selaa koulutuksia
Opiskelu

Aikuisena opiskelun ABC

Tutkinto taskuun ja samassa työpaikassa eläkkeelle asti? Ehkä ennen näin, mutta ei enää. Elinikäinen oppiminen on välttämätöntä tänä päivänä, jotta pysyy kehityksen kelkassa. Opiskelu ei myöskään vaadi enää kahdeksasta neljään koululla istumista, vaan se onnistuu ketterästi myös esimerkiksi työn ohessa tai vaikka eri paikkakunnalta käsin. Miksi aikuisena opiskelu kannattaa? Lue lisää!

Miksi opiskella aikuisena?

Jos viimeisimmät opiskelumuistot ovat jo vuosien tai vuosikymmenten takaa, on opiskelun käsitettä hyvä päivittää. Työelämä muuttuu ja vaatimukset muuttuvat, jonka vuoksi nykyistäkin osaamista kannattaa tarkastella kriittisesti. Onko jotain taitoja, joita haluaisit oppia tai jotka voisivat auttaa sinua onnistumaan työssäsi? Vai oletko kyllästynyt nykyiseen työhösi ja haluat jotain uutta?

Olipa niin tai n√§in, mieless√§si saattaa py√∂ri√§ kysymyksi√§, kuten…

  • T√§ytyyk√∂ minun lopettaa ty√∂t, jotta ehdin opiskella?
  • Pit√§√§k√∂ koulussa olla paikan p√§√§ll√§ joka p√§iv√§?
  • Kuinka rahoitan opintoni?
  • Voidaanko aiempi kokemus hyv√§ksilukea?
  • Miksi hakisin nimenomaan Pokelle?

Muista, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan ja kerromme mielellämme lisää eri vaihtoehdoista. Tutkinnosta riippuen koulutus voidaan toteuttaa lähiopetuksen lisäksi myös etä- ja verkko-opetuksena sekä työpaikalla järjestettävänä koulutuksena. Toisaalta opiskelun ei tarvitse tarkoittaa kokoaikaista opiskelua, vaan voit suorittaa myös yksittäisiä tutkinnon osia tai lyhytkursseja. Valitse siis kattavasta opiskeluvalikoimastamme juuri ne kokonaisuudet, jotka sinua kiinnostavat!

>> Lue lisää opintojen rahoittamisesta

Kysyimme aikuisopiskelijoiltamme, millaista opiskelu on ollut:

‚ÄúAikuisena opiskelu on mielest√§ni paljon mukavampaa kuin nuorena. Toki koko koulu ja oppiminen ovat aikuisena vain omalla vastuulla, mutta kyll√§ t√§m√§ n√§in paljon rennommalta tuntuu. Ja ehk√§ motivaatiokin on aikuisena parempi kuin juuri peruskoulun p√§√§tt√§neell√§. Kyll√§ aina kannattaa opiskella! Jos yht√§√§n mietitytt√§√§ oma t√§m√§n hetkinen ty√∂ ja on halua vaihtaa paikkaa tai alaa, niin ei muuta kuin opiskelemaan. Ja POKElle tietysti!‚ÄĚLaura, liiketoiminnan ammattitutkinto

‚ÄúMonimuoto-opiskelu on joustavaa ja sopii erilaisiin el√§m√§ntilanteisiin. Olen ollut nyt p√§√§toimisena opiskelijana, joten opiskeluun on ollut mielest√§ni hyvin aikaa. Olen aikaisemmin opiskellut my√∂s ty√∂n ohella ja se on ollut my√∂s hyvin mahdollista, toki tarkempaa aikataulutusta vaativaa. Suuren osan teht√§vist√§, sek√§ n√§yt√∂t voisi hyvin suorittaa omalla ty√∂paikalla ty√∂n ohessa eik√§ erillist√§ harjoittelujaksoa silloin tarvitsisi. Opiskelu kannattaa aina! Vaikka kokemusta l√∂ytyisi jo paljon, opiskelun my√∂t√§ oppii aina uutta ja saa uusia kontakteja ja suuntia uralle. Ammattitaidon p√§ivitt√§minen on my√∂s tarpeellista aika ajoin alalla kuin alalla.‚ÄĚJanika, liiketoiminnan ammattitutkinto

‚ÄúOpiskelu on ollut kyll√§ mukavaa nyt aikuisi√§ll√§, vaikka aluksi ajattelin, ett√§ onkohan itsest√§ en√§√§ opiskelemaan. Niin vaan sit√§ t√§ss√§ menn√§√§n ja hyvin sujuu. Koulu ei kuitenkaan kest√§ ajallisesti kuin 1,5 vuotta, niin sekin on plussaa. Pokesta on minulla hyv√§t fiilikset. Sielt√§ saa apua aina tarvittaessa. Opettajat ja henkil√∂kunta ovat mukavia, ja Pokella annetaan vaihtoehtoja ja joustetaan tarvittaessa. Jos yht√§√§n tuntuu, ett√§ tekisi mieli kokeilla uutta alaa tai haluaa jotain muuta el√§m√§lt√§, niin ehdottomasti suosittelen rohkeasti kokeilemaan opiskelua. Aikuisi√§ll√§ opiskelu tuntuu erilaiselta kuin nuorena ja motivaatiokin on erilainen. Suosittelen l√§mpim√§sti ja rohkeasti vaan kysym√§√§n eri aloista, jos sielt√§ l√∂ytyisikin pian juuri sinulle my√∂s uusi juttu.‚ÄĚNina, puhtaus- ja kiinteist√∂palvelualan perustutkinto

Mitä aikuisena voi opiskella?

Käytännössä sinulla on kaksi eri vaihtoehtoa: lähteä täydentämään nykyistä osaamistasi ja työhösi sopivaa tietotaitoa tai suunnata täysin uusille urille. Kun mielessäsi on täysin uusi ala, perustutkinto on oikea vaihtoehto sinulle! Tutkinnon suorittaminen kestää aiemmasta opiskelu- ja työkokemuksestasi riippuen 1,5 Р3 vuotta. Meille voit hakeutua seuraaviin perustutkintoihin…

ūüöó ¬†Autoalan perustutkinto, ajoneuvoasentaja

ūüíáūüŹľ‚Äć‚ôÄÔłŹ ¬†Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, kampaaja, parturi

ūüĎ∂ūüŹľ ¬†Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, nuoriso- ja yhteis√∂ohjaaja, lastenohjaaja¬†

ūüí• ¬†Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneasentaja, koneistaja, levysepp√§hitsaaja¬†

ūüďą ¬†Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi¬†

ūüöõ ¬†Logistiikan perustutkinto, autonkuljettaja, yhdistelm√§ajoneuvonkuljettaja

ūüćÄ ¬†Luonto- ja ymp√§rist√∂alan perustutkinto, ymp√§rist√∂nhoitaja

ūüźģ ¬†Maatalousalan perustutkinto, el√§intenhoitaja, maaseutuyritt√§j√§¬†

ūüĆ≤ ¬†Mets√§alan perustutkinto, mets√§energian tuottaja, metsuri-mets√§palvelujen tuottaja¬†

‚öôÔłŹ ¬†Prosessiteollisuuden perustutkinto, prosessinhoitaja¬†

ūüŹ† ¬†Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja¬†

ūüĎ®ūüŹľ‚Äćūüć≥ ¬†Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki¬†

‚̧ԳŹ ¬†Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, l√§hihoitaja¬†

‚ö°ÔłŹ ¬†S√§hk√∂- ja automaatioalan perustutkinto, automaatioasentaja, s√§hk√∂asentaja¬†

ūüĒß ¬†Talotekniikan perustutkinto, putkiasentaja

ūüĖ•¬† ¬†Tieto- ja viestint√§tekniikan perustutkinto, IT-tukihenkil√∂ ja tietoverkkoasentaja

Jos haluat p√§ivitt√§√§ nykyist√§ osaamistasi, ovat ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sinua varten. Ammattitutkinto sopii sinulle, joka olet hankkinut jo peruskoulutuksen tai ty√∂skentelet alalla. Ammattitutkinnossa osoitetaan ty√∂el√§m√§n tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattitaitoa. T√§ss√§ tutkinnossa osaaminen hankitaan teoriaopintojen lis√§ksi k√§yt√§nn√∂n ty√∂kokemuksella. Meill√§ voit opiskella mm. liiketoiminnan ammattitutkinnon, ūüźą ¬†el√§intenhoidon ammattitutkinnon, ūüí™ ¬†yritt√§j√§n ammattitutkinnon ja ūüĆ∑¬† l√§hiesimiesty√∂n ammattitutkinnon.

Erikoisammattitutkinto sopii puolestaan sinulle, joka olet jo kehitt√§nyt ammattitaitoasi ja hankkinut vankan ty√∂kokemuksen alalta. Erikoisammattitutkinnolla kehitet√§√§n alan vaativimpien ty√∂teht√§vien hallintaa sek√§ esimiestaitoja. Meill√§ voit opiskella mm. ūüŹ°¬† puhtaus- ja kiinteist√∂palvelualan erikoisammattitutkinnon, ūü﹬† liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon (henkil√∂st√∂hallinnon osaamisala) ja ‚ö°ÔłŹ¬† s√§hk√∂- ja automaatioalan erikoisammattitutkinnon.

>> Lue lisää ammatti- ja erikoisammattitutkinnon opiskelusta

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta

Elämä on liian lyhyt hukattavaksi alalla, joka ei tunnu omalta tai työssä, jossa et viihdy. Siksi haluamme rohkaista sinua Рuskalla ottaa askel kohti unelmiasi ja tule kokeilemaan, löytyisikö Pokelta sinulle uutta osaamista tai kokonaan uusi ura. Jatkuvan haun kautta voit hakeutua opiskelemaan joustavasti ympäri vuoden niin perustutkintoon, ammattitutkintoon, erikoisammattitutkintoon kuin haluamaasi tutkinnon osaankin. Jos et vielä tiedä, mikä olisi sinulle soveltuvin tutkinto, voit jättää avoimen hakemuksen ja autamme sinua sopivan vaihtoehdon löytämisessä.

Toivottavasti tapaamme Pokella – olet l√§mpim√§sti tervetullut meille. ‚̧ԳŹ

_________________

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Pokessa opiskelu Рmitä, kenelle, miten?
Kesä on hyvää aikaa pohtia: mitä sitä oikeastaan elämältään ja tulevaisuudeltaan haluaa?
Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta
Seuraatko meitä jo somessa? Instagramista löydät meidät @meollaanpoke