös esimerkiksi työn ohessa tai vaikka eri paikkakunnalta käsin. Miksi aikuisena opiskelu kannattaa? Lue lisää!

Miksi opiskella aikuisena?

Jos viimeisimmät opiskelumuistot ovat jo vuosien tai vuosikymmenten takaa, on opiskelun käsitettä hyvä päivittää. Työelämä muuttuu ja vaatimukset muuttuvat, jonka vuoksi nykyistäkin osaamista kannattaa tarkastella kriittisesti. Onko jotain taitoja, joita haluaisit oppia tai jotka voisivat auttaa sinua onnistumaan työssäsi? Vai oletko kyllästynyt nykyiseen työhösi ja haluat jotain uutta?

Olipa niin tai näin, mielessäsi saattaa pyöriä kysymyksiä, kuten…

 • Täytyykö minun lopettaa työt, jotta ehdin opiskella?
 • Pitääkö koulussa olla paikan päällä joka päivä?
 • Kuinka rahoitan opintoni?
 • Voidaanko aiempi kokemus hyväksilukea?
 • Miksi hakisin nimenomaan Pokelle?

Muista, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan ja kerromme mielellämme lisää eri vaihtoehdoista. Tutkinnosta riippuen koulutus voidaan toteuttaa lähiopetuksen lisäksi myös etä- ja verkko-opetuksena sekä työpaikalla järjestettävänä koulutuksena. Toisaalta opiskelun ei tarvitse tarkoittaa kokoaikaista opiskelua, vaan voit suorittaa myös yksittäisiä tutkinnon osia tai lyhytkursseja. Valitse siis kattavasta opiskeluvalikoimastamme juuri ne kokonaisuudet, jotka sinua kiinnostavat!

>> Lue lisää opintojen rahoittamisesta

Kysyimme aikuisopiskelijoiltamme, millaista opiskelu on ollut:

“Aikuisena opiskelu on mielestäni paljon mukavampaa kuin nuorena. Toki koko koulu ja oppiminen ovat aikuisena vain omalla vastuulla, mutta kyllä tämä näin paljon rennommalta tuntuu. Ja ehkä motivaatiokin on aikuisena parempi kuin juuri peruskoulun päättäneellä. Kyllä aina kannattaa opiskella! Jos yhtään mietityttää oma tämän hetkinen työ ja on halua vaihtaa paikkaa tai alaa, niin ei muuta kuin opiskelemaan. Ja POKElle tietysti!”Laura, liiketoiminnan ammattitutkinto

“Monimuoto-opiskelu on joustavaa ja sopii erilaisiin elämäntilanteisiin. Olen ollut nyt päätoimisena opiskelijana, joten opiskeluun on ollut mielestäni hyvin aikaa. Olen aikaisemmin opiskellut myös työn ohella ja se on ollut myös hyvin mahdollista, toki tarkempaa aikataulutusta vaativaa. Suuren osan tehtävistä, sekä näytöt voisi hyvin suorittaa omalla työpaikalla työn ohessa eikä erillistä harjoittelujaksoa silloin tarvitsisi. Opiskelu kannattaa aina! Vaikka kokemusta löytyisi jo paljon, opiskelun myötä oppii aina uutta ja saa uusia kontakteja ja suuntia uralle. Ammattitaidon päivittäminen on myös tarpeellista aika ajoin alalla kuin alalla.”Janika, liiketoiminnan ammattitutkinto

“Opiskelu on ollut kyllä mukavaa nyt aikuisiällä, vaikka aluksi ajattelin, että onkohan itsestä enää opiskelemaan. Niin vaan sitä tässä mennään ja hyvin sujuu. Koulu ei kuitenkaan kestä ajallisesti kuin 1,5 vuotta, niin sekin on plussaa. Pokesta on minulla hyvät fiilikset. Sieltä saa apua aina tarvittaessa. Opettajat ja henkilökunta ovat mukavia, ja Pokella annetaan vaihtoehtoja ja joustetaan tarvittaessa. Jos yhtään tuntuu, että tekisi mieli kokeilla uutta alaa tai haluaa jotain muuta elämältä, niin ehdottomasti suosittelen rohkeasti kokeilemaan opiskelua. Aikuisiällä opiskelu tuntuu erilaiselta kuin nuorena ja motivaatiokin on erilainen. Suosittelen lämpimästi ja rohkeasti vaan kysymään eri aloista, jos sieltä löytyisikin pian juuri sinulle myös uusi juttu.”Nina, puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto

Mitä aikuisena voi opiskella?

Käytännössä sinulla on kaksi eri vaihtoehtoa: lähteä täydentämään nykyistä osaamistasi ja työhösi sopivaa tietotaitoa tai suunnata täysin uusille urille. Kun mielessäsi on täysin uusi ala, perustutkinto on oikea vaihtoehto sinulle! Tutkinnon suorittaminen kestää aiemmasta opiskelu- ja työkokemuksestasi riippuen 1,5 – 3 vuotta. Meille voit hakeutua seuraaviin perustutkintoihin…

🚗  Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja

💇🏼‍♀️  Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, kampaaja, parturi

👶🏼  Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, nuoriso- ja yhteisöohjaaja, lastenohjaaja 

💥  Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneasentaja, koneistaja, levyseppähitsaaja 

📈  Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi 

🚛  Logistiikan perustutkinto, autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

🍀  Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, ympäristönhoitaja

🐮  Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitaja, maaseutuyrittäjä 

🌲  Metsäalan perustutkinto, metsäenergian tuottaja, metsuri-metsäpalvelujen tuottaja 

⚙️  Prosessiteollisuuden perustutkinto, prosessinhoitaja 

🏠  Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja 

👨🏼‍🍳  Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki 

❤️  Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja 

⚡️  Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, automaatioasentaja, sähköasentaja 

🔧  Talotekniikan perustutkinto, putkiasentaja

🖥   Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, IT-tukihenkilö ja tietoverkkoasentaja

Jos haluat päivittää nykyistä osaamistasi, ovat ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sinua varten. Ammattitutkinto sopii sinulle, joka olet hankkinut jo peruskoulutuksen tai työskentelet alalla. Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattitaitoa. Tässä tutkinnossa osaaminen hankitaan teoriaopintojen lisäksi käytännön työkokemuksella. Meillä voit opiskella mm. liiketoiminnan ammattitutkinnon, 🐈  eläintenhoidon ammattitutkinnon, 💪  yrittäjän ammattitutkinnon ja 🌷  lähiesimiestyön ammattitutkinnon.

Erikoisammattitutkinto sopii puolestaan sinulle, joka olet jo kehittänyt ammattitaitoasi ja hankkinut vankan työkokemuksen alalta. Erikoisammattitutkinnolla kehitetään alan vaativimpien työtehtävien hallintaa sekä esimiestaitoja. Meillä voit opiskella mm. 🏡  puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon, 📈  liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon (henkilöstöhallinnon osaamisala) ja ⚡️  sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinnon.

>> Lue lisää ammatti- ja erikoisammattitutkinnon opiskelusta

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta

Elämä on liian lyhyt hukattavaksi alalla, joka ei tunnu omalta tai työssä, jossa et viihdy. Siksi haluamme rohkaista sinua – uskalla ottaa askel kohti unelmiasi ja tule kokeilemaan, löytyisikö Pokelta sinulle uutta osaamista tai kokonaan uusi ura. Jatkuvan haun kautta voit hakeutua opiskelemaan joustavasti ympäri vuoden niin perustutkintoon, ammattitutkintoon, erikoisammattitutkintoon kuin haluamaasi tutkinnon osaankin. Jos et vielä tiedä, mikä olisi sinulle soveltuvin tutkinto, voit jättää avoimen hakemuksen ja autamme sinua sopivan vaihtoehdon löytämisessä.

Toivottavasti tapaamme Pokella – olet lämpimästi tervetullut meille. ❤️

_________________

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Pokessa opiskelu – mitä, kenelle, miten?
Kesä on hyvää aikaa pohtia: mitä sitä oikeastaan elämältään ja tulevaisuudeltaan haluaa?
Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta
Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke

Oppisopimus on monelle terminä jokseenkin tuttu, mutta tiesitkö, että se sopii erinomaisesti myös yrittäjälle? Oppisopimuskoulutus suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti ja toteutetaan pääosin käytännön työelämässä, jota täydennetään Poken järjestämillä opinnoilla. Oppisopimuksella voidaan opiskella niin perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja kuin niiden osiakin. Mitä yrittäjän oppisopimus käytännössä tarkoittaa? Kenelle se sopii? Miksi opiskella työn ohessa? Lue lisää, niin kerromme!

Kehitä omaa yritystoimintaasi oppisopimuksen kautta

Heli Skantz työskentelee kehittämisasiantuntijana Poken työelämäpalveluissa. Työhön kuuluu hanke- ja kehittämistyötä sekä oppisopimuksiin liittyvää kehittämistä ja hallintaa. Hän tekee myös operatiivisesti yrittäjien oppisopimuskoulutuksia ja solmii oppisopimuksia sekä toimii valtakunnallisessa oppisopimustoiminnassa, on hallituksen jäsen Suomen oppisopimusosaajat ry:ssä ja puheenjohtajana Yrittäjyysjaoksessa, joka on Suomen oppisoimusosaajat ry:n alainen jaos. Haastattelimme Heliä ja kysyimme, mistä yrittäjän oppisopimuksessa oikeastaan on kyse.

Heli, mistä yrittäjän oppisopimuskoulutuksessa on kyse?

– Käytännössä yrittäjä toimii yrittäjänä omassa yrityksessään ja samalla opiskelee sekä kehittää omaa yritystoimintaansa. Kaikki mitä koulutuksen parissa tehdään, liittyy oman yrityksen ja sen toiminnan kehittämiseen. Koulutuksen järjestämisestä solmitaan yrittäjän ja koulutusta järjestävän tahon välillä, ja koulutus on valtion rahoitteista. Koulutus ei siis maksa yrittäjälle mitään, ja sen lisäksi yrittäjä saa lähipäivistä ansiomenetyskorvausta. Yrittäjä viettää lähipäiviä oppilaitoksessa tai nyt etenkin korona-aikana on yleistynyt verkko-opintopäivät, josta yrittäjä saa teoreettista tukea oman yritystoiminnan kehittämiseen sekä kouluttajalta että yrittäjäopiskeluryhmältä. Lähipäivinä yrittäjät ovat koolla, ja jokaisella on antaa omaa osaamistaan ryhmän käyttöön.

Mitä yrittäjä voi oppisopimuksen kautta opiskella?

– Yrittäjä voi opiskella Pokella ammatillisia perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja tai niiden osia. Pokella on laajennettu oppisopimuskoulutuksen järjestämislupa, mikä tarkoittaa sitä, että Pokella voidaan hankkia osaamista toiselta koulutuksen järjestäjältä, mikäli Pokella ei ole sellaista tarjolla.

Millaiselle yrittäjälle oppisopimuskoulutus sopii?

– Koulutukset on suunnattu yrittäjän osaamisen kehittämiseen. On olemassa valtakunnalliset kriteerit, jotka edellytetään, että oppisopimuskoulutus voi sopia eli pitää mm. olla yritysmuoto (oyj, ky, toiminimi jne), yrittäjäeläkevakuutukset ja y-tunnus. Katsomme aina henkilökohtaisesti yrittäjän osaamistarpeen ja sen, mihin yrittäjä arvioi itse tarvitsevansa lisää osaamista.

Kyseessä voi olla aloitteleva yrittäjä, joka haluaa lisätä osaamistaan tai sitten pidemmällä oleva asiantuntija. Kun on sovittu henkilökohtainen tavoite, varmistetaan myös se, että yrityksestä löytyy edellytykset asioiden oppimiselle: pitää löytyä työvälineet ja mahdollisuus siihen, että yrittäjä tekee vähintään 25 h työtä viikossa. Tavoitteena voi olla suorittaa koko tutkinto, tutkinnon osa tai muu ammatillinen koulutus. Yrittäjän tarvitsee tietää vain tarve ja ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä. Yhdessä jutellen lähdetään rakentamaan oppisopimuskoulutusta ja sovitaan tavoitteet.

Millaisia hyötyjä oppisopimuskoulutuksesta on yrittäjälle?

– Oppisopimuskoulutus on joustava tapa opiskella, koska se tapahtuu pääasiassa osana sitä jokapäiväistä yritystoimintaa ja arkea. Yrittäjän ei tarvitse olla pois yrityksestä juurikaan, sillä lähipäiviä ei ole kovinkaan paljon ja ne sovitaan etukäteen joustavasti. Opintoja on myös mahdollista tehdä verkossa. Toinen iso hyöty on se, että oppisopimuskoulutuksessa sovitaan tavoite yritystoiminnan kehittämiseen siltä osin kuin yrittäjä näkee tarpeelliseksi. Itse koulutuksen aikana voi tulla myös uusia tarpeita esille ja oivalluksia siitä, mitä asioita kannattaa viedä eteenpäin. Koulutus siis vahvistaa yritysten kilpailukykyä ja pärjäämistä markkinoilla.

Mukana on paljon mikroyrityksiä, ja koulutuksen myötä rakentuu ammatillisia verkostoja yrittäjien kokoontuessa koulutukseen. Oppisopimuskoulutuksissa on myös mentori ja hänen tukensa mukana läpi koulutuksen. Mentori on yleensä toinen yrittäjä tai muu, jolla on tarvittava asiantuntemus. Voit siis puhua luottamuksellisesti oman yrityksesi asioista ja miettiä ratkaisuja sekä saada verkoston tuen.

Miksi tulisin opiskelemaan nimenomaan Pokeen?

– Poke on tunnettu ja pitkään toiminut pohjoisen Keski-Suomen alueella. Tunnemme alueemme yritystoiminnan ja verkostot hyvin. Voimme hankkia koulutusta lähelle mistä vain, ja monesti onkin verkkototeutuksia. Toimimme laadukkaasti, jolloin yrittäjä saa sen, mitä on lähtenyt hakemaan. Mikäli koulutuspäivät ovat fyysisesti kauempana, saa matkoista myös matkakorvauksen.

Liittyykö yrittäjän oppisopimukseen jonkinlaisia ennakkoluuloja tai väärinkäsityksiä?

– Tällä hetkellä ei ole riittävästi tietämystä siitä, että myös yrittäjä voi lähteä oppisopimuskoulutukseen ja vieläpä valtion rahoituksella. Ennakkoluulo, joka liittyy kaikkeen oppisopimuskoulutukseen, on se, että se olisi hirveän byrokraattista, vaikeaa ja vaivaa vaativaa. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä esimerkiksi hallinnolliset työt tekee koulutuksen järjestäjä. Valmistelemme kaiken, jolloin ei tule turhaa byrokratiaa opiskelijalle. Uuden ammatillisen lain myötä tuli myös osatutkintomahdollisuus, jolloin voi lähteä liikkeelle tutkinnon osan suorittamisesta. Jos tuntuu siltä, että aiheesta haluaa enemmän oppia, niin siitä voi jatkaa sitten eteenpäin. Talouteen ja markkinointiin liittyvä osaaminen on tyypillistä, mutta myös omaan alaan liittyvää osaamista hankitaan. Oppisopimuskoulutuksen kautta voi päivittää omaa osaamistaan joustavasti ja ketterästi muuttuvan maailman myötä.

“Olen ollut erittäin tyytyväinen, kun ei jää yksin asioiden kanssa”

Kukapa sen paremmin kertoisi kuin yrittäjä, jolla on kokemusta oppisopimuksesta? Äänekoskelainen Juho Muli oli työskennellyt 15 vuoden ajan rautakaupassa, jonka jälkeen hänelle tuli tunne, että pitäisi saada jotain vaihtelua. Kysyimme Juholta, kuinka hän päätyi yrittäjäksi ja oppisopimuskoulutukseen!

Juho, miten päädyit yrittäjäksi ja yrittäjän oppisopimuskoulutukseen?

– Lähdin ensin Gradiaan maanrakennuskouluun ja suoritin sen parissa vuodessa opintovapaalla, jolloin samalla olin sivutoimisena yrittäjänä. Vuoden 2020 alusta olen ollut täysipäiväisenä yrittäjänä eli voidaan puhua aloittelevasta yrittäjästä. Lähdin Pokelle avoimin mielin enkä tiennyt mitä tuleman pitää, mutta piti kokeilla jotakin uutta ja jännää elämässä. Osaamiseeni kuuluu mm. piharakentamista, puunkaatoa ja kantojyrsintää eli hyvin laajalla osaamistaustalla lähdin mukaan. En tiennyt millaisia töitä tulevaisuudessa riittää ja ajattelin, että johonkin pitäisi keskittyä.

Ensimmäinen vuosi Pokella on osoittanut, että hommia alalla on, ja tämä on ollut positiivinen kokemus. Suoritin Gradialla aikanaan yrittäjän ammattitutkinnon ensimmäisen osan – yritystoiminnan suunnittelun. Huomasin, että Pokella on myös yrittäjän ammattitutkinto, joten jatkoin Pokella sen suorittamista. Ei ole järkeä ajaa Jyväskylään aina, sillä Poke on lähellä, kun asumme Äänekoskella. En ollut ajatellut alkavani yrittäjäksi, mutta muutama vuosi sitten aloin ajattelemaan asiaa. Ikään kuin harrastuksesta tuli ammatti. Heräsi ajatus: miksi tätä ei voisi tehdä isommin ja täysipäiväisesti?

Millaista opiskelu käytännössä on ollut?

– Opiskeluun liittyy paljon yrittämiseen liittyviä perusasioita eli esimerkiksi sähköistä liiketoimintaa, markkinointia, tuotteistamista ja muita perusasioita aina liikeideasta kannattavuteen ja yritysmuodon valinnasta rahoitukseen. Varsinaisten yrittäjyyskurssien lisäksi voi täydentää omaa spesifiä alaa, esimerkiksi kurssi nimeltään “vaativat puunpoistot” tukee ammatillisesti omaa yrittämistäni.

Lähipäiviä ollut koululla 1-2 päivää viikossa työn ohessa. Työni on sellaista, että kevät- ja talviaika on hiljaisempaa, niin silloin sattui sopivasti koulupäiviä. Kesällä on kiirettä, enkä ole ehtinyt perehtymään opiskeluun. Lähipäivillä kävi vieraita, ja saimme perusopetusta pienryhmässä. Mielestäni oli todella hyvä, kuinka tiivistä ja yksilöllistä opetusta sain lähipäivinä. Lisäksi opettaja sparrasi, ja opetuksen päälle oli mahdollista saada yksityisopetusta, jota hyödynsinkin.

Oppisopimuskoulutukseen kuuluu myös mentorointia, ja mentorini on antanut käytännön vinkkejä esim. somen käyttöön. Meillä on kuukausittain puhelinneuvottelu, jossa käydään minua mietityttäviä asioita läpi sekä yleisesti missä mennään. Mentori on ollut hyvä tuki!

Mitä hyötyä yrittäjän oppisopimuskoulutuksesta ja siellä opituista asioista on ollut?

– Paljon hyötyä on ollut! Yrittämiseen liittyvää perustietoa on tullut paljon mistä ei ole itse ollu aiemmin minkäänlaista kokemusta, esim. kirjanpitoon ja markkinointiin liittyviä juttuja. Olen opiskellut itsekin netistä asioita, mutta kuitenkin koululla opiskelu on tiiviimpää, kun on koko ajan tuki saatavilla. Opiskelu on ollut rautalangasta vääntämistä ja lähiopetusta. Pidän siitä, että jos ei jotain tiedä, niin asia varmasti selviää. Opettajamme Reijo Hytönen on ollut todella hyvä. Lisäksi koulutuksesta olen saanut ammatillista hyötyä ja lisää osaamista myös omalle alalle yrittäjyyden lisäksi.

Kenelle suosittelisit yrittäjän oppisopimuskoulutusta ja miksi?

– Ennen kaikkea aloittelevalle yrittäjälle, sillä koulutuksessa saa todella hyvän tuen. Olen ollut erittäin tyytyväinen, kun ei jää yksin asioiden kanssa. Koulutuksessa saa perusasiat haltuun ja loput on itsestä kiinni. Suosittelisin myöskin pidemmän linjan yrittäjälle, joka haluaa syventää ymmärrystään perusasioista ja esim. sähköisestä liiketoiminnasta saa paljon tietoa. Tämä on joustava tapa opiskella työn ohessa. Itselläni oli sellainen tilanne, että töiden vuoksi jäi kesäajan opiskelut vähälle. Sain kuitenkin suorittaa myöhemmin kursseja, ja kiitän Pokea venymisestä. Tämän ansioista sain suoritettua yrittäjän ammattitutkinnon loppuun!

Voisiko oppisopimuskoulutus auttaa sinuakin kehittämään yritystoimintaasi?

Muista, että sinulla ei tarvitse olla valmista suunnitelmaa, vaan voit matalalla kynnyksellä olla yhteydessä meihin. Toimintaympäristöt muuttuvat, ja pohditaan yhdessä sitä, mikä tässä kohdassa olisi sinulle paras mahdollisuus kehittää yritystä ja toimintaasi eteenpäin. Lue lisää yrittäjän oppisopimuskoulutuksesta täällä!

Ja kuten meillä kuuluu sanoa: tunne rajasi. Sitten riko ne. 🔥

Ota siis yhteyttä Työelämäpalveluihin, niin jutellaan lisää!

040 7120 923 & myynti@poke.fi

_________________

Lue lisää Poken Digilabista ja yhteisöllisestä työtilasta ÄäneHubista!
Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke

Liikunnan ja terveystiedon ope eräopas-opinnoissa

Lähes 20-vuotta liikunnan ja terveystiedon opettajana nykyisessä Suolahden Yhtenäiskoulussa toimineena kaipasin ”uudistumista” omaan toimintaani. Olemme tarjonneet oppilaillemme eräkurssia viimeisen 12 vuoden ajan. Kurssi on vuosi vuodelta suositumpi ja kaipasimme kollegani kanssa itsellemmekin uusia ideoita kurssin toteuttamiseksi. Vuosien mittaan luonto ja luonnossa liikkuminen on tuntunut yhä tärkeämmältä oman hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja pitkään mietinnässä olleet eräopasopinnot toteutuivat syksystä 2019 alkaen.

Eräopasopinnot ovat tarjonneet aivan huikeita kokemuksia ja uuden oppimista huippuopettajamme ja loistavan opiskeluporukan ansiosta. Harvoin pääsee kokemaan samanlaisia elämyksiä, ääriolosuhteita, itsensä ylittämistä ja uuden oppimista näinkin lyhyen ajan kuluessa. Olemme jo nyt tutustuneet mm. Saarijärven koskireittiin kanoottien ja kajakkien kanssa (kuvia Lehtolankoskelta), issikkavaellukseen (kuvia Purola Farm 20.10.2020), moottorisahaukseen, metsästykseen, kalastuksen eri muotoihin, rakovalkean tekoon, erilaisiin erätaitoihin, hirsitöihin ja lukemattomiin muihin huikeisiin juttuihin!

Eräruokakurssi

Viikko 41 oli kauan odotettu: Tällä viikolla ei tulisi nälkä! Saimme vaihdettua suunnitellun lähiviikon ohjelmaa, jotta pääsimme osallistumaan meille räätälöidylle eräruokakurssille, jolla valmistettiin ruokia riistasta. Kurssi oli jatkoa viime vuonna suoritetulle eräruokakurssille. Riista oli suurelta osin itse hankittua: iso kiitos kuuluu loistavalle opettajallemme, Kari Kuneliukselle, joka toimitti meille mm. kyyhkyä, hirvensydäntä ja -maksaa ja tulipa Kari pyynnöstämme maistelemaan ruokaa ja toi ”tuliaisena” vielä metson rintaa. Karin ja Salmelan Ollin ansiosta pääsimme myös itse metsästämään raaka-aineita: Sorsastusreissulta mukaan tippui tavia ja haapanaa. Kalastusreissulta pakkasessa oli valmiina haukifileitä pienen armeijan tarpeisiin.

Kurssi alkoi Kolkanlahden rantasaunalla maanantaina. Edellisvuodesta tuttu keittiömestari Jouko Tervonen antoi meille jatkokurssilaisille vapaat kädet toteuttaa hulluimmatkin ideamme (ja niitä riitti, kun kaikki 8 jatkokurssilaista jalosti edellisen ideaa asteen pidemmälle). Joukon ohje oli: ”yllättäkää minut”. Paljon vaadittu lähes kaiken kulinaristisesti kokeneelta keittiömestarilta! Porukkamme ei kuitenkaan jäätynyt haasteen edessä, vaan Jouko myönsi yllättyneensä – jopa usein viikon aikana. Kokenutkin keittiömestari joutui miettimään pitkään ja hartaasti, miten riistaruoka ja juustonaksut voivat kuulua yhteen.

20 ruokalajin menu

Toisena päivänä Jouko ”vihjasi”, että on haaveillut joskus saavansa yli 20 ruokalajin menun. Meidän porukalle ei tarvinnut useasti vihjata ja kehittelimme lähes ”masterchef” tyyliin 29 ruokalajin menun, jonka toteutimme pääasiassa eri riistaa hyödyntäen. Menun aloittavassa kalakimarassa oli mm. graavilohta, savulohitahnaa ja siikachevitzeä. (Kuvia annoksista Sway-esityksessä alla.)

Riistalintua tarjottiin mm. haapanaa luumuhunnulla, tavituorejuustoa herkkusienessä, pyytikkuja, lempeästi savustettua kyyhkynrintaa, halsteriteertä ja hanhenmaksamoussea siemennäkkärillä. Riimihirvi ja hirven sisäelinpiirakka olivat osa suurriistaosiota. Päivän päätteeksi tietenkin useamman jälkiruuan elämys.

Elämyksiä, kokemuksia ja oppia

Syksyn opintovapaa on kulunut hurjaa vauhtia. Elämyksiä ja kokemuksia on kertynyt ja uutta on opittu. Syksyiset yöt Karin perusleirissä ja kaatosateet ja Aila-myrsky kansallispuistoissa ovat unohtumattomia hetkiä upeassa seurassa. Vaikka töihinpaluu koittaakin pian, suunnitelmat kevään pitkää talvivaellusta kohti eivät jää vain suunnitelmiksi.

Toivottavasti viime keväänä koronan vuoksi peruuntunut Abiskon hiihtovaellus rautupilkkimisineen saadaan toteutettua tulevana keväänä yhteenhioutuneen porukkamme – ja Karin kanssa.

Kirsi Marjo, eräopasopiskelija

Kirsi ja Kari

 

 

 

 

 

 

 

Ruoanvalmistusta eräruokakurssilla

Kuvia kurssilta, kuvat Kirsi Marjo

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan, kun elämme epävarmoja aikoja? Arkisen tavallinen vastaus voisi olla, ettemme tiedä. Ja se on ihan totta. Tulevaisuushan on tutuinta vasta sitten, kun se on muuttunut menneisyydeksi.  Voimmeko tietää tulevaisuudesta, tunnistammeko heikot signaalit vai yllättääkö joku musta joutsen tai muu kummitus, jota säikähdämme yhdessä?  Järeillä aseilla on turvallisuutta uhkailtu kautta aikain. Yhdessä yllätyimme pandemiasta ja sen mukanaan tuomasta uudesta tilanteesta. Maailman muuttaja olikin tällä kertaa pieni virus.

Tulevaisuudessa on epävarmuuden ja yllätysten lisäksi selkeyttä. Lähestytäänpä selkeää tulevaisuutta kysymällä itseltämme, kuka tuottaa ja valmistaa ruoan, tekee sähköasennukset, putkiasennukset, rakentaa talot ja hoitaa sairaita ja toimintakyvyltään heikentyneitä ihmisiä. Keneltä sujuu monet muut käytännön työt ja tehtävät kaupan alalla, palveluissa, tuotannossa, kuljetuksissa ja tukitoimissa? Tähän on helppo vastata: alan koulutetut ammattilaiset. Ammatillisessa koulutuksessa on mahdollista rakentaa vahvaa pohjaa omalle tulevaisuudelle sekä turvata myös niiden ihmisten tulevaisuutta, jotka ammattilaisen tuotteita ja palveluita tarvitsevat.

Olet sitten nuori, peruskoulun päättänyt tai aikuinen, osaamisen kehittäminen taipumustesi mukaisella alalla on selkeän tulevaisuuden rakentamista parhaimmillaan. Kevään aikana alkaa koulutuksia ja haetaan koulutuksiin. Yhteishaun kautta hakevat ne, joilla ei vielä ole ammatillista koulutusta. Jo ammatillisen tai muun tutkinnon omaavat hakevat jatkuvan haun kautta. Työ- ja elinkeinotoimiston sivujen kautta on haettavana muutamien alojen tutkinnon osia tai kokonaisia tutkintoon johtavia koulutuksia. Sieltä löytyy koulutus jopa niille, joilta on ammatillinen koulutus jäänyt kesken. Uusimpana koulutuksena on Ammattialan työtehtävissä toimiminen -koulutus sellaisille henkilöille, jotka ovat joskus tutkinnon suorittaneet, mutta alalla työskentelystä on kulunut aikaa. Koulutuksen kautta, opiskelijan roolissa on helppo alkaa palautella mieleen alan työtehtäviä ja päivittää alan uusimmat tiedot ja taidot.

Selkeään tulevaisuuteen on siis selkeitä polkuja. Autamme koulutuksista kiinnostuneita ja hakijoita selkeyttämään tilannettaan suunnitelmien ja toimeentulon osalta. Meillä voi myös käydä katsomassa, millaista koulutus on ja millaisissa tiloissa sitä toteutetaan. Ohjaamme mielellämme ja opetamme yhtä mielellämme osaajia tulevaisuutta varten.

Pirkko Pinola
opinto-ohjaaja

 

 

Maailma muuttuu ja työelämä siinä samalla. Se, mikä oli ajantasaista tietoa eilen, ei välttämättä ole sitä enää tänään. Koulutuksesta aikanaan saatu osaaminen ei välttämättä kanna koko läpi työuran, vaan on tärkeää kehittää, täydentää ja päivittää omaa osaamistaan jatkuvasti. Samalla avautuu lukematon määrä uusia mahdollisuuksia omalle työuralle. Pohditko, miten työnteon ohessa voi opiskella? Mitä työelämässä jo oleva voi Pokella opiskella, miten opiskelut järjestyvät ja miksi se kannattaa? Lue lisää, niin kerromme!

Omaan osaamiseen satsaaminen kannattaa aina

Kyky oppia uutta säilyy meillä läpi elämän – miksi emme siis hyödyntäisi sitä? Monipuolinen ja ajan tasalla oleva osaaminen on voimavara, joka auttaa vastaamaan jatkuvasti muuttuvan työelämän odotuksiin ja tarpeisiin. Osaamistasi täydentämällä pystyt myös tähtäämään uusiin haasteisiin ja kehittämään omaa työnkuvaasi vaikkapa esimiestyöhön. Panostukset osaamiseen ovat aina investointeja tulevaisuuteen, eivätkä koulutus ja uuden oppiminen mene koskaan hukkaan. Maailman kehitys kun ei odottele ketään, vaan jokaisen kannattaa tehdä parhaansa pysyäkseen kehityksen kelkassa.

MILLAISTA OPISKELU TYÖN OHESSA VOI OLLA?

Osaamista voi täydentää tai päivittää Pokella esimerkiksi ammatti- ja erikoisammattitutkintojen parissa. Voit suorittaa joko koko tutkinnon tai vaikkapa vain yhden tutkinnon osan.

Ammattitutkinto sopii sinulle, joka olet hankkinut jo peruskoulutuksen tai työskentelet alalla. Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattitaitoa. Tässä tutkinnossa osaaminen hankitaan teoriaopintojen lisäksi käytännön työkokemuksella.

Erikoisammattitutkinto sopii puolestaan sinulle, joka olet jo kehittänyt ammattitaitoasi ja hankkinut vankan työkokemuksen alalta. Erikoisammattitutkinnolla kehitetään alan vaativimpien työtehtävien hallintaa sekä esimiestaitoja.

Opiskelu Pokella onnistuu joustavasti työn ohessa. Koulutuksiin tarvittava osaaminen on hankittu tai hankitaan alan työkokemuksella ja teoriaopinnoilla. Töitä ei siis suinkaan tarvitse keskeyttää opintojen vuoksi, vaan ne sulautetaan yhteen toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi, jonka lopputuloksena on osaavampi sinä valmiina uusiin haasteisiin. Poken koulutuksissa jokainen saa myös eteenpäin tukevan oppimisilmapiirin sekä henkilökohtaista neuvontaa ympärilleen. Kurkkaa Poken ystäväkirjasta, kuinka aikuisopiskelija Jonna lähti luotsaamaan itsestään taloushallinnon gurua! 📈

MITÄ LÄHTEÄ OPISKELEMAAN? 💭

Pokelta löytyy jokaiselle itsensä kehittämistä janoavalle jotakin. Tässä meidän viisi vinkkiämme!

👉  Lähiesimiestyön ammattitutkinto

Lähellä ihmisiä tärkeän työn parissa – muun muassa sitä on lähiesimiestyö. ✨ Lähiesimiestyön ammattitutkinto valmistaa sinusta tiimiä, osastoa tai vaikkapa palveluyksikköä ammattitaidolla johtavan ammattilaisen. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden avartaa omia johtamisnäkemyksiä sekä kehittää toimintaa työyhteisössä. Ammattitutkinnon suorittamiseen menee 1,5-2 vuotta ja se soveltuu lähiesimiestyötä tällä hetkellä tekeville sekä niille, jotka ovat vasta siirtymässä esimiestehtäviin.

Kohti ihmisten kanssa tekemistä ja johtamista, lue lisää!

👉  Liiketoiminnan ammattitutkinto – myynti ja markkinointiviestintä tai taloushallinto

Myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala

Hyvä myyjä taitaa vuorovaikutustaidot sekä ymmärtää ja palvelee asiakasta. Pokella koulutetaan myynnin ammattilaisia, joilla pysyy sana hallussa tilanteessa kuin tilanteessa. 📢  Oletko asiakaslähtöinen tyyppi, joka on kiinnostunut ottamaan haltuun tuoteryhmää tai suunnittelemaan ja toteuttamaan kaupallista esillepanoa?

Kysymykseen, mitä markkinoinnin osaaja voi työelämässä tehdä, on lukuisia vastauksia. 🔎  Yksinkertaistettuna markkinointi on sitä, miten asiakkaita saadaan ja miten ne pidetään – aika hyödyllinen taito, eikö? Tämä koulutus valmistaa sinusta markkinointivelhon, joka ymmärtää asiakaskokemuksen päälle, seikkailee sulavasti digimaailmassa ja oppii loihtimaan visuaalisia kokonaisuuksia – niin markkinointimateriaaleja, näyteikkunoita kuin myymälöiden ilmeitäkin. Koulutus on tarkoitettu liiketalouden alalla työskenteleville tai niille, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja ammattitaitoaan myynnin, markkinoinnin tai visuaalisen myynnin tehtävissä. Ammattitutkinto soveltuu myös jatkokoulutukseksi liiketoiminnan perustutkinnon (merkonomi) suorittaneille.

Käy kurkkaamassa Poken ystäväkirjasta tulevan visualistin Katjan kokemuksia opiskelusta!

Lue lisää ja hae nyt!

Taloushallinnon osaamisala

Talouden ymmärtäminen on suuri kilpailuvaltti markkinoilla, sillä monen yritystoiminnan epäonnistumisen syyt löytyvät vähäisestä taloustietämyksestä. Taloushallinnon opintojen jälkeen osaat niin kirjanpidon kuin tilinpäätöksen laadinnan ja budjetointiin salat. Tällä koulutuksella pääset luotsaamaan joko oman yritystoimintasi kasvuun tai toimimaan arvokkaana oppaana yritysten talouspuolella! Eipä talouden ymmärtämisestä ole haittaa muutoinkaan, sillä ympäröivä maailma näyttää melko erilaiselta, kun ymmärrät paremmin, kuinka se toimii! 📈  Koulutus täydentää talous- ja toimistopalvelujen alan osaamista ja on tarkoitettu liiketalouden alalla työskenteleville tai niille, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja ammattitaitoaan taloushallinnon tehtävissä. Ammattitutkinto soveltuu myös jatkokoulutukseksi liiketoiminnan perustutkinnon (merkonomi) suorittaneille.

Lue lisää ja hae nyt!

👉  Henkilöstöhallinnon erikoisammattitutkinto

Usein sanotaan, että henkilöstö on yritysten tärkein voimavara. ❤️ Tämä koulutus varmistaa, että sinulla on valmiudet pitää tästä tärkeästä voimavarasta huolta henkilöstötoimien suunnittelun, kehittämisen ja henkilöstön johtamisen parissa. Erikoisammattitutkinto antaa laajan osaamisen, jonka avulla pääset vaikuttamaan henkilöstö- ja työhyvinvointiasioihin. Oletko valmis kehittämään itsestäsi rautaisen ammattilaisen, jolta eivät hymy ja neuvot lopu haastavissakaan tilanteissa? Koulutus soveltuu henkilöille, joilla on jo kokemusta henkilöstöhallinnon tehtävistä asiantuntija- tai esimiestyön kautta. Tutkinnon suorittaminen edellyttää työskentelemistä henkilöstöhallinnon tehtävissä. Työtehtäväsi voivat liittyä esimerkiksi henkilöstövoimavarojen suunnitteluun ja johtamiseen, henkilöstöprosessien ohjaamiseen, esimiesten henkilöstötyön tukemiseen, työ- ja palvelusuhdeasioiden asiantuntijuuteen sekä henkilöstön osaamisen, työsuojelun ja työhyvinvoinnin kehittämiseen.

Lue lisää ja hae nyt!

👉  Tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinto – työnjohtaja

Kiinnostaisiko esimiestyössä kehittyminen omien tarpeidesi mukaan? Tämä erikoisammattitutkinto tarjoaa sinulle eväitä esimerkiksi tuotannon, asiakaspalvelun, laadunhallinnan tai projekti- ja henkilöstöhallinnan johtamiseen. Tässä ammatissa pääset näkemään kädenjälkesi tuloksissa, sillä esimiehen toimilla on suuri vaikutus koko työyhteisöön. Eikö olisi siis aika kouluttautua hieman viisaammaksi ja paremmaksi, mitä työnjohtoon tulee? 😍

Koulutus sopii henkilöille, jotka toimivat teollisuus- ja tuotantoalojen työjohto- tai esimiestehtävissä ja haluavat kehittää osaamistaan. Vastuualue voi liittyä tuotannon, asiakaspalvelun, projektien, laadunhallinnan tai henkilöstön johtamiseen. Tutkinnon suorittanut hallitsee myös valitsemiensa tutkinnon osien erityisalueiden tiedot ja taidot.

Lue lisää ja hae nyt!

Innostuitko?💡

Me ainakin Pokella olemme innoissamme ja haluamme olla tukenasi matkalla entistäkin paremmaksi osaajaksi, jolla on edessään lukuisia etenemismahdollisuuksia ja motivoivia työtehtäviä! Uuden vuoden kynnyksellä on hyvä pohtia omaa osaamistaan ja sitä, mihin suuntaan sitä haluaa viedä. Oletko pysähtynyt miettimään, kuinka suuren osan hereilläoloajastamme töissä vietämmekään? Mikäli et, tässä vastaus: suurimpana osana päivistä jopa puolet! Työarjen ja työtehtävien olisi siis tärkeää olla mieluisia ja motivoivia, ja uudet taidot tukeva sitä. ✨

Lisäkouluttautuminen tai jopa alanvaihto aikuisena ei ole liian myöhäistä – päinvastoin. Työelämästä on saatu jo kokemusta, jota eteenpäin viemällä sujuvasti työn ohessa opiskellen syntyy uutta ja jännittävää. Haluamme vielä kerran muistuttaa, että itsensä kehittäminen kannattaa aina.

Älä unta näe. Tee siitä totta! 🔥

Tutustu kaikkiin tutkintoihin ja yksittäisiin tutkinnon osiin täällä!

_________________

Saatat olla myös kiinnostunut näistä:
3 vinkkiä henkilöstön osaamisen kehittämiseen
Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta
Pokessa opiskelu – mitä, kenelle, miten?
Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke

Kalenterit on käännetty elokuulle ja syksyn lähestyminen tietää sitä, että tällä viikolla tuhannet nuoret ovat pakanneet koulureppunsa ja aloittaneet lukuvuoden. Erityisen jännittävät paikat on uusilla opiskelijoilla ja mielessä on saattanut pyöriä kysymyksiä, kuten millaista siellä Pokella oikein on? Mitä kaikkea olisi hyvä tietää?

Kokosimme sinulle uuden opiskelijan muistilistan!

5+1 asiaa, jotka on hyvä tietää

1. Opiskelu käytännössä

Tulitpa Pokelle suoraan peruskoulusta, lukiosta tai vaikka työelämästä, saattavat opiskelu ja käytännön asiat mietityttää. Ammatillinen opiskelu on käytännönläheistä eli siinä korostuu taitojen hankkiminen käytännössä harjoitellen. Opintojen alussa jokaiselle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) ja opinto-ohjaajat ovat tukenasi koko opiskelupolkusi ajan. Opinnot etenevät niin, että ensin hankitaan alan perusosaamista pakollisilla tutkinnon osilla. Sen jälkeen syvennytään johonkin osa-alueeseen osaamisalaopinnoilla. Valinnaisilla tutkinnon osilla voit puolestaan hankkia osaamista sinua kiinnostavista osa-alueista.

Oppimisympäristöt Pokella ovat erittäin monipuolisia. Pelkän luokassa istumisen sijaan opiskelu tapahtuu niin verkossa, virtuaaliympäristöissä kuin ihan konkreettisesti siellä, missä työ tehdään. Ja koska tekemällä oppii, opintoihin kuuluu myös työpaikalla tapahtuvaa oppimista joko koulutussopimuksella, oppisopimuksella tai niiden joustavalla yhdistämisellä opintojen aikana.

Osoitat osaamisesi näytöissä eli käytännön työtehtävissä, jotka on sijoitettu aitoihin työtilanteisiin ja –prosesseihin. Näyttö arvioidaan asteikolla 1-5 opettajan ja työelämän edustajan toimesta. Lue lisää opiskelusta käytännössä!

2. Jaksot, lomat ja vapaapäivät

Heti näin lukuvuoden alussa on hyvä merkitä kalenteriin ylös tiedossa olevat päivämäärät. Lukuvuosi 2020 on aloitettu kaikissa Poken toimipisteissä maanantaina 10.8. ja lukuvuosi etenee seuraavasti:

 • syysloma 12. – 18.10.2020 (viikko 42)
 • syyslukukausi päättyy pe 18.12.2020
 • kevätlukukausi 2021 alkaa maanantaina 11.1.2021
 • talviloma 1.3. – 7.3.2021 (viikko 9)
 • pääsiäinen 2. – 5.4.2021
 • helatorstai 13.5.2021
 • kesäjakso 2021 on 7.6.-2.7.2021

3. Opintojen rahoitus, tuet ja etuudet

Opintotuki, aikuiskoulutustuki, koulumatkatuki, asumistuki… Erilaisia vaihtoehtoja opintojen rahoitukseen on monenlaisia. Tukia ja etuuksia myönnetään pääasiassa päätoimiseen opiskeluun eli jos suoritat ammatillista perustutkintoa, sen osaa tai ammatilliseen koulutukseen valmentavaa VALMA-koulutusta.

Lue lisää opintojen rahoituksesta, tuista ja etuuksista täältä!

4. Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet

Opiskeluun liittyy sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Oikeuksiin kuuluu mm. turvallinen opiskeluympäristö, opetussuunnitelman mukainen opetus ja opinto-ohjaus, maksuton opetus sekä yksi maksuton ateria koulupäivinä. Velvollisuuksia puolestaan ovat mm. opetukseen osallistuminen, asiallisesti käyttäytyminen ja opintoihin liittyvien tehtävien suorittaminen.

Tutustu myös heti näin lukuvuoden alussa Poken järjestyssääntöihin ja siihen, kuinka ilmoittaa mahdollisista poissaoloista.

5. Asuminen ja ruokailu

Uuteen kouluun ja elämänvaiheeseen siirtyminen on voinut merkitä osalle myös muuttoa uuteen kotiin. Pokella on maksuttomat opiskelija-asuntolat Piilolassa Äänekoskella ja Tarvaalassa Saarijärvellä niitä opiskelijoita varten, jotka eivät voi kulkea päivittäin omasta kotoaan oppilaitokseen. 

Tutustu Piilolan asuntolaan tarkemmin täällä ja Saarijärven asuntolaan täällä!

Opiskelijana olet oikeutettu maksuttomaan lounaaseen koulupäivän aikana. Lounasravintoloidemme lisäksi voit ostaa esimerkiksi välipalaa, suolaisia ja makeita leivonnaisia, kahvia ja virvoitusjuomia Äänekosken kampuksella sijaitsevista kahviloistamme. Lue lisää ruokailusta ja kahviloista!

+1 Muista, että jokainen on uusi opiskelija joskus!

Uuden koulun aloittaminen on jännittävää ja edessäsi on varmasti ikimuistoinen elämänvaihe. Muista, että jokainen on uusi opiskelija joskus ja moni opiskelukaverisi saattaa pohtia samoja asioita kuin sinä. Vanha sanonta “kysyvä ei tieltä eksy” pätee myös uuden opiskelijan kohdalla eli uskalla rohkeasti kysyä, tutustua uusiin ihmisiin ja ole avoimin mielin. Me täällä Pokella olemme parhaamme mukaan tukenasi koko opintojesi ajan ja tarvittaessa vielä niiden jälkeenkin. 

Tiesithän, että saatavillasi on oman vastuuopettajasi lisäksi myös mm. opinto-ohjaaja, koulukuraattori ja koulupsykologi, kasvatusohjaaja, opintotoimisto ja opiskeluterveydenhuolto? Näiden lisäksi sinua auttavat myös vanhemmat opiskelijat, tutorit sekä Saarijärven, Viitasaaren ja Äänekosken Opinahjon ja Piilolan yksiköissä toimivat opiskelijakunnat, jotka järjestävät toimintaa ja toimivat opiskelijoiden äänenä yksiköissään.

Ajankohtaiset uutiset löydät helposti täältä Poken verkkosivuilta ja blogista, ja lisäksi kannattaa ehdottomasti ottaa Poken Instagram @meollaanpoke seurantaan!

Vielä kerran lämpimästi tervetuloa Pokelle!
_________________


Joko tutustuit tarkempiin ohjeisiin lukuvuoden aloitukseen liittyen?
Millaista opiskelu Pokella on? Lue aiempia blogeja ja ystäväkirjoja!

Kesä tuo monelle meistä pitkään odotetun loman siitä arjen aherruksesta, jolloin tulee luonnollisesti mietittyä syvällisemmin, mitä sitä elämältään oikein haluaa. Tänä keväänä on muutenkin eletty hyvin poikkeuksellista aikaa ja poikkeustila on voinut nostaa tarpeen isommasta elämänmuutoksesta. Yksi saattaa kaivata vaihtelua nykyiselle työlle, kun taas toisella vahvistuu ajatus alan vaihtamisesta kokonaan. Mielen valtaa kuitenkin myös useat kysymykset. Onko tämä enää aikuisena ja yhden uran tehneenä mahdollista? Mitä sitä voisi opiskella? Pitääkö minun lähteä opiskelemaan kokonaan uusi tutkinto? Tästä blogista löydät vastauksen näihin!

Oletko oikealla alalla vai kaipaatko jotain ihan uutta?

Usein ajaudumme johonkin työhön, johon uskomme sopivamme. Opiskelupäätös ja oman alan löytäminen täytyy kuitenkin usein tehdä melko nuorena eikä siksi ole lainkaan tavatonta, että se mikä tuntui 16- tai 20-vuotiaana itselle parhaalta, ei enää olekaan sitä. Toisaalta voi olla myös vaikeaa konkretisoida sitä, mitä aidosti haluaa. Hyvä keino tähän on miettiä, mikä olisi sellainen työ, joka inspiroi ja tuo iloa, vaikka et saisi ollenkaan palkkaa? Onko nykyinen työsi sellainen, että aamuisin tunnet useammin iloa kuin ärsytystä? Tämä voi antaa suuntaa siihen, oletko oikealla alalla. Kun sulkee kaikki ulkopuolisten vaatimukset ja odotukset pois mielestä eikä ajattele mitä ehkä kuuluisi muiden mielestä tehdä, pääsee lähemmäksi ajatusta siitä, mitä itse omalta elämältään haluaa.

Kesä antaa hyvän mahdollisuuden tunnustella suuntaa ja leikitellä erilaisilla ajatuksilla. Tutustu erilaisiin aloihin ja juttele ystäviesi kanssa siitä, millaiseen työtehtävään he voisivat sinut kuvitella ja mitkä ovat vahvuuksiasi. Arjen pyörteessä on helppo todeta, että ei ole aikaa, mutta nyt kun aikaa on, ota sille hetki. Muista, että olet sitä, mitä ajattelet ja kirjoita siksi uudet oivallukset ja ajatukset muutoksesta ylös.

Opiskele koko tutkinto tai osia siitä

Hyvä vaihtoehto muutokseen tai vaihtelun etsimiseen on lähteä liikkeelle pienin askelin. Opiskelun testaaminen pienissä osissa on nykypäivänä helppoa. Erilaisten tutkintojen yksittäisiä osia löytyy kattavasti ja tuo hyvää vaihtelua sekä uutta osaamista. Tämä on myös helppo tapa testata, miltä uuden opiskelu tuntuu. Ei tarvitse sitoutua liian isoon kokonaisuuteen kerralla ja saa myös vahvistusta omiin ajatuksiin hankkimalla lisää tietoa. Mitä tutkinnon osan opiskeleminen käytännössä voi olla? 

Tässä muutamia esimerkkejä kattavasta koulutustarjonnastamme:

🌟 Haluatko täydentää markkinointiviestinnän osaamistasi?

Markkinointiviestinnän toimeksianto –tutkinnon osan opintojen aikana opit suunnittelemaan, budjetoimaan ja toteuttamaan markkinointia paremmin sekä seuraamaan toimenpiteiden tuloksellisuutta. Opiskelet markkinoinnin perusasioita ja tutustut mm. valokuvaukseen sekä kuvankäsittelyyn. Lisäksi opit miten digitaalista markkinointia tehdään ja kuinka tuotetaan markkinointimateriaalia eri markkinointikanaviin.

🌟 Haluatko täydentää osaamistasi taloushallinnon opinnoilla? 

Kirjanpidon ja arvonlisäverotuksen hoitaminen –tutkinnon osan opintojen aikana opit hoitamaan organisaation kuukausikirjanpitoa ja arvonlisäverotusta. Opiskelet kirjanpidon hoitamista, kirjanpito- ja verolainsäädäntöä sekä arvonlisäverolainsäädäntöä.

🌟 Suunnitteletko yrittäjyyttä tai oletko jo käynnistämässä omaa yritystoimintaa?

Yritystoiminnan suunnittelu –tutkinnon osan koulutuksessa yrittäjyyttä suunnittelevat tai käynnistävät henkilöt kehittävät omaa liikeideaansa ja valmistelevat yritystoiminnan käynnistämistä. Tutkinnon osa keskeisimpänä tuotoksena on omaa yritystoimintaa varten laadittu kirjallinen liiketoimintasuunnitelma sisältäen markkinoinnin, talouden ja muiden yritystoiminnan keskeisten kokonaisuuksien suunnittelun.

🌟 Haluatko toimia lähiesimiehenä ja oppia lisää henkilöstötyöstä?

Henkilöstötyö -koulutus on tutkinnon osa Lähiesimiestyön ammattitutkinnosta. Koulutus kattaa lähes kaikki työsuhteen osa-alueet. Keskeisiä teemoja ovat esimerkiksi osaamisen kehittäminen, henkilöstösuunnittelu, yhteistoiminta, rekrytointi ja perehdyttäminen sekä työhyvinvointi ja työturvallisuus.

Yksittäisten tutkinnon osien lisäksi voit täydentää osaamistasi myös esimerkiksi kokonaisen ammatti- tai erikoisammattitutkinnon kautta tai opiskella uuden alan perustutkinnon myötä.

Me autamme mielellämme uuden suunnan löytämisessä!


Ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto, perustutkinto.. menikö eri termit jo ihan sekaisin? Ei huolta, kirjoitimme niistä aivan oman blogikirjoituksen. Lue lisää!
_________________

Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke

Moni nuori on tänä keväänä päättänyt peruskoulun ja tulevaisuus jännittää. Jos yhteishaussa aukesi paikka haluamallesi alalle – onneksi olkoon! Jos taas etsit vielä opiskelupaikkaa tai et ole varma mitä haluat tulevaisuudeltasi, ei syytä huoleen. On todella tärkeää muistaa, että ilman jatko-opiskelupaikkaa jääminen ei määritä ja arvota ihmistä tai tee epäonnistujaa. Joka vuosi yhteishaussa osa jää ilman opiskelupaikkaa tai ei pääse toivomaansa opiskelupaikkaan. Mitä suositummalle alalle hakee, sen kovempaa kilpailu paikoista on. Tässä blogissa kerromme lisää siitä, miten löytää se oma polku ja miten voit hakea opiskelemaan vaikka heti!

Opiskelutaitojen kehittäminen auttaa tulevaisuuden opinnoissa

Tulevaisuus ja sen tarjoamat mahdollisuudet voivat tuntua melkoiselta vaihtoehtojen viidakolta. Ensimmäisenä onkin hyvä lähteä pohtimaan, missä sinä olet hyvä. Useimmat meistä eivät välttämättä itse tunnista omia vahvuuksiaan ja siksi myös tulevaisuuden miettiminen voi tuntua haastavalta. Omia vahvuuksia voi lähteä kartoittamaan myös muiden avulla: kysy esimerkiksi perheenjäseniltäsi, ystäviltäsi, opiskelukavereiltasi tai muilta sinut tuntevilta, missä olet heidän mielestään hyvä.

Vahvuudet ovat kykyjä ja taitoja, joissa tunnistat olevasi hyvä ja jotka saavat sinusta parhaat puolet esille. Kun oppii tunnistamaan omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet, alkaa usein myös arvostaa enemmän itseään. Lisäksi omien vahvuuksien tunnistaminen auttaa siinä, että pystyt hyödyntämään niitä paremmin esimerkiksi koulussa, harrastuksissa ja tulevassa työelämässä. On tärkeää muistaa, että opiskelutaitoja voi aina harjoitella ja uusia taitoja oppia. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja kun opit tunnistamaan ne keinot, joilla opit parhaiten, sujuu myös opiskelu varmasti paremmin. Kannattaa siis varoa, ettei itse aseta itselleen liikaa paineita tai rajoittavia uskomuksia kuten “olen huono matematiikassa eli en voi ikinä päästä unelma-alalleni”. Jollekin sen oman unelman saavuttaminen on työläämpää kuin toiselle, mutta mahdollista ihan jokaiselle. Usko siis itseesi!

>> Kurkkaa blogin puolelta opiskelijoidemme kokemuksia eri alojen opiskelusta!

Hakijapalvelu auttaa opintojen aloituksessa

Jos opiskelupaikka ei tänä vuonna tärpännyt, kannattaa keskustella jatkosuunnitelmista ensisijaisesti oman koulun opinto-ohjaajan kanssa. Lisäksi Suomessa voi saada ohjausta esimerkiksi työ- ja elinkeinotoimiston koulutusneuvonnasta tai kysymällä suoraan oppilaitoksilta. Myös Kymppiluokalla pohditaan opiskelu- ja uravalintoja ja laaditaan jokaiselle yksilöllinen opiskelusuunnitelma. Kymppiluokan jälkeen on taas uusi mahdollisuus hakea haluamaansa paikkaan paremmilla numeroilla ja lisäkokemuksella varustettuna. Vaihtoehtoja siis löytyy ja niitä kannattaa punnita rauhassa!

Yhteishaku ei ole ainoa väylä opiskelemaan. Jatkuva haku mahdollistaa nimensäkin mukaisesti sen, että voit hakeutua opiskelemaan joustavasti ympäri vuoden jatkuvassa haussa – sinun ei siis tarvitse odottaa seuraavaan yhteishakuun saakka. Jatkuvassa haussa hakeminen tarkoittaa käytännössä sitä, että teet sähköisen hakemuksen sinua kiinnostavaan koulutukseen tai jätät avoimen hakemuksen.

Haettavana olevat koulutuksemme ovat koulutushaussa. Jatkuvan haun hakijoihin otamme yhteyttä mahdollisimman pian hakulomakkeen saavuttua järjestelmäämme. Hakeminen ei sido hakijaa eikä maksa mitään. Tavoitteena on selvittää sinulle sopiva koulutus ja selvitellä toimeentulon vaihtoehtoja opintojen aikana. Hakijapalvelumme auttaa sinua mielellään. Ota yhteyttä puhelimitse 040 7120 935 tai laittamalla sähköpostia hakijapalvelut(at)poke.fi. Huomaathan, että olemme lomalla 1.-26.7., jolloin meitä ei tavoita puhelimella, mutta sähköpostia voi laittaa ja vastaamme niihin heti 27.7. alkaen.

Ole rohkeasti yhteydessä, niin etsitään yhdessä sinulle sopiva polku tulevaisuuteen!
_________________

Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke

Erilaisia opiskeluvaihtoehtoja on tänä päivänä valtavasti. Kokopäiväisen opiskelun sijaan tutkinnon tai sen osia voi suorittaa myös esimerkiksi työn ohessa. Lisäksi voit valita, haluatko saada aivan uudenlaisen uran ja suunnan elämälle vai täydentää nykyistä osaamistasi. Vaihtoehtojen viidakossa voi mennä pää pyörälle, joten päätimme avata erilaisia käsitteitä tähän postaukseen!

MIKÄ NÄISTÄ SOPII SINULLE?

PERUSTUTKINTO

Mitä? Perustutkinto antaa laajat valmiudet kyseisen alan työtehtäviin. Meillä Pokella on tarjolla laaja valikoima perustutkintoja ja niiden osia mm. liiketoiminnan, luonto-ja ympäristöalan, maatalousalan, sosiaali- ja terveysalan, rakennusalan, ravintola- ja catering-alan ja talotekniikan parissa. 

Kenelle? Perustutkinto sopii sinulle, jos lähdet opiskelemaan ensimmäistä ammatillista tutkintoasi tai haluat vaihtaa alaa. Perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden eli perustutkinnon suorittanut voi hakeutua opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Ammatillista osaamista voi syventää suorittamalla ammatti- tai erikoisammattitutkintoja.

Miten? Perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp), joka muodostuu ammatillisista ja yhteisistä tutkinnon osista. Halutessasi voit suorittaa perustutkinnon lisäksi myös ylioppilastutkinnon. Voit saada opintoihin opintotukea, koulumatkatukea ja yleistä asumistukea.

Lue lisää perustutkinnoista >>

AMMATTITUTKINTO

Mitä? Ammattitutkinto on syvällisempi kuin perustutkinto. Ammattitutkinnossa osoitetaan työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattitaitoa. Ammattitutkinnon vaatima osaaminen osoitetaan näytöissä työssäoppimisjaksoilla, oppisopimuksella tai omassa työssä. Tässä tutkinnossa osaaminen hankitaan siis teoriaopintojen lisäksi käytännön työkokemuksella. 

Kenelle? Ammattitutkinto sopii sinulle, jos olet hankkinut jo peruskoulutuksen ja/tai olet työskennellyt alalla. Meillä voit opiskella ammattitutkinnon kautta mm. erä- ja luonto-oppaaksi, putkiasentajaksi, visualistiksi tai yrittäjäksi. Ammattitutkinnosta voit jatkaa ammattikorkeakouluopintoihin tai korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin.

Miten? Ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp). Ammattitutkinnoissa opiskellaan yleensä monimuotokoulutuksena lähi-, etä- ja verkko-opetuksena sekä työpaikalla järjestettävänä koulutuksena. Voit saada opintotukea, koulumatkatukea ja yleistä asumistukea.

Lue lisää ammattitutkinnoista >>

ERIKOISAMMATTITUTKINTO

Mitä? Erikoisammattitutkinnon näytöissä osoitetaan alan vaativimpien työtehtävien hallintaa sekä esimiestaitoja. Tarvittava osaaminen on hankittu tai hankitaan alan työkokemuksella ja teoriaopintoina. Tästä tutkinnosta voit jatkaa ammattikorkeakouluopintoihin tai korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin.

Kenelle? Tämä sopii sinulle, jos olet jo kehittänyt ammattitaitoasi ja hankkinut vankan työkokemuksen alalta. Pokessa pystyt opiskelemaan liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon (henkilöstöhallinnon osaamisala), puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan erikoisammattitutkinnon sekä tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon (työnjohtaja).

Miten? Erikoisammattitutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Koulutus toteutetaan lähi-, etä- ja verkko-opetuksena sekä työpaikalla järjestettävänä koulutuksena. Voit saada opintotukea, koulumatkatukea ja yleistä asumistukea. Kysy myös opiskelumahdollisuutta työttömyysetuudella tai oppisopimuksella.

Lue lisää erikoisammattitutkinnoista >>

TYÖVOIMAKOULUTUS

Mitä? Meillä on ympäri vuoden eri alojen työvoimakoulutuksia tai toimimme niiden toteuttajana. Tiedotamme näistä omilla nettisivuillamme, mutta niihin haetaan te-toimiston sivuilta.

Kenelle? Tämä sopii sinulle, jos olet työtön työnhakija, haluat hankkia uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.

Miten? Koulutuksen aikana saat työttömyystukea korotettuna.

Lue lisää työvoimakoulutuksesta >>

OPPISOPIMUSKOULUTUS

Mitä? Oppisopimuskoulutus on pääosin työpaikalla käytännön työtehtävissä tapahtuvaa oppimista, jota täydennetään tarvittaessa opinnoilla oppilaitoksessa. Oppisopimuksella voidaan opiskella perus-, ammatti-, erikoisammattitutkintoja tai niiden osia. Opiskelu on maksutonta sekä opiskelijalle että työnantajalle. Koulutuksen jälkeen voit hakea jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Kenelle? Yli 15-vuotiaalle, joka on suorittanut perusopetuksen. Sopii sinulle, joka haluat hankkia ammatin, syventää osaamistasi tai hankkia uutta ammatillista osaamista ja tykkäät tehdä työtä ja suorittaa koulutuksen käytännön tehtävissä.

Miten? Työnantaja maksaa opiskelijalle työehtosopimuksen mukaisen palkan. Oppisopimuskoulutus on yleensä maksutonta.

Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta >>

OPISKELU TYÖN OHESSA

Mitä? Monimuotokoulutus vastaa sisällöltään päivätoteutuskoulutusta. Opiskelijalta edellytetään läsnäoloa lähiopetusjaksoilla, mutta muuten opiskelu tapahtuu omatoimisesti verkkotehtävien, itsenäisen opiskelun ja lopputyön merkeissä. Lähiopetustunnit iltaisin tai viikonloppuisin mahdollistavat opiskelun työn ohessa.

Kenelle? Jos olet työssäkäyvä, mutta haluaisit täydentää osaamistasi tai hankkia uutta ammatillista osaamista.

Miten? Voit saada aikuiskoulutustukea, jos olet palkansaaja tai yrittäjä ja sinulla on vähintään kahdeksan vuotta työhistoriaa. Aikuiskoulutustuki edellyttää aina päätoimista opiskelua. Jos suoritat ammatillista tutkintoa ja sinulla on vähintään viisi vuotta työhistoriaa tutkinnon suorittamiseen mennessä, voit saada ammattitutkintostipendin.

VALMA-KOULUTUS

Mitä? Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus, joka helpottaa siirtymistä ammatilliseen peruskoulutukseen. Koulutus sisältää mm. ammatillisen tutkinnon osia, opiskeluvalmiuksen vahvistamista ja työelämän perusvalmiuksien hankkimista. VALMAssa voi myös korottaa perusopetuksen päättötodistuksen numeroita.

Kenelle? Ensisijaisesti perusopetuksen päättäneille nuorille, jotka tarvitsevat opiskeluvalmiuksien vahvistamista sekä ohjausta ja tukea koulutuksen ja ammatin valintaan. VALMA-koulutus sopii kuitenkin myös esimerkiksi muille ammatillista perustutkintoa vailla oleville työttömille työnhakijoille, vanhentuneen tai puutteellisen ammattitaidon omaaville, erityistä tukea tarvitseville sekä maahanmuuttajataustaisille henkilöille.

Miten? Koulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä (osp). Haku tapahtuu joko Opintopolku.fi-sivuston kautta 19.5. – 21.7.2020 tai jatkuvan haun kautta.

Lue lisää VALMA-koulututuksesta >>

OPINTOVAPAA

Mitä? Opintovapaa on vapaa, jonka avulla työsuhteessa olevat työntekijät voivat aloittaa tai jatkaa opiskeluita tai muuta kouluttautumista työelämässä ollessaan. 

Kenelle? Oikeus opintovapaaseen on työntekijöillä, jotka ovat olleet samalla työnantajalla töissä vähintään kolme kuukautta. Silloin vapaan pituus voi olla enintään viisi päivää. Yli vuoden ajan samalla työnantajalla työskennelleet voivat saada ja käyttää opintovapaata kaksi vuotta viiden vuoden aikana. Sen voi käyttää yhdellä kertaa tai jakaa useampaan jaksoon.

Miten? Yleensä opintovapaa on palkatonta, mutta asiasta on mahdollista sopia erikseen työnantajan kanssa esimerkiksi työsopimuksen yhteydessä. Jos opintovapaa on palkaton, on mahdollisuus saada aikuiskoulutustukea tai opintotukea, opintolainaa ja asumistukea. 

TIESITKÖ TÄTÄ?

Tutkintojen rakenne on muuttunut. Aikaisemmin tutkintojen näytöt suoritettiin yhtenä päivänä, jolloin työpaikkaohjaajasi seurasi tekemistäsi sekä antoi suorituksille joko hyväksytyn tai hylätyn arvosanan. Nykyään tutkintojen näytöt suoritetaan osanäyttöinä. Voit suorittaa pieniä näytön osia pitkin työharjoitteluasi ja ohjaajasi voi hyväksyttää niitä koko harjoittelusi ajan.

Pokella on kaikki polut auki. Minne tahansa. Lue lisää ja hae nyt!

Psst.. pohditko, onko liian myöhäistä vaihtaa alaa tai opiskella? Lue viimeisin blogimme aiheesta!

_________________

Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke